Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 106 276
  • 1 176
  •   1
Отговори
# 1 095
А кога отговаря д-р Въндева? На лични ли?

# 1 096
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте, д-р Въндева, благодаря за отговора. Днес си пуснах ТСХ и ФТ4 . Ще приложа изследванията + ПКК. Според изследванията са в норма хормоните. Малко се чудя,че ФТ 4 е почти на долна граница. Също впоследствие се притесних,че около час преди взимането на кръв бях изпушила 1 цигара,даже не цяла. Дали не е оказало влияние на резултата?

Здравейте, д-р Въндева! Бях решила да пия Л карнитин 500мг до 1000 дневно, тъй като съм на 48 год и в пременопауза вече и метаболизмър ми се забавя, натрупвам килца, около корема основно, чувствям се без енергия. Имам умерена активност - работата ми е свдяща,но се старая да ходя повече,когато имам възможност и ползвам министепер у дома. Но четих,че при проблеми с щитовидната не е добре да се пие Лкарнитин. Ще си пъсна малко по нататък изследвания -щиъовиден пакет,но бих искала да "чуя" и Вас. През 2018 г имах проблем с щитовидната жлеза - хиперфункция, тиреотоксикоза. Пих пропицил узвестно време, но лекарката. И ах много ниско ТСХ тогава  - 0,001, високи стойности на ТРАК антитела. Може би трябв ада отбелвжи,че беше и около 6-7 месеца след раждане.  След това хормоните бяха нормализирани. Не пия никакви лекарства. Скоро не съм пускала изследвания. Смятате ли,че употреба на Лкарнитин 500-1000мг дневно е опасна за щитовидната жлеза в такъв случай?
Здравейте, Фран! При нормална тиреоидна функция няма да повлияе тази доза. При намалена функция понякога може да доведе до изява на негативни ефекти, но Вие сте имала обратното състояние. Пуснете все пак ТСХ и фТ4.
Здравейте, Fran! Добре функционира жлезата.  Проблем е хемоглобинът, много е нисък, влияе за умората и липсата на енергия.
Здравейте отново. Благодаря за вниманието Ви. Отново имам въпрос, но съм в чуденка и не знам какво да правя. Бях при личния лекар заради изследванията, той смяташе,че нищо не е нужно да пия. Макар че и при други изследвания съм била с нисък хемоглобин, даже намерих стари от 2021 г и там ми е 86. Но той смята,че щом е бил толкова нисък, сега 100 ми е нормално и че за нисък хемоглобин не се пие нищо.  Но аз се чувствам изморена и без енергия. Все пак ми изписа Малтофер по 1 табл. дневно  за смучене или дъвчене. Но пък сестрата спомена да си изследвам Б12 и той също каза,че може да го изследвам.  Бях решила след месец като приключа с Малтофера, но после прочетох в листовката,че не е добре да се пие, ако има нисък Б 12. И сега се чудя дали да пусна първо Б12 и може би желязо. Или да си пия Малтофера? Надявам се на отговор от Вас, защото вече се обърках тотално:)
Здравейте, Фран! Ако до момента не е правена консултация с хематолог и сте имала в миналото още по-ниски стойности на хемоглобина, консултирайте се първо с хематолог. Понякога се установяват вродени състояния, които не са опасни, но налагат различно поведение.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 12:12 от Рaдост

# 1 097
Здравейте,след посещение при ендокринолог и гинеколог цикъла ми все още е нередовен.Може ли да ми помогнете при разчитането,не е възможно да навлизам в менопаузата,една на 36г. съм
Здравейте, mimkata! Прикачете и изследванията. Има различни причини за нарушения в цикъла, невинаги се отнася за менопауза.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 12:13 от Рaдост

# 1 098
Скрит текст:
Здравейте доктор Въндева, моля за вашето мнение относно тези резултати и някои лекарства, които ми бяха предписани. Преди около три седмици ми изписаха хранителна добавка ДХЕА и няколко други заедно с нея. За съжаление изследвания не си направих и директно започнах прием. Получих силно сърцебиене и тежест в сърдечната област. Спрях първо ДХЕА ,обаче сърцебиене имаше. Намаляваше но имаше. И така спрях всички добавки. Остана неразположение предимно вечер . Обаче трябваше да започна прием на фемостон и сега вечер имам сърцебиене, което ми се струва ,че се засилва. Кръвното и пулса са в рамките на нормалното. Според вас възможно ли е фемостон също да предизвиква ускорен сърдечен ритъм . Преди да започна да го пия си пуснах кръвни изследвания. Ще бъда благодарна ако ги погледнете.

Само да добавя ,че таблетките ми са изписани с цел повишаване на АМХ ще правим инвитро ако се вдигне.
Здравейте, mackata03! При положение че се цели бременност, следвайте препоръките на наблюдаващите Ви специалисти. Ако сърцебиенето продължава, има начини да се овладее. Нека Ви следи един екип.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 12:13 от Рaдост

# 1 099
Скрит текст:
Здравейте,

Според Вас при следните резултати от изследвания трябва ли приемам л-тироксин?

Благодаря Ви предварително!

Здравейте, Ranella! Не, не се налага да приемате Л-Тироксин.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 12:14 от Рaдост

# 1 100
Здравейте,
Бременна съм в 16 г.с.
В 15 г.с. имам следните изследвания:
ТСХ 1.63
ФТ4 12.9 ( реф. 11.9- 21)
ФТ3 5.3

Изследвам ги всеки месец, ФТ4 леко е паднало, беше около 14 в 11 г.с.

Има ли повод за притеснение и нужен ли е хормон?
Здравейте, Violetka91! Изолирано нисък фТ4 се наблюдава при голяма част от бременните жени. Не се дава Л-Тироксин.

# 1 101
Скрит текст:
Здравейте,след посещение при ендокринолог и гинеколог цикъла ми все още е нередовен.Може ли да ми помогнете при разчитането,не е възможно да навлизам в менопаузата,една на 36г. съм
Здравейте отново! Ако изследванията са направени между 3-5-ти ден на цикъла, ФСХ действително е висок, което се свързва с изчерпване на яйчниковия резерв. Трябва задължително да се повторят изследванията и ако са еднопосочни с ехографския образ, да се обсъди терапия.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 12:14 от Рaдост

# 1 102
Скрит текст:
Здравейте, как бихте коментирали изследванията ми? Първите са от януари 2025, а вторите от сега.

Пуснах си ги защото имах оплаквания, които не знаех от какво са и все още не съм сигурна дали са от щитовидната. За последната година имах повишено потене при спортуване, което го нямаше преди; зимата много странно нощно потене за около 4 месеца, като към края го имаше само преди и по време на менструация, цикъла ми с е промени към по-оскъден) и ходих на гинеколог, но ми казаха, че не виждат проблем на ехографа или цитонамазката. Няколко спорадични случая на усещане за сърцебиене, но като си измеря пулса е нормален до 70. Кръвно около 110-120 на 80. Последните премеждия са че от седмица имам странно усещане в тялото, в началото ми се виеше свят и чувствах умора и скованост в ръцете и краката, пръстите, неволни помръдвания на мускули и усещане за болка. Седмица по-късно останаха само понякога усещане за скованост/напрежение на прасците, пръстите, китките.

Здравейте, AstileD! Изследванията показват наличие на автоимунен тиреоидит. Нивата на ТСХ се покачват, което показва, че щитовидната жлеза се затруднява в произвеждането на периферните хормони. С оглед и наличието на оплаквания, аз бих препоръчала започване на заместване с левотироксин.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 12:15 от Рaдост

# 1 103
Здравейте!
Вярно ли е, че половите хормони се изследват само на 2-3 ден от менструалния цикъл, за да са точни резултатите? А при липса на менструация такава се предизвиква изкуствено, за да се направят изследванията?
Здравейте, Caroline! ЛХ, ФСХ, естрадиол се интерпретират най-добре между 3-5-ти ден на цикъла. Ако няма цикъл повече от 3 месеца, може да се изследват на фона на аменореята, но може и да се предизвика кървене с гестаген, за да сме сигурни във фазата на цикъла.

# 1 104
Здравейте д-р Въндева. От месец насам имам обилен косопад, направо с кичурите и не спира да пада. Какви изследвания е необходимо да си пусна за щитовидната жлеза(и/ или някакви други), преди да ида на преглед?
Здравейте, Пламена! Косопадът невинаги е ендокринен проблем. Най-общо се изследва функцията на щитовидната жлеза, андрогени, витамин Д, витамини от група Б, микроелементи. Дори и да има пуснати изследвания, обикновено след консултация се налага да се доназначават. Освен с ендокринолог е необходима и консултация с дерматолог.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 12:15 от Рaдост

# 1 105
Скрит текст:

Здравейте, може ли коментар по отношение на прогресивно падащ кортизол, за който ваши колеги не взеха отношение. Имам Хашимото и пиех ниска доза хормон (37,5мг/или 25мг) от години, спрях го преди 3 месеца, защото фт4 ми беше много над границата, а т3 около 3,6. Тсх непрекъснато ми вариваше през годините между 1,8-3,5. Кортизола ми падна след спирането. Но назад в годините преди да почна хормон също ми е бил нисък (около 200). Какъв може да е проблема при мен? Имам много симптоми- ниски кръвно, надкамерни тахикардии при движение, слабост, болки, инвалидизираща умора, трудно заспиване, много подут стомах и ниска стомашна киселина в жлъчен рефлукс и атрофичен гастрит.. В момента не се лекувам с нищо, освен с вит Д, който вече ми е в норма.
Здравейте, Десислава! Изследвайте и АКТХ заедно с кортизола. Трябва да се изключи хипокортицизъм. Задължително направете нова консултация с готовите резултати. Ако се потвърди, трябва да се провежда лечение. Щитовидната жлеза към момента е добре. Приемани ли са кортикостероиди под някаква форма?

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 12:16 от Рaдост

# 1 106
Здравейте. На 40 г, постоянно ми се спи и постоянно радразнителна. Либидито ми е ниско. Какво да изследвам. Имах нарушения в цикъла, оказа се полип на матката, който премахнаха и сега пия противозачатъчни.
Здравейте, z_iv! На фона на контрацептиви не се изследват полови хормони. Започнете с кръвна картина, ТСХ, витамин Д като за начало и направете консултация за по-задълбочен разговор.

# 1 107
Доктор Въндева здравейте🙂 ,с хашимото съм и хипотиреодизъм .Тсх в норма с еутирокс по 50 мг на ден,пия го от 7 години а заболяването ми е открито преди  29 години .Пия еутирокса защото забременях и от 7 години не е спиран.Тат и мат са високи.Но напоследък през нощта получавам едно събуждане с учестен пулс ,треперене, също се получава и лек задух.На какво се дължи това според вас и какво да изследвам.
Здравейте, Нели! При положение, че ТСХ е в норма, оплакванията не се дължат на предозиране. Трябва да се изключат паник атаки и консултация за повече въпроси.

# 1 108
Здравейте!
Имах феохромацитом. Той предизвикваше леко покачване на захарта ми,заради това ми беше забранено да ям сладко. Оперирах го и захарта влезе в норма,но при всеки опит да хапна нещо сладко ми става лошо. Не говоря само за тестени сладки неща,но и плодове най вече като банани и дини. Днес отново опитах да хапна диня и ми стана доста кофти,а така ми се яде!
Въпросът ми е може ли да съм със някаква инсулинова резистентност или диабет. Какви изследвания да направя за да проверя. Без обременяване със глюкоза защото няма да го понеса това изследване.
Не ям нищо сладко и единствените въглехидрати които ям е хляб.
Здравейте, Силвия! Действително феохромоцитомът може да води до въглехидратни нарушения. Трябва да се направи преоценка с ОГТТ. Феохромоцитомът е рядко заболяване и налага ежегодно проследяване дори и след операцията. В Първа клиника на УСБАЛЕ се прави това проследяване, трябва да се обсъди и възможността за фамилна форма.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 12:17 от Рaдост

# 1 109
Скрит текст:
Здравейте!
Бременна съм в 11 г.с. При кръвни изследвания се установи, че TSH ми е 0,09. Седмица по-късно това са резултатите от изследванията. Има ли повод за притеснение и необходима ли е консултация с ендокринолог според вас?
Здравейте, Лили! Под действия на бета-ЧХГ ТСХ спада и затова и референтните му граници стават по-ниски, 0,1-2,5. Тоест Вашите са в норма. Проследете ТСХ, фТ4 пак след две седмици.

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 12:17 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт