Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 106 547
  • 1 177
  •   1
Отговори
# 900
Здравейте! Правих изследвания на ЩЖ около месец след стимулация по къс протокол. Скоро ми предстои трансфер, като подготовката ще е с естрофем. Оптимални ли са тези стойности на хормоните? Трябва ли да предприема нещо?
Здравейте, Мария! Стимулацията може да повлияе и нивата на ТСХ. Принципно по препоръки нивата  преди имплантация трябва да са под 2,5.

# 901
Здравейте, д-р Въндева, с диабет тип 2 съм, имам неуспешен опит от инвитро. Приемам Глюкофаж ХР 1000 мг 2 пъти по 1 таблетка, но стойностите ми сутрин на гладно винаги са между 6.7 - 7.5 mmol/L. Не консумирам захар, бяло брашно, ориз, картофи. Мислите ли, че може да има връзка между високите нива на кръвната захар и неуспешната имплантацията на ембрионите?
Благодаря!
Здравейте, Дейзи! Какво е нивото на гликирания хемоглобин?
В началото на февруари беше 7.4 до тогава пиех по 1 таблетка Глюкофаж ХР 1000 мг. След този резултат започнах по 2 таблетки. Не са правени нови изследвания.
Високо е нивото на гликирания хемоглобин, трябва да е 6,5, дори под 6. Може да допринася за по-висок оксидативен стрес. Трябва да се проследи нивото пак три месеца след предходния и щом предстои имплантация, да се обсъжда инсулинотерапия, която е позволена по време на бременност.

# 902
Здравейте, др Въндева. Аз съм на 24 години, с диабет тип 2 и хипотиреодизъм.  Приемам аку тирокс 200. Без лечение бях стигнала до ТСХ 60. В момента правя ин витро, защото целя забременяване. ТСХ съм го нормализирала до 1.4 с тази доза, която Приемам от хормона. За диабета лечението ми е трулисити 1.5 веднъж седмично,  форксига по 1 т на ден и глюкофаж ХР 750 по 2 т на ден. Въпроса ми е мога ли да предприема трансфер поставяйки си тези инжекции за диабета, понеже ендокринолога, при който се следя ме уверява, че са безопасни, но в листовката пише друго. Репродуктивния ми казва да слушам ендокринолог относно диабета и ЩЖ. Много съм объркана и не знам как да постъпя. Какво е вашето мнение относно тези инжекции? Без тях кръвната ми захар скача до небесата, надхвърля 20. С това лечение се чувствам добре и съм в нормите, притеснявам се обаче , ако забременея да не навреди на ембриончетата.
Здравейте, cvetitnkataa! Така е, по листовка пише  да се спрат. Клиничния опит до момента е много добър и проучвания от последната година не показват по-голям риск от увреждания при експозиция на ембриона през първия триместър към glp1 агонисти и sglt2 инхибитори спрямо инсулинотерапия. Трябва да се има предвид и че лошият контрол на диабета също е свързан с рискове за плода и майката.

# 903
Здравейте, д-р Въндева! С хипофункция съм и приемам еутирокс 75 мг. Последните стойности на ТСХ са следните 0.41 mIU/L   при стойности 0.27 - 4.20     ECL и Free Т4 (fT4)    16.50 pmol/L при референти стойности 11.90 - 21.60. Въпросът ми е дали стойността на ТСХ е паднал много и има ли нужда от корекция на дозата еутирокс? Три месеца след раждане съм. Благодаря Ви предварително!
Здравейте, beelove! Към долна граница е ТСХ, но ако нямате оплаквания като за предозиране, може да повторете изследванията след 2-3 месеца и ако са в същия порядък, да се намали малко дозата за летния сезон.

# 904
Здравейте, д-р Въндева. На детето ми, на 15 години след ЯМР откриха малка лезия 3 мм., най-вероятно пикоаденом (така е написано в епикризата от ЯМР). Повода да посетим детски ендокринолог, беше доста повишено окосмяване, цикъл на около 46-47 дни и нервност. Пролактина е изследван три поредни месеца - 31.03 (при норма до 27.82), 948 и 670  (при норма 530). Назначен е достинекст 2пъти седмично по 1/2 таблетка. Въпросът ми е да направим ли консултация с неврохирург в предвид младата възраст.

# 905
Здравейте! Не знам дали е за Вас въпросът ми, ако не е- простете за изгубеното време. От известно време съм доста изнервена, избухвам буквално от нищото. Цикълът ми също стана нередовен. Краят на миналата година беше много стресов период за мен. Възможно ли е да имам проблем с функцията на щитовидната жлеза?  Какви изследвания бих могла да направя?

# 906
Здравейте.Съпругата ми е с Хашимото.Прибпоследното изследване и е вдигнато TSH.Пие Ел тироксин 100.Трябва ли да качи дозата? Благодаря предварително за отговора

# 907
Здравейте, д-р Въндева.
Попаднах на реклама на gluconol, нямам познат който използва добавката, а ендокринологът не иска да коментира добавки, затова се обръщам към Вас с молба да отговорите дали е удачен приемът на GLUCONOL  при инсулинова резистентност
Благодаря за отделеното време

# 908

Здравейте д-р Въндева, дъщеря ми е на 6г.и 6м., пуснах едни изследвания които изискват за записване на тренировки, но останах доста притеснна от резултатите от глюкоза и asat. Храни се много разнобразно, сладко хапва но в ограничени количества. Миналата седмица беше с хрема и кашлица, това може ли да повлияе на резултата? Според вас трябва ли да пуснем някакви допълнителни изследвания?
Благодаря предварително за отделеното време.Flowers Tulip

# 909
Здравейте, д-р Въндева от 2 месеца насам забелязвам необичайни пъпки в областта на брадичката. Те не изчезват, а се появяват нови и нови. Поразрових се малко и явно се предполага за хормонално смущение. Освен Достинекс други хормонални лекарства не приемам. Бихте ли ме посъветвали какво да изследвам?

# 910
Здравейте, доктор Въндева , какво означават тези резултати? Пуснахме ги по предписание на лекар , заради проблеми с храносмилането . Щерката е на 20 г.
Здравейте! Не е обичайно фТ4 да е нисък при абсолютно нормално ниво на ТСХ. Има ли прием на някакви добавки или скорошно боледуване? Да се повторят ТСХ, фТ4 след 2-3 месеца и ако нивата са в същия порядък, трябва консултация с ендокринолог на живо за допълнителни изследвания.

# 911
Здравейте, д-р Въндева, моля за коментар на изследванията ми. Имам бета таласемия, Хашимото и хипофункция. Пия 25мг еутирокс от 8г (максимално 50 съм пила за кратко) . Изследванията винаги ми изглеждат така високо фт4, фт3 седи ниско. Оплакванията ми са задух и сърцебиене (висок пулс) при движение, замайване, липса на енергия, често боледуване, стомашни оплаквания. Посетила съм всички възможни специалисти и казват, че причината е щитовидната жлеза и неоптимални хормони.
Здравейте, Десислава! Не виждам проблем в актуалните изследвания. Предполагам, не пиете левотироксина преди изследванията. Интересно би било да се видят нивата на ТСХ и фТ4, преди да започнете приема на левотироксин. Ако и тогава фТ4 е висок в съчетание с висок ТСХ, може да се обсъжда резистентност към щитовидните хормони. rT3 също сте изследвала и той е в норма. В стари изследвания има данни за дефицит на витД, който предполагам замествате.

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 10:06 от Рaдост

# 912
Здравейте д-р Въндева. Мога ли да Ви попитам за сина ми на 11 години. Прекара наскоро вирус със средно висока температура. Диагноза коксаки вирус, но при нас нямаше специфичен обрив. Въпреки това болките в гърлото минаха от Дактарин и Анафтин. След този период след няколко дни се появи необичайно ниска температура като най-ниската измерена по време на сън беше 34.3. През деня варира 35.6- 36.5.  Детето е видимо здраво - играе, има апетит.
Въпроса ми е следния: Има ли повод да търся проблем с щитовидната жлеза на базата на тази ниска температура?
Благодаря предварително.
Здравейте! На този етап не.

# 913
  • Българско
Здравейте др. Въндева, бременна съм около 5+ гс. Все още не съм ходила на лекар да се установи с ултразвук, защото е рано и няма да се види кой знае какво,пък и чакам от екипа на др. Иван Вецев да се свържат с мен за да ми дадат свободен час, но ме притесниха резултатите ми от ТСХ, тъй като съм с Хашимото.Днес пуснах да видя как е и излезе 0,17 от допустими 0,35-4,94.
Не е ли много ниско?
Вземам еутирокс 100 мг.

Последна редакция: пт, 04 апр 2025, 18:49 от roxana_87

# 914
Скрит текст:
Здравейте, д-р Въндева, моля за коментар на изследванията ми. Имам бета таласемия, Хашимото и хипофункция. Пия 25мг еутирокс от 8г (максимално 50 съм пила за кратко) . Изследванията винаги ми изглеждат така високо фт4, фт3 седи ниско. Оплакванията ми са задух и сърцебиене (висок пулс) при движение, замайване, липса на енергия, често боледуване, стомашни оплаквания. Посетила съм всички възможни специалисти и казват, че причината е щитовидната жлеза и неоптимални хормони.
Здравейте, Десислава! Не виждам проблем в актуалните изследвания. Предполагам не пиете левотироксина преди изследванията. Интересно би било да се видят нивата на ТСХ и фТ4 преди са започнете приема на левотироксин. Ако и тогава фТ4 е висок в съчетание с висок ТСХ, може да се обсъжда резистентност към щитовидните хормони. rT3 също сте изследвала и той е в норма. В стари изследвания има данни за дефицит на витД, който предполагам замествате.

Здравейте, за съжаление не мога да открия да имам изследвания на ft3, ft4 и tsh преди започване на приема, само помня че tsh ми беше около 5. Замествам вит D от 3 месеца по 3000IU дневно, но нямам подобрение в оплакванията. Какво имате предвид под резистентност към щитовидните хормони?

Не пия лекарството преди изследването. След това го изпивам. Пила съм само Еутирокс български през всичките години. Според вас удачно ли е да спра хормона за две седмици и да пусна изследвания за да видя на фона на без хормон как работи жлезата, тъй като нямам стари данни. Или това би могло да ми се отрази много негативно, а симптомите ми както описах са много мъчителни.

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 21:00 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт