Новите предложения за наказания на пияни и дрогирани шофьори, които убиват човек на пътя

• 19 536
  • 572
  •   1
Отговори
# 210
Скрит текст:
Пък и това явно ти е убягнало:
https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/veche-shte-se-otnem … kohol-i-narkotici
а прочете ли го ?
"Съдилищата в България вече ще могат да отнемат в полза на държавата автомобилите на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества. "

Моментът с многото лекарства, на които в листовките пише да не се шофира и работи с тежки машини, го има. Но дали хората четат листовките?
чий проблем е това?

Има четене с неразбиране. Кой физически взима колата? Съдията на пътя? И самото заглавие: ''Полицията отне първата кола на дрогиран шофьор в Пловдив, в областта изгоряха още двама''. Кой ги спира на пътя? Кой им прави тестове? Кой им взима колите и ги държи на собствен паркинг, докато съдия се произнесе? Виж пак заглавието.

Айда, горното и за теб се отнася. Не знам защо избираш да се правиш на неразбрала. Самият факт, че приемаш за допустимо спрян за проверка и хванат, че е пиян да го пуснат да се прибере с колата, говори много лошо за теб. Гаранция, че ей сега ще се прибере? Гаранция, че няма да катастрофира и убие човек на пътя, докато се прибира? Кой ще носи отговорност ако този пиян и надрусан шофьор продължи да кара и вземе, че убие някой на пътя?
Последен опит...
Къде прочете аз да съм твърдяла, че полицията когато установи пиян или дрогиран шофьор, го пуска да шофира автомобила си?! Къде и кога го казах, моля да ме цитираш. На всичко отгоре съм го приемала за допустимо?! То няма как да го приемам никак, защото никога и никъде не съм твърдяла нещо подобно.
Това, че при установен пиян или дрогиран шофьор или извършил престъпленията по чл. 343б, полицаите НЕ позволяват на пияния или дрогиран шофьор да се качи в автомобила си и да си продължи пътуването, не означава отнемане на автомобила. Отнемане има, когато СЪДЪТ постанови такова. СЪДЪТ! Пак те питам, покажи ми разпоредбата, в която пише, че полицията отнема автомобила на пиян или дрогиран. Ти въобще не можеш да разбереш какво се пише, бе жена, обаче спориш и се налагаш. Покажи ми закона, не статии от разни сайтове. Да, полицията се направи няколко пъти на съд и разпореди да се отнемат автомобили, но това не е тяхно правомощие. Право да отнема има само съдът. Така казва законът, ти го публикува, подчерта, но не четеш. Или четеш, но не осмисляш какво пише, не знам...

Не знам кой написа: Отнемане не означава да не му разрешаваме да се прибере пиян с колата все пак.

ама не съм аз. Май ти?

Е, поне си разбрала, че полицията също е отнела кола (ако те притеснява думата отнела, то виж значението в речника - взела със сила, лишила от кола) и то няколко пъти. Това, че полицията отнема кола като първа инстанция (да не се бърка със съдебна инстанция, а с общото значение на думата инстанция), не означава, че съдът също не го прави като следваща инстанция (пак не съдебна инстанция, а общото значение на думата инстанция). Ако полицията не отнеме колата като спре шофьор, който кара пиян или надрусан, то полицията става съучастник в престъплението, което този шофьор ще извърши с тази кола след проверката.

Какво прави полицията сега? Спира те, прави ти тест, при положителен резултат със стойности над разрешеното ти взимат книжката, свалят номерата на колата и я отнемат като я паркират на наказателен паркинг (мисля, че така се казва на български). Съдът не го намесвай, не е съдията, който спира шофьора за проверка, взима книжката и сваля номерата на колата.
Ако и сега не разбираш какво пиша, по-добре не се занимавай да ми отговаряш.

# 211
Ако беше човек, терминът щеше да е "арестува". Чувала съм обаче, че и кораби се арестуват, та може би и за кола това ще е най-удачната дума. Арестуваният кораб не е отнет, стои на пристанище и с години се съдят после.

# 212
  • Варна
Аида е адвокат, така че вероятно знае какво говори...

# 213
Ако беше човек, терминът щеше да е "арестува". Чувала съм обаче, че и кораби се арестуват, та може би и за кола това ще е най-удачната дума. Арестуваният кораб не е отнет, стои на пристанище и с години се съдят после.

Може би това е по-точен термин. Не знам дали на български можеш да кажеш арестува нещо, а не някой.

Аида е адвокат, така че вероятно знае какво говори...

Това не е гаранция, че разбира какво се пише тук, както се и вижда в темата. Не знам дали е нормална адвокатска практика да не коментираш това, за което става дума, а да изместваш темата и да нападаш ответната страна. ''Ама в закона пише съдът'' е нелеп коментар, когато става дума за работата на полицията на пътя и какво прави полицията при проверка и установено наличие на промили над позволеното или на наркотици у шофьора.

# 214
  • Другата България
Blush
С моите лаишки знания и познания мисля, че говорите за едно и също, само че Аида като юрист “работи“ с терминология, закони и точни понятия, а Фенрис го тълкува като повечето от нас - лаишката.
Объркване идва и от медиите, които наистина пишат каквото им дойде на клавиатурата. Понякога обаче са точни в терминологията.
Ето на прима виста пример.
“Полицията в Смолянско задържа първото МПС по новите наказателни мерки, които касаят отнемане на автомобили при управлението им от шофьори с алкохол в кръвта над 1,2 промила на хиляда.

Първият автомобил, който е в процедура по отнемане, е задържан в Доспат. Шофьорът му е спрян за проверка в 3:00 часа през нощта на улица "Тракия" в град Доспат в неделя.“
И още има такива, и подобни, лаиците бъркат, за тях полиция е еквивалент на съд. Повечето хора наистина не разбират, освен, че не одобряват новите промени.

# 215
Blush
С моите лаишки знания и познания мисля, че говорите за едно и също, само че Аида като юрист “работи“ с терминология, закони и точни понятия, а Фенрис го тълкува като повечето от нас - лаишката.
Объркване идва и от медиите, които наистина пишат каквото им дойде на клавиатурата. Понякога обаче са точни в терминологията.
Ето на прима виста пример.
“Полицията в Смолянско задържа първото МПС по новите наказателни мерки, които касаят отнемане на автомобили при управлението им от шофьори с алкохол в кръвта над 1,2 промила на хиляда.

Първият автомобил, който е в процедура по отнемане, е задържан в Доспат. Шофьорът му е спрян за проверка в 3:00 часа през нощта на улица "Тракия" в град Доспат в неделя.“
И още има такива, и подобни, лаиците бъркат, за тях полиция е еквивалент на съд. Повечето хора наистина не разбират, освен, че не одобряват новите промени.

Полицията не е еквивалент на съд. Полицията отнема, след това съдът се разпорежда дали да се върне или да е отнето за постоянно. При липсата на по-подходяща дума, отнема е точно описание на това, което полицията прави. Някой предложи арестува, но не мисля, че на български може да се ползва за обект.

О, сега се сещам още един положителен ефект от отнемането на колата. Освен че се намалява с 1 бройка потенциалните убийци зад волана, ще се намали и злоупотребата с лекарства-опиати, които биха дали положителна проба при тест и при чието приемане се предупреждава да не се шофира.

# 216
  • Другата България
Както и предположих.
Говорите за едно и също нещо, с различни понятия и изразни средства.

# 217
Днес слушах шефа на сдружение на БГ шофьори по радиото. Един час рева, че жертвите при шофиране след алкохол и наркотици били само 14 за година, а загиналите полицаи на пътя - 5 за 1 година. Т.е. полицаите сами себе си не били могли да опазят, камо ли другите на пътя. Много вулгарно.
Като са толкова малко жертвите и "употребилите" зад волана - защо се притеснява толкова, не разбрах и не мога да се сетя.... Щом караме трезви (под 0.5 промила, което е над числото при употреба на някои стандартни и "безобидни" медикаменти) значи нищо не рискуваме и всичко е наред. Няма да ни вземат колите.
Ама нямало улици, тесни пътища, лоша маркировка, лоша организация, били събрани 520 милиона глоби за пет години, БГ шофьори били платили стойността на всички последни избори с глобите си, много висока събираемост..... как може такова безобразие ... И защо аджеба ако убие човек след като е пил, това било умишлено убийство... Той може да е бил зарязан от жена му и една две бири от мъка и несъзнателно преминавал на по-твърд алкохол. Та било несъзнателно убийство!
Иска ми се да го видя този умник отблизо да го питам деца има ли.

# 218
Трезвените, но малоумни, са избили много повече хора от употребилите алкохол.
И по принцип държава като нашата, която не си мърда пръста за нищо и е мащеха за народа си, няма право да налага такива несъразмерни на нарушението наказания като конфискация на коли.

# 219
Както казва баща ми - такава ни е културата.
Всички опити да се оправдава шофиране в нетрезво състояние, надрусан или след прием на медикаменти и опиати, при които не се препоръчва шофиране, са нелепи.

Много лекарства тип Валиум или подобни опиати действат така, че си със забавени рефлекси. Забавени рефлекси и шофиране не вървят заедно.

Да, Нотарис, има ги и малоумните, които карат трезвени. Но тях дрегер не ги лови. Ако все пак махнем нетрезвените и надрусаните от пътя, броят на жертвите ще намалее.

# 220
  • Другата България
И за малоумните, и за пияните и надрусаните трябва да има санкции.
А кои са съразмерни или не, не решаваме ние.
След като “съразмерните“ мерки не дават резултат, ред е на “несъразмерните“.

# 221
Дали ще намалее предстои да видим, а през това време тъпият закон ще нанесе несъразмерни вреди на много хора.

# 222
И какво им е несъразмерното? Ще отнемат чак при 1.2 промила или при повторно нарушение.
1.2 промила не е никак малко. А предвид колко е слаб контрола да те хванат повече от веднъж означава, че редовно си караш пиян.
И това дето се цитира за високата събираемост е пълна глупост, в България събираемостта на глобите е абсурдно ниска.

# 223
Notaris, единственото нещо, което разбирам от множеството ти публикации, е че караш пиян/надрусан. Много гадно, или ще се наложиш да прекратиш практиката, или ще ти конфискуват голфа. “Мнооо кофти брат, съсипаха я таа държава”….

# 224
И какво им е несъразмерното? Ще отнемат чак при 1.2 промила или при повторно нарушение.
1.2 промила не е никак малко. А предвид колко е слаб контрола да те хванат повече от веднъж означава, че редовно си караш пиян.
И това дето се цитира за високата събираемост е пълна глупост, в България събираемостта на глобите е абсурдно ниска.

Именно, с алкохолната част проблеми няма. Проблемите са с наркотиците, там става каша.

Общи условия

Активация на акаунт