Всякакви въпроси относно съдомиялните - тема №27

• 39 243
  • 750
  •   1
Отговори
# 720
Нямам никаква идея. Затова и публикувам тук, за да разбера , дали някой е имал такъв проблем.
До преди няколко седмици го нямаше това. Сега го има и то само с тези чаши.
Не искам да мисля, че съдомиялна на 1 година може да има някакъв проблем. И то само с определени чаши Hushed

# 721
За мен е съчетание между материал и съставки на измивните препарати. Не помня на чаша (ММ пие редовно мляко, аз - кафе) да е имала каквито и да било остатъци или видими ръбове след миене, без значение на каква програма ги мия - всички излизат с блясък.

# 722
Какво значи автоматична програма?

# 723
Да, ежедневното използване на еко и автоматични програми не е препоръчително. По-коректно е да се каже дългосрочно има негативно влияние върху уреда. Просто се мие на по-ниски градуси и това благоприятства затлачването с разни луги. Също както течен препарат в пералня, омекотител, пране на ниски градуси.
На стъклената чаша това прилича по-скоро на варовик. Като се пие в порцеланови чаши не се вижда. Имам няколко стари стъклени чаши, които ползвам да накисвам разни издънки от цветя. Получава се такъв ръб и съдомиялната не го измива.
Защо преди не е имало, а сега има не знам. Или нещо в навиците се е променило или нещо в миялната. Щом от скоро кафето е с мляко залагам на млякото. Стъкло не мийте на такива високи градуси.

Какво значи автоматична програма?
Програмата се настройва автоматично (температура, продължителност) според замърсеността на посудата.

# 724
Хм, това за програмите не съм го знаела. Вече ще гледам да използвам и останалите програми щом е така.

# 725
  • София
Използвам основно автоматичната програма 45-65 градуса, пробвала съм да мия на 70 градуса, но ми се е случвало да извадя спукана чаша и се отказах. Другия вариант ми е да пробвам 65 градусова програма. Иначе почти всичко накисвам, но тези специално, явно преди да ги сложа трябва да ги затъркам Grin

Аз също съм с Бош и също смятам, че проблемът идва от избора на програма или по-скоро неправилното ѝ използване.

При автоматичната програма машината ползва оптични сензори, за да установи степента на замърсеност на съдовете, след което решава колко дълго и на каква температура да ги мие. Уловката е, че като изплаквате съдовете предварително, сензорите засичат много ниска замърсеност и съответно карат машината да мие кратко и на ниска температура.

Решението на пробема е просто: нищо не плакнете, слагате чашите с цялата пяна и остатъци по тях, чиниите с мазното и т.н.

Други опции са да ползвате и останалите програми, например икономичната (Eco). Тя не може да повреди чашите, защото развива максимум 50 градуса, но от друга страна мие достатъчно дълго, че да не остане нищо неизмито.

С опцията за съкращаване Speed Perfect, тази програма при мен става 1 час и 9 минути и пак средно замърсените съдове се измиват перефектно. Едночасовата на 65 градуса е страхотна, но ако няма тенджери или нещо силно замърсено, няма нужда от нея, затова ползвам съкратеното Ико за 1:09 ч.

Още един трик, който можете да ползвате, е към автоматичната програма да добавите опция „стерилизация“, ако я имате - на бутона е изобразено бебешко шише. Гази опция повишава температурата и удължава времето на избраната програма.

Аз лично повече разчитам на програми, различни от автоматичната, но не защото е лоша или се съмнявам в нея, а защото не съм сигурна дали ще сработи с поставените съдове. Ако имам достатъчно мръсни съдове, ползвам смело и нея, но ако се съмнявам, ползвам друга.

# 726
Не трябва да се плакнат съдовете преди миене в миялна.

Дори е хубаво да има остатъци (не парчета) от хранителните продукти, защото по този начин препаратът прави по-добра реакция и измива по-добре — това го бях чела някъде в темата.

Позната в щатите, която също плакнела съдовете преди поставяне в миялна и не била доволна от последващата работа на машината. Извикала техници за рекламация на уреда и хората ѝ казали: “Госпожо, машината е направена да мие мръсни съдове, а не чисти. Не плакнете предварително.”
След това “проблемът” с недобре измитите съдове на моята позната изчезнал.

# 727
Благодаря, научих нещо ново! Сега я погледнах моята, на първо място от програмите стои Auto, не ми идвало на ум какво означава. Аз ползвам кратката 30 минутна и по изключение 60 минутна. Винаги плакна. Излизат блестящи от чистота. Един път имах проблем, не се миеха добре, особено чашите. Писах тук и получих съвет да сменя препарата. Така и направих и се получи.

# 728
Когато по съдовете има остатъци от храни, съдържащи нишесте или протеини: картофи, ориз, царевица е препоръчително изплакването с хладка вода.
Това е така, защото при температура над 40 градуса нишестето и протеините се “запичат” и това утежнява процеса по измиване. Нишесте има също в боб, грах, в сосовете се ползва като спойка.
В останалите случаи не е нужно да се плакне, защото остатъците са базата, с която се свързват почистващите ензими.

# 729
И аз имам съдомиялна Бош от половин година и същите чаши, като вашите, и при мен са така.Не добре измити.

# 730
И аз имам съдомиялна Бош от половин година и същите чаши, като вашите, и при мен са така.Не добре измити.
А всички програми ли ползвате и резултата все такъв ли е или има разлика?
Днес пробвах с еко и ми се видяха малко по-чисти.

# 731
Привет! От много четене накрая взех bosch SMV46KX04E. Още съм наникъде с инструкциите, но не откривам отговор защо като започне работа машината и мониторчето изгасва?
И вратичката не може да стои отворена, това някаква защита ли е? Подпирам с крак докато наредя съдовете.

# 732
  • София
Привет! От много четене накрая взех bosch SMV46KX04E. Още съм наникъде с инструкциите, но не откривам отговор защо като започне работа машината и мониторчето изгасва?
И вратичката не може да стои отворена, това някаква защита ли е? Подпирам с крак докато наредя съдовете.

Това е съдомиялна за пълно вграждане - на вратата ѝ трябва да се монтира плоскост, подобна на вратите на шкафовете. Пружините са изчислени така, че да носят тежестта и на тази плоскост. Ако сте монтирали такава и въпреки това вратата се самозатваря, поискайте човекът извършил монтажа да намери решение.

# 733
А всички програми ли ползвате и резултата все такъв ли е или има разлика?
Днес пробвах с еко и ми се видяха малко по-чисти.

Мия с програмата за час и 25 минути.

# 734

Това е съдомиялна за пълно вграждане - на вратата ѝ трябва да се монтира плоскост, подобна на вратите на шкафовете. Пружините са изчислени така, че да носят тежестта и на тази плоскост. Ако сте монтирали такава и въпреки това вратата се самозатваря, поискайте човекът извършил монтажа да намери решение.
Благодаря! Да, тези дни ще се сложи и плоскост отвън. Не съобразих, че е от това.
А мониторът нормално ли е да не свети докато работи миалната? Само на земята се вижда червена точка, нищо друго.

Общи условия

Активация на акаунт