Номинации за най-голяма муня (тема 6)

• 104 884
  • 753
  •   1
Отговори
# 135
  • Sofia
Нещо като паста/булгур.
Прави се от вода,брашно,подправки....съхне и се добавя в ястия.Аз я купувам.

# 136
Доли, добре се представи в темата. Булгур е растение, няма нищо общо с пастата. Wink

# 137
Доли, добре се представи в темата. Булгур е растение, няма нищо общо с пастата. Wink
mariat, и ти така по темата... Smiling Imp
"Булгур (на турски: Bulgur, също и Burghul; на арабски: برغل‎,) е зърнена храна, която се приготвя от различни сортове твърда пшеница (T. durum) чрез попарване, изсушаване и натрошаване (грухане). Булгурът се използва широко в средиземноморската, близкоизточната и индийската кухня. Вкусът му е лек и приятен."

Булгура се използва за зърнена гарнитура или добавка в ястия, както гречка, ориз... фиде, критараки, трахана... Та вместо паста или друга зърнена гарнитура/добавка Hands V

# 138
  • Street of Dreams
Доколкото помня от баба ми - нещо като кус-кус. Помня да е правила, но не помня да сме яли някога.

Пък аз не готви гъби. Готвих пилешко с гъби и сметанов сос. На пилешкото слагам чубрица, но ми се намираше само риган, босилек и къри. Та кърито беше най-тъпия избор.

# 139
А, моля, моля, Пенева.
Булгур= на грухана пшеница. А Зърнена храна означава, че е зърно, а не тесто направено от зърно и после обработено- варене, попарване и т.н.

# 140
Мисля, че булгур не е равно на грухана пшеница, а на натрошена пшеница. Грухана пише на тази, която продават за варене и е на цели зърна.

# 141
  • София
Прави се тесто от брашно и вода + домати, чушки, лук и др. зеленчуци....зависи от рецептата. Оставя се да поизсъхне и се претрива на малки парченца, които се сушат на слънце и се съхраняват в торбичка.
Сега се продава турска готова трахана, може и българска вече да има.

Булгур НЕ Е грухана пшеница, поне не тази, която продават в България.

# 142

Трахана от Турция. Може с Гугъл да се преведе какво съдържа и как се приготвя. Аз накисвам две лъжици и го ползвам за сгъстяване на боб, леща...

# 143
  • Sofia
Аз ползвам трахана вместо ориз.Слагам в сарми и пълнени чушки
Най ми е вкусно с пилешко.Спомен от гозбите на баба 🥺
Трахана с масло и сирене също е вкусно 😋

# 144
Благодаря много за информацията и отговорите. За първи път го чувам това. Никой около мен не го е ползвал в готвенето.

# 145
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Аз съм от Врачанско, чувала съм за трахана, но при нас това не се е правило, или поне не в селото на баба ми...

# 146
Трахана не сме правили с баба, но си правехме юфка. Така се научихме да точим кори. Grinning

А по темата: мунщина от мен, от днес:
Синът ще излиза. Казвам му, всъщност по-скоро питам, ще взема ли чадър.
Той ми отговаря: аз с колелото ще излизам.
А аз: добре, но нали ще имаш и раница на гърба.
Той пак: ама за какво ми е, аз ще съм с колелото.
И аз пак: ама ти няма да го носиш, чадърът ще е в раницата, която ще е на гърба ти.
И още един път го повторихме това, когато изведнъж ми светва, че няма как да кара колело и да носи отворен чадър, който да го пази от дъжд. Даа. Добре съм, ама ще се оправя, нъл тъй? Joy

# 147
  • София
Кажи му, че мястото на чадъра е в раницата и точка. Особено това лято.

# 148
   Той ще кара между капките Simple Smile.

Никога не нося чадър. Като вали, ще се понамокря, какво толкова. После ще изсъхна. Дори ми е приятно, обичам да съм мокра. Не съм от захар и няма да се разтопя. Само ставам много къдрава Simple Smile.

# 149
  • София, Дружба 2
Аз чадър нося винаги, но го ползвам много рядко. По-скоро заради детето го държа в чантата. Обичам да ме вали. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт