Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 35 293
  • 848
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Да, подтвърждавам написаното от Мандаринка.
Сменяли сме партиди за ток и вода  на името на наемателя на складови помещения. Бяхме той, другия собственик и аз, подписахме се. После при напускане пак тримата се явихме при монополистите за да ги върнат на наше име.
Фирмите бяха сериозни, плащаха си всичко на време. Но нямаше как да не платят - нали ще им спрат тока и няма как да си произвеждат стоките.
Аз бях включила към ел. банкирането си и сметките, там излизаше сума и срок за плащане. Така ги наблюдавах кога са платили.

# 106
  • Бургас
В общите условия на ЕВН е записано изрично, че пускане на ток се отказва при неплатени задължения на един и същ клиент, а не на един и същ обект - чл.14а.
Ако клиентът е друг, те нямат право да откажат пускане на тока.
Обяснено е и какво е клиент - собственик или ползвател, сиреч титулярът на партидата.
Същите общи условия са изменяни нееднократно, вследствие  на съдебни решения - може да се проследи, записано е.
На другите дружества не съм чела общите условия, защото не ме е вълнувало, но е хубаво да се прочетат.

# 107
  • София
И аз да добавя моите 5 стотинки към темата - има още един казус, ако наемателят фирма фалира. Тогава и по съдебен път много трудно ще се съберат задълженията, особено ако фирмата е търговска (тя може да е натрупала много повече дълг от всичките си материални активи). От там идва и солидарното търсене от електро дружествата, те се застраховат точно за такъв проблем.

# 108
Това, че монополистите си търсят парите от собственика, а не от наемателя, е по простата логика, че собственикът има интерес да му пуснат бързо тока/водата, за да си ползва имота. Рядко собственикът (често е физическо лице, а не фирма) се занимава с адвокати и съд. Та това е, по линията на най-малкото съпротивление.
Виждала съм лично жалби от собственици на магазини, на които наематели-фирми са натрупали задължения за ток, не са платили и са се изнесли. Токът е спрян и отказват да го пуснат, ако собственикът не плати задълженията, включително за възстановяване на електрозахранването. За София говоря, при това с разлика във времето, все след 2017 г., т.е. след тълкувателното решение на ВКС. За периода 2018-2020 примерно.
И да добавя - ако собственикът плати задълженията на каса в офис на дружеството, след това не може да докаже, че той/тя е платил тока, защото получава само фискален бон на името на наемателя. Трябва да плати по банка, за да има доказателства кой е платил тези пари и да се съди с бившия наемател, евентуално.
И още да добавя - поне в София не спираха тока на фирми с 1 неплатено задължение, изчакваха поне 2-3 месеца, през които продължаваха да се трупат задължения. За разлика от битовите потребители, на които бързо-бързо им спират тока.

# 109
Какво пречи да се направи като в САЩ - наемателят си открива негова лична партида за ток, с която наемодателят няма нищо общо? Никой не търси наемодателя за неплатени сметки на наемателя. Щом там това работи, какво пречи и тук да е така?

# 110
  • София
Пречи на монополите - по линията на най-малкото съпротивление е най-лесно. И като си имат и лоби, с топ не можеш да ги мръднеш.

# 111
Има много неща, които са останали още от времето на соц-а. Но и никой не се опитва да ги промени и те продължават да са в сила.  У нас всеки чака другия да извоюва нещо.  Колко хора се обръщат към омбудсмана или други институции?

# 112
Колко хора се обръщат към омбудсмана или други институции?

Ще се изненадаш колко хора се обръщат към омбудсмана или други институции.
В повечето случаи писмото се препраща на същия, от когото се оплакваш, за да отговори. Той отговаря, че всичко е цветя и рози. И ти е отговорено, това е резултатът. Омбудсманът може да дава препоръки, те не са задължителни.
Ето - тази година за пореден път КЕВР проверявал софийската Топлофикация за сметките за миналия сезон. Нали никой не е изненадан, че отново всичко е цветя и рози? Всичко било, защото тази година температурите били с половин градус по-ниски от миналата година (а моите впечатления са точно обратните, че тази зима беше доста топла, дори навън си ходех с есенните обувки цяла зима...).
Но резултатът е 0, защото вече беше отговорено защо

И като си имат и лоби, с топ не можеш да ги мръднеш.

Пишат си/променят си в законите, каквото си поискат.

За Великобритания знам със сигурност - има свободен пазар на ток, много търговци. Предлагат и система с предплатен ток (тип ваучер) - плащаш си ваучера и ползваш колкото там киловата си платил. Има и сайтове със сравнение на офертите на търговците, по региони/райони...Не се теглят нови кабели...

