КОЛЕДА 2023/2024

• 121 827
  • 1 254
  •   1
Отговори
# 1 185
Благодаря!
Сливите са сладък плод. Замислям се, дали не може тази рецепта въобще без захар и накрая бурканчетата да се заварят малко, за да стегне капачката. Бягам от всички въглехидрати - бързи, бавни, че много качих теглото. Захарите си ги набавям лятото само от плодове. А много обичам сладка, конфитюри. И си търся зимен вариант, но без захар, или със съвсем малко.

# 1 186
  • София
Благодаря!
Сливите са сладък плод. Замислям се, дали не може тази рецепта въобще без захар и накрая бурканчетата да се заварят малко, за да стегне капачката. Бягам от всички въглехидрати - бързи, бавни, че много качих теглото. Захарите си ги набавям лятото само от плодове. А много обичам сладка, конфитюри. И си търся зимен вариант, но без захар, или със съвсем малко.

В едната от книгите пишеше, че за сините сливи може на 1кг плод да се сложи 100 г захар, когато е за конфитюр. При условие, че се сложи оцет или лимонтузу ( то се слага съвсем в края на термичната обработка) не е необходимо бурканчетата да се заваряват.

# 1 187
vox, може ми рецептата ти за сладкото от червени чушки? Аз правих 2 поредни години, втората попаднах на страхотна рецепта, точните съотношения сладост и пикантност, но за съжаление я изгубих...

Мики, и аз се нареждам за сладкото от круши Hug

# 1 188
Скрит текст:
Благодаря!

В едната от книгите пишеше, че за сините сливи може на 1кг плод да се сложи 100 г захар, когато е за конфитюр. При условие, че се сложи оцет или лимонтузу ( то се слага съвсем в края на термичната обработка) не е необходимо бурканчетата да се заваряват.

Майка ми казваше, че киселината се слага, за да не кристализира захарта. Но знам ли, може да има и друга функция.
А колко оцет или лимонтузу се слага на тази доза сливи и захар?

# 1 189
  • София

Майка ми казваше, че киселината се слага, за да не кристализира захарта. Но знам ли, може да има и друга функция.
А колко оцет или лимонтузу се слага на тази доза сливи и захар?
Да, основно, за да не кристализира захарта, но са и някакъв консервант.
Написала съм в рецептата - 1 кафена чашка оцет за 3 кг сливи, ако не сложа оцет накрая слагам пакетче лимонтузу - мисля, че са по 10г пакетчетата.
Даже и със 100г захар на 1 кг сливи няма да се развали конфитюра поне 1 година, а той вероятно ще бъде изяден доста по-рано Grinning

# 1 190
  • Русе
Скрит текст:
vox, може ми рецептата ти за сладкото от червени чушки? Аз правих 2 поредни години, втората попаднах на страхотна рецепта, точните съотношения сладост и пикантност, но за съжаление я изгубих...

Мики, и аз се нареждам за сладкото от круши Hug

https://ipeychev9.blogspot.com/2018/08/blog-post_23.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/08/blog-post_30.html

# 1 191
  • In transit
Диорела, снощи ми попадна рецепта за сладко без захар, вместо това добавят настъргани ябълки Голдън делишъш, за сладост и сгъстяване, освен основните плодове. Ще се поровя още да видя за какви плодове става, но съм купувала сладка на една италианска фирма, които вместо захар бяха с пектин, т.е явно добавят ябълки за подслаждане.

# 1 192
Благодаря, Mikkey! Свикнах да ям без захар, въпросът е как да се приготви и консервира, да не се развали.

# 1 193
Много харесвам конфитюр от сини сливи на фурна - хем лесно, хем много вкусно. Аз го правя от много години по рецепта от стара готварска книга: 3 кг сливи се разполовяват и се слагат в тава, поръсват се с 1 кг захар, добавят се подправки - 4-5 розички карамфил, канела на пръчка или ако нямате - на прах, може и други аромати, които обичате - аз слагам малко ром преди да напълня бурканчетата. Можете да добавите и захаросани корички - не се бях сещала за това, благодаря за идеята! Flowers Hibiscus Престоява така 8-12 часа, може и малко повече. По това време си пуска сок, затова не се долива вода. Преди да го сложите във фурната се добавя малка кафена чашка хубав ябълков оцет. По време на печенето се разбърква няколко пъти, за да не загорят най-горните парченца. Преди да го извадя много често добавям орехови ядки - много ги обичам в сладко Simple Smile
Когато се сгъсти така, че да оставя следи от бъркалката по дъното на тавата се налива в сухи бурканчета, затваря се с капачка и чака времето за майсторене на коледните сладки. По същия начин на фурна правя и сладко от праскови - уникално вкусно е, от смокини също става чудесно. Да уточня - оцетът има функция да консервира сладкото без да се захаросва и по никакъв начин не се усеща в готовото сладко. Приятно сладкоправене! Flowers Cherry Blossom
На колко градуса се пече и на кое ниво? Никога не съм пекла конфитюр, а днес ми подариха сини сливи и се сетих за темата.

# 1 194
  • София
Скрит текст:
Много харесвам конфитюр от сини сливи на фурна - хем лесно, хем много вкусно. Аз го правя от много години по рецепта от стара готварска книга: 3 кг сливи се разполовяват и се слагат в тава, поръсват се с 1 кг захар, добавят се подправки - 4-5 розички карамфил, канела на пръчка или ако нямате - на прах, може и други аромати, които обичате - аз слагам малко ром преди да напълня бурканчетата. Можете да добавите и захаросани корички - не се бях сещала за това, благодаря за идеята! Flowers Hibiscus Престоява така 8-12 часа, може и малко повече. По това време си пуска сок, затова не се долива вода. Преди да го сложите във фурната се добавя малка кафена чашка хубав ябълков оцет. По време на печенето се разбърква няколко пъти, за да не загорят най-горните парченца. Преди да го извадя много често добавям орехови ядки - много ги обичам в сладко Simple Smile
Когато се сгъсти така, че да оставя следи от бъркалката по дъното на тавата се налива в сухи бурканчета, затваря се с капачка и чака времето за майсторене на коледните сладки. По същия начин на фурна правя и сладко от праскови - уникално вкусно е, от смокини също става чудесно. Да уточня - оцетът има функция да консервира сладкото без да се захаросва и по никакъв начин не се усеща в готовото сладко. Приятно сладкоправене! Flowers Cherry Blossom
На колко градуса се пече и на кое ниво? Никога не съм пекла конфитюр, а днес ми подариха сини сливи и се сетих за темата.

В по-предишен пост съм писала - в началото пека на 190 градуса, после намалявам, за да не ври и да не пръска. Преценете според Вашата фурна. Тавата я слагам на най-долно ниво.

# 1 195

По тази рецепта правя сладкото, но не слагам люти чушки и ванилия.
За съжаление не съм си записала кой е първоизточника.

Скрит текст:
СЛАДКО ОТ ЧЕРВЕНИ ЧУШКИ

1,250 кг. сладки дебели червени чушки.
250 гр. люти чушки.
500 гр. захар.
1 лимон/настърганата му кора + сок
/ 1 ванилия/аз не сложих/
на върха на к.л. канела/аз сложих малко повече/

Почистените от семена чушки режа на фини ивички по дължина. Слагам ги в тенджера и прибавям всички останали продукти ,като лютите чушки също съм почистила от семенцата и съм нарязала  на лентички. Оставям за 1 час.  След това , слагам на най-малкото колело на котлона и започвам да варя,отначало за половин час на съвсем слаб огън,като от време на време бъркам. Засилвам огъня и варя и бъркам,докато се сгъсти и стане на сладко. Обръщам внимание ,че трябва да има прозрачно сосче, в което плуват лентичките.

# 1 196
По тази рецепта (на Пеп-чо) правя сладко от чушки, но си добавям и няколко люти. Така ми харесва повече. Оцетът предотвратява отделянето на люспи от чушките.

https://pep-4o.blogspot.com/2015/10/blog-post.html

# 1 197
  • Варна
И аз ползвам на Пепчо рецептата, а също и на Лулу, блогът something.
Слагам люти чушки и камби, които са по-месести и правят количеството.

# 1 198
Направих конфитюр от сливи, как ухае къщата! За първи път правя конфитюр, опитах, чудесно е.

# 1 199
По тази рецепта (на Пеп-чо) правя сладко от чушки, но си добавям и няколко люти. Така ми харесва повече. Оцетът предотвратява отделянето на люспи от чушките.

https://pep-4o.blogspot.com/2015/10/blog-post.html

Усеща ли се лютивина, че хич не мога да я понасям? Иначе звучи ужасно вкусно.

Общи условия

Активация на акаунт