СЕДМИ КЛАС - трето и четвърто класиране

• 67 173
  • 761
  •   1
Отговори
# 660
На мен точно през познат ми предложиха малко преди 28 юни за вкарване в желано училище.

Дамата очевидно е объркана и всички са й виновни, а получи и подкрепа от други разочаровани родители.

# 661
На мен точно през познат ми предложиха малко преди 28 юни за вкарване в желано училище.

Дамата очевидно е объркана и всички са й виновни, а получи и подкрепа от други разочаровани родители.
Дамата не е объркана. Дамата е от хората, които смятат, че всички са им длъжни! НО това, което най-много ме подразни беше, че всички, които не ѝ свирим по гайдата сме лоши.
Иииии ужасно много обичам в такива моменти да ми обясняват колко лоши сме българите, щото разбираш ли, за разлика от други държави ние, имайки предвид как трябва да оцеляваме векове наред, сме изградили едно критично мислене. А това мислене не толерира такива простотии, като на тази особа. Не знам що така хората умират да бъдат лъгани, заблуждавани, манипулирани, да турят едни розови очила и те това е живота.

Ще влезе детето в някое училище, ама жална му майка с тази майка ....

# 662
Не цялостна. Според мен, също нещо е омазала и сега се чуди как да реши въпроса. Обясни за искани спонсорства от директори за приемане на 5 класиране.
Ейй, как пък на мен никой, никога не е предлагал място срещу спонсорство… толкова ли принципна изглеждам? Не вярвам в тази история… и на мен ми се струва, че жената е допуснала грешка и сега се опитва с обвинения да реши проблема.

Лично на мен ми предложиха от две места да вкарат дъщеря ми срещу в училището, което бяхме посочили на първо желание (същото е много желано), но отказахме
И как предлагат, че ми е интересно. Вие се поинтересувахте дали има вратичка или някой Ви каза "А ще кандидатства. Дай срещу 20К да я вкарваме...". Не се исъмнявам, че има порочни практики, но те идват от - намирам връзки , плащам си и си мълча.

Явно не е точно така. Предлагащите не чакат да ги потърсят, а проактивно си предлагат услугите…направо взех да се чудя аз на кой свят живея😶

# 663
  • София
Ох мислех, че само аз й се издразних на тази женица. То не беше системата не ми иска детето, има дислексия, полиглот е, но има “системен проблем с кода за достъп” преля чашата.
А за вкарване по втори начин нямам съмнение.
Познато дете ще учи в едно от най-исканите училища. Дете, което получи 3 за срока по мат по милост. Аз нямам против- ако моето се беше оакало, имах възможност, щях - пред това да го пратя в Бузема. Тъпото в случая е, че информацията достигна до мен от децата, тоест приятелите му го обсъждат- как той ще учи там 🙁

# 664
И аз зачетох темата с липсата на прием и в 4те класирания, но не задълбах много. Още повече, че на подобен пост във фейса преди няколко седмици, в който жена беше писала уж от името на приятелка, си загубих времето да обяснявам, че няма как да стане това, което бяха описали. Явно са смятали че участват автоматично във второ класиране /за по-горно желание/ при положение, че детето е било прието на някое желание и не са подали заявление. Написах мнението си какво точно са направили и объркали и изтриха поста…
ПП Ама създадоха яко смут сред майките в групата…

# 665
  • София
Добре де, на 16.08 обявяват свободните места, тегля документите от сегашното училище и това място, което освободим....кога се обявява. Може ли пак за него да кандидатстваме??
Може. Следите сайта на училището, за да видите кога ще го обявят. В графика, който ще публикуват на 16.08. няма да го има, понеже вие чак след това ще решавате дали да изтеглите документите. Неудобството на кандидатстването след 16.08 е, че ви трябва свободно време, защото си пада яко обикаляне. Освен ако не сте късметлии да ви приемат още в първото, но не винаги е така. Тук обичайно говорим за съвсем малко бройки останали по 1-2 места за училище. Малка разходка из сайтовете на училищата показва, че някои вече са обявили график, който ще е валиден при наличие на св. места след 4то класиране - НПМГ, ИГ, ФЕГ, 32ро...
А как става “технически”  кандидатстването в повече от едно училише, ако се засичат сроковете им за подаване на документи?
Ако се засичат, няма как да стане. Затова като излезе списъкът с местата на 16.08. и графикът за подаване, се разглежда внимателно и се взима решение кое е приоритет според датите. Да не говорим, че понякога срокът на едно място е до 13 ч. , виждате класирани/некласирани. И ако е вторият случай, тичате на следващото, което примерно приема в същия ден, но до 16 ч. Та така графика под ръка, здрави нерви и добра преценка колко и къде може да се тича! Незаписани и неприети нямат избор, но другите да помислят сериозно до колко си струва риска...

# 666
Ох мислех, че само аз й се издразних на тази женица. То не беше системата не ми иска детето, има дислексия, полиглот е, но има “системен проблем с кода за достъп” преля чашата.
А за вкарване по втори начин нямам съмнение.
Познато дете ще учи в едно от най-исканите училища. Дете, което получи 3 за срока по мат по милост. Аз нямам против- ако моето се беше оакало, имах възможност, щях - пред това да го пратя в Бузема. Тъпото в случая е, че информацията достигна до мен от децата, тоест приятелите му го обсъждат- как той ще учи там 🙁

Сега приятелите го обсъждат, после и приятелите от новото училише, ще му бъде трудно в среда с деца, които учат повече… даже и да постигне успех, все ще се намери някой да припомни как е влязъл. Не знам. За мен подобни “услуги”, носят повече проблеми на децата, отколкото ползи.

# 667
И аз зачетох темата с липсата на прием и в 4те класирания, но не задълбах много. Още повече, че на подобен пост във фейса преди няколко седмици, в който жена беше писала уж от името на приятелка, си загубих времето да обяснявам, че няма как да стане това, което бяха описали. Явно са смятали че участват автоматично във второ класиране /за по-горно желание/ при положение, че детето е било прието на някое желание и не са подали заявление. Написах мнението си какво точно са направили и объркали и изтриха поста…
ПП Ама създадоха яко смут сред майките в групата…

Е тя изтри поста точно след коментар, че не показва снимка с желанията и минималните балове на четвърто класиране. Определено този пост разбуди позадрямалата група по нощите.

# 668
  • София
... В СМГ мога да кажа, че завършилият десети клас няма да има профил биология. Тоест винаги съществува риск, ако детето държи на даден профил и не е избрал паралелка с профилиране, което му го гарантира, даденият профил да не се предложи и да не може да го избере. Част от децата от СМГ поради тази причина се преместиха средата на 10-ти клас в НПМГ.
Айла, пропуснах вчера да попитам. Стана ми любопитно - как е възможно част от децата - разбирам го като повече от 1-2? Намират ли се толкова свободни места в гимназия като НПМГ? Иначе съм съгласна, че точно 10 ти клас е моментът да се осъзнае детето какво иска като профили и ако е нужно и училище да смени поради желание за кандидатстване в конкретни университети/специалности. За съжаление не винаги има места там, където ще иска да отиде. Иначе аз имам впечатление, че НПМГ доста стриктно си обявяват свободните места по випуски през цялата учебна година. Дори и сега имат 1 за бъдещ 12ти клас. Но са си редовно единични случаи.

# 669
Аз се позаинтересувах, защото познато дете влезе Медицина в БГ тази година, че им казвали че е по-добре и да не записват профили по тези предмети Биология и Химия, ако ще кандидатстват в Бг.(Не успях да разбера защо) Самият той е завършил професионална гимназия. Това е важно,ако по света ще учи,защото трябва хорариум.Но ако родителите са решили, че ще учи навън, ще намерят начин някъде да го запишат с този профил.Преди 1 седмица имаше и за 11 клас в НПМГ.Ако детето е с висок бал, може да се премести при свободно място.

Последна редакция: пт, 11 авг 2023, 16:38 от malinkap

# 670
  • София
Знам за две деца от СМГ след първи срок на десети клас, които се преместиха в НПМГ. За повече не знам, но май имаше и предната година още някое дете, което се премести.
Малинкап, доколкото знам е много сложен изпита по биология и химия ако е профилиращ предмет и коефицианта бонус за това не компенсира нещата. Затова и децата, които искат да учат медицина предпочитат да си се явят на изпит за университет, за да им е по-висок бала.

# 671
Матурите по химия и биология не са балообразуващи. Изпити по биология и химия са задължителни. Матурите са безполезни и сам затормозяващи за децата кандидатстващи медицина в БГ.

# 672
  • София
Не че е по-добре да не записват профил химия и биология бъдещите медици, по-скоро им е безполезен за кандидатстудентските изпити. Иначе нито матура по тези предмети, нито оценките в дипломата по тях имат значение за приема, освен за СУ - там оценките по химия и биология от дипломата влизат в балообразуването, но ако нямаш оценки от профил, взимат оценките от първи гимназиален етап. Така слагат еднаква тежест на оценки ООП и оценки ПП, което е малоумщина, но СУ не виждат проблем в това.

# 673
Е как Ви намират да Ви предлагат. На мен нито са ми искали пари, за да взема изпит, нито, за да приемат децата ми някъде.

Нито съм търсил, нито съм искал да участвам в подобна практика. Всичко става чрез познати, обкръженето около нас знаят, че детото кандидатства и става на въпрос и предлагат услугите си ако искат могат да помогнат да вкарат детето срещу определена сума.

# 674
Нямаме такива конюктури.Казах им, че ще учат в обкръжението, за което им стигне балът.

Общи условия

Активация на акаунт