На море в Гърция 2023 - I

• 63 600
  • 739
  •   1
Отговори
# 120
  • София
И за двете е писано много - използвайте търсачката, вече даже има и филтри за по-лесно търсене. Ако не знаете как - в края на предната тема писах подробно. Като се ориентирате, може да зададете по-конкретни въпроси.
Ради, пропуснах да напиша, че е двете не са "раят" на пясъчните плажове, повечето са каменисти. Освен това са на около 7 часа път от София.

Последна редакция: вт, 11 апр 2023, 09:17 от миленка_д

# 121
  • софия
Здравейте, при заплащане на сумата за почивка през booking удържат ли допълнителни такси или само това, което да си написали в резервацията?
Благодаря предварително!
Няма допълнителни такси.
Допълвам се: ако има допълнителни такси, те трябва да са ясно описани в резервацията. Ако ги няма, не се дължат и се пише на Букинг.

Скрит текст:
При последната ни резервация имаше определена такса депозит, която беше повишена междувременно. При настаняване ни поискаха по-високата. Поговорихме на висок тон с администратора, показахме му условията при резервацията и запорираха сумата, определена при букването.

# 122
Ето тук е писано за кучетата. За жалост не намерих точно документ. Има една статия, която говори за гръцкия закон, но и тя не е точно документ, по-скоро го преразказва. В статията по-долу се казва почти същото, ето тук:
https://nikana.gr/en/blog/3437/traveling-with-pets-in-greece
Накратко - може с куче на плаж (ако не е изрично забранено - има табели или може да се пита на бара), на каишка и с паспорт. Може да плува, ако няма много хора наоколо. На по-отдалечени плажове - няма проблем, стига да не пречи.

И за тези, които казват "ах, как ще водите куче на плаж, срамота..". Най-отдолу в статията пише (цитат в превод): "А сега няколко думи за тези, които не обичат животни, особено не на плажа. Кучетата никога не уринират във вода (за разлика от много хора), така че няма страх от разпространение на инфекция.
Кучетата имат право да плуват в морето и да му се радват като хората.
Кучетата не са по-мръсни от хората, но ако се страхувате да останете на плажа или в морето по някаква причина или се страхувате за вашата безопасност или безопасността на вашето дете, преди да се свържете с полицията, по-добре е да говорите със собственика, за да се намери общо и добро решение."

Което е съвсем вярно. Кучето ми не си върши работата във водата или на плажа, винаги отива (водим го) доста по-далече, в храсти и т.н. и ако се налага си почистваме след него, за разлика от много хора и деца които ги изпишкват директно на пясъка или във водата, или си правят "голямата" работа. Не си хвърля фасовете в пясъка, за разлика от много хора. Не си хвърля пластмасовите чаши, бутилки, кутии от бира, отпадъци, найлончета, кутии от цигари и какво ли не на плажа. Особено нашите мили сънародници...
Не влиза във вдоата намазано с плажно масло, което оставя отгоре мазен филм...

За доказателство на това, което казвам, преди две години на плаж Катизма в Лефкада, единствените по-обемни боклуци, които видях, бяха някакви мазни отпадаци от храни и до тях празни кенчета от бира ... "Бургаско"... Даже имах и снимка, но сега не я намирам...не, че има нужда да доказвам. Ние си знаем...

Освен това, в повечето случаи, куче на плажа е голямо разнообразие за много от посетителите, най-вече за децата. Миналата година сума отегчени родители водеха децата си да играят с кучето ни, да му хвърлят пръчки във водата, топки и т.н. Голяма част от плажа се изреждаше, макар нарочно и винаги да ходим в края или където няма много хора, за да не пречим евентуално. Идваха специално до нас.

Все пак, ако някой намери точно документ, ще се радвам да го видя.

# 123
  • софия
Намерих това отпреди 7 години:

Ето и пълния текст.
С deepl може да се превеждат документи. Не знам има ли гръцки.

# 124
  • Sofia
Alia1, в тази статия е написано следното (не знам дали си попадала конкретно на нея):

Скрит текст:
Regarding to the issue of pets on the beach, there is a specific legal framework. According to article 230 par. 1g of the General Regulation of the Port in Greece:

The domestic animal bathing in Greek seas is forbidden in bathers' places. The existence of bathers in a marine area is a prerequisite for the designation of this area as bathers' place.

In the case of the owner walking at the beach (where bathers are not present at the time) with the pet or he / she is swimming with it, the owner doesn't commit an offense.

But if the bathers come to the same place, the owner must either remove it from that location or keep it secured away from the bathers so it doesn't harass them, in order to avoid committing the abovementioned offense!

In general, the presence of pets on the beaches is not the problem. The problem is swimming. It is allowed to have a pet walk on the beach as long as your pet is accompanied, tied so that it doesn't bother the bathers and you have your pet's health booklet with you. Also, the pet is allowed to bathe in the sea on remote and more deserted beaches without bathers. Even if there are a few bathers and someone starts complaining, you have to take it out of the sea.

# 125
Да, горе-долу същото четох.

Zvanche, намерих го този закон, но много е голям файла и не ми се компресира много. Трябва да стане до 10 МВ за Гугъл транслате. Ще видя дали няма английска версия на сайта.

# 126
# 127
Нищо не намирам. Преведох си документа, който бях намерила, но се оказа, че не е затова. Ще търся.

# 128
  • софия
Гърците пишат, че документът е 4235 от 2014 година.

# 129
Да, видях документа, но не намирам за плажовете нищо. Само за регистрация, чипиране, ваксина, и да се държи на каишка. Не знам къде го пише точно това!

# 130
  • Sofia
Alia1, а ти защо толкова старателно го търсиш този закон? Според мен, ситуацията е такава, каквато е описана в повечето статии (едва ли подвеждат) и няма смисъл от повече ровене, освен ако не си си наумила нещо конкретно. Simple Smile

# 131
Ами защото предпочитам да видя документа (може и да професионално изкривяване, знам ли). Това, което намерих е преразказ. Някой отвори темата и аз се сетих, че още от миналата година, когато на един почти безлюден огромен плаж една гъркиня ни каза, че може да ни глобят (но не се заяждаше, уж само да ни предупреди), ме гложди този въпрос и искам да го проверя, иначе честно, бях забравила. За жалост английският на гъркинята беше много зле и не можахме да разберем защо. Та искам да съм подготвена, ако някой пак повдигне темата. Разбирам, че ако някой направи забележка за куче във водата трябва да го сложим на плажа, но все пак ми се искаше да видя къде точно е записано. Така ми изглежда малко по преценка на някой си.

# 132
  • София
Alia1, аз повдигнах темата за кучетата и то с идеята да предупредя хората да не си навлекат проблеми, без да искат. Тези неща за кучетата на плажа съм ги чела тук в темата. Не съм се запознавала с гръцкото законодателство, защото не виждам смисъл, а и нямам капацитет да го разбера. Смятам, че ако стане проблем на плажа, няма да сте в положение да спорите с гърците кое е забранено със закон и кое не. Все пак отиваме в тяхната държава на почивка и е редно да се съобразяваме с техните правила (писани и неписани). Аз лично съм виждала много кучета на плажа - и малки, и големи, но не съм ставала свидетел на проблем. Това обаче не е гаранция за нищо.
Ако все пак държите много да разберете как стоят нещата от юридическа гледна точка, питайте във ФБ групата Гранични пунктове България - Гърция / Συνοριακοί Σταθμοί Βουλγαρία - Ελλάδα - там съм сигурна, че ще ви отговорят компетентно.

# 133
Мислех направо да пиша на Минстерството на земеделието и храните им. Ако ми отговорят въобще, ще сложа отговора в групата. Иначе мога да питам и в предложентата група, благодаря миленка_д.

# 134
Реших да споделя  за нашата прекрасна седмица в Гърция. Тръгнахме от София към Атина ( порт Лаврио) с кола, след това с круизен кораб посетихме Миконос, Кушадасъ, Крит, Патмос и Санторини. Имахме 3 нощувки на кораба, синът ни на 9г. беше най-щастливото дете, гледаше на всяко тръгване как вдигат котвата и т.н. След кораба се качихме на колата и потеглихме към Пелопонес, област Мани. Разгледахме Гитьо, Ареополи, направихме панорамната обиколка на ръкава, красота!!!! Слязохме до Лимени, хапнахме в Тодорас плейс, вкусно, евтино (10 евро порция калмари), големи порции, прекрасна гледка.!!! И спокойствие, времето е спряло. Спахме 2 нощи в Токсотис   хотел(каменни къщички) и потегляме към София. Ще се върмем пак, заслужава си!

Общи условия

Активация на акаунт