Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 110 413
  • 1 277
  •   2
Отговори
# 1 200
Здравейте д-р Пеев! Писала съм тук и друг път, благодаря ви за отговорите. Детето ми е с атопичен дерматит, който напоследък отшумява, но сега имаме нов проблем с ухапвания от насекоми. Кожата му е адски чувствителна и тази година забелязвам, че при ухапване от комар зоната става много червена и се подува. При мен е по същия начин, не се мажа с нищо и бързо ми минава, но при него стои доста време след ухапването, дори единия път стана и малка раничка, която естествено стоя още по-дълго. Репелентите не са опция, защото не му понасят на кожата. Фенистил гел, крем Здраве, Судокрем, Бочко за след ухапвания никакъв ефект. Личния лекар ни посъветва да мажем с кортикостероиден крем, когато е много възпалено, но сякаш не ми се струва най-добрата опция. Какво бихте ме посъветвали?

# 1 201
Скрит текст:
Здравейте д-р Пеев,
Тези обриви/пъпчици ми излизат юни месец вече втора или трета година поред. До сега се появяваше на едно място на гърба и стоеше месец/ месец и половина и изчезваше само. Няма сърбеж или дискомфорт, ако не го видя случайно няма как да разбера, че има таково нещо. Иначе си ходя на плаж, къпя се и няма никакъв проблем. Тази година ми излезнаха по двата крака от вътрешната страна и на около 10-на места. Отново без сърбеж и т.н.

първоначално излиза като една малка пъпчица и след няколко дена си увеличава размера и след 1 седмица някъде започва така лющене на кожата по средата/без сърбеж. Котки нямаме и куче имат родителите ми, което го виждам на няколко седмици веднъж. Без да го докосвам и т.н., рядко го докосвам/иначе нямам алергии към животни.
Благодаря и Хубав ден!

Здравейте,

Благодаря за информацията, но не разбрах въпроса?

Поздрави!
какви могат тези пъпчици и с какво мога да ги излекувам. В момента имам много такива по вътрешната страна на бедрата и на гърба Sad

# 1 202
Здравей те !Можели да си кажете мнението за кафеникави петна на дете на 1г без алергия
Здравей те !Можели да си кажете мнението за кафеникави петна на дете на 1г без алергия

# 1 203
Здравейте. Много пъпчици по лицето ми се превръщат в бенки.
Не използвам слънцезащитен крем. Кожата ми е мазна инакнеична. Може ли съвет и конкретно предложение за марка продукт , който да ползвам.

# 1 204
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте, др Пеев! Тези обриви/ екземи ми излиза от години. Лекувала съм ги с фусикорт по препоръка на дерматолог, но изчезват и няколко дена след като спра лечението пак излизат. Така няколко курса и накрая с отказах от него. Тези на средния и безимения никога не изчезват, даже понякога кървясват, но на дланта птгоре пак се появиха. Кърмачка съм, ако има значение. Имате ли някакви съвети?

Здравейте,

Съветът ми е да обърнете внимание от какво излизат. Всичко, което се допира до ръцете. Честото миене на ръце също влошава състоянието. Вероятно имате контактен дерматит, който го поддържате по някакъв начин. Предвид, че кърмите за сега може да се правят ограничени неща - като използване на бариерни кремове, нежни измивни продукти и ползване на ръкавици.

Поздрави!

Благодаря Ви! Ползвам ръкавици и бариерен крем на svr, който преди много ми помагаше, но вече и той не спасява положението. И при двете бременности ми излиза червен обрив около носа и много рядко отстрани на устните, на което при скорошно посещение при козметик, ме посъветва да започна добавка Неоразал М, защото си мисли, че всичките дерматити, обриви и тн са от липса на витамин Б2, но в аптеката отказаха да ми го продадат и ме насочиха към дерматолог. Какво е Вашето мнение?

Здравейте,

Само приема на витамин Б няма да бъде достатъчен. Не е доказано, че това е причината, а и Вие може да си изследвате нивата, за да видите.  Добър вариант е да се обърнете към дерматолог.

Поздрави!

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 10:00 от Рaдост

# 1 205
Скрит текст:
здравейте вследствие на хормонално лечение се появи окосмяване по брадичка /изследвани са хормони всичко е наред/ Мястото е третирано с лазер, като там където е третирано се появиха две незаличими петна .. С какви ли не кремове е мазано - без ефект. Използва се слънцезащита редовно. Има ли нещо, което можете да препоръчате да е ефикасно, без значение от цената

Здравейте,

Има варианти. Често се налага лечение с лекарствени препарати, в комбинация с лазерни процедури (Q switched/Pico) за третиране на поствъзпалителни хиперпигментации. Може да се запишете за консултация и да обсъдим терапиите. Този тип пигментации са трудни за повлияване и налагат специфични протоколи.

Поздрави!

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 10:00 от Рaдост

# 1 206
Здравейте д-р Пеев! Писала съм тук и друг път, благодаря ви за отговорите. Детето ми е с атопичен дерматит, който напоследък отшумява, но сега имаме нов проблем с ухапвания от насекоми. Кожата му е адски чувствителна и тази година забелязвам, че при ухапване от комар зоната става много червена и се подува. При мен е по същия начин, не се мажа с нищо и бързо ми минава, но при него стои доста време след ухапването, дори единия път стана и малка раничка, която естествено стоя още по-дълго. Репелентите не са опция, защото не му понасят на кожата. Фенистил гел, крем Здраве, Судокрем, Бочко за след ухапвания никакъв ефект. Личния лекар ни посъветва да мажем с кортикостероиден крем, когато е много възпалено, но сякаш не ми се струва най-добрата опция. Какво бихте ме посъветвали?

Здравейте,

Комбинация от кортикостероден и антибиотичен крем и добра опция за кратко време, за да потисне възпалението. За сърбежа може да пробвате pruriced roll on веднага след ухапването. Ако има голям оток, не е излишно да се приемат и антихистамини.

Поздрави!

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 10:01 от Рaдост

# 1 207
Скрит текст:
Здравейте д-р Пеев,
Тези обриви/пъпчици ми излизат юни месец вече втора или трета година поред. До сега се появяваше на едно място на гърба и стоеше месец/ месец и половина и изчезваше само. Няма сърбеж или дискомфорт, ако не го видя случайно няма как да разбера, че има таково нещо. Иначе си ходя на плаж, къпя се и няма никакъв проблем. Тази година ми излезнаха по двата крака от вътрешната страна и на около 10-на места. Отново без сърбеж и т.н.

първоначално излиза като една малка пъпчица и след няколко дена си увеличава размера и след 1 седмица някъде започва така лющене на кожата по средата/без сърбеж. Котки нямаме и куче имат родителите ми, което го виждам на няколко седмици веднъж. Без да го докосвам и т.н., рядко го докосвам/иначе нямам алергии към животни.
Благодаря и Хубав ден!

Здравейте,

Благодаря за информацията, но не разбрах въпроса?

Поздрави!
какви могат тези пъпчици и с какво мога да ги излекувам. В момента имам много такива по вътрешната страна на бедрата и на гърба Sad

Здравейте,

За съжаление, не мога да Ви кажа някаква диагноза само по снимки. Насочете се към консултация с дерматолог.

Поздрави!

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 10:02 от Рaдост

# 1 208
Скрит текст:

Здравейте,

Разберете, че да поставям диагнози по снимки, особено с немного добро качество, е невъзможно. Моля, направете консултация с дерматолог, за да имате адекватно решение на проблема.

Поздрави!

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 10:02 от Рaдост

# 1 209
Не използвам слънцезащитен крем. Кожата ми е мазна инакнеична. Може ли съвет и конкретно предложение за марка продукт , който да ползвам.

Здравейте,

Аз лично харесвам слънцезащитните продукти на ISDIN и La roche posay за мазна кожа.

Поздрави!

# 1 210

Здравейте,

Аз лично харесвам слънцезащитните продукти на ISDIN и La roche posay за мазна кожа.

Поздрави!
Много благодаря, доктор ПЕев. Още утре ще се сдобия с продукт от препоръчаните от вас.
Хубав ден!

# 1 211
Здравейте доктор Пеев. Имам малки "образувания" до 3-4мм , малко на брой по кожата на подбедрицата- със сухи ръбчета. По принцип кожата на краката ми е много суха и започнах да ги забелязвам преди 5-6 години, като на година може би се появяват по 1-2 нови.
Скрит текст:

# 1 212
Здравейте, д-р Пеев! Искам мнение за една бенка, която е леко грапава. Изглежда ли притеснителна и трябва ли да я махна? Прилагам снимка. Предварително благодаря!

# 1 213
Моля за предположение от какво може да е този обрив на гърба на сина ми и как да го третирам. Ходил е с приятели в гората.

# 1 214
  • Варна
Здравейте Д-р Пеев,

Става въпрос за добавки за пиене за коса, нокти и друго за каквото са.......
Но в случая питането ми е конкретно за коса(иии окосмяване)....
Намирам отзиви където се споделя как избуявала косата, след употреба на добавки с БИОТИН, дали чист или комбинация от витамини нямам представа....
Нали хора различни, ефективност различна и от добавки и от лекарства,
но да приемем че  избуяването на косата от биотин е факт.....
Въпросът ми е,
могат ли подобни добавки за стимулиране на косата,
да стимулират и окосмяване по места където не е желано, примерно лице...?
Особено при жени с някаква малка или голяма степен на
хиперандрогенемия/PCOS.....
Интересува ме и професионалното Ви и личното мнение, ако се различават.....

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 11:04 от VassiLea

Общи условия

Активация на акаунт