Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 106 511
  • 1 177
  •   1
Отговори
# 915
Здравейте, от 3 години съм с Хашимото и приемам хормон еуритокс 75 мг, като за последната година го намалих до 50 мг, дори зимата. Да кажем, че приемах хормона заради бременност и т.н и нямаше начин да го прескокна.
Вие имате ли реални случай, в които хора наистина спират хормона и живеят пълноценно. Разбира се с правилна храна, избягване на глутен и следене на хормоните често.

# 916
Здравейте, д-р Въндева. Мъж съм на 39. Имам голям дефицит на витамин Д.
Личния лекар ми изписа OilesenD 400 по две на ден, но прочетох, че е крайно недостатъчно за моя случай.
Посъветваха ме да си взема Хидроферол 0.266 по схема за 3 седмици всеки понеделник и четвъртък а после до края на третия месец по 1 на седмица всеки четвъртък.
Освен това ще вземам Б12(1000mcg) на ден за един месец после почивка един месец и после пак пия един месец.
Топ Фолат 400 за 3 месеца по 1 на ден.
Магнезий 200 по едно вечер за 3 месеца.
Притеснява ме този Хидроферол да не предозирам, че прочетох доста странични ефекти. Може ли да погледнете резултатите ми и да ми кажете, дали е добър вариант Хидроферола по тази схема. Благодаря !

# 917
Здравейте д-р Въндева,
аз съм с хронична уртикария с неизяснена причина. Преди 14 дни пих Зентел (общо 4 дни) за паразити. На 31 март пих още 1 таблетка. На 5 април си пуснах изследвания, защото пия и лекарство за ниско желязо. Притеснява ми захарта, че е висока:

Като цяло през миналата седмица ядох 3-4 дни баклава и портокали.
Но по принцип захарни изделия не консумирам, само плодове (ябълки, портокали и банан зимно време).
Имам вълчи апетит от малка.
Миналото лято пих няколко седмици чай от коприва (заради уртикарията), но 2-3 часа след чая
ми ставаше лошо, треперих и веднага изяждах една филия хляб, грозде или какво и да е. Искам да допълня също, че преди 5 м ми откриха миома и много бързо
мога да отслабна (1 седмица-10 кг) ако намаля хляба. Имам голямо движение през деня.
Възможно ли е да имам диабет или някакво заболяване? Какви допълнителни изследвания трябва да пускам?

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 10:45 от aya_2012

# 918
Здравейте! Жена на 30 години съм с хипотиреоидизъм и ЖДА. Хемоглобина ми е 130, желязото е малко под нормата, пия добавка и хормон. Искам да ставам редовен кръводарител, но не знам дали ще ми разреши моят лекар... Може ли мнения? Благодаря! 🙂

# 919
Здравейте!
Имам въпрос, относно дъщеря ми.На 8г е, а вече има окосмяване на краката, интима и мишниците, изпотяване доста и покачване на кг. Спортува активно , не се тъпче, дори яде малко. Дали навлиза в ранен пубертет или здравословен проблем, какви изследвания бихме могли да направим?

# 920
Здравейте, доктор Въндева!Ендокриноложката ми ме изпрати да си пусна изследване за пролактин, плюс други за щитовидната жлеза. Последните са добри, но пролактина ми е висок ( така казаха в лабораторията, така го виждам и аз ). Часа ми за разчитане на резултатите е чак след месец, по телефона ендокриноложката каза, че за висок пролактин се счита, ако стойностите са 3 пъти над нормата. Но аз съм си паника и се притесних. Така ли е наистина? Пролактина ми е 561, 80 mIU  при референтни за жени преди МП 71 - 566, след МП 58 - 416. Уточнявам, че нямам цикъл от 2 години.
Мисля, че всички условия съм спазила - рано сутринта на гладно ги пуснах, не съм пушила, последно вечерях в 19:00 часа, не съм правила секс няколко дни, не съм си пипала гърдите ( дори сутиен не сложих ), стоях седнала 20 мин някъде в колата докато отвори лабораторията и после още някъде към 15 мин седнала и в лабораторията. За спокойна, не знам колко съм била. Аз съм все разтревожена напоследък, мисля за хиляда проблема.
След колко време може пак да повторя изследването? Да попитам и още нещо, тъй като от няколко месеца имам някакъв проблем с костите и ставите и ме боли едната ръка, дали е възможно и от там да се е завишил пролактина или няма връзка? CRP също ми е завишен, както и средния обем на еритроцитите. Също и преди седмица бях много болна, някакъв грип ме тръшна 2 седмици на легло, пих и антибиотик, който свърши преди седмица. Дали и с това може да има връзка завишаването? Благодаря предварително.

Последна редакция: пт, 11 апр 2025, 02:49 от stefani^

# 921
Здравейте д-р Въндева. Моят въпрос е относно кръводаряването. Може ли с Хашимото, прием на Еутирокс 25мкг, да се дарява кръв. Кръвното е около110/70. Благодаря ви.

# 922
Здравейте искам да попитам колко витамин Д, трябва да приемам дневно, при тези резултати? И горе долу за какъв период от време за да ги пусна отново контролно ?

# 923
Здравейте д-р Въндева. На 27 години съм и правим опити за забременяване. При предишната ми бременност бях диагностицирана с гестационен диабет, след раждането преди 8 месеца щитовидните ни хормони и натоварването с глюкоза не показаха проблем. На 3 ден от цикъла пуснах и полови хормони и инсулин. Инсулина излезе доста висок и това ме притеснява, че може да попречи на забременяването. Цикъла ми е доста нередовен 25-29 дни. За сега пия само Мио-инозитол и фолиева киселина. На 21 ден от цикъла пуснах прогестерон и инсулин отново, резултата пак беше висок. Нямам диагностицирана инсулинова резистентност. Моля да погледнете изследванията ми.

# 924
Здравейте, на 38 години съм, досега не съм изследвала хормони, но имам някои определени оплаквания, които ме навеждат на мисълта, че именно там трябва да търся проблем - нощно изпотяване от около 6 месеца, проблем с ниско желязо и феритин (хематолог ми изписва периодично да пия желязо) , косопад (не сезонен), умора и липса на мотивация за каквото и да е, вагинална сухота и липса на желание за интимност и др.
Бях на гинеколог,  който единствено ми препоръча да пусна пролактин (оказа се под долна граница), пусна микробиология и цитонамазка (всяко е наред там). В крайна сметка не ми изписа нищо за прием.
Притеснявам се, че това са признаци на перименопауза.
Какво бихте ме посъветвал да пусна като изследване? Благодаря предварително.

# 925
Здравейте ,д -р Въндева .Дъщеря ми е на 12години с наднормено тегло и доста често я гони глад .Днес пуснахме изследвания,притесняват ме стойностите за ИР ,при личната сме чак в четвъртък .Трябва ли да се тревожа ?

# 926
Скрит текст:
Здравейте , преди седмица пуснах къвни изследвания + вит Д , вит Б12
Рзултаите са следните:

Симптоми от седмица- треперене(тикчета) и боцкания по краката , прасците, пръсти на ръце , обождания по гушата, мравучкане ,изтръпване, понякога леки болки по ръце,крайници.
Не са постоянни, вече зачестяват

От 3 дена приемам витамин Д ( вигантол) по 6 капки лично така реших...понеже беше събота
Днес личинят ми каза че нямало смисъл да пия нищо, било зима и всеки има недостиг...на витамин Д и било ненужно.
Дали да продължавам със Вигантола по 6 капки или да го спирам, мисля да включа и Милгамма Н да запона да пия, преди време пак имах тикчета по краката и спряха след милгамата
Моля за мнение
Здравейте, Royalty! Имате тежък дефицит на витамин Д. Рядко се компенсира напълно през лятото без допълнително заместване. Може и на 8 капки да се покачи Вигантол и след три месеца да се проследи витамин Д. За изтръпванията трябва да Ви види невролог.

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 12:01 от Рaдост

# 927
Здравейте, д-р Въдева,

бих искала да ви попитам при тези стойности на TSH - 0,19, дали мога да приемам Л-тирокс и в какво количество ?

Ще съм много благодарна,

Поздрави
Даниела
Здравейте, Ди Александрова! При такова ниво на ТСХ не се приема левотироксин. Напротив, в някои случаи се налага тиреостатъчна терапия. Трябва по-задълбочено изследване на щитовидната жлеза при такъв резултат, периферните хормони, антитела, ехография.

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 12:02 от Рaдост

# 928
Скрит текст:
Здравейте д-р Въндева,
преди 1 г. се обринах/уртикария цялата. Биха ми урбазон и приемах противоалергично 3м някъде, по същото време и бях на диета от хляб и вода. Обиколих алерголог, гинеколог(откри ми миома преди 4м.) и хематолог. Но казаха, че проблемът не е алергичен, от хормони и т.н. Освен, че ми откриха много ниски нива на желязо, феритин и хемоглобин, витамини (от диетата) друго не можаха да кажат. Започнах да приемам желязо, но от тотхемата ми изтръпваше езикът и я спрях. От Сорбифера усещах сухота в устата и главоболие. Забелязах, че като пия желязо обривите изчезват, но ПМС се появява (като цяло нямам такъв). Това са ми изследванията пуснати миналата година август от алерголожката

Моля, Вие да кажете дали е възможно тази вече хронична уртикария е в резултат на щитовидната жлеза или не. Защото вече не знам към какъв лекар да се обърна. И какви изследвания бих могла още да си пусна.
Благодаря предварително
Здравейте, Aya! Не е виновна щитовидната жлеза за уртикарията. През август функцията е била нормална.

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 12:02 от Рaдост

# 929
Скрит текст:
Здравейте! С отстранен един яйчник съм и част от втория, причините са че правя много големи кисти от порядъка на 8см които нарастват много бързо за дни растат със см и изконсумират яйчниците. И при спиране на хормоналните таблетки след няколко месеца отново правя. В момента съм на хормонална терапия вече една година, посетих и ендокринолог който стигна решението че трябва да приемам по 500мг сиофор за три месеца съвместно с хормоналните таблетки. Това са изследванията които ми пусна и каза че независимо от резултатите според него трябва да ги пия. За да може евентуално да обсъдят с гинеколог спиране на хормоналните таблетки.

Аз имам притеснения дали трябва да пия хапчета за диабет при положение че изследванията са ми добри.
Здравейте! Обикновено метформин се дава при поликистозен овариален синдром, при който има множество малки кисти. При Вас случаят не е такъв.

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 12:03 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт