Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 106 333
  • 1 176
  •   2
Отговори
# 1 065
Скрит текст:
[img]//cdn.bg-mamma.com/gZZ1/MVsFy.jpg
Д-р Въндева, здравете.
Това са резултатите ми от последните изследвания, които ми направиха в Англия. Аз съм на 44 години и 1 година и 8 не кърмя, а пролактина ми е доста завишен- при горна граница 550 моя е 914mU/L. Вчера от NHS ми се обадиха по телефона и ми казаха да повторя изледването след около месец, и че ще ми назначат ЯМР на главата. Много се притеснявам. Ако се докаже, че имам хиперпролактинемията много ли е опасно, животозастрашаващо ли е? Позволих си да прочета една статия с описание за хиперпролактинемията и много се притесних. Притеснявам се, че здравеопазването в Англия е много тромаво и тук всичко се случва бавно. Според вас трябва ли да чакам 1месец до следващото изследване или да се прибера в България, за да се изследвам по- бързо.
Благодаря Ви.
Здравейте, Гери! Няма спешност, изчакайте месец, както са Ви посъветвали. Пролактинът е стресов хормон, кръв се взима след 30 мин. в покой от легнало положение. ЛХ и ФСХ най-добре да се изследват между 3-5-ти ден от началото на цикъла. Ако имате възможност, съчетайте ги така.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 08:27 от Рaдост

# 1 066
Здравейте д-р Въндева. След второто раждане преди година и половина се потя постоянно в областта на главата. Изследвани са два месеца след раждането щитовидни хормони, които са в норма, вит. Д,който е нисък. Потя се през деня. Нямам нощно изпотяване. Страшно много ми пречи на ежедневието. Развих синузит и имам проблем с ухото, от постоянно мократа коса. Къде да търся причината за това потене и какви изследвания да си пусна? Забелязвам, че преди цикъл и по-време, потенето се увеличава още повече, а до овулация намалява. На 43 години съм с редовен цикъл. Благодаря за отговора.
Здравейте, Еmonka. На първо време да се замести дефицитът на витамин Д и е добре да се направи консултация на живо за повече подробности около състоянието и общото състояние.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 08:27 от Рaдост

# 1 067
Здравейте. Нормално ли е според вас дете на 10 г. да вдига кръвна захар 160 на сито при норма <140.
и 110 на гладно, при норма <100.
Здравейте, Алмира! Стойностите не са като за захарен диабет, но са високи. Направете консултация с детски ендокринолог.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 08:28 от Рaдост

# 1 068
Здравейте, д-р Въндева!Аз съм жена,на 41 години.От месец имам редуващи горещи вълни и студ,безсъние,умора,замайване,..Изследвах TSH и холестерол ,които са високи 6.51 ми е TSH,при дорма 4.20.Кръвна захар в норма.Т3 и Т4 също са в норма.Анти ТРО в норма.Тялото ми гори,а нямам температура. Цикълът ми не е редовен последната година.Закъснява ми.
Дали е нужно да пия хормон за жлезата ?Все още не съм ходила на ендокринолог, часът ми е следващия месец,и съм доста притеснена.Не знам какво да направя,за да се почувствам по-добре.
Здравейте, Мария! За Вашата възраст ТСХ е висок. Няма спешност, изчакайте си часа при ендокринолог, ще Ви направят и ехография на щитовидната жлеза и ще се реши какво да бъде поведението. Ако оплакванията с цикъла продължат и след нормализиране на ТСХ, трябва да се изследват и половите хормони.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 08:28 от Рaдост

# 1 069
Скрит текст:

Здравейте, д-р Въндева! Според тези изследвания на дъщеря ми е изписан Глюкофаж ХР 500 2 пъти на ден. Не е ли висока доза? Почти нищо не яде и й прилошава. А спрямо щитовидните и TSH има ли нужда  от хормон? Преди време бяха изписали Еутирокс 0,25. Детето ми е на 24 г. Има синдром на ПКЯ. Ако не приема Инофолик или нещо от този род, менструацията липсва с месеци. Предварително благодаря за отговора Simple Smile
Здравейте, Golden magnae! Глюкофаж 2х500 не е висока доза. Но ако има непоносимост, може да се опита замяна с друг Метформинов препарат. На фона на Л-Тироксин 25 мкг, ТСХ е в норма за възрастта.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 08:31 от Рaдост

# 1 070
Скрит текст:
Здравейте, д-р Въндева, благодаря за отговора. Днес си пуснах ТСХ и ФТ4 . Ще приложа изследванията + ПКК. Според изследванията са в норма хормоните. Малко се чудя,че ФТ 4 е почти на долна граница. Също впоследствие се притесних,че около час преди взимането на кръв бях изпушила 1 цигара,даже не цяла. Дали не е оказало влияние на резултата?

Здравейте, д-р Въндева! Бях решила да пия Л карнитин 500мг до 1000 дневно, тъй като съм на 48 год и в пременопауза вече и метаболизмър ми се забавя, натрупвам килца, около корема основно, чувствям се без енергия. Имам умерена активност - работата ми е свдяща,но се старая да ходя повече,когато имам възможност и ползвам министепер у дома. Но четих,че при проблеми с щитовидната не е добре да се пие Лкарнитин. Ще си пъсна малко по нататък изследвания -щиъовиден пакет,но бих искала да "чуя" и Вас. През 2018 г имах проблем с щитовидната жлеза - хиперфункция, тиреотоксикоза. Пих пропицил узвестно време, но лекарката. И ах много ниско ТСХ тогава  - 0,001, високи стойности на ТРАК антитела. Може би трябв ада отбелвжи,че беше и около 6-7 месеца след раждане.  След това хормоните бяха нормализирани. Не пия никакви лекарства. Скоро не съм пускала изследвания. Смятате ли,че употреба на Лкарнитин 500-1000мг дневно е опасна за щитовидната жлеза в такъв случай?
Здравейте, Фран! При нормална тиреоидна функция няма да повлияе тази доза. При намалена функция понякога може да доведе до изява на негативни ефекти, но Вие сте имала обратното състояние. Пуснете все пак ТСХ и фТ4.
Здравейте, Fran! Добре функционира жлезата.  Проблем е хемоглобинът, много е нисък, влияе за умората и липсата на енергия.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 08:31 от Рaдост

# 1 071
Здравейте д-р Въндева, по повод ускорен пулс направени изследвания ПКК и щитовидни хормони. Кръвната картина е в норма, ТСХ в норма, ТАТ и МАТ завишени тройно. Какво може да означава това?
Здравейте, Somebody happy! Високите антитела говорят за наличие на тиреоидит на Хашимото. При нормален ТСХ не се дават хормони. При нормален ТСХ, ускореният пулс не може да се обясни с щитовидната жлеза.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 08:32 от Рaдост

# 1 072
Здравейте д-р Силвия Въндева, имам много ниско витамин Д ,може ли да се приеме тази ампула от 300 000 еднократно  ?Благодаря ви
 https://turkopharma.com/products/%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BC% … D1%83%D0%BB%D0%B0
Здравейте, Pipilota! Да, може, след 3 месеца проследете пак витамин Д.

# 1 073
Здравейте, д-р Въндева. Какви трябва да са стойностите на щх по време на бременност и ако са ниски има ли риск за развитието на плода? Благодаря

# 1 074
Здравейте възможно ли е закъснение на цикъл заради започване на метформин. Пия го от 06.06 някъде и съм много притеснена.

# 1 075
Скрит текст:
Здравейте, д-р Въндева.
По повод отслабване на съпруга ми  /63 г/, направихме изследвания, след това ги повторихме в друга лаборатория- Цибалаб. Резултатите се разминават и не зная какво да правя. Има добър апетит и търся причината за отслабването. Пулса му преди беше около 50 / пие бизогама/ а сега вече е 70 без промяна на дозировката.Ходихме при гастроентеролог и нефролог, там всичко е наред.  Направихме и скенер на кръста, заради силни болки - оказа се остеохондроза и дискова херния. Той отказва да го заведа на преглед при ендокринолог. Възможно ли е да става въпрос за хипертиреодизъм, щом фт3 е в нормални граници?
Благодаря предварително!
Здравейте, Godessdiana! Еднопосочни са резултатите от двете изследвания, като за субклиничен хипертиреоидизъм. Необходима е консултация, за да се назначат допълно антитиреоидни антитела, ТРАК, ехография да се направи, да се разпита добре за придружаващи заболявания и медикаменти.

