Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 117 268
  • 1 322
  •   1
Отговори
# 780
Здравейте, забелязах нещо което ми излезна на петата ще приложа снимки. Посетих дерматолог каза, че е възпаление на потните жлези и ми изписа А дерма крем два пъти на ден, Еусерин 5% вечер и потапяне на краката във вода с морка сол. Има подобрение но пеодължават да излизат бели мехурчета и да се пукат и стават червени и се зачервява мястото. Никога не ме е сърбяло нито боляло. Моля ви дайте ми съвет какво е и какво мога да направя имам бебче на 10 месеца и много се притеснявам да не се предаде на нея. Прилагам снимка в началото и сега, благодаря ви искренно и от сърце.
  Това е от сега
Това е 10 дни след прилагането на мазилата, но на горната снимка ще видите че отново се появяват
това е от ден 1

Здравейте,

Не се притеснявайте, не е заразно, така че няма да се предаде на детето. Възможно е да е лека форма на едно възпалително заболяване на ръцете и стъпалата, не точно на потните жлези. Съветвам да потърсите друг дерматолог, който да Ви изпише кортикостеоридна терапия и да проследява състоянието Ви.

Поздрави!

Последна редакция: пн, 04 ное 2024, 11:09 от Рaдост

# 781
Здравейте д-р Пеев! Дъщеря ми е на 2месеца и след раждането и се получи така наречената “ангелска целувка” на челото между веждите и окото. Много се притеснявам дали ще изчезне, и ако да, след колко време? Майка ми каза, че аз също съм имала червено петно на челото и се е махнало.. да се надявам ли, че и на моето бебе ще се махне? Има ли крем, с който да се маже, за да избледнее? Ще избледнее ли? Навсякъде пише, че се махат до 2-3годишна възраст, но има и такива “родилни петна”, които остават завинаги. Петното на бебето ми ще остане ли завинаги? На кой месец започват да изсветляват? 

Прилагам снимка веднага след раждането:

Извинявам се за многото въпроси и много ще съм благодарна ако ми отговорите!
Благодаря предварително!

# 782
Здравейте, д-р Пеев. Синът ми (15г.) има от няколко години голям петнист участък по гръдната област, след биопсия диагностициран като Невус на Бекер. Има ли начин за лечение? Предлагат ни само третиране с лазер, многобройни мазила против гъбички, лишеи сме пробвали без успех.

# 783
Скрит текст:
здравейте д-р Пеев.
От 5 месеца насам имам неизяснена уртикария, пуснаха ми изследвания за алергия, щитовидна, чернодробни, хеликобактер и т.н. Като пия противоалергични изчезват, но като ги спра пак се почва. 3 седмици пиех чай от коприва и за този период нямах никакви обриви. Като цяло те не сърбят, излизат през нощта защото като си легна нямам, но като се събудя имам или след 1 час от ставането от леглото излизат. От една седмица спрях и чая от коприва и днес се събудих отново с 1 обрив
и до към 12 часа спадна обривът.
Моля за коментар на какво може да се дължи и трябва ли да направя нещо специално?

Здравейте,

На снимката тази хлътнала лезия не ми прилича на уртика. Лечението за уртикария е добре да се води от алерголог или дерматолог с такава насоченост. Има много различни таблетки и дозировки. Много често трябва да се пият с месеци, за да се стопира процеса. Важно е ако може да се разбере дали има вътрешна причина за утрините. Панелът от изследвания може да бъде доста широк, но той се прецизира спрямо историята на заболяването. Изследвали ли сте си антитела ?

Поздрави!

благодаря за отговора,

изследванията за антитела, пуснати са тези

иначе изследвахме с алерголога Асат, Алат, щитовидна, за хеликобактер, но всичко си беше в норма:

Единствено от кожните изследвания за хистамин беше се подуло, но другите хранителни алергени бяха отрицателни.  За желязодефицитна анемия  сега пия лекарства. Алерголога потвърди хронична уртикария.
Какво друго вътрешно мога да изследвам, за да се намери причината за тяхната поява, за да не лекуваме този симптом а истинската причина?
Искате да кажете ако пия противоалергично например 3-4 месеца и после спра, няма по вече да ми излизат, а не да ги пия 1 месеца и да спра?

Здравейте,

От изследванията не виждам да са пуснати антитела ANA. Доста неща могат да се изследват, но в голям процент от случаите проблемът е идиопатичен, тоест не се установява точната причина. Да, доста често се налага да се приемат антихистамини за по-дълъг период от време и да се следи състоянието.

Поздрави!

здравейте отново д-р Пеев,
отново Ви пиша относно моята уртикария.
На своя глава мога ли да пусна споменатото от вас изследване ANA, защото имам жесток косопад от 1г насам. Иначе миналият месец като пиех тотема , уртшкарията беше се успокоила много. Феритинът ми е 8 при минимум 11. Какви други изследвания мога да пусна, за да се разбере точно какъв е проблемът при мен?

Здравейте,

Да, пуснете го. Най-добре е да Ви прегледа дерматолог, с насока трихология. Мога да Ви препоръчам д-р Лидия Тодорова от Пловдив. Тя е дерматолог, който се занимава с проблемите на косата.

Поздрави!

Последна редакция: чт, 07 ное 2024, 09:52 от Рaдост

# 784
Здравейте,

В действителност този тип петна изсветляват за 1-2 години. 80% от новородените имат такъв тип петънца някъде по тялото. Не се налага никакво лечение. Ако не изчезне след 3 години. Изчаквате да порасне детето и може да се правят лазерни процедури за премахването им. Това, което остава завинаги се нарича port wine stain. Обикновено port wine stains потъмняват с времето. Трудно е да се различат на този етап.

Поздрави!

Поздрави!

Прилагам снимка веднага след раждането:

Извинявам се за многото въпроси и много ще съм благодарна ако ми отговорите!
Благодаря предварително!

Здравейте,

В действителност този тип петна изсветляват за 1-2 години. 80% от новородените имат такъв тип петънца някъде по тялото. Не се налага никакво лечение. Ако не изчезне след 3 години. Изчаквате да порасне детето и може да се правят лазерни процедури за премахването им. Това, което остава завинаг, се нарича port wine stain. Вашият случай не прилича на тях.

Поздрави!

Последна редакция: чт, 07 ное 2024, 09:53 от Рaдост

# 785
Здравейте, д-р Пеев. Синът ми (15г.) има от няколко години голям петнист участък по гръдната област, след биопсия диагностициран като Невус на Бекер. Има ли начин за лечение? Предлагат ни само третиране с лазер, многобройни мазила против гъбички, лишеи сме пробвали без успех.

Здравейте,

Действително начина на заличаването му е с лазери Q-switched, Pico, аблативни. Никой от тях не може да гарантира дълготраен резултат. Ако има окосмяване може да правите лазерна епилация за начало.

Поздрави!

# 786
  • София
Здравейте! Преди няколко дни кожата на палеца ми беше изпръхнала и започна да се бели, предполагам от прекалено честото миене на ръцете / и друг път съм имала подобен проблем, но не чак в такава степен, ходила съм на дерматолог и ми казаха- нарушена кожна бариера/. Обикновено мажа ръцете с крем с 5-10% уреа и минава, но сега забелязвам, че обелената кожа не заздравява, болезнена е и дори малко се е разрастнала. Какво да предприема?
П.П.ако е необходимо кортикостероиден крем, Фусидин Н подходящ ли е?

Последна редакция: чт, 07 ное 2024, 18:54 от stelaartois

# 787
Здравейте, забелязах нещо което ми излезна на петата ще приложа снимки. Посетих дерматолог каза, че е възпаление на потните жлези и ми изписа А дерма крем два пъти на ден, Еусерин 5% вечер и потапяне на краката във вода с морка сол. Има подобрение но пеодължават да излизат бели мехурчета и да се пукат и стават червени и се зачервява мястото. Никога не ме е сърбяло нито боляло. Моля ви дайте ми съвет какво е и какво мога да направя имам бебче на 10 месеца и много се притеснявам да не се предаде на нея. Прилагам снимка в началото и сега, благодаря ви искренно и от сърце.
  Това е от сега
Това е 10 дни след прилагането на мазилата, но на горната снимка ще видите че отново се появяват
това е от ден 1

Здравейте,

Не се притеснявайте, не е заразно, така че няма да се предаде на детето. Възможно е да е лека форма на едно възпалително заболяване на ръцете и стъпалата, не точно на потните жлези. Съветвам да потърсите друг дерматолог, който да Ви изпише кортикостеоридна терапия и да проследява състоянието Ви.

Поздрави!

Здравейте,
Много ви благодаря, посетих дерматолог каза ми екзема и предписа CeraVe крем за крака u дипрогента. Ръцете ми се лющят леко на места изписа крем на Ларош и дипрогента на местата, за да се презастраховаме ако нещо се прехвърли от екземата.  Погледна ме за мехури но няма. Нищо за момента не ме сърби нито боли. Това на петата значително се подобри. Благодаря Ви за бързият отговор, че ме посъветвахте да сменя лекаря и че нещата вървят в положителна посока. Бъдете здрав!

# 788
Здравейте д-р Пеев.
Имам следното питане, тъй като живея в чужбина и не съм посещавала лекар тук, тъй като не разбирам езика и реших да Ви попитам сега, преди 5г. От както родих, Ми излезе това образувание и до него още едно, не съм му отдавала такова внимание, тъй като имам доста бенки по тялото си но не и такива, понякога усещам сърбеж около мястото, изчетох доста и видях че може би става въпрос за себорейна брадавица или нещо подобно, моля да ми кажете вашето мнение, тъй като вчера го закачих с дреха и падна парченце твърдо като от брадавица. Доста съм притеснена. Благодаря!

# 789
Здравейте,

В действителност този тип петна изсветляват за 1-2 години. 80% от новородените имат такъв тип петънца някъде по тялото. Не се налага никакво лечение. Ако не изчезне след 3 години. Изчаквате да порасне детето и може да се правят лазерни процедури за премахването им. Това, което остава завинаг, се нарича port wine stain. Вашият случай не прилича на тях.

Поздрави!

[/quote]

Много благодаря за отговора, д-р Пеев! Тоест петното с всеки месец ще си по изсветляват и ще става по-малко забележимо, но ако не се махне напълно до 3годишна възраст ще трябва лечение с лазер. Правилно ли разбрах? Благодаря предварително!

# 790
Здравейте, малкат се събуди със тези пъпки имат лек връх и във някои, като течност  има на връхчето. Има и по тялото по малки от тези наа снимката те са със връхче без течнос.

# 791

Здравейте. Това е между пръстите на краката на дете? Днес го забелязах. Дали е екзема или гъби?

# 792
Здравейте!

Имам тежка и мазна кожа. Има нужда от редовно миене за добрия вид. Миналата година сгреших с агресивни  корейски продукти - правеха ми кир ефект при измиване и кожата става за малко гладка, но след няколко часа грапава и нечиста. От тогава имам огромни трънчета, които излизат в твърда форма и оставят дупки като огромни пори. Как да се отърва от тях трайно?

# 793
Здравейте д-р Пеев, на 51г съм в менопауза. От година, кожата ми по цялото тяло/особено краката/ е много суха, ползвам различни кремове, но за сега без резултат, може ли да препоръчате нещо за пиене, т.е от вътре да се хидратира. Пия по 1,5л вода на ден.

# 794
Здравейте! Минаха 3 седмици откакто родих и кожата на ръцете и краката ме сърби непоносимо. Няма обрив, няма зачервяване, кожата ми е суха,но няма лющене или сухи петна...Започва да ме сърби най-вече вечер преди лягане .Много чувствителна е на допир- от най-малкото раздразнение започва страшен сърбеж и не спира с часове.За пример ще дам (може да ви се стори малко странно ,но тава е един от най-големите провокатори) когато се допра до мъжът ми усещам как всяко едно косъмче по него бочка кожата ми и веднага започва да ме сърби..След къпане отново има сърбежи. Специално си купих и  хидратиращ крем без аромати за суха кожа,но облекчаване на проблема няма. Месец преди да родя имах такъв сърбеж, беше много по-страшен и не спираше през целия ден. 2 седмици преди раждането ме изби и обрив, който беше още по-кошмарен. Никой обаче не намери причината за всичко това и ми казаха че е от хормоните. Мажех се с фенистил и имаше временно облекчение и след това всичко пак започваше наново. Има ли някакъв начин за справяне с този сърбеж или наистина е просто от хормоните и трябва да изчакам проблема сам да отмине?

Снимката е от обривът ,който имах по време на бременноста

Общи условия

Активация на акаунт