Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 106 267
  • 1 176
  •   2
Отговори
# 1 110
Скрит текст:
Здравейте д-р Въндева.
На 35г съм. От месец чувствам отпадалост. Нямам проблем с КГ, тренирам активно. Имам натоварено ежедневие и доста нерви. Личния ми пусна пълна кръвна + хормони и излезе резултат 4.32 при референтни стойности 0.35-4.94. Каза ми, че за моята възраст не е нормално да съм в тази горна граница. Пусна му направление за ендокринолог. При прегледа доктора установи, неравномернт на жлезата и пусна изледвания допълнителни.
Излязоха и виждам, че TSH е по-високо от референтните стойности, а MAT anti TPO е 403 при референтни 34. Въобще не съм наясно кое какво значи, за мен това е ново. До сега не съм имала никакви здравословни проблеми и тепърва навлизам в материята. Според google най-вероятно е начален стадий на Хашимото. Имам час за ендокринолога след 2 седмици, но ми е изключително напрегнато какво следва и какво да очаквам. Ще бъда благодарна и на вашето мнение
Здравейте, Jeini! Действително има данни за тиреоидит на Хашимото. Невинаги при такива стойности на ТСХ се започва терапия, но при наличие на оплаквания може да се започне и след няколко месеца да се прави преоценка.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 12:18 от Рaдост

# 1 111
Привет, д-р Въндева!
Имам син на 12 години, който до преди четири месеца беше с наднормено тегло - 85 кг. В момента е на кето режим на хранене и свалените килограми до момента са - 15, при ръст 170 см. И въпреки това все още си изглежда едричък.
Не тренира редовно, но поне два-три пъти в седмицата ходи на фитнес. Какви точно упражнения прави там обаче, не знам. По принцип не е от много активните по мое мнение.
Наскоро единият от братята му се пошегува с него като му каза, че има гинекомастия, тъй като зърната на гърдите му са доста месести, вследствие на което той непрекъснато ме пита какво трябва да направи, за да не му изглеждат така гърдите и не се успокоява с моите напътствия за упражнения за гърди.  Проблема според мен е само в зърната, които след докосване се свиват (настръхват) и добиват съвсем нормален вид, т. е. прибират се. Виждайки неговите страхове, обаче, искам да направя консултация с ендокринолог, но тъй като съм от малък град искам предварително да направим изследванията, които са необходими за евентуално диагностициране.
В тази връзка, бихте ли ми казали какви изследвания са необходими за целта?

П. П. Само искам да добавя, че детето ми не приема никакви лекарства (под каквато и да било форма). Кърмен е до 2 год. и 4 м. и само два пъти в живота си е приемал антибиотик.

Предварително благодаря!

С уважение,
А. Топчиева
Здравейте, Антония! При отключване на пубертета физиологично може да се появи гинекомастия, която в рамките на 1-2 години отминава. На този етап не са необходими изследвания.

# 1 112
Скрит текст:
Здравейте, д-р Въндева!
Бих искала да прочета Вашето мнение относно лабораторните ми изследвания.
Изследванията са направени 3 месеца след мисед аборт, в 3-ти ден от менструалния цикъл, по предписание на ендокринолог и акушер-гинеколог.

Благодаря Ви, предварително!

П.С: Знам, че посещението при специалист е неотложно, но бих искала да видя мнение възможно най-скоро, а часът ми е чак следващият месец.
Здравейте, Рая! Има данни за тиреоидит на Хашимото. Предвид желанието за бременност, трябва да се започне заместване с левотироксин с прицелни стойности на ТСХ <2,5.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 12:19 от Рaдост

# 1 113
Здравейте,

Според Вас при следните резултати от изследвания трябва ли приемам л-тироксин?

Благодаря Ви предварително!

Здравейте, Ranella! Не, не се налага да приемате Л-Тироксин.
Благодаря за коментара.
Но аз го започнах. Проблем ли е?

# 1 114
Здравейте!
Имах феохромацитом. Той предизвикваше леко покачване на захарта ми,заради това ми беше забранено да ям сладко. Оперирах го и захарта влезе в норма,но при всеки опит да хапна нещо сладко ми става лошо. Не говоря само за тестени сладки неща,но и плодове най вече като банани и дини. Днес отново опитах да хапна диня и ми стана доста кофти,а така ми се яде!
Въпросът ми е може ли да съм със някаква инсулинова резистентност или диабет. Какви изследвания да направя за да проверя. Без обременяване със глюкоза защото няма да го понеса това изследване.
Не ям нищо сладко и единствените въглехидрати които ям е хляб.
Здравейте, Силвия! Действително феохромоцитомът може да води до въглехидратни нарушения. Трябва да се направи преоценка с ОГТТ. Феохромоцитомът е рядко заболяване и налага ежегодно проследяване дори и след операцията. В Първа клиника на УСБАЛЕ се прави това проследяване, трябва да се обсъди и възможността за фамилна форма.

Благодаря ви д-р Въндева!
Но аз съм оперирана вече и го няма феохромацитома. Бях във първа ендокринология в Майчин дом миналата година,но не съм от София и за това си пускам изследвания тук където живея. По принцип влизам в болница и ми правят всичко там,но предвид големите горещини,реших този път да не влизам,а да ги направя сама. Интересува ме какви изследвания трябва да направя за да се потвърди или изключи ИР или диабет? Без обременяване с глюкоза,защото не мога да го понеса това изследване,от малко сладко ми става много зле,незнам ако изпия 70 мл глюкоза! Имам глюкомер и измерих сутрешната захар на гладно ми беше 5,2 ,а вечерта след ядене ми беше 7,4
Благодаря ви предварително!

# 1 115
Эдравейте, имаме предположение за хашимото. Бихте ли погледнали резултатите за мнение. Благодаря предварително.

# 1 116
Здравейте възможно ли е от дефицит на вит Д  да се получава внезапен световъртеж и нестабилност.При направени изследвания с отразена долна граница на витамин с от 50 съм с резултат 23.Възможно ли симптомите ми да са от дефицита?Ако да каква дозировка трябва да приемам вит. Д за компенсация?

# 1 117
Здравейте,  д- р Въндева.
Съпруга ми беше ваш пациент през м.11.2024г. Тогава на профилактичен преглед и за насоки относно леко завишени показатели на кр. захар и най вече на холестерол. По ваш съвет от тогава до днес пие Омакор.
Промени начина на хранене, спортува, няма вредни навици, заболявания заради които се налага прием на лекарства.Вчера на проф. преглед има за съжаление отново същите резултати, ще ги прикача. Всички други показатели са отлични, вкл. Кр захар и Инсулин.
Моля, посъветвайте ни какво да прави? Предстои му биопсия при доц. Шинков, поради открити образувания в ЩЖ, за които и Вие потвърдихте. Благодаря.

# 1 118
Здравейте,след направен преглед на щитовидната жлеза и открит малък възел,са ми назначени тези изследвания.Това са резултатите .Ако може за съдействие за разчитане и коментар.Благодаря!

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 12:58 от yana_m

# 1 119
Здравейте д-р Въндева,

В момента съм бременна в 4+5г.с. Тъй като съм инвитро пациент, следя ТСХ внимателно от 2+ години и го поддържам под 2 с l-thyroxin. В момента дозата ми е 57,1 мкг. (2 пъти в седмицата - вторник и петък приемам по 75, останалите дни по 50).
С тази доза през последната почти година поддържам стойности на ТСХ около 1,23-1,64.
В момента ТСХ е скочило до 3,63. ФТ4 е 21,3 при граници 12-20. Вероятно заради бременноста.
Прикачени ще видите последните изследвания и история на всичките ми измервания, както и от какви събития са били придружени (стимулации най-вече) и на какви дози съм била.
Моля за съвет към каква доза да премина, както и дали ФТ4 е ОК?

Колко често да следя ТСХ и ФТ4 оттук нататък и какви стойности целя?

Благодаря!

# 1 120
Здравейте д-р Въндева. Искам да започна от там че 2021 ми беше открит Базед, но след това ми беше казано, че е хиперфункция на щитовидната и накрая смесена форма. До 2023 бях на Тирозол и преди да ми спрат терапията приема 2т. Тирозол и половин Л ирокс. И ми казаха, че минавам в ремисия и ми спряха лекарствата, защото съм пила вече 2г. След като ги спрях всеки месец ТСХ страдаше, докато не стигна 0.01 и ТРАК стига 2 и нещо, а Т3 и Т4 бяха в норма. Казаха ми, че имам рецидив и започнах 2 таблетки Пропицил, тъй като целия забременяване и до скоро бях стигнала на 1т. Пропицил, но този месец имах стимулации, тъй като правим инвитро процедура и ТСХ скочи до близо 4 при прием вече на половин таблетка пропицил. Как мога да сваля ТСФ, тъй като знам че при това, че искам да имам бременност, трябва ТСХ да е под 2. Много благодаря предварително.

# 1 121
Скрит текст:

Здравейте, може ли коментар по отношение на прогресивно падащ кортизол, за който ваши колеги не взеха отношение. Имам Хашимото и пиех ниска доза хормон (37,5мг/или 25мг) от години, спрях го преди 3 месеца, защото фт4 ми беше много над границата, а т3 около 3,6. Тсх непрекъснато ми вариваше през годините между 1,8-3,5. Кортизола ми падна след спирането. Но назад в годините преди да почна хормон също ми е бил нисък (около 200). Какъв може да е проблема при мен? Имам много симптоми- ниски кръвно, надкамерни тахикардии при движение, слабост, болки, инвалидизираща умора, трудно заспиване, много подут стомах и ниска стомашна киселина в жлъчен рефлукс и атрофичен гастрит.. В момента не се лекувам с нищо, освен с вит Д, който вече ми е в норма.
Здравейте, Десислава! Изследвайте и АКТХ заедно с кортизола. Трябва да се изключи хипокортицизъм. Задължително направете нова консултация с готовите резултати. Ако се потвърди, трябва да се провежда лечение. Щитовидната жлеза към момента е добре. Приемани ли са кортикостероиди под някаква форма?

Здравейте, направих acth, този път кортизола ми не е чак толкова нисък като по принцип. Не съм приемала кортикостероиди.

# 1 122
Здравейте, бременна съм в 8 седмица и 4 дни какво мислите за тези резултати, приемам по 1/2 Еутирокс 50?

# 1 123
Здравейте, може ли да коментирате резултатите? Вижда се ,че LH e високо, и ендокринолога при когото отидох ми каза, че е индикация за поликистозни яйчици. Аз до момента нямам открити кисти.

# 1 124
Скрит текст:
Здравейте,

Според Вас при следните резултати от изследвания трябва ли приемам л-тироксин?

Благодаря Ви предварително!

Здравейте, Ranella! Не, не се налага да приемате Л-Тироксин.
Благодаря за коментара.
Но аз го започнах. Проблем ли е?

Не съм привърженик на прием на медикаменти без нужда. А зависи и каква е дозата, може да настъпи предозиране.

Последна редакция: нд, 03 авг 2025, 10:21 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт