Шеф, мултиварка или както ние го наричаме КУКЪР - Тема 8

  • 37 003
  • 796
  •   2
Отговори
# 765
  • Мнения: 2 854
Зависи от навиците на домакинството,но за мен е по-добре 2 отделни уреда защото докато готвиш например супа в кукъра, можеш на фраера да си изпечеш месо и гарнитура за основното.

# 766
  • Мнения: 24 796
Наистина зависи от навиците, защото в комбиниран уред количествата храна са много различни при готвене като в тенджера и при ползване като еърфраер. Като еърфраер събира доста по-малко храна, тъй че не е и само до това да могат две неща едновременно в двата уреда. В мултикукъра може просто да не ви стига тая кошница за еърфрай като обем, че тя не се пълни както тенджерата. На мен ми трябва обратното, еърфраерът ми да събира количество, съответно съм с два отделни уреда.
Ако мястото не е проблем, по-добре два отделни. Е, още по-добре един такъв комбиниран плюс отделно еърфраер, но там вече и като пари отива много нагоре...

А иначе по съображението да не се сменят капаци - за някои даже си е предпочитан вариант два отделни капака, вместо един но да трябва да слагаш и махаш част от него в зависимост от това как ползваш уреда. Това че е един капак само място спестява, което пак не е малко, разбира се. Другото е че на този модел от линка мисля че капакът само се отваря но не се сваля изцяло? На другите се маха нормално и се мие по-удобно, не знам този може ли да се свали.
Всеки си преценява за у тях кое е по-добре и по-удобно.

# 767
  • Paris, France
  • Мнения: 17 712
Повечето комбинирани с налягане уреди не могат да пекат на долен и горен реотан едновременно. Повечето мултикукъри с налягане и горен капак за air fry не пекат изобщо на долен реотан, в смисъл директно в купата. Има изключения и даже вече има мултикукър, който готви на два етажа, че и единият модел има бъткалка в купата и може да готви полента и ризото, разбърквайки сам.

Има домакинства от по 3-4 човека, за които един, единствен мултикукър с горен капак е достатъчен и нямат отделен air fryer, но и фурна нямат. Други имат само  air fryer, а под налягане готвят в тенджера под налягане на котлона.

Леони и natka са обяснили останалото. Идеалното биха били 3-4 отделни уреда, но повечето нямаме толкова място на плота, а и си е сума да се купуват толкова уреди.

Показаният IP не пече на долен реотан и затова не бих го купила. Също, предпочитам два, отделни капака за да може ако единият се повреди, поне да мога да ползвам другия докато го поправя или сменя.

Ако имах място, бих издебнал на промоция комбинирания мултикукър на Cecotec  и техния air fryer с горен и долен реотан. Техният мултикукър пече перфектно тестени и месо и на долен реотан, директно в купата, а после капакът за печене допича отгоре. Купата е с покритие, но има допълнително купи от инокс. Наскоро комбинираният беше на промоция за 107€, а 8 литровия air fryer с долен реотан беше на промоция за 70 или 80€, та заедно цената става като за показания IP. Тези имам предвид:
https://www.amazon.de/-/en/Cecotec-Programmable-Multifunction-Pr … ure/dp/B0BHJF4MHY

8.5л, с долен реотан и опушват с дървесина. Има и по-малки модели, които са по-евтини.
https://www.amazon.de/-/en/Cecotec-Oil-Free-Temperature-PerfectC … ogy/dp/B0DGLC7L56

Ако ми трябва мултикукър, който да ползвам само като програмируеми тенджера под налягане, бих взела стария на Silvercrest от Lidl, че дават 3г гаранция и купата е от инокс. Пускат го за 40-50€ на промоция непрекъснато. Капакът му не се мие в миялна, но не се и цапа, та не е проблем.

https://labomaison.com/cuisine/multicuiseur/lidl-multicuiseur-silvercrest/

Обмислете добре какъв уред ви трябва и дали!

Да знаете, че мултикукърите са по-бавни от обособените тенджери под налягане на газов или индукционен котлон, та затова и обикновена тенджера под налягане ползвам.

# 768
  • София
  • Мнения: 1 574
В мултикукър от 5,7л бихте ли казали събира ли се джолан, няколко свински крачета? Чудя се какъв литраж да поръчвам
4 крачета събира на 1 ред, демек 8 можеш да туриш на 2, аз 4 варих оняден, час и 10 мин, на първия час не бяха готови. 5,7 е Филип, крачетата са от фантастико по-малки бяха

Последна редакция: пт, 14 ное 2025, 14:31 от valerko

# 769
  • Мнения: 24 796
По-бавно вдига температура и съответно налягане наистина, особено ако сравняваш с гозов котлон. Но обикновено включвам бързоварната кана докато нарежа и сложа продуктите в тенджерата и сипвам гореща вода вместо направо от чешмата. Спестява част от чакането отначало, а не е занимавка.

# 770
  • Paris, France
  • Мнения: 17 712
Наливане на гореща вода не винаги е желано или възможно, а и влошава резултатът на бобови, ориз, зърнени, които се пукат от рязката смяна на температура. За големи парчета месо също не е добре да се налива гореща вода, тъй като докато водата се загрява, те вече започват да се готвят, та трябва понякога леко да се увеличи времето.

Аз големите езици от по 1.5 кила всеки ги готвя на два етапа, та вътрешността да не е силно различна от външния слой. Заливам със студена вода, вдигам налягане и след половин час спирам уреда. Чакам да падне само и пускам за още половин час и като падне са готови.

За ястия с малки парчета, готвене на пара, супи е ОК горещата вода.

У нас и за кана нямам място на плота ☹.

# 771
  • Мнения: 177
Здравейте.
Аз не съм имала до сега файър,но искам да взема от,Емаг.
4 човека сме и си хапваме 😊
Но незнам тефал,ли Cosori ?
И един уред за под налягане ми трябва.
Моля за препоръка,защото вашето знание и препоръка са ми важни 😊
Благодаря.

# 772
  • Мнения: 1 117
Благодаря ви !Уредите ми трябват за 1човек  и 1 приходящ Simple Smile. Имам един еър фраер , измислена куча марка ,много съм доволна  , но вече ми е за смяна. Мултикукър не съм имала. Аз не готвя такива бъркани ястия, повечето караме на печено , варено месо. Като , че ли кукъра го искам повечето заради функцията му под налягане. Ползвам една чужда тенджера под налягане, доволна съм от нея, но ми се искаше и други неща да правя в мултикукъра. Не знам ...чудя се. Пак ще ви прочета
Още веднъж благодаря на всички за мненията! И още ще умувам. Място нямам много , но аз и сега така процедирам-местя фраера и другите ми дребни уреди , които ползвам. Въртя ги около фурната , че тя е по-тежка.

# 773
  • Мнения: 24 796
При мултикукъра ще имаш по-голям обем за манджи и супи, а по-малък за еърфрай вътре в него, по-добре иди на място го виж в някой магазин и прецени ще те устройва ли комбинацията.
Мястото ясно че не стига, но ако няма да ти върши достатъчно добра работа, само ще си дадеш парите и пак няма да имаш каквото ти трябва...

Невена, права си но не се бях замисляла за бобови и подобни че няма да е добре старт в гореща вода... За пореден път се убедих колко дертове си спестявам като не готвя ориз и боб Joy Всъщност съм правила в единични случаи месо с ориз и го бухнах в горещия бульон, добре си стана.

# 774
  • Мнения: 1 770
Ние сме двама с 5,7л комбиниран с два капака. Върши ми чудесна работа и като фраер и като тенджера. Две порции месо стават на веднъж. За готвене ми е малко голям и затова готвя само на дъното. Върши ми чудна работа за стерилизиране на буркани. Мисля, че събира четири на винт от 720мл.

# 775
  • Paris, France
  • Мнения: 17 712
Здравейте.
Аз не съм имала до сега файър,но искам да взема от,Емаг.
4 човека сме и си хапваме 😊
Но незнам тефал,ли Cosori ?
И един уред за под налягане ми трябва.
Моля за препоръка,защото вашето знание и препоръка са ми важни 😊
Благодаря.
Само 4 поста над вашия, днес, съм дала линкове към възможно най-доброто като цена/качество на трите вида подобни уреди. От немския Amazon е по-удачно да се купят поради безплатния превоз, безплатното връщане ако нещо са повредени или счупени и бързото връщане на парите ако през първата година сдадат багажа и не работят.
Благодаря ви !Уредите ми трябват за 1човек  и 1 приходящ Simple Smile. Имам един еър фраер , измислена куча марка ,много съм доволна  , но вече ми е за смяна.
За сам човек мултикукърът, който показах, с капака за печене е предостатъчен и замества успешно и air fryer. Даже и за двама стига. Тук много студенти само това имат и са доволни. Ако бях сама, точно него щях да купя и хич не ми трябва допълнителен air fryer. Месо като крилца или копани може да пуснеш за 5 минути под налягане на пара, водата да не стига до тях и после да смениш капака и за още 10 минути са готови. Аз не бих заменяла работещ уред, защото и без това са с кратък живот.

Чета, че на morskibriz им е голям 5.7л мултикукър. Има и 3 литрови ако искат по-малък. Аз и сама да бях, щях да купя поне 5 литров, защото варя по 12-20 яйца наведнъж, готвя голямо количество и после дояждам, готвя на 2-3 етажа. Примерно правя месо в тенджерата, ориз в сито, на пара, над месото и няколко картофа за салата над ориза. Така готвех и като студентка, като живеех сама.

# 776
  • Мнения: 1 770
Не се оплаквам, че е голям , просто споделям. За други неща ми е тамън и не бих го заменила с по-малък.

# 777
  • Бургас
  • Мнения: 7 763
Аз се колебаех между ултимейт и про крисп големия. Взех про крисп, защото ултимейт отворен не би могъл с отворен капак, няма място достатъчно до аспиратора.Доста по-висок идва с отворен капак, про крисп със закачен капак се побира. Мислех, че ще е много голям, но не  е чак толкова, колкото ми се струваше.

# 778
  • Мнения: 153
Много се извинявам, ако не е по темата, но ви следя с интерес. Много искам да имам уред мултикукър. Колебая се, да закупя ли мултикукъра от лидэл на силвъркрест или към нещо по-модерно да се ориентирам.

# 779
  • Мнения: 177
Видях,че сте пуснали линкове,но аз искам да поръчам уред от БГ.
Затова помолих тук.

Общи условия

Активация на акаунт