Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 107 128
  • 1 180
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте! С остеопороза съм.Моля за Вашето мнение за  Пролия. Предстои да поставя седма през януари. Имам леко подобрение. Нямам странични ефекти, но дали да не премина към друг медикамент?
Здравейте, Pkarasht! Пролиа е добър медикамент. Ако не сте преминала в границите на остеопения от остеопороза, няма причина да се сменя.

# 706
Здравейте, с риск да се повтарям може ли да погледнете тези изследвания, пускани са по 2 причини - силно изразено главоболие преди МЦ и от два месеца кървене между цикъла. Правени са на трети ден от МЦ

Здравейте, fbid! В норма са изследванията. Прогестеронът трябва са се изследва в лутеинова фаза (20-21-ви ден според продължителността)

# 707
Здравйете , имам диабет тип 2 наскоро прекарах остър инфаркт на миокарда.Въпроса ми е това усложнение на диабета ли е и още често имам кръвоизливи в очите 
Здравейте Галина! Да, може да се смята за усложнение от диабета, води се макросъдово усложнение.

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 13:34 от Рaдост

# 708
Здравейте доктор Въндева, на 48 години съм, в  края на м. ноември бях на преглед при специалист - ендокринолог . Тогава стойността на ТСН хормона беше 3,03  при реф. стойност от 0.27 до  4.20.  В края на  този месец си пуснах профилактични кръвни изследвания . ТСН хормон също беше включен  в тях. Сега обаче стойността му  4,71 при реф. стойност от 0.27 до  4.20.  Всички останали стойности са в норма с изключение на този хормон и Холестерол HDL. Стойността на Холестерол HDL е 1.34 , според реф. стойности на лабораторията  стойности от 1.15-1.68  са в  умерен риск ( каквото и да означава това). Други щитовидни хормони не са изследвани. Кога трябва пак да бъде проследен хормона ТСН за да се провери дали ще се нормализира, без да се приемат лекарства? Нормална ли е тази разлика в стойностите в рамките на месец?
Здравейте, Здравец! Често може да се установят вариации в нивата на ТСХ, особено и в зимния сезон. Проследете ТСХ и фТ4 след 3 месеца.

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 15:03 от Д-р Силвия Въндева

# 709
Здравейте доктор Въндева, на 48 години съм, в  края на м. ноември бях на преглед при специалист - ендокринолог . Тогава стойността на ТСН хормона беше 3,03  при реф. стойност от 0.27 до  4.20.  В края на  този месец си пуснах профилактични кръвни изследвания . ТСН хормон също беше включен  в тях. Сега обаче стойността му  4,71 при реф. стойност от 0.27 до  4.20.  Всички останали стойности са в норма с изключение на този хормон и Холестерол HDL. Стойността на Холестерол HDL е 1.34 , според реф. стойности на лабораторията  стойности от 1.15-1.68  са в  умерен риск ( каквото и да означава това). Други щитовидни хормони не са изследвани. Кога трябва пак да бъде проследен хормона ТСН за да се провери дали ще се нормализира, без да се приемат лекарства? Нормална ли е тази разлика в стойностите в рамките на месец?
Здравейте, Здравец! Често може да се установят вариации в нивата на ТСХ, особено и в зимния сезон. Проследете ТСХ и фТ4 след 3 месеца.

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 15:04 от Д-р Силвия Въндева

# 710
Здравейте и Честита Нова Година!
Аз съм на 36 г. с инсулинова резистентност и хипофункция на щитовидната жлеза. Жлезата е гледана на ехограф, имам малко възелче, но според лекар не е нищо притеснително.
В края на Октомври си направих някои изследвания поради нередовен цикъл, раздразнителност, депресивни състояния и т.н. Правени са на 3 ден от цикъла ми.
10-на дни след това съм забременяла.
Притесняват ме щитовидните хормони и високото TSH, както и ниските нива на вит. Д (за б12 не разбрах дали е ниско). Може ли да ми дадете и Вашето мнение по тези изследвания?
Сега през Януари ще пусна нови. Към стандартните за бременността ще добавя отново щитовидни, вит Д, вит б12, мисля и б9, глюкоза, инсулин, железен панел, можете ли да добавите какво още е добре да се изследва?
Благодаря предварително за помощта!
Здравейте, cherry.berry! Повторете ТСХ и фТ4. Според методиката на лабораторията витД е в норма.

# 711
Здравейте!
На 46г съм, от известно време насам кожата на цялото тяло стана изключително суха. Лицето, ръцете, петите, дори косата ми се промени, стана безжизнена и започна да пада много. На моменти дрехите ме дразнят, все едно ме боцка нещо, сърби ме там където се допират до кожата. На места по гърба ми се появиха мънички релефни неща.Пия хиалурон, мажа кремове, правя маски на косата, но няма ефект. Последно преди няколко месеца си правих изследвания, всичко ми беше в норма. Виждам че имам проблем, но не мога стигна до него. Ако може да ме насочите какви изследвания да пусна, явно стандартните не вършат работа. Благодаря!
Здравейте, Буря! При положение че стандартни мерки не вършат работа, трябва да се направи консултация с ендокринолог и дерматолог, за да се зададат и други въпроси и да се прецени на място какво още да се изследва.

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 13:34 от Рaдост

# 712
Здравейте, д - р Въндева! На 46 г. съм. В менопауза, с разширени вени, с проблеми в костите и ставите, не постоянни, от време на време и на различни места. Ходих на ревматолог, каза, че не вижда никакъв проблем. Нямам остеопороза, имам остеопения. И тъй като и съм все уморена и ми се спи ме изпрати да изследвам витамин Д. Оказах се с остър недостиг. Ревматолога ми изписа Вигантол - 2 пъти по 20 капки седмично. Личната ми каза обаче, че течния витамин на капки - Витамин Д3 течен за здрава костна система 2500IU х59 мл на Solgar е по - хубав или също така Витамин D3 3000 IU - спрей на BetterYou, 15 мл. Вие кой от трите бихте ми препоръчали и по колко да взимам? Ще съм ви много благодарна да чуя и вашето мнение, защото съм объркана. Както и мога ли да приемам магнезий заедно с витамин Д?
Здравейте, Стефани! 40 капки Вигантол седмично са приблизително 3000 единици. Започнете с такава доза, като за начало няма чак такова значение кой от трите препарата ще ползвате, стига дозата да е достигната. След 3 месеца проследете нивото на витД и дозата може да се коригира при нужда. Може да приемате и магнезий.

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 15:05 от Д-р Силвия Въндева

# 713
Здравейте! Правим опити за бебе. При предписан Естрофем 2х1 таблетка , заради тънка маточна лигавица, ТСХ ми се вдигна от 1,22 на 7,66 за 3 седмици. С Хашимото съм, пия 75 мкг. Трябва ли да спра Естрофема?
Здравейте, Точица! Не спирайте Естрофема, увеличете левотироксина на 100 мкг и след 45 дни пак проследете ТСх и фТ4.

# 714
Здравейте, д-р Въндева!
Моля за съвет какво да предприема. На терапия с Л Тироксин съм от години, когато започнахме опити за бебе и инвитро, като постепенно увеличавах дозата и стигнах до 50мкг/ден. Последните месеци бях достигнала стойности на ТСХ около 2 и последният ми опит беше успешен. След положителния тест ТСХ ми беше 1.96. Сега съм в 11г.с с близнаци и вчера ТСХ ми беше 0.11, което знам, че е долна граница за първия триместър. Трябва ли да ме тревожи тази стойност и какво мога да предприема?
Благодаря предварително!
Здравейте, Слънчоглед! При бременност с близнаци стойностите на бета-чХГ са по-високи и може да има по-голям спад в ТСХ. Не се налага нищо на този етап. Да се проследи също и фТ4. Ако е в норма, изследвайте отново ТСХ и фТ4 след месец.

# 715
Здравейте, д-р Въндева!
Моля за съвет какво да предприема. На терапия с Л Тироксин съм от години, когато започнахме опити за бебе и инвитро, като постепенно увеличавах дозата и стигнах до 50мкг/ден. Последните месеци бях достигнала стойности на ТСХ около 2 и последният ми опит беше успешен. След положителния тест ТСХ ми беше 1.96. Сега съм в 11г.с с близнаци и вчера ТСХ ми беше 0.11, което знам, че е долна граница за първия триместър. Трябва ли да ме тревожи тази стойност и какво мога да предприема?
Благодаря предварително!
Здравейте, Слънчоглед! При бременност с близнаци стойностите на бета-чХГ са по-високи и може да има по-голям спад в ТСХ. Не се налага нищо на този етап. Да се проследи също и фТ4. Ако е в норма, изследвайте отново ТСХ и фТ4 след месец.
Сърдечно благодаря, д-р Въндева!
Моята ендокриноложка настояваше да си спра терапията, защото според нея съм изпаднала в тиреотоксикоза, но мен ме достраша да я спра рязко и само намалих от 50 на 25мкг на ден. Това са ми резултатите след 1 седмица на 25мкг:

Дали трябва да остана на 25 или да се върна на 50мкг?
Ще продължа да проследявам и трите хормона.

# 716
  • у дома...
Здравейте, какъв период трябва да има между две обременявания с глюкоза, тъй като срещам различни мнения.? Направено е обременяване с глюкоза, но в лабораторията са забравили да изследват трикратно инсулина. Изследването е във връзка със съмнения за инсулинова резистентност.

# 717
Здравейте д-р Въндева бихте ли си изказали мнението за тези изследвания . На 3тия ден са правени от цикъла . На 31 г. с дете на 1 г.и 3м. Нямам апетит ,мога да кажа ,че почти не ям , а в същото време качвам кг.

# 718
Здравейте, д-р Въндева!
Благодаря предварително!
Сърдечно благодаря, д-р Въндева!
Моята ендокриноложка настояваше да си спра терапията, защото според нея съм изпаднала в тиреотоксикоза, но мен ме достраша да я спра рязко и само намалих от 50 на 25мкг на ден. Това са ми резултатите след 1 седмица на 25мкг:

Дали трябва да остана на 25 или да се върна на 50мкг?
Ще продължа да проследявам и трите хормона.
В първи триместър долната граница е до 0.1 mIU/l. По-скоро да се намали на 37.5 мкг, което може да се постигне с 1.5 табл. от 25 мкг или да редувате 1 ден 25 мкг, 1 ден 50 мкг.

# 719
Здравейте,доктор Въндева.
Пуснах изследвания ,защото имам ИР,за която все още не пия нищо,но усещам,че се налага . Може ли да ги коментирате,притеснява ме високото желязо и алат.
На 49г съм ,все още с цикъл,но и много качени килограми-167см на 87 кг.
Инсулинът ми е на  0мин-19на 60мин-86, на120-81.
Благодаря ви.
Здравейте, Damayanti! Действително има данни за инсулинова резистентност, но кръвната захар е в норма. При неуспех от хранителния режим може да се започне лечение с метформин, който се изписва с електронна рецепта. Започва се с ниска доза с постепенно покачване, докато се адаптира организма. Леко повишен АЛАТ може да се свърже с омазняване на черния дроб, което се повлиява благоприятно с подобряване на инсулиновата чувствителност и редуцикцията на килограми. Желязото трябва да се проследи отново след 1-2 месеца заедно с ЖСК и феритин.

Общи условия

Активация на акаунт