Осмокласници - 2023/2024 - Тема 1

• 65 693
  • 816
  •   1
Отговори
# 390
Това ми напомня на моето спестяване по това време, бях започнала да пестя от билети (от тези за 6 стотинки) като ловко избягвам контрольора. Така и не можах да схвана защо родителите ми не го възприеха добре като намериха купчината спестени такива Innocent

# 391
Това ми напомня на моето спестяване по това време, бях започнала да пестя от билети (от тези за 6 стотинки) като ловко избягвам контрольора. Така и не можах да схвана защо родителите ми не го възприеха добре като намериха купчината спестени такива Innocent
😀

# 392
  • София
В класа на моя син имаше момиче, което още втори клас разполагаще с последния за тогава айфон, плюс забележителните за 2017-2018 година 100 лева за 5 дни зелено училище, при осигурени 4 хранения на ден. Ми....  супер, но за мен това не е нормално и не е причина да гоня това "ниво". Винаги някой ще има по- лъскав телефон, кола, екскурзия... C'est la vie! И не е е въпросът в това можем ли, не можем ли да го осигурим, а какво всъщност осигуряваме на детето си осигруявайки му яко кинти, скъп телефон и обувки за петстин ле'а.

# 393
В България има много богати хора, за които всеки каприз на детето трябва да бъде изпълнен, карат нови хубави коли, имат скъпи дрехи и телефони и това е нормално за тях. Ние също можем да си го позволим, но аз знам какво е и да нямаш и да имаш и не одобрявам такива изхвърляния.
Научила съм децата си да гледат себе си и ако имат приятел на който да помогнат/ услужат ОК.. Важно ми е като са навън с другите да могат са си купят нещо, ако седнат в заведение, когато са на училище да не стоят гладни..
   Спестяват и двамата, събрали са значителна сума за тяхната възраст, но ние им купуваме всичко ( техника, дрехи и т.н), те си харчат парите за компютърни игри.

# 394
  • на Мелмак
Вчера набора отиде да си купи суитчер. Баща му му даде пари, беше с баба си, която е решила да му го подари. Парите за суитчера, трябвало да останат в него, защото цяло лято не сме му давали джобни (а само за излизане, кино Grinning) и днес ще си купел тетрадки и химикали. Та така с джобните Simple Smile

# 395
  • Някъде там...
Определено имаме подобни деца и възрастни около нас, които разполагат със средства, ходят на екзотични почивки, разполагат се нашироко, но поне за момента моите не са на тази вълна. Не ги впечатляват марки дрехи и телефони. В старото училище не са споделяли за такива изпълнения от съученици. Надявам се и сега да си остане така.
Осигурени са, имат си всичко нужно, най-много едната да поиска по-скъпа спортна екипировка, нещо конкретно.

# 396
  • на Мелмак
Когато имаш един социален статус си действаш според него. Проблема е, че повечето хора не могат да си позволят екскурзия до Мексико или три пъти Италия.

# 397
Проблемът е, че не е и нужно да си позволяваме. Ако някой е научен да тормози другите, ще го прави с и без екскурзиите в Мексико.
Не е важно другите какво имат, важно е ти как се чувстваш в собствената си кожа. И нашата задача е не са тичаме в Мексико, а да научим децата да се обичат и уважават сами себе си.

# 398
Съгласен съм с горното. От нищо не са лишени, но тези постоянни екстри при другите деца правят впечатления и оказват въздействие върху щерката, въпреки че постоянно коментираме, че материалните неща извън наистина необходимото не са най-важните.

Не е тормоз, те са й приятели и споделят.

# 399
В тази връзка коментирахме съвсем скоро с набора, че за период по-малък от 6 месеца тази година беше в 4 европейски държави по различни поводи - дълги спортни лагери и ваканции. Негов бивш съученик междувременно се е сдобил с мегаскъп телефон. Тогава го попитах кое би предпочел лично - да обикаля по нови места и да трупа емоции и преживявания или да държи скъпа играчка и да обикаля сам по улиците...? Въпросът очевидно беше риторичен, защото средствата, които биха заминали за телефона, бяха оползотворени в доста по-смислени начинания.

# 400
  • на Мелмак
Кой какво може и иска да си позволи си е негова работа. Проблема идва при децата, които не могат, а искат.
Нито хората ще спрат да пътуват, нито да си купуват скъпи вещи. Тези, които купуват скъп телефон, би трябвало и да могат да пътуват. Нещата в тази посока са безкрайни като виждане, мироглед, възможности и коментари.
Аз също не бих купила скъпа вещ, ако трябва да се лиша от пътуване. Но всеки си знае.

# 401
Въобще не съдя и не ме вълнуват изборите на другите и техните  финансови възможности. Винаги ще има един по-добре и един по-зле от нас. Използвах ситуацията, за да разбера настройките на моето дете. Кой как оползотворява средствата си е далеч от моя фокус и мнение - важно ми е какво мисли, повтарям се - моето дете.

# 402
  • София
И аз искааам в Мексико

Като ви чета ние сме мн зле с джобните
Давам само като ми поиска. Учеше близо до вкъщи досега и не е яла навън. Като излиза с приятели давам. Но няма определен бюджет, който да менажира сама.
Сега ще се замисля и обсъдим. Но 50 лв на седмица ми се струва ОК. За по-малко от 5-7 лв не може човек вече да яде
Има ДК, по която винаги държа 20-40 лв и ако й кажа купи хляб или нещо за вкъщи цъка с нея. А и знам, че винаги за секунди мога да й хвърля пари. Случвало се е да забравя да оставя за екскурзия или подарък и е много удобно

# 403
  • София
Моето получаваше до сега 30лв на седмица. Ако питате мен са много, но той обикновено има едно хранене навън. Много често дори вкъщи готвя неща, които той не яде...но вкъщи не е само той. Тази година ще продължа със същата сума. Понякога успява да спестява, ако си купи храна от топлата витрина на Била. Парите от баби и дядовци си ги харчи както той прецени. Най - често не съм съгласна, но съм пред свършен факт. Пример от вчера - тениска от мола за 40 лв....някаква готина. Парите ги получава по револют.

Последна редакция: пт, 08 сеп 2023, 12:46 от hris.g

# 404
  • София
От миналата година джобните са му 30 лв на седмица. Преди бяха 20-25, но всичко поскъпна доста, а той е все гладен Laughing Въпреки че си носи и кутия с храна от къщи за обяд, купува и по някой сандвич/дюнер. Не винаги си изхарчва парите и, ако останат, ги прехвърля за следващата седмица.

Общи условия

Активация на акаунт