Бърнард Шоу, Джон Малкович, или за къпането

• 6 933
  • 111
  •   1
Отговори
# 15
Да ,съгласна ,но пък дали трябва да се съобразява някой с тях. То защо си със шапка е тяхното... ще си намерят какво.

# 16
Може Народният театър нарочно да търси някаква провокативност, макар че не знам за какво им е след всички скандали, които се сътвориха там напоследък. Доколкото разбрах театърът е избрал пиесата от листа с предложения, интересно кои са били другите.
Каквото и да постави Малкович е чест за нас като публика и за актьорите с които ще работи, предполагам, че интервсът към кастинга и самите представления ще е огромен.

За мен по спорният момент е не, че се показват хигиенните и битови навици на българите от края на 19 век ( ха дано сега пък да са други и никой да не се оскърбява за некъпаните си деди), а че  е ситуирана по време на Сръбско българската война, която е с особено значение за нас.

Не съм я чела тая пиеса предполагам, че докато дойде време да я видим, всички ще я прочетем, най-вероятно  тия пасажи са извадени от контекста.

# 17
Не разбирам смисъла от темата.
Всеизвестно е, че преди стотина и повече години са се къпали много рядко, и защо трябва да се обиждаме, ако това го има в пиеса, писана тогава?

# 18
Не се обиждам,просто казвам,че не е най-подходящия избор на пиеса.

# 19
Добре че не  е на Ивайло Петров по " Преди да се родя", че ...

# 20
  • Пловдив
Ако действието е от края на 19 век, това за къпането има резон.

# 21
Войната скъпа госпожо, е изкуството на страхливеца да атакува безмилостно и да се пази когато е слаб - кой е агресора? Сърбия. Кого осмива постановката? българската армия.
Как били изпращати да се бият без муниции войниците. Ами да, това е армия току-що създадена, как да се бие. Но войниците защитават своята родина

Нямаше да можем и да се бием ако не бяха чужденците;
пак Блъчтли - не ми говорете за България. понятие си нямате как да се биете! -  Къде остана Априлското въстание, битката за Самарското знаме, битката за Шипка? Битката за Сливница, за Драгоман? Как сме се били тогава?
Сергиус - Война - мечтата на патриоти  и герои. Плитка измама като любовта.  Кой започва тази война питам аз? не и и България. За какво се води - за да си запазим територията и да не бъдем поробени. Княз Милан казва че ще направи една разходка до София

Да оставим настрана факта, че имена като Пол, Сергиус и пр. не са български
Блънтчли - каква армия! правят оръдия от черешови дървета, а жените си пращат да всяват дисциплина - правим от каквото можем. били сме крепостни на османците, нямали сме свое оръжия.  Интересно че никой не критикува поляците за черешовите дървета, а ние сме взели идеята от тях. А това за жените е такава подигравка, че няма накъде

Коментарите, че ще се дадат пари ако някой се противопостави на Сергиус представя българите като страхливци и малодушни типове. Истината е точно обратната, печелим Драгоман и Сливница на щик

Главната героиня - Райна - е представена като лекомислена госпожица и флиртаджийка, която се превзема и припада в ръцете на първия чужденец, който се държи твърдо с нея. Нейният годеник - офицерът Сергиус - един надувко.

Когато поставят за първи път пиесата в Англия критиката я съсипва. Не след дълго пада.
През 1903 я поставят във Виена...става скандал, покрай Илинденското въстание- Пада.
През 1924 я поставят в Германия и Австрия. Българите са скандализирани "Ние се бихме с вас. Позор".
В Австиря пада, в Германия е замразена.
През 2010 някъде е представена във Враца и Русе (забележете с друг много по-омекотен превод). Пак има протести. И Малкович избира точно тази пиеса, точно датата 7 ноември когато са боевете при Сливница, а пиесата ги осмива

# 22
  • София
Представям си Възраждане пред Народния като пред кино Одеон, да крещят "родоотстъпници".
Иначе и аз не виждам защо е било нужно точно тази пиеса да се постави, но не мога да се обидя особено. Бих се обидила, ако действително се къпех веднъж годишно Simple Smile Simple Smile

Бърди, същинска врачка си. Simple Smile

# 23
За всеки който иска да прочете пиесата.
https://www.24chasa.bg/Media/2024/11/08/9e7eec2f-0434-4e69-b032-89707e0cd07c.pdf

Пълна е с лъжи за нас. Особено към втората част на действието, някъде от средата.