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 09:12 от Рaдост

# 1 076
Скрит текст:
Здравейте, д-р Въндева, благодаря за отговора. Днес си пуснах ТСХ и ФТ4 . Ще приложа изследванията + ПКК. Според изследванията са в норма хормоните. Малко се чудя,че ФТ 4 е почти на долна граница. Също впоследствие се притесних,че около час преди взимането на кръв бях изпушила 1 цигара,даже не цяла. Дали не е оказало влияние на резултата?

Здравейте, д-р Въндева! Бях решила да пия Л карнитин 500мг до 1000 дневно, тъй като съм на 48 год и в пременопауза вече и метаболизмър ми се забавя, натрупвам килца, около корема основно, чувствям се без енергия. Имам умерена активност - работата ми е свдяща,но се старая да ходя повече,когато имам възможност и ползвам министепер у дома. Но четих,че при проблеми с щитовидната не е добре да се пие Лкарнитин. Ще си пъсна малко по нататък изследвания -щиъовиден пакет,но бих искала да "чуя" и Вас. През 2018 г имах проблем с щитовидната жлеза - хиперфункция, тиреотоксикоза. Пих пропицил узвестно време, но лекарката. И ах много ниско ТСХ тогава  - 0,001, високи стойности на ТРАК антитела. Може би трябв ада отбелвжи,че беше и около 6-7 месеца след раждане.  След това хормоните бяха нормализирани. Не пия никакви лекарства. Скоро не съм пускала изследвания. Смятате ли,че употреба на Лкарнитин 500-1000мг дневно е опасна за щитовидната жлеза в такъв случай?
Здравейте, Фран! При нормална тиреоидна функция няма да повлияе тази доза. При намалена функция понякога може да доведе до изява на негативни ефекти, но Вие сте имала обратното състояние. Пуснете все пак ТСХ и фТ4.
Здравейте, Fran! Добре функционира жлезата.  Проблем е хемоглобинът, много е нисък, влияе за умората и липсата на енергия.
Здравейте отново. Благодаря за вниманието Ви. Отново имам въпрос, но съм в чуденка и не знам какво да правя. Бях при личния лекар заради изследванията, той смяташе,че нищо не е нужно да пия. Макар че и при други изследвания съм била с нисък хемоглобин, даже намерих стари от 2021 г и там ми е 86. Но той смята,че щом е бил толкова нисък, сега 100 ми е нормално и че за нисък хемоглобин не се пие нищо.  Но аз се чувствам изморена и без енергия. Все пак ми изписа Малтофер по 1 табл. дневно  за смучене или дъвчене. Но пък сестрата спомена да си изследвам Б12 и той също каза,че може да го изследвам.  Бях решила след месец като приключа с Малтофера, но после прочетох в листовката,че не е добре да се пие, ако има нисък Б 12. И сега се чудя дали да пусна първо Б12 и може би желязо. Или да си пия Малтофера? Надявам се на отговор от Вас, защото вече се обърках тотално:)

# 1 077
Здравейте, д-р Въндева. Какви трябва да са стойностите на щх по време на бременност и ако са ниски има ли риск за развитието на плода? Благодаря
Здравейте, Мечтателка! В първи триместър референтните граници на ТСХ са 0.1-2.5 mIU/L. Ако са извън тези стойности, трябва да се посети ендокринолог.

# 1 078
Здравейте възможно ли е закъснение на цикъл заради започване на метформин. Пия го от 06.06 някъде и съм много притеснена.
Здравейте, Фиби! Метформин не дава нарушения в цикъла. Напротив, в някои случаи даже го регулира.

# 1 079
Здравейте,след посещение при ендокринолог и гинеколог цикъла ми все още е нередовен.Може ли да ми помогнете при разчитането,не е възможно да навлизам в менопаузата,една на 36г. съм

Общи условия

Активация на акаунт