Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 96 600
  • 1 114
  •   1
Отговори
# 1 080
Здравейте доктор Въндева, моля за вашето мнение относно тези резултати и някои лекарства, които ми бяха предписани. Преди около три седмици ми изписаха хранителна добавка ДХЕА и няколко други заедно с нея. За съжаление изследвания не си направих и директно започнах прием. Получих силно сърцебиене и тежест в сърдечната област. Спрях първо ДХЕА ,обаче сърцебиене имаше. Намаляваше но имаше. И така спрях всички добавки. Остана неразположение предимно вечер . Обаче трябваше да започна прием на фемостон и сега вечер имам сърцебиене, което ми се струва ,че се засилва. Кръвното и пулса са в рамките на нормалното. Според вас възможно ли е фемостон също да предизвиква ускорен сърдечен ритъм . Преди да започна да го пия си пуснах кръвни изследвания. Ще бъда благодарна ако ги погледнете.

Само да добавя ,че таблетките ми са изписани с цел повишаване на АМХ ще правим инвитро ако се вдигне.

# 1 081
Здравейте,

Според Вас при следните резултати от изследвания трябва ли приемам л-тироксин?

Благодаря Ви предварително!

# 1 082
Здравейте,
Бременна съм в 16 г.с.
В 15 г.с. имам следните изследвания:
ТСХ 1.63
ФТ4 12.9 ( реф. 11.9- 21)
ФТ3 5.3

Изследвам ги всеки месец, ФТ4 леко е паднало, беше около 14 в 11 г.с.

Има ли повод за притеснение и нужен ли е хормон?

# 1 083
Здравейте,след посещение при ендокринолог и гинеколог цикъла ми все още е нередовен.Може ли да ми помогнете при разчитането,не е възможно да навлизам в менопаузата,една на 36г. съм

# 1 084
Здравейте, как бихте коментирали изследванията ми? Първите са от януари 2025, а вторите от сега.

Пуснах си ги защото имах оплаквания, които не знаех от какво са и все още не съм сигурна дали са от щитовидната. За последната година имах повишено потене при спортуване, което го нямаше преди; зимата много странно нощно потене за около 4 месеца, като към края го имаше само преди и по време на менструация, цикъла ми с е промени към по-оскъден) и ходих на гинеколог, но ми казаха, че не виждат проблем на ехографа или цитонамазката. Няколко спорадични случая на усещане за сърцебиене, но като си измеря пулса е нормален до 70. Кръвно около 110-120 на 80. Последните премеждия са че от седмица имам странно усещане в тялото, в началото ми се виеше свят и чувствах умора и скованост в ръцете и краката, пръстите, неволни помръдвания на мускули и усещане за болка. Седмица по-късно останаха само понякога усещане за скованост/напрежение на прасците, пръстите, китките.

# 1 085
Здравейте!
Вярно ли е, че половите хормони се изследват само на 2-3 ден от менструалния цикъл, за да са точни резултатите? А при липса на менструация такава се предизвиква изкуствено, за да се направят изследванията?

# 1 086
Здравейте д-р Въндева. От месец насам имам обилен косопад, направо с кичурите и не спира да пада. Какви изследвания е необходимо да си пусна за щитовидната жлеза(и/ или някакви други), преди да ида на преглед?

# 1 087

Здравейте, може ли коментар по отношение на прогресивно падащ кортизол, за който ваши колеги не взеха отношение. Имам Хашимото и пиех ниска доза хормон (37,5мг/или 25мг) от години, спрях го преди 3 месеца, защото фт4 ми беше много над границата, а т3 около 3,6. Тсх непрекъснато ми вариваше през годините между 1,8-3,5. Кортизола ми падна след спирането. Но назад в годините преди да почна хормон също ми е бил нисък (около 200). Какъв може да е проблема при мен? Имам много симптоми- ниски кръвно, надкамерни тахикардии при движение, слабост, болки, инвалидизираща умора, трудно заспиване, много подут стомах и ниска стомашна киселина в жлъчен рефлукс и атрофичен гастрит.. В момента не се лекувам с нищо, освен с вит Д, който вече ми е в норма.

# 1 088
Здравейте. На 40 г, постоянно ми се спи и постоянно радразнителна. Либидито ми е ниско. Какво да изследвам. Имах нарушения в цикъла, оказа се полип на матката, който премахнаха и сега пия противозачатъчни.

# 1 089
Доктор Въндева здравейте🙂 ,с хашимото съм и хипотиреодизъм .Тсх в норма с еутирокс по 50 мг на ден,пия го от 7 години а заболяването ми е открито преди  29 години .Пия еутирокса защото забременях и от 7 години не е спиран.Тат и мат са високи.Но напоследък през нощта получавам едно събуждане с учестен пулс ,треперене, също се получава и лек задух.На какво се дължи това според вас и какво да изследвам.

# 1 090
Здравейте!
Имах феохромацитом. Той предизвикваше леко покачване на захарта ми,заради това ми беше забранено да ям сладко. Оперирах го и захарта влезе в норма,но при всеки опит да хапна нещо сладко ми става лошо. Не говоря само за тестени сладки неща,но и плодове най вече като банани и дини. Днес отново опитах да хапна диня и ми стана доста кофти,а така ми се яде!
Въпросът ми е може ли да съм със някаква инсулинова резистентност или диабет. Какви изследвания да направя за да проверя. Без обременяване със глюкоза защото няма да го понеса това изследване.
Не ям нищо сладко и единствените въглехидрати които ям е хляб.

# 1 091
Здравейте!
Бременна съм в 11 г.с. При кръвни изследвания се установи, че TSH ми е 0,09. Седмица по-късно това са резултатите от изследванията. Има ли повод за притеснение и необходима ли е консултация с ендокринолог според вас?

# 1 092
  • Горна Оряховица
Здравейте д-р Въндева.
На 35г съм. От месец чувствам отпадалост. Нямам проблем с КГ, тренирам активно. Имам натоварено ежедневие и доста нерви. Личния ми пусна пълна кръвна + хормони и излезе резултат 4.32 при референтни стойности 0.35-4.94. Каза ми, че за моята възраст не е нормално да съм в тази горна граница. Пусна му направление за ендокринолог. При прегледа доктора установи, неравномернт на жлезата и пусна изледвания допълнителни.
Излязоха и виждам, че TSH е по-високо от референтните стойности, а MAT anti TPO е 403 при референтни 34. Въобще не съм наясно кое какво значи, за мен това е ново. До сега не съм имала никакви здравословни проблеми и тепърва навлизам в материята. Според google най-вероятно е начален стадий на Хашимото. Имам час за ендокринолога след 2 седмици, но ми е изключително напрегнато какво следва и какво да очаквам. Ще бъда благодарна и на вашето мнение

# 1 093
Привет, д-р Въндева!
Имам син на 12 години, който до преди четири месеца беше с наднормено тегло - 85 кг. В момента е на кето режим на хранене и свалените килограми до момента са - 15, при ръст 170 см. И въпреки това все още си изглежда едричък.
Не тренира редовно, но поне два-три пъти в седмицата ходи на фитнес. Какви точно упражнения прави там обаче, не знам. По принцип не е от много активните по мое мнение.
Наскоро единият от братята му се пошегува с него като му каза, че има гинекомастия, тъй като зърната на гърдите му са доста месести, вследствие на което той непрекъснато ме пита какво трябва да направи, за да не му изглеждат така гърдите и не се успокоява с моите напътствия за упражнения за гърди.  Проблема според мен е само в зърната, които след докосване се свиват (настръхват) и добиват съвсем нормален вид, т. е. прибират се. Виждайки неговите страхове, обаче, искам да направя консултация с ендокринолог, но тъй като съм от малък град искам предварително да направим изследванията, които са необходими за евентуално диагностициране.
В тази връзка, бихте ли ми казали какви изследвания са необходими за целта?

П. П. Само искам да добавя, че детето ми не приема никакви лекарства (под каквато и да било форма). Кърмен е до 2 год. и 4 м. и само два пъти в живота си е приемал антибиотик.

Предварително благодаря!

С уважение,
А. Топчиева

# 1 094
Здравейте, д-р Въндева!
Бих искала да прочета Вашето мнение относно лабораторните ми изследвания.
Изследванията са направени 3 месеца след мисед аборт, в 3-ти ден от менструалния цикъл, по предписание на ендокринолог и акушер-гинеколог.

Благодаря Ви, предварително!

П.С: Знам, че посещението при специалист е неотложно, но бих искала да видя мнение възможно най-скоро, а часът ми е чак следващият месец.

Общи условия

Активация на акаунт