Съвети от дерматологa д-р Иван Пеев: Проблемна кожа, подходящи процедури и грижи

• 125 842
  • 1 385
  •   1
Отговори
# 1 380
Здравейте, д-р Пеев!
Синът ми е на 13 години. Лицето му е чисто, но отскоро започнаха да се появяват черни точки около носа. Нищо притеснително.
Но въпросът ми е следния - препоръчвате ли почистване на лицето от козметик?

Здравейте,

Да, на тази възраст може да прилагате почистване на лице. Доверете се на опитен козметик, по възможност медицински.

Поздрави!

# 1 381
Здравейте, д-р Пеев. Какво бихте препоръчали като промяна в ежедневната рутина в периода около/по време на/веднага след месечен цикъл? Кожата се омазнява и е доста по-склонна към пъпки, запушвания и черни точки. Хормоните са ясни, но как бихме могли да й помогнем на тази кожичка да минава през този период по-леко?

Здравейте,

Хормоналното акне не е проблем, който трябва да свързваме с периода на менструация, то е акне и през останалата част от времето. В този смисъл терапията за акне трябва да бъде адекватна, а ако има хормонален дисбаланс, да се търси решение. Няма вълшебно хапче, както и няма вълшебен крем. Лечението е продължително и, за съжаление, е от типа проба-грешка дори и с дерматолог, докато се установи подходящата грижа. Ако се появяват възпаления тип гнойни пъпки може да се пробва със скинорен или бензилов пероксид - само на пъпките.

Поздрави!

Последна редакция: чт, 12 фев 2026, 08:38 от Рaдост

# 1 382
Скрит текст:
Добър ден. Дете на 6г. Преди няколко месеца имаше нещо подобно на екзема на ръката. Дълго време беше там, мазахме с крем за суха кожа и изчезна. Сега се появи пак подобно петно, но този път на лицето. От далеч изглежда като кръгло зачервено петно, но отблизо се виждат малки ситни пъпки с бял връх. Петното е с размер около 20стотинки. Моля, да дадете съвет, какво е и защо се появява? Какво трябва да направя?

Здравейте,

От снимката не изключвам възможността и да е херпес. Необходимо е да го диагностицира дерматолог.

Поздрави!

Последна редакция: чт, 12 фев 2026, 08:38 от Рaдост

# 1 383

Моля за мнение

# 1 384
Добър ден Доктор Пеев
Синът ми е на 20 години и от няколко години има силно акне изразяващо се с големи бели пъпки, след които остават тъмно сини почти лилави петна. Посещавал е дерматолог който му направи пилинг на лицето. Резултат почти никакъв

# 1 385
Добър ден , д-р Пеев ! За втори път на сина ми (2г ) му се появяват тези пъпки . Първия път беше преди около месец , големи пъпки по шията , врата и крачетата . Сега този вторник се появиха същите пъпки , първо са като от ухапване на комар / бълха , след това стават мънички пъпчици с връхче , пълни с течност .Мажех ги с Фенистил , но тази вечер ( четвъртък ) се появиха нови върху ръката и гръбчето . Много го сърби .Сега започнах да го мажа с Алергозан . Според личната било някакъв вид алергия . Каза ми да мажа с крем Тридерм .
 Благодаря предварително за отговора !

Общи условия

Активация на акаунт