Седмокласници 2023/2024 - тема 3

• 37 443
  • 768
  •   1
Отговори
# 480
  • European Union
Преразказът го слушат, след това им го раздават да го прочетат. По време на слушането и на четенето нямат право да си водят бележки. После им събират раздадените листове и тогава могат да започнат да пишат.

# 481
  • София
В тези 90 минути влизат 15 минути за запознаване с текста. За писане имат 75. По принцип е достатъчно, но на много деца не им стига, когато пишат чернова.

# 482
Моята дъщеря като пише преразказ на черновата бърза, за да не забрави нещо.Също така пише грозно, заради бързото писане и драска, като си прави проверка. При нея е задължително да го препише.

# 483
  • при моите любими
Преди 2 години с голямата имахме тази драма с черновата на преразказа. Времето не и стигаше. След първия пробен провал реши, че няма да преписва от черновата. Малкия сега директно пише, после поправя. Със сигурност и той нямаше да успява с времето, ако трябваше да преписва. Изиграйте го няколко пъти за да сте сигурни, че ще и стигне времето.

# 484
И аз имам въпрос за преразказа - моя син буквално го преписва. Не го чете за определено време или 3 пъти, примерно. Твърди, че така ги кара да го правят госпожата от училище, ама на мен ми е доста съмнително. Вашите деца имали ли са подобни инструкции или процедират по друг начин?

# 485
  • София
Аз не виждам смисъл от преписване на преразказа. Какви знания и умения "упражнява" така?

# 486
  • София
Искате да кажете, че преписва текста, който трябва да преразказва? Няма никаква полза от такава дейност. Да не говорим, че преразказите са от различна гледна точка и в повече случаи се налага да се променят и глаголните времена.

# 487
  • София
Ако текста е пред тях през цялото време, да речем когато пишат домашни, тогава така се получава , леко като препис, сменят там времето на всеки глагол, махат пряка реч и т.н. особености...
Но , ето, оказва се че на изпита текста не е пред тях, та преразказа ще е по какво са запомнили с лека чернова... така излиза.. бистър ум, внимание към детайла, памет, последователност на действията... всичко.. . и глаголното време ако се нацели плюс няколко други детайла , значи е добре.. Излиза, че трябва да се тренира по по различен начин... иначе защо да преписва всичко...

# 488
Преди 2 години с голямата имахме тази драма с черновата на преразказа. Времето не и стигаше. След първия пробен провал реши, че няма да преписва от черновата. Малкия сега директно пише, после поправя. Със сигурност и той нямаше да успява с времето, ако трябваше да преписва. Изиграйте го няколко пъти за да сте сигурни, че ще и стигне времето.
Аз съм с осмокласничка, но от опит с преразказите и многото пробни изпити, които направи детето, на самия изпит за първи път е писала първо на чернова и после го е преписала на белова, красиво и без задрасквания.
Аз я бях посъветвала на изпита да прави това, с което е свикнала, без да рискува, но тя си е поела риска.
Резултатът й беше почти максимален, а на ПИ никога не беше постигала такъв резултат. С това искам да ви кажа, че прегледно написаното играе някаква роля в оценяването.
Но, сега е ноември- далеч сте от това, което детето ви ще покаже на изпита.

# 489
Аз не виждам смисъл от преписване на преразказа. Какви знания и умения "упражнява" така?
Именно, но когато се опитвам да кажа нещо ми отговаря, че така му е казала госпожата да го прави. И аз си млъквам, но ми е странно. Затова попитах, понеже госпожата е млада, може да е някакъв нов педагогически подход,  знам ли...

# 490
  • Пловдив
И при нас имаше контролно по БЕЛ по формата на НВО, но без преразказ. Наборът също се оплака от много трудни въпроси върху текста за четене с разбиране, въпреки че по принцип не му е слаба страна. Тръпнем за резултата утре...

Ако ви ги върнат, бихте ли споделили тестовете?

Моята щерка правиха върху "Стани, стани..." и "Вятър ечи..." - тепърва започнаха "На прощаване", отново не им го иска да го знаят наизуст, същевременно в тестовете й има въпроси, на които няма как да се отговори, без да се знае наизуст произведението...

За утре се е записала на състезание по БЕЛ Иван Рилски, ще бъде по формата на НВО, но без преразказ. Ако има интерес, мога после да го кача в пощата, но вероятно няма да се справя със забелване на теста.

И при нас натоварването е голямо и са стресирани още отсега. На всичко отгоре са специална паралелка и готвят от месец и половина представянето на открит урок на 1.12, така че всяка свободна минута се отделя И на това... Поне 2-3 контролни седмично, разни безумия по ТП, по физическо дори...

# 491
Много ви благодаря за палците, минах с 6! Хайде, дано повлека крак за много 6-ци на дечицата ни Simple Smile
Благодаря за дискусията за преразказа, ще работим за време явно.

# 492
  • В Страната на чудесата
змейковица, детето ми прати снимки на контролното. Ще пробвам да позачистя отговорите (там, където е възможно) и да ги пусна. За своя собствена огромна изненада, справил се е перфектно с въпросите по текста, но за сметка на това, се е поизложил на поправката на текст (където по принцип трудно допуска грешки).

# 493
  • Пловдив
Добавям: Замислям се, дали пък случайно не ги напъват толкова много сега, за да може след април месец да е лежерно по останалите предмети и да наблягат само за НВО ( мечтая си:))

Мноооооооого се съмнявам... Преди 4 години, когато каката беше 7 клас имаше 1 ден свободен между двете НВО. Е, точно в този ден бяха насрочили контролна по история Rage

Именно. Аз пък помня и друго, че имаше доста деца без оформени оценки за годината по Мат и Бел, защото чакаха оценките от Нво и буквално последния ден оформиха оценки и т. Н. Тази година поне това няма как да стане, понеже резултатите ще са след края на уч година. Ако помня добре такава безумица имаше.. Confused

Да, това е редовно - все още си пазя отговора от РУО по темата, защото им се оплаках писмено.

Моята е с 35 оценки вече, ОЛВ не са започнали да правят, нито пък преразкази и тези - явно изцяло се разчита на частните уроци...

Рали, честито!!!

O!suetanasuetite!, много благодаря!

# 494
  • София
змейковица, това е на дъщеря ми:
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт