Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 74

• 34 009
  • 743
  •   1
Отговори
# 90
Германия. А само в моя микроквартал започнаха да копаят за два бая големи проекта. Единият преди няколко месеца, другият миналата седмица. Да не говоря какво се строи пред Централни гробища (всъщност не баш пред тях). А онзи мастодонт на шумния "Данаил Николаев" (комплекс Театрален) продавал по 3000 евро на зелено...

# 91
@tomeva - какво има да се обиждам - аз си знам качествата и едно от тях е, че съм прям и не обичам булшита.
Няма какво да ме убеждавате за кого работи човек с професията консултант, брокер, и всички производни: работи за себе си (както и аз работя за себе си - нищо лошо по принцип).
В интерес на този човек е да стане сделка, за да си получи възнаграждението. А дали сделката е в интерес на клиента му и дали този клиент е натоварен с кредит, който може да се затрудни да изплаща след време, това се съмнявам да го интересува.
Ако точно вас ви интересува и предупреждавате клиентите си за рисковете, поздравявам ви за професионалната етика.
Но от написаното оставам с друго впечатление - ето, ако в една банка не стане и отказват (явно има рискове, които виждат) ще обиколим още 10-15 и все в някоя ще стане. Само и само да има сделка и да вземем възнаграждението си.

Според тая днешна статия на Германците май хич не им е лесно?
"Германската строителна компания Project фалира
Бaзиpaнaтa в Hюpнбepг ĸoмпaния зa нeдвижими имoти Рrојесt, ĸoятo имa плaниpaни пpoeĸти зa няĸoлĸo милиapдa eвpo в цялa Гepмaния, e пoдaлa мoлбa зa нecъcтoятeлнocт.
Е само тя да е - целият сектор им е зле. А в него работят 1 от всеки 10 заети.
Някой беше постнал ето тази новина от миналата седмица - но тук всички казаха мани ги германците, при тях е зле, а при нас е стабилно с перспектива за растеж:

Последна редакция: пн, 14 авг 2023, 12:04 от chris78

# 92
  • София, Bulgaria
Цитат
Но от написаното оставам с друго впечатление - ето, ако в една банка не стане и отказват (явно има рискове, които виждат) ще обиколим още 10-15 и все в някоя ще стане. Само и само да има сделка и да вземем възнаграждението си.

Да, наистина и понятие си нямаш от кредитиране.
Звучи ли ти рисковано:
1. Работиш на постоянен трудов договор от 2г. Чист месечен доход 5000 лева. Кандидатстваш за кредит с месечна вноска 1200 лева. Как ти се струва? ...Обаче Банката Х иска да включиш съкредитоискател, ЗАЩОТО преди 2 години сменяйки работодателя, си бил 2 месеца на борсата. 
2. Купуваш имот, Банката ти предлага продукт, който пасва на кредитополучателя  и сделката. Обаче баш на финала, Банка казва, че се била малко объркала и този предложен от нея продукт не се отнасял за даденото населено място/ 15 км. от София/ в резултат може да вземеш 100 К лева по-малко.
3. И т.н. и т.н.

Всеки Купувач винаги тръгва първо с бюджета си. Бюджетът не го измисля нито един консултант или брокер или който да е. Имотът се поставя в рамките на този бюджет. Кредитният консултант единствено може да потвърди, дали профилът му отговаря на парите, които очаква от Банката, както и да го информира за размера на вноската.
Или викаш го убеждава, как може да плаща 2000 лева при положение, че максимума му е 1500 лева???!!!
Всеки брокер с малко ум в главата първо гледа бюджета и какво може да си позволи реално купувача, след това дали желания имот влиза в този бюджет.

# 93
@tomeva - какво има да се обиждам - аз си знам качествата и едно от тях е, че съм прям и не обичам булшита.
Няма какво да ме убеждавате за кого работи човек с професията консултант, брокер, и всички производни: работи за себе си (както и аз работя за себе си - нищо лошо по принцип).
В интерес на този човек е да стане сделка, за да си получи възнаграждението. А дали сделката е в интерес на клиента му и дали този клиент е натоварен с кредит, който може да се затрудни да изплаща след време, това се съмнявам да го интересува.
Ако точно вас ви интересува и предупреждавате клиентите си за рисковете, поздравявам ви за професионалната етика.
Скрит текст:
"Германската строителна компания Project фалира
Бaзиpaнaтa в Hюpнбepг ĸoмпaния зa нeдвижими имoти Рrојесt, ĸoятo имa плaниpaни пpoeĸти зa няĸoлĸo милиapдa eвpo в цялa Гepмaния, e пoдaлa мoлбa зa нecъcтoятeлнocт.
Е само тя да е - целият сектор им е зле. А в него работят 1 от всеки 10 заети.
Някой беше постнал ето тази новина от миналата седмица - но тук всички казаха мани ги германците, при тях е зле, а при нас е стабилно с перспектива за растеж:
Чак не вярвам болднатото да го мислите наистина. Или работите в някоя съвсем различна сфера от обслужване финансите на клиенти.
Как няма да искаш да стане сделка - ами нали клиента е тръгнал да финансира купуване на жилище. Първопричината е жилището/имота. Значи ще се търси финансиране на всяка цена (като често това не е най-ниската лихва).
Как ще препоръчаш на клиента явно неизгодна за него финансова сделка с банката. Ами ако той все пак може да смята (както сам предположихте първоначално)?  Както и Томева посочи често съпътстващите условия/изисквания на банката натежават везните в по-голяма степен от най-ниската цена на кредита.

Не на последно място банковия пазар следва да се познава в известна степен подобно и на имотния пазар. (Това работещите с банките по въпросите на кредитирането го могат от личен опит). Всяка банка, както всеки един продавач на стоки/услуги се насочва към пазарен сегмент. И поставя разни възпиращи условия за сегментите, които е длъжна да поддържа, но намира за неизгодни или неинтересни. Като в годините интереса към различни продукти и/или кленти се менят. Не е задължително кандидат купувача непременно да има "проблем" .
От там се случва именно описаното от Томева -  по принцип може и да получиш оферти от 7-8 места, но реално предмет на разсъждения са не повече от 2-3.
Горните разсъждения ги пиша за четящите, които по ред причини не са се сблъсквали често и разнообразно с банково кредитиране.
Хрис знае достатъчно, така че спокойно може да подмине поста ми.

Скрит текст:
От всичко прочетено за имотния пазар в Германия стигам до извода, че има коренно различна структура от българския и съотв. се движи от други принципи. Не мисля, че случващото се там е някаква индикация какво се случва/би се случило тук. Най-елементарното, което се вижда - имотите се строят, придобиват и държат от сравнително малко на брой крупни компании. Естествено е в такъв случай заради мащабите на съсредоточената собственост и най-малките колебания във факторите (цени на строит.материали,  вид и количество на регулациите, цени на наемите, покупателна способност на населението) да се отразят силно на фирмите-собственици.
Икономическата криза вече и видима и с просто око - дори в най-богатите провинции на Германия.

# 94
Поне аз не твърдя, че случващото се в Германия може да дойде и тук. Просто лично аз не съм вярвал, че в Германия ще е възможно да се случат тия неща и строителния бранш да го закъса.

# 95
  • Бургас
Горките германци. Дайте да ги оплачем в следващите нанайсе страници.

# 96
Поне аз не твърдя, че случващото се в Германия може да дойде и тук. Просто лично аз не съм вярвал, че в Германия ще е възможно да се случат тия неща и строителния бранш да го закъса.
Закъсва от няколко години насам Германия и то много яко. Особено видимо в южните най-богати провинции. Закъса го автомобилния бранш - заради цени на суровини, енергия, проблеми с доставки от Азия и Америка, в много голяма степен и заради липса на човешки ресурс (колкото и да ви се вижда странно или невъзможно).
Лошото е, че влече и нас след себе си в закъсацията.

Няма да ги оплакваме, сакън. Само дето в скачените съдове каквито сме - като вземат въздух те, ние сме следващите. Малко ли българи живеят и работят там, малко ли възложители имаме от там.

# 97
  • София, Bulgaria

Каквото и да се случва, това е една много червена лампа.
Черна станция, едно е да почнеш да копаш, друго е да го завършиш, а трето е да го продадеш.  Не знам... не знам...
И преди не бях фен на купуване на зелено, а сега пък съвсем.
Смутни времена са!

# 98
Поне за едните съм сигурна, че ще го завършат. И че ще го продадат.

# 99
Ми не им е лесно... да си изберат в тая голяма държава къде да живеят, като навсякъде е хубаво, старо, ново, всичко. В България е много лесно, всички искат да живеят в София в НС. Разликата е колкото от Ботунец до Берлин.

# 100
Направете една тема за имоти в Германия. Очевидно доста хора се интересуват. Нека не се размива темата за имотите в България.
Може да направите и една за имоти в САЩ и т. н. Принципно 3-4 неща да се споменат е ок, но всяко второ е за Германия или какво било в САЩ. Simple Smile

# 101
Проблемът е, че ако германицте кихнат, ние се разболяваме. Точно както е със САЩ и останалият свят като цяло. Ние изнасяме основно за Германия. Не мога да проумея как може толкова да неглежирате това, което се случва там и си мислите, че ние тук ще цъфтим и вързваме докато най-големите икономики в ЕС са в рецесия. Много wishful thinking и неразбиране на проблема и неговите дългосрочни последици.

# 102
Ми не им е лесно... да си изберат в тая голяма държава къде да живеят, като навсякъде е хубаво, старо, ново, всичко. В България е много лесно, всички искат да живеят в София в НС. Разликата е колкото от Ботунец до Берлин.
Аз не искам в НС. Моят блок е на 15 години, но не бих го сменил с НС някъде из къра, нищо че имало облицовка от лъскави клинкерни плочици и дограма с повече камери.
Предпочитам да си имам наблизо метро, училище, детска градина, Била и Лидл, пазар, велоалея, площад, градинки, културен дом, и всякакви други удобства каквито няма из Кръстова Вада и Малинова Долина.

# 103
Аз не искам в НС. Моят блок е на 15 години, но не бих го сменил с НС някъде из къра, нищо че имало облицовка от лъскави клинкерни плочици и дограма с повече камери.
Предпочитам да си имам наблизо метро, училище, детска градина, Била и Лидл, пазар, велоалея, площад, градинки, културен дом, и всякакви други удобства каквито няма из Кръстова Вада и Малинова Долина.
Крис, точно около новите линии на метрото изградиха и продължават да никнат като гъби НС. И не са из къра.
п.п. Впрочем блок на 15 години не е стар.

# 104
Е вярно, тия до Мол Парадайз имат метро, както и магазини в мола, но само това. Други нормални удобства, каквито има в старите квартали мисля няма.
Останалите райони, където много строят - Малинова Долина, Манастирски Ливади, и т.н. - ни метро, ни трамвай, ни учлилище, детска градина, някаква зала, културен дом, читалище да запишеш децата на нещо - няма; парк или поне по-широка градинка освен две люлки в двора до паркоместата - нищо. Някъде даже и улици/тротоари няма.
Иначе блоковете им изглеждат по-красиви от моя, не мога да си кривя душата. Поне докато са нови.

Общи условия

Активация на акаунт