Справедливо е да се отбележи, че английските критици първи се мръщят, срещу пренебрежително представяне на българите и Шоу се оправдава с това, че през този период въздухът на българите не е така замърсен, като в индустриален Лондон и те просто копират западните навици без да имат нужда от това. Но неговата оправдателна позиция в отбранитилна заядливост и често във вулгарна нападателност и уводът на Стоян Чапраазов чудесно документира конфузните нравоучения на Шоу. Тридесет години след написването на пиесата Шоу вече обобщава за нас  "Високоцивилизована култура, защото варварският народ не понася осмиването на своите недъзи"

Не става ясно кои са тези недъзи. По това време България е високо цивилизация към чието внимание се стремят английски,френски, немски офицери и всеки я иска за съюзник. Според Шоу обаче сме "варвари"

Това което не се прощава на Шоу е това което Майкъл Хърцфелд нарича "липса на културна интимност". Това не е просто непознаването на чуждата култура, а при Шоу - и липсата на старание да я опознае. Културната интимност е онази част от идентичноста, която не позволява кирливите ризи да се вадят пред чужди хора

По поръчка на режисьора Никола Николов, текстът на "оръжията и човекът" е преведен на български от Георги Станчев, но преводът не е публикуван. Поляков е напраавил своя сценична версия със заглавие "Шоколадовият войник" във Врачанският театър. Направила е и втора поставка, отново със своя постановъчна версия

Последна редакция: пт, 08 ное 2024, 23:46 от Лорд Сняг

# 24
https://dox.abv.bg/download?id=1e18e4d46e
Пиесата, имало тема и съм коментирала. Чудно  и познал   резултата има ,честито.

Интересно защо издават " Моята борба " на Хитлер и няма протести. Художествено произведение ,слабо за автора, но пък какво направи...фурор.

# 25
  • София
Ще повярвам на протестиращите срещу пиесата едва тогава когато излязат на протест срещу филмите на М. Генчев. Дотогава събирайте сушеница, че май трябват дарения от 500 кила за новия филм. Joy

# 26
https://dox.abv.bg/download?id=1e18e4d46e
Пиесата, имало тема и съм коментирала. Чудно  и познал   резултата има ,честито.

Интересно защо издават " Моята борба " на Хитлер и няма протести. Художествено произведение ,слабо за автора, но пък какво направи...фурор.
"Моята борба" е много слаба книга. В нея има не повече от няколко реда идеологически, останалото е боза. Тя е изцяло преработвана, в онзи вид никой не я е чел. Тя става фурор едва през 1933 г., когато нацистите взимат власта. Директни расистки внушения няма, въпреки очакванията.
редактираната версия не е писана от Хитлер, а от редактора му. Хитлер само се е разписал Впрочев в нея има мисли, че война едновременно с Англия и Русия е немислима.

Лунна Соната, последният път след филма за Ботев, Максим Генчев отнесе такава критика че се закле повече да не прави филми на патриотична вълна. Този човек опорочава всичко патриотично

# 27
Няма да е разглеждам,  имам наднационална гордост.

# 28
Ако действието е от края на 19 век, това за къпането има резон.
ами то в края на 18 век (малко преди френската революция) французите са си слагали перуките върху въшките и са хвърляли кофите с лайната върху главите на гражданите, а англичаните са слагали одекелона върпу потта.  И войниците на Наполеон масово са страдали от дизентерия. Но ние не им се присмиваме, нали?

А може би трябва да направим една такава постановка, за вмирисаните французи и да я чучнем в Париж, навръх деня на френската революция

# 29
Ами гледах пиесата. Не ми хареса и мога да обясня- лековат сюжет,  актьорите прекалено крещят,  мизансцен с много въпроси, съдържание също. За да съм по-сигурна прочетох пиесата и още повече въпроси имам. Разбира се, че не е допустимо това, което се случи в първата вечер , но винаги има сили, които използват такива ситуации- неизбежно е. Моля ви  ,не сравнявайте Бай Ганьо и Криворазбраната цивилизация с тази пиеса- при тях има обобщен литературен образ на цялата епоха,  а не конкретно събитие в основата на сюжета. И в двете цитирани български произведения критиката е направена с много любов и разбиране-има ги Щастливеца,  Коста,  Анка ,които показват друг характер на българите. За подбора на точно тази пиеса-представете си осмиване на  Гарибалди в Италия, на Вашингтон след битките при Гражданската война... може много да се изброява. Не се прави така.
А такъв сюжет има и своето обяснение в антисемитизма и малтусианството,  в което Б.Шоу залита,  но това е друга тема.

Общи условия

Активация на акаунт