Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

  • 34 025
  • 724
  •   2
Отговори
# 720
  • Мнения: 7 337
Момичета търся уред за ориз , някой с впечатления ?
Гледах този Или някой мултикукър с по-малки размери и хубава програма за ориз ?

# 721
  • Paris, France
  • Мнения: 17 488
Мултикукър с толкова малки размери не знам да има. Започват от 3л и повечето са 5-6л.

Показаният е ОК, но загаря ориза ако го оставиш вътре след края на програмата. Имам подобен с по-голям обем, който отдавна не ползвам, защото не прави Уау ориз. Ползвам го само когато всички котлони (4 на брой) и мултикукърът са заети, както и да държа храна топла като имам гости. Не очаквай ориз като от японските или корейски оризоварки! ОК за чаша сух ориз ако ядете по толкова редовно и ако го сервирате веднага. Не може да сготви 2 чашки и да държи част топла цял ден. За цената е добър, особено със съд, който се мие в миялна.

А колко сух ориз смяташ да готвиш на едно готвене? Може да ми кажеш в грамове, а може и в милилитри. Също какви сортове ориз. Питам, защото до 1 чашка бял ориз, независимо от сорта, даже басмати, се готви най-лесно в микровълнова, не загаря ако спазиш технологията и количеството вода и няма вардене. Не изисква и покупка на съдове ако имаш купички от дуралекс или аркопал или чаши от Pyrex, йенски тенджерки или нещо подобно. И микровълнова, разбира се, дори най-евтината.

# 722
  • Мнения: 7 337
Синът ми харесва много от едно фаст фуд заведение ориза , и затова реших да взема , не мога да го докарам такъв , не че съм и опитвала много  де .
Кои са тези япоските и корейските , гледам едни , Yum Asia ама по 100 евро Sad  само за ориз множко ми се струват .
Басмати е този който харесва , но разкарах микровълновата , за да отгделя място на еърфраера на Нинджа .

# 723
  • Мнения: 2 916
Невена, знам, че неведнъж си обяснявала, но може ли пак да кажеш технологията си за ориз в микровълнова?
Понякога за шепа ориз не ми се вадят артилерии Simple Smile

# 724
  • Paris, France
  • Мнения: 17 488
iliana, можеш ли да опишеш какво му харесва синът ти на въпросния ориз? Питам, защото ако го иска насипен, на отделни зрънца, които са относително сухи и отделени, оризоварката няма да помогне. Работила съм в ресторант. Индийците и иранците го мият и киснат поне половин час, варят 1 до 4 минути в много вода, като макаронени, после оцеждат, слагат в тенджера с малко дъно, доливат масло с шафран и разни подправки похлупват и слагат на много, много слаб огън за нещо като 6-7 до 10 минути да се запари. За европейски клиенти по-кратко запарват, че го обичали твърд. Виж това:
https://youtu.be/EfuVc9oiBm4?si=R7lJpVT5AuS8YeEB
Другият вариант е да вземеш оризоварката. 1.5ч вода на чаша измит ориз и киснеш 30 мин. Пускаш я, но като заври, чакаш 8 минути и буташ копчето на "Дръж топло", след още 7 изключвал от контакта и чакаш 10 минути.

В сито на пара също става добре. Тунизийският така се готви, но предварително се мие, кисне, оцежда и омазва в подправки и зехтин.

papa57, най-добре ми кажи колко вата е микровълновата и колко е на средно ниво. Всички микровълнови имат поне 2 или 3 степени. Така ще ти кажа точни времена. Давам времената и настройка за моята, но става във всяка. Става дума за бял ориз. На кафявия му трябва много време и не си струва. Бял басмати, жасминов или кръгъл се измиват много добре и се накисват за поне 30 минути. Някои видове ориз японската ми съквартирантка ги киснеше 3-4 или 12 часа. Важно е да е киснат ориза. Чува се как пука като поема водата. Катп спре да пука е готов. Става и със сух, но резултатите не са толкова добри. Слагате винаги малко по-малко вода, отколкото на котлона.

Ползва се висок съд, купа, така че оризът и водата да не надвишават 1/3 от височината. В купички от Дуралекс го правя аз.

Една мерителна чаша ориз или едно го на японски е 180 мл. Сипва се ориз и се минава с тъпото на нож или права дръжка на лъжица, така че чашката да е пълна догоре, но без връх. Миете добре цедка, потопена във вода. Като го измиете и оцедите поне 5 минути, така че като хвърлите ситото като палачинка,оризът да се мести, а не да остава залепен, прехвърлят в съда, в който ще го готвите и доливате:
1. Чаша и половина вода на чаша басмати.
2. Около една чаша вода на чаша жасминов или кръгъл, но ако ви е сух, може да добавите 0.2 чаши, а ако е воден и лепкав, да добавите само 0.9 чаши вода.
Това за току що измит. Ако сте го вече киснали, оцеждате и добавяте чаша вода на чаша ориз басмати. Той си е поел останалото. За кръгъл и жасминов добавяте 0.8-0.9 чаши вода. 1 чаша максимум ако го искате мек.

Слагате в микровълновата с отворена чаша или купа и под нея може да сложите чиния, та да не тече пяна по чинията на микровълновата. Ако ползвате оризоварка с два капака, няма нужда от чиния отдолу.

За кръгъл и жасминов ориз избирате 6 минути на 500W или 5 минути на 600W. За басмати слагам 6 минути на 800W или 8 минути на 600W.

Като изтече времето, избирате 300W и 7 минути за кръгъл и жасминов, 5 за басмати и покриват плътно купата с чиния. Като изтече времето, чакате 10-15 мин и е готов. Ако не е, напръсквате с вода и слагате за 1 минута и чакате 3 минути. Ако микровълновата е програмируема, може от самото начало да си сложите времената.

Ако от дадените времена и количества вода ви излиза сух ориз, добавете вода и време, ако е кашав, намалете водата и времето.

Ако ползвате оризовата за микровълнова - вижте максималните ватове и не ги надвишавайте! Имам за 1 чашка сух ориз от Донабе глина и си пише да не се ползват повече от 600W.  



За по-голям количество ориз увеличават първоначалното време, като удвояване или утроявате половината време и добавяте другата половина. Примерно за две чаши, които се готвят за 8 мин на 600W и 5 на 300W, избирате 12 мин 600W и 5 мин 300W. Времето за запарване е същото. За повече от 2 чаши не си струва, но и 3 съм правила за 20 минути.

Общи условия

Активация на акаунт