# 113
Колко хора се обръщат към омбудсмана или други институции?

Ще се изненадаш колко хора се обръщат към омбудсмана или други институции.
В повечето случаи писмото се препраща на същия, от когото се оплакваш, за да отговори. Той отговаря, че всичко е цветя и рози. И ти е отговорено, това е резултатът. Омбудсманът може да дава препоръки, те не са задължителни.
Ето - тази година за пореден път КЕВР проверявал софийската Топлофикация за сметките за миналия сезон. Нали никой не е изненадан, че отново всичко е цветя и рози? Всичко било, защото тази година температурите били с половин градус по-ниски от миналата година (а моите впечатления са точно обратните, че тази зима беше доста топла, дори навън си ходех с есенните обувки цяла зима...).
Но резултатът е 0, защото вече беше отговорено защо

И като си имат и лоби, с топ не можеш да ги мръднеш.

Пишат си/променят си в законите, каквото си поискат.

За Великобритания знам със сигурност - има свободен пазар на ток, много търговци. Предлагат и система с предплатен ток (тип ваучер) - плащаш си ваучера и ползваш колкото там киловата си платил. Има и сайтове със сравнение на офертите на търговците, по региони/райони...Не се теглят нови кабели...

Това и в България се коментира и вероятно 2026 ще взеле в сила Simple Smile ей тогава вече ще плащаме по 200 - 300 лв ток. Защото там освен на ток, са и на голяма консумация на газ 😄 ние обаче не сме устроени така и много малко газ се използва в по - голямата част на домакинствата.

# 114
Не е сигурно - имаше доста големи периоди, когато цената на тока на свободния пазар беше по-ниска от цената на регулирания пазар. Сигурно в началото ще е по-тегаво, докато хората свикнат, а и търговците на ток се адаптират, но ще се нагласят всички. То и сега фирмите трябва да са на свободния пазар, т.е. избират си търговец на ток, защото тарифата за стопански потребители (фирми) на ЕРП-тата са по-високи. Търговците на ток ще свикнат да предлагат на битови потребители с малко потребление, не само на производствени цехове или големи предприятия.

# 115
  • Бургас
В крайна сметка пак опираме до контрола. Дори да прехвърлим партидите, редовна проверка, да си нямаме ядове. Видим ли просрочена сметка, вдигаме аларма, прекратяваме договора и се надяваме депозитът да покрие. И задължително двоен депозит.

# 116
  • София
Ъхъм, като му прекратя договора на бг. предприемач май ще си го премести.... Братовчеда си изпати от подобен бизнесмен. Спря да плаща няколко сметки и наеми, спряха му тока. Вдигна си чукалата и остави в помещението огромни хладилни витрини. Направо ги завеща на собственика. Съдържанието им намирисваше яко чак до третия етаж на блока.
Роднината ми трябваше да организира чистене и изхвърляне на храните. После разпродажба на витрините на други предприемачи, за колкото дадат. И накрая фирма за дограма да разглоби външната витрина за да изкарат хладилните към новите купувачи и после пак да монтират прозорците. И всичко това не покри щетите от пишман бизнесмените, решили да търгуват с еко-био продукция.

# 117
  • Бургас
Той че няма да си го премести, няма, ама поне отрано ще предотвратиш последващи загуби и бързо ще си върнеш партидите.
Абе почне ли някой да закъснява с наема, не отиват нещата на добре. И моят единият магазинер закъса, първо беше, че банката се сменила, после нямал достъп до банкирането... Веднага ми светна лампата. Но поне коректно си плати всичко до стотинка и помещението предаде абсолютно почистено. Пробва се и той да ми предложи витрина, ама не пощях Simple Smile

# 118
  • София
Според роднината ми във В. Търново, около центъра и Царевец не бързат да плащат наем. Винаги е към края или началото на следващия месец. После банката, сметката, блокирали ги, телефона нещо си и т.н. Да не пиша за сагата с изоставени в друг магазин дрехи и обувки втора употреба. По неволя братовчеда и жена му и продавачи станаха само да разтикат чувалите. Касов апарат регистрираха на фирмата си,  интернет страница им направиха.
Затова съм много благодарна на брокерката ми - приятелка. Като исках да купя магазин много бързо ме отказа. Но пък не ме посъветва да взема гаражи...
Минало, в другия живот повече.

# 119
  • In the land of Never Never
Здравейте, отдавна не съм писала в темата, а и наемателите на двата ми апартамента засега си живеят в тях, и малко съм изостанала, какво се случва на пазара на наемите.
Ремонтирахме един апартамент, съвместна собственост с племеника ми, и след около две седмици ще търсим наематели. Явиха се някакви приятели на дъщерята на племеника, семейство, налага им се да се местят, защото хазяйката й трябвал апартамента (готови са да ми дадат телефон, за да говорим с нея), живеят там няколко години. Готови са да платят 500 лева наем.
Апартамента, който ще отдаваме, е двустаен с кухня, 62 кв.м., ПВЦ дограма, към топлофикация, има един усвоен балкон към кухнята и един нормален балкон към хола, етаж 5 от 9, квартала е Разсадника, до инвитро центъра д-р Щерев.  След ремонт, мебелите по-голямата част са сменени и са от Виденов.
Пускам снимки , абстахирайте се от ремонтната обстановка, като цяло всичко вече е монтирано и функциониращо.
Моля за съвет каква цена може да му искаме, струва ли си да го дадем за 500 лева.
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт