Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 117 255
  • 1 322
  •   1
Отговори
# 795
Здравейте докторе ..
Какъв крем за фини бръчки ,мога да ползвам На 40 съм...и да попитам може ли един чист ретинол ,също да се използва за тези цели ?
( и последно ,за моят мъж може ли да препоръчате също някакъв такъв продукт ,и изобщо има ли мъжки крем за бръчки ( появиха му се около челото ,и очите изведнъж, а е все още млад 38 г.)

# 796
Здравейте д-р Пеев, имам следния проблем, ако може да помогнете. Цяло лято ползвам слънцезащита 50+ фактор и въпреки това ми се образуваха няколко бледи петънца по лицето. Реших да ги изсветля и да изравня тена на лицето, който като цяло изглежда по-тъмен и неравен. Взех си серум с вит.С на Theramid и един избелващ крем с киселини в състава. В същото време продължавам с високата слънцезащита през деня. И въпреки това петната вместо да избледняват, се подчертават някак си и станаха по-видими. И кожата ми стана по-зле от преди (тъмна, повяхнала и дехидратирана). Значи ли това, че не трябва да използвам активни съставки като АHA/BHA, ретинол и вит.С? В момента, в който започна да ги ползвам и кожата ми се променя и всички останали кремове и серуми не попиват, стоят отгоре като филм, правят кир ефект, лепнат, лъщят (с нормална към комбинирана кожа съм). Защо реално се получава при мен този дЕфект? Толкова жени са доволни от подобни активни съставки. Какъв крем и серум бихте ми препоръчали, за да възстановя дехидратацията и повяхналия тен? Благодаря

# 797

Здравейте. Въпрос за белег на крака. Мога ли да го мажа с нещо? Не е на особено видимо място и не е чак толкова голяма пигментацията на кожата, но дали има вариант да поизбледнее с някакво мазило, ако не може да се премахне напълно. Раната беше преди около половин година. Поздрави!

# 798
Здравейте! Преди няколко дни кожата на палеца ми беше изпръхнала и започна да се бели, предполагам от прекалено честото миене на ръцете / и друг път съм имала подобен проблем, но не чак в такава степен, ходила съм на дерматолог и ми казаха- нарушена кожна бариера/. Обикновено мажа ръцете с крем с 5-10% уреа и минава, но сега забелязвам, че обелената кожа не заздравява, болезнена е и дори малко се е разрастнала. Какво да предприема?
П.П.ако е необходимо кортикостероиден крем, Фусидин Н подходящ ли е?

Здравейте.

Да, напълно възможно е да е от честото миене на ръцете. Фуцидин Н е прекалено слаб крем, който да успокои зачервяването. По-добре пробвайте с Фуцикорт крем.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 20 ное 2024, 12:06 от Рaдост

# 799
Здравейте д-р Пеев.
Имам следното питане, тъй като живея в чужбина и не съм посещавала лекар тук, тъй като не разбирам езика и реших да Ви попитам сега, преди 5г. От както родих, Ми излезе това образувание и до него още едно, не съм му отдавала такова внимание, тъй като имам доста бенки по тялото си но не и такива, понякога усещам сърбеж около мястото, изчетох доста и видях че може би става въпрос за себорейна брадавица или нещо подобно, моля да ми кажете вашето мнение, тъй като вчера го закачих с дреха и падна парченце твърдо като от брадавица. Доста съм притеснена. Благодаря!

Здравейте,

Да, това прилича на себорейна брадавица. Напълно доброкачествено е.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 20 ное 2024, 12:06 от Рaдост

# 800
Здравейте,

В действителност този тип петна изсветляват за 1-2 години. 80% от новородените имат такъв тип петънца някъде по тялото. Не се налага никакво лечение. Ако не изчезне след 3 години. Изчаквате да порасне детето и може да се правят лазерни процедури за премахването им. Това, което остава завинаг, се нарича port wine stain. Вашият случай не прилича на тях.

Поздрави!

Много благодаря за отговора, д-р Пеев! Тоест петното с всеки месец ще си по изсветляват и ще става по-малко забележимо, но ако не се махне напълно до 3годишна възраст ще трябва лечение с лазер. Правилно ли разбрах? Благодаря предварително!
[/quote]

Здравейте,

Ако се стигне дотам, съветвам към лечението с лазер да преминете, когато детето е по-голямо и осъзнато. В противен случай се налага обща анестезия.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 20 ное 2024, 12:07 от Рaдост

# 801
Здравейте, малкат се събуди със тези пъпки имат лек връх и във някои, като течност  има на връхчето. Има и по тялото по малки от тези наа снимката те са със връхче без течнос.

Здравейте,

Ако не изченат до няколко дни, посетете дерматолог.

Поздрави!

# 802

Здравейте. Това е между пръстите на краката на дете? Днес го забелязах. Дали е екзема или гъби?

Здравейте,

Това прилича на гъбична инфекция. Посетете дерматолог за лечение и проследяване.

Поздрави!

# 803
Здравейте!

Имам тежка и мазна кожа. Има нужда от редовно миене за добрия вид. Миналата година сгреших с агресивни  корейски продукти - правеха ми кир ефект при измиване и кожата става за малко гладка, но след няколко часа грапава и нечиста. От тогава имам огромни трънчета, които излизат в твърда форма и оставят дупки като огромни пори. Как да се отърва от тях трайно?

Здравейте,

Няма бързо и трайно решение. Трябва да полагате грижи за кожата с подходяща козметика, медицинско почистване на лице и процедури за свиване на порите. Това е комплекс от мерки и разбира се, поддръжка.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 20 ное 2024, 12:07 от Рaдост

# 804
Здравейте д-р Пеев, на 51г съм в менопауза. От година, кожата ми по цялото тяло/особено краката/ е много суха, ползвам различни кремове, но за сега без резултат, може ли да препоръчате нещо за пиене, т.е от вътре да се хидратира. Пия по 1,5л вода на ден.

Здравейте,

В менопаузата, заради спадането на нивата на естрогена, кожата започва да губи повече вода. Пиенето на вода е хубаво за тялото, но няма чак такова отражение върху кожата (освен ако е прекалено дефицитно). Използвайте по-мазни кремове, съдържащи уреа - например може да пробвате с Дексерил крем или силно мазни кремове като Липобаза.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 20 ное 2024, 12:08 от Рaдост

# 805
Здравейте! Минаха 3 седмици откакто родих и кожата на ръцете и краката ме сърби непоносимо. Няма обрив, няма зачервяване, кожата ми е суха,но няма лющене или сухи петна...Започва да ме сърби най-вече вечер преди лягане .Много чувствителна е на допир- от най-малкото раздразнение започва страшен сърбеж и не спира с часове.За пример ще дам (може да ви се стори малко странно ,но тава е един от най-големите провокатори) когато се допра до мъжът ми усещам как всяко едно косъмче по него бочка кожата ми и веднага започва да ме сърби..След къпане отново има сърбежи. Специално си купих и  хидратиращ крем без аромати за суха кожа,но облекчаване на проблема няма. Месец преди да родя имах такъв сърбеж, беше много по-страшен и не спираше през целия ден. 2 седмици преди раждането ме изби и обрив, който беше още по-кошмарен. Никой обаче не намери причината за всичко това и ми казаха че е от хормоните. Мажех се с фенистил и имаше временно облекчение и след това всичко пак започваше наново. Има ли някакъв начин за справяне с този сърбеж или наистина е просто от хормоните и трябва да изчакам проблема сам да отмине?

Снимката е от обривът ,който имах по време на бременноста

Здравейте,

Съветвам Ви да направите консултация с алерголог. По описанията Ви е възможно да е уртикария.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 20 ное 2024, 12:08 от Рaдост

# 806
Здравейте докторе ..
Какъв крем за фини бръчки ,мога да ползвам На 40 съм...и да попитам може ли един чист ретинол ,също да се използва за тези цели ?
( и последно ,за моят мъж може ли да препоръчате също някакъв такъв продукт ,и изобщо има ли мъжки крем за бръчки ( появиха му се около челото ,и очите изведнъж, а е все още млад 38 г.)

Здравейте,

Да, може да ползвате ретинол. Освен това слънцезащитен крем и хидратиращ крем. Мъжът Ви може да ползва ретинол също. Той е универсален анти-ейдж продукт.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 20 ное 2024, 12:09 от Рaдост

# 807
Здравейте д-р Пеев, имам следния проблем, ако може да помогнете. Цяло лято ползвам слънцезащита 50+ фактор и въпреки това ми се образуваха няколко бледи петънца по лицето. Реших да ги изсветля и да изравня тена на лицето, който като цяло изглежда по-тъмен и неравен. Взех си серум с вит.С на Theramid и един избелващ крем с киселини в състава. В същото време продължавам с високата слънцезащита през деня. И въпреки това петната вместо да избледняват, се подчертават някак си и станаха по-видими. И кожата ми стана по-зле от преди (тъмна, повяхнала и дехидратирана). Значи ли това, че не трябва да използвам активни съставки като АHA/BHA, ретинол и вит.С? В момента, в който започна да ги ползвам и кожата ми се променя и всички останали кремове и серуми не попиват, стоят отгоре като филм, правят кир ефект, лепнат, лъщят (с нормална към комбинирана кожа съм). Защо реално се получава при мен този дЕфект? Толкова жени са доволни от подобни активни съставки. Какъв крем и серум бихте ми препоръчали, за да възстановя дехидратацията и повяхналия тен? Благодаря

Здравейте,

Възможно е конкретните продукти да не Ви влияят добре. Активните съставки са подходящи, но със сигурност не са с цел хидратация на кожата. Особено АНА и ВНА могат да дехидратиращ кожата. За хидратация препоръчвам да ползвате серум с хиалуронова киселина и крем с антиоксиданти. Ако имате неправилна пигментация на кожата, може да подобрите състоянието с процедури като IPL, химически пилинги и др. За по-дълбока хидратация може да направите и мезотерапия с хиалуронова киселина.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 20 ное 2024, 12:09 от Рaдост

# 808

Здравейте. Въпрос за белег на крака. Мога ли да го мажа с нещо? Не е на особено видимо място и не е чак толкова голяма пигментацията на кожата, но дали има вариант да поизбледнее с някакво мазило, ако не може да се премахне напълно. Раната беше преди около половин година. Поздрави!

Здравейте,

Може да пробвате с крем, съдържащ хидрохинон. Могат да го приготвят  в аптеки - Ерудита и Нота бене.

Поздрави!

Последна редакция: ср, 20 ное 2024, 12:10 от Рaдост

# 809
  • София
Здравейте! Преди няколко дни кожата на палеца ми беше изпръхнала и започна да се бели, предполагам от прекалено честото миене на ръцете / и друг път съм имала подобен проблем, но не чак в такава степен, ходила съм на дерматолог и ми казаха- нарушена кожна бариера/. Обикновено мажа ръцете с крем с 5-10% уреа и минава, но сега забелязвам, че обелената кожа не заздравява, болезнена е и дори малко се е разрастнала. Какво да предприема?
П.П.ако е необходимо кортикостероиден крем, Фусидин Н подходящ ли е?

Здравейте,

Да, напълно възможно е да е от честото миене на ръцете. Фуцидин Н е прекалено слаб крем, който да успокои зачервяването. По-добре пробвайте с Фуцикорт крем.

Поздрави!
Благодаря за отговора! В крайна сметка мазах с Кловейт 8 дни и към момента изглежда така

Както се вижда участъкът се е разрастнал, сравнено с предишната снимка, но мястото се успокои и възпалението спря. Новата кожа отдолу е по- нежна и чувствителна и вкъщи се налага да нося домакински ръкавици, за да свърша нещо, иначе е леко болезнено на пипане. Въпросът ми е да продължавам ли мазането с Кловейт, кога мястото ще заздравее изцяло и как да поддържам тази зона занапред?

Общи условия

Активация на акаунт