Бързи здравословни въпроси и отговори – 43

• 30 445
  • 740
  •   1
Отговори
# 45
След много. Нищо му няма.

# 46
Колко горе-долу е много?
В аптеката казаха 3 месеца, но не бяха сигурни.

# 47
Витамин Д вече се поема от Здравната каса.

От личен опит ли е това изказване, в смисъл правили ли сте? Защото аз също веднъж видях, такова изказване, но не съм убедена.

Оня ден точно бях при лекар, който принципно ми пуска всичко възможно по каса и коментирахме точно вит.Д и още нещо, че ще си ги платя.
Ето тук като натиснете където пише таблица с кодове https://services.nhif.bg/references/lists/labTests.xhtml , са кодовете на изследвания по каса и аз вит.Д , не виждам

# 48
# 49
Колко горе-долу е много?
В аптеката казаха 3 месеца, но не бяха сигурни.
А вие какъв срок визирате?Нищо му няма.Най -много да е изветряло.

# 50
Витамин Д вече се поема от Здравната каса.

От личен опит ли е това изказване, в смисъл правили ли сте? Защото аз също веднъж видях, такова изказване, но не съм убедена.

Оня ден точно бях при лекар, който принципно ми пуска всичко възможно по каса и коментирахме точно вит.Д и още нещо, че ще си ги платя.
Ето тук като натиснете където пише таблица с кодове https://services.nhif.bg/references/lists/labTests.xhtml , са кодовете на изследвания по каса и аз вит.Д , не виждам

Прочетох го скоро  и се обадих на Здр.каса - те потвърдиха , че вече го поемат.
Направлението трябва да е издадено от специалист.
"Високоспециализираното изследване „Витамин D“ от пакет „Клинична лаборатория“ се назначава само от лекар специалист от извънболничната помощ, сключил договор с НЗОК/РЗОК. Всеки лекар специалист би могъл да издаде направление, по преценка и при необходимост."

Последна редакция: пт, 17 ное 2023, 23:00 от bgladybg

# 51
Ясно, ами при ендокринолог бях ама не ми даде...добре, ще знам поне.

# 52

Може да не е знаел още.  Като отидете на вторичен преглед му поискайте направление.

# 53

Знам за новата заповед, защото винаги съм със задължително изследване на витамин Д, но сега не съм в България  и не съм ходила още.
Впрочем коригирах първия си пост и посочих линк,  в който  е цитирана заповедта, и кои още изследвания стават безплатни, но виждам само редакция, а  допълнението ми го няма в поста.

# 54
При нас махнаха официално вит Д от всякакви застраховки и здравни каси. Питах си докторката защо, ами всеки бил с дефицит и нямало смисъл да се проверява. Та дано и в БГ не стане така по някое време. Но друго което пожелавам да стане в БГ: при последния ми преглед в кабинета на доктора имаше таблет. При започване на прегледа се пуска да записва кой какво казал, кой как се държи и въобще цялата визита. Това нещо е перфектно за бг действителност. Сигурно ще остане без доктори страната....

# 55
При нас обмислят да се подписваме на таблет, не на хартиен амбулаторен лист. Това ще увеличи опашките пред ЛЛ. Дано не го одобрят. Хората минават на телемедицина, ние пак ще се бутаме по кабинети.

Bgladybg, само като информация - имам от татко лекарства за кръвно, от 15 години, при нужда се ползват, действат си.

Последна редакция: сб, 18 ное 2023, 04:30 от DeVa®

# 56
Здравейте. Пуснах  си изследвания,както бях писала по-напред-страдам от тежко безсъние,раздразнителност, липса на енергия..Щитовидната жлеза мисля,  че е ок,но витамин D не е ли малко  нисък ?

# 57
Дори е много нисък.Интересна ми е ниската максимална стойност.

Последна редакция: сб, 18 ное 2023, 07:40 от dt

# 58
При нас обмислят да се подписваме на таблет, не на хартиен амбулаторен лист. Това ще увеличи опашките пред ЛЛ. Дано не го одобрят. Хората минават на телемедицина, ние пак ще се бутаме по кабинети.

Bgladybg, само като информация - имам от татко лекарства за кръвно, от 15 години, при нужда се ползват, действат си.
от началното на есента ми се налага да ходя при ЛЛ по различни въпроси и всеки път се разписвам на таблет, а не на амбулат.лист. не е по-бавно, напротив.

# 59
Не става дума за бавно, а за присъствено. Защото моят ЛЛ по принцип пуска електронни рецепти и направления, без да ходя.

Общи условия

Активация на акаунт