Откъде да купя инвестиционно злато?

• 79 043
  • 523
  •   3
Отговори
# 255
 С годишната данъчна декларация. Прилага фактурата за покупка, фактурата за продажба, изчислява печалбата и начислява 10% данък.

# 256
  • Fairbanks, Alaska
Ако просто и вземат едните кюлчета и ги сменят с другите (с някакво доплащане) може да мине за бартер и да не дължи, защото не печели нищо в никой момент (даже губи заради доплащането).
Обаче се съмнявам, че ще се съгласят. По-скоро ще минат на непряк вариант - ще изкупят старите кюлчета и после ще и продадат нови. Тук вече ще има реализирана печалба и ще се дължи данък, въпреки факта, че накрая пак е със същото количество злато.
А ако се продадат на същата цена, на която ги е купила, тогава пак ли ще дължи данък?

# 257
  • here and now
Не.
Ето интересна статия по въпроса.
https://blog.nula.bg/oblagane-na-dohodi-ot-turgoviq-s-investicionno-zlato/

# 258
Ако просто и вземат едните кюлчета и ги сменят с другите (с някакво доплащане) може да мине за бартер и да не дължи, защото не печели нищо в никой момент (даже губи заради доплащането).
Обаче се съмнявам, че ще се съгласят. По-скоро ще минат на непряк вариант - ще изкупят старите кюлчета и после ще и продадат нови. Тук вече ще има реализирана печалба и ще се дължи данък, въпреки факта, че накрая пак е със същото количество злато.
А ако се продадат на същата цена, на която ги е купила, тогава пак ли ще дължи данък?

Не, облага се печалбата, не сделката. Обаче не знам дали пак не трябва да се подаде данъчна декларация. На теория не, ама правилата ги определя НАП. И по-добре да се подаде, защото от Тавекс може да изпратят информация за продажбата, НАП ще знае, че има такава, но няма да знае, че е без печалба. И може да привикат човек и после от яд, че няма какво да обложат, да му друснат глоба за неподадена декларация.
Но това са само мои разсъждения.

# 259
Здравейте!

Бих се радвала ако хората с опит споделят мнение по въпросите ми, тъй като нямам познания в сферата.

Имам налични 10 000 лв, които мога да заделя, като идеята ми е по-скоро да съхранят стойността си, от колкото да търся печалба (което разбира се, би било добър бонус).

Тъй като съм клиент на ДСК, видях, че предлагат безналично злато. До колкото разбирам, нещата работят на принципа на обикновена валута, като плюсовете са, че не мислиш за съхранение и можеш винаги лесно да изтеглиш точно толкова пари, колкото са ти нужни при необходимост.

Та според Вас, такъв тип безналично злато по-добра опция ли са от физическото такова и ако да, дали ДСК е подходящ избор?

Освен това дали сумата, която съм предвидила е достатъчна или е добре да се събере повече? Или за безналично злато това няма значение (освен изискуемият минимум)?

И не на последно място, предполагам това е доста непредвидимо, но ако се реша на тази стъпка, дали е добре да изчакам приемането на еврото или е без значение?

Благодаря предварително!

# 260
  • София
Не бих се доверила на ДСК по принцип, както и на безналичното злато.
С такава сума бих добавила още около 1500-2000 лв и бих си купила 2 инвестиционни монети от унция или инвестиционно кюлче.

# 261
Човек никога не знае какво ще стане в по-дългосрочен план, но аз в момента не бих се хвърлила на злато.
Виж кривата на цената на златото ( в лева за грам) за последните 3 години и си прецени какви са шансовете за загуба или печалба.

# 262
 Смисълът на златото е да е "налично" и да ти е под ръка.

# 263
  • София
Тъй като съм клиент на ДСК, видях, че предлагат безналично злато. До колкото разбирам, нещата работят на принципа на обикновена валута, като плюсовете са, че не мислиш за съхранение и можеш винаги лесно да изтеглиш точно толкова пари, колкото са ти нужни при необходимост.
Принципно текста идеално се вписва и за паричен депозит. Ако смятате, че цената няма да расте - направете си депозит. Ако смятате, че ще расте - купувайте. Но имайте предвид, че:

Послушайте радиото и не купувайте!

# 264
igold
имат и много активна фейсбук група

# 265
След такъв скок на цената и аз мисля, че е възможно да следва корекция. Мисля, че през 2012 стана така - цената започна да пада 4-5 години и после отне още 3 години да се качи и отне 8 години за да се възстанови. 8 години замразени пари без печалба. Не знам, не съм купувала тогава, но беше нещо такова. Никой нищо не може да Ви каже. Слагате парите където прецените, няма кой да знае бъдещето. И как се вижда често тези неща се манипулират от световните лидери. Ние сме само едни мравки без кристална топка. Успех!

# 266
  • София
Малко не съм съгласен, но да видим Blush
В момента ми се върти тази картинка

Според мен корекцията мина.
Лошото е, че последната ми по-голяма покупка беше на сегашните цени и нямам никакъв ръст, та може само да ми се привижда Grinning

# 267
абе важното е да не пада Simple SmileSimple Smile

# 268
Здравейте, искам да вложа 1000-1500лв в инвестиционна монета, знам че не е много голяма сума, каква би била подходяща? Гледах тези https://igold.bg/20-zlatni-franka-mariana

# 269
  • София
Чудесна е, добре сте се ориентирали Blush
Всички 20-франкови са добър избор за такъв бюджет.

Общи условия

Активация на акаунт