Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 32

• 34 742
  • 848
  •   1
Отговори
# 630
  • Бургас
Аз бих пуснала паркомястото отделно.

# 631
 Апартамент с паркомясто се отдава по-трудно, отколкото същия без паркомясто. Така, че и аз съм затова, да се отдават отделно. Тристаен се отдава по-трудно от двустаен, след 2019 хората вече повече търсят големи жилища, но пък и те са по-скъпи.
Локацията е много важна. И двете са около Сливница сигурно.
И Димитър Петков и Братя Миладинови са много дълги улици и имат различни по цена части.  Димитър Петков си е една квартална улица, а Братя Миладинови все пак тръгва от топ-центъра.
По Димитър Петков ще срещнете и роми, а по Братя Миладинови  и роми, и много имигранти. По Братя Миладинови има много, много стари къщи, като се бутнат и застроят наново може и да стане хубава улица. Но и двете улици минават през пазари -Женския пазар и Пазар Дим. Петков, с много мърсотия.
Много важно е и как са обзаведени жилищата, но допускаме, че са еднакво. И, че са в еднакви сгради, примерно стари сгради, дано не са гредоред поне.
Накрая, решаваща роля ще изиграе, кое е по-близо до метрото.
Около Сливница  не са близо станциите май. На Дим Петков станция до пресечката с Тодор Александров. За Бр. Миладинови, може Сердика да се ползва или Лъвов мост.

Аз не бих купила по Сливница, а по-скоро между Стамболийски и Тодор Александров (и за двете улици. Кой ще търси близо до Сливница?  Не са най-благоприятни райони за отдаване под наем.  По-добре около Нов БГ Университет - винаги ще имаш студенти. А на Сливница не се сещам просто кой наема. Някой от провинцията, да е близо до гарата, да си пътува в петък?

Последна редакция: чт, 14 сеп 2023, 23:37 от Pepina_n3

# 632
  • София
На Димитър Петков на самия пазар строят ново еврейско училище. Ако сградата е откъм пазара, а не след Сливница, това също би трябвало да има значение. Тристаен апартамент предполага семейство с дете/деца. Едно ново училище ще е голям плюс.

# 633
Еврейското училище какво общо има? И преди, вероятно и сега, се изискваха много големи "връзки" и доза късмет да си запишеш детето в него (ако не сте евреи).
43 ОУ "Христо Смирненски" е доброто училище в района. И всички места в него се запълват още на първо класиране.

# 634
Благодаря на всички за мненията, НБУ като локация ми е далече, същото важи и за Младостите, Вади и Ливади също не гледам по тази причина. За ново строителство, директно от инвеститор става дума, старо не купувам по принцип. Спрях се на 2 стаен с паркомясто на Братя Миладинови.

# 635
Скоро минах по Мария Луиза, много промени, към по-зле видях.

# 636
  • Сред мелниците
Готвим се да дадем апартамент в София под наем.
 Говорих с голяма брокерска агенция. Условието им е един месечен наем. Това обичайна практика ли е?

# 637
  • Варна.
 Говорих с голяма брокерска агенция. Условието им е един месечен наем. Това обичайна практика ли е?
В началото на месеца чух същото от голяма агенция. За старите си клиенти запазват 50те %, но новите ще са с тази комисионна, актуализират си цените и те.

# 638

Преди години беше един наем комисионната, но половината от наемателя, а другата половина от наемодателя. Големите фирми таксуват и ДДС върху комисионната, да не се изненадате.

# 639
  • София
Дами, с повишаването на наемите и глобално се повишиха и комисионите.
Аз отдавна съм споделяла, че не обичам да ми висят с месеци имотите и отдавна съм установила, че предпочитам да дам комисион в повишен размер, отколкото да чакам "Михаля" да дойде, особено с моменти, в които няма особена динамика на пазара, и един клиент да има, предпочитам да го доведат при мен.
Стандартът за по-високите наеми е вече 80%- 100%.
За по-ниските наеми и имоти в не толкова популярните зони за чужденци, все още е 50%, или за доверени клиенти, с които се работи от дълго време и прочее.

Иначе в момента търсенето е огромно.

# 640
Скрит текст:
Аз отдавна съм споделяла, че не обичам да ми висят с месеци имотите и отдавна съм установила, че предпочитам да дам комисион в повишен размер, отколкото да чакам "Михаля" да дойде, особено с моменти, в които няма особена динамика на пазара, и един клиент да има, предпочитам да го доведат при мен.
Скрит текст:
За по-ниските наеми и имоти в не толкова популярните зони за чужденци, все още е 50%, или за доверени клиенти, с които се работи от дълго време и прочее.

И за двете страни ли?
Да съм в течение Simple Smile

# 641
Ами нали реално стойността на комисиона се увеличава от увеличените наемни цени. Сега пък и процента ще увеличават.. за покупко продажба колко ще стане - 4, 5? Grinning

# 642
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:

И за двете страни ли?
Да съм в течение Simple Smile

Зависи. В момента търсенето превишава предлагането и разбира се бих платила 50% за имот с повишено търсене, макар, че естествено, че ще ми поискат 100%.
Ако ми напусне някой герой зимата, изобщо не го и коментирам.

Ами нали реално стойността на комисиона се увеличава от увеличените наемни цени. Сега пък и процента ще увеличават.. за покупко продажба колко ще стане - 4, 5? Grinning
За много от имотите, които съм придобила за мен и мои близки съм плащала и повече.
Обаче пак говорим за огромна конкуренция и имоти, които се предлагат поне с 30% под моментната им пазарна стойност. И предпочитам да платя едни 3000-5000 Е отгоре на брокера, отколкото да закупя имот с 40 000Е по-скъп, но със същата ликвидна стойност.

# 643
Аз визирам стандартния случай.

# 644
  • София
Аз визирам стандартния случай.

За момента е 3% без ДДС, като с ДДС-то се преговаря, разбира се. За луксозните агенции става въпрос.

Общи условия

Активация на акаунт