https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/veche-shte-se-otnem … kohol-i-narkotici
а прочете ли го ?
"Съдилищата в България вече ще могат да отнемат в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества. "
Моментът с многото лекарства, на които в листовките пише да не се шофира и работи с тежки машини, го има. Но дали хората четат листовките?
чий проблем е това?
Има четене с неразбиране. Кой физически взима колата? Съдията на пътя? И самото заглавие: ''Полицията отне първата кола на дрогиран шофьор в Пловдив, в областта изгоряха още двама''. Кой ги спира на пътя? Кой им прави тестове? Кой им взима колите и ги държи на собствен паркинг, докато съдия се произнесе? Виж пак заглавието.
Айда, горното и за теб се отнася. Не знам защо избираш да се правиш на неразбрала. Самият факт, че приемаш за допустимо спрян за проверка и хванат, че е пиян да го пуснат да се прибере с колата, говори много лошо за теб. Гаранция, че ей сега ще се прибере? Гаранция, че няма да катастрофира и убие човек на пътя, докато се прибира? Кой ще носи отговорност ако този пиян и надрусан шофьор продължи да кара и вземе, че убие някой на пътя?
Къде прочете аз да съм твърдяла, че полицията когато установи пиян или дрогиран шофьор, го пуска да шофира автомобила си?! Къде и кога го казах, моля да ме цитираш. На всичко отгоре съм го приемала за допустимо?! То няма как да го приемам никак, защото никога и никъде не съм твърдяла нещо подобно.
Това, че при установен пиян или дрогиран шофьор или извършил престъпленията по чл. 343б, полицаите НЕ позволяват на пияния или дрогиран шофьор да се качи в автомобила си и да си продължи пътуването, не означава отнемане на автомобила. Отнемане има, когато СЪДЪТ постанови такова. СЪДЪТ! Пак те питам, покажи ми разпоредбата, в която пише, че полицията отнема автомобила на пиян или дрогиран. Ти въобще не можеш да разбереш какво се пише, бе жена, обаче спориш и се налагаш. Покажи ми закона, не статии от разни сайтове. Да, полицията се направи няколко пъти на съд и разпореди да се отнемат автомобили, но това не е тяхно правомощие. Право да отнема има само съдът. Така казва законът, ти го публикува, подчерта, но не четеш. Или четеш, но не осмисляш какво пише, не знам...
Не знам кой написа: Отнемане не означава да не му разрешаваме да се прибере пиян с колата все пак.
ама не съм аз. Май ти?
Е, поне си разбрала, че полицията също е отнела кола (ако те притеснява думата отнела, то виж значението в речника - взела със сила, лишила от кола) и то няколко пъти. Това, че полицията отнема кола като първа инстанция (да не се бърка със съдебна инстанция, а с общото значение на думата инстанция), не означава, че съдът също не го прави като следваща инстанция (пак не съдебна инстанция, а общото значение на думата инстанция). Ако полицията не отнеме колата като спре шофьор, който кара пиян или надрусан, то полицията става съучастник в престъплението, което този шофьор ще извърши с тази кола след проверката.
Какво прави полицията сега? Спира те, прави ти тест, при положителен резултат със стойности над разрешеното ти взимат книжката, свалят номерата на колата и я отнемат като я паркират на наказателен паркинг (мисля, че така се казва на български). Съдът не го намесвай, не е съдията, който спира шофьора за проверка, взима книжката и сваля номерата на колата.
Ако и сега не разбираш какво пиша, по-добре не се занимавай да ми отговаряш.