Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 106 588
  • 1 177
  •   1
Отговори
# 885
Скрит текст:
Здравейте, д-р Въндева,

Жена, на 28 години съм, правим опити за бебе. С нередовен цикъл и поликистозни яйчници. След направените изследвания, споделени по-долу, ме диагностицираха с инсулинова резистентност и хипотиреоидизъм. Изписаха ми Л-Тироксин за намаляване на TSH и Меглюкон за ИР. Лекарката беше много изненадана от нивата на TSH, но не и от високите нива на МАТ. Обсъдихме всичко за инсулиновата резистентност. Това, което ме притеснява обаче, е че ми каза да не изследвам повече ТАТ и МАТ, щом веднъж стойностите са високи, нямало да спаднат, нямало какво да се направи за тях и цял живот ще си имам това заболяване. Въпросът ми е редно ли е да направя нещо за тези високи нива на МАТ и те трябва ли да ме притесняват по някакъв начин? Моля за вашето мнение и благодаря предварително!

Клинична химия
ОГТТ (75g) 3 измервания

Серум / Ензимен метод с хексокиназа
Начална 4.06 mmol/L 3.5 - 6.1
Начална 4.06 mmol/L 3.5 - 6.1
60 min 4.15 mmol/L 3.5 - 8.9
60 min 4.15 mmol/L 3.5 - 8.9
На 120 мин. 4.03 mmol/L 3.5 - 7.8
На 120 мин. 4.03 mmol/L 3.5 - 7.8

Имунология
TSH (Thyreotropin)

Серум / ECLIA
* 10.5 μUI/mL 0.27 - 4.2
* 10.5 μUI/mL 0.27 - 4.2

Имунология
Пакет Инсулин 2 измервания
Серум / ECLIA
* Инсулин начална ст. 3.77 μUI/mL 2.6 - 24.9
* Инсулин 120 min 44.4 μUI/mL 16 - 166

TAT Тиреоглобулинови антитела
Серум / ECLIA 87 UI/mL ≤ 115

MAT Микрозомални антитела (TPO)
Серум / ECLIA 550 UI/mL ≤ 34
Здравейте! И аз съм на мнение, че не е необходимо да се повтарят антителата. Те не играят роля при взимане на решение за дозата на левотироксина.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 10:06 от Рaдост

# 886
Здравейте, доктор Въндева. Възможно ли е забременяване при високи нива на ЛХ и ФЛХ, в случай че на ултразвук се установява наличие на фоликул и пик на ЛХ с тестове за овулация? Имам много нисък АМХ, на 31 години съм. От януари с хормонален дисбаланс, приемам еутирокс за поддържане нивото на ТСХ.

# 887
Здравейте! Правих изследвания на ЩЖ около месец след стимулация по къс протокол. Скоро ми предстои трансфер, като подготовката ще е с естрофем. Оптимални ли са тези стойности на хормоните? Трябва ли да предприема нещо?

# 888
Здравейте, д-р Въндева, с диабет тип 2 съм, имам неуспешен опит от инвитро. Приемам Глюкофаж ХР 1000 мг 2 пъти по 1 таблетка, но стойностите ми сутрин на гладно винаги са между 6.7 - 7.5 mmol/L. Не консумирам захар, бяло брашно, ориз, картофи. Мислите ли, че може да има връзка между високите нива на кръвната захар и неуспешната имплантацията на ембрионите?
Благодаря!
Здравейте, Дейзи! Какво е нивото на гликирания хемоглобин?
В началото на февруари беше 7.4 до тогава пиех по 1 таблетка Глюкофаж ХР 1000 мг. След този резултат започнах по 2 таблетки. Не са правени нови изследвания.

# 889
Здравейте, Д-р Въндева при жена в началото на 40-те години, стойноста на TSH е 5,45 тези стойности дали са в нормата?
Здравейте, Дресли! Тази стойност е висока. Ако не се планира бременност, след 3 месеца да се повтори изследването и ако е в същия порядък, може да се обмисли заместване с левотироксин. Ако се планира бременност, трябва да се направи ехография на жлезата, да се повтори в неотложен порядък изследването и да се започне заместване.

Много Ви благодаря за съвета Д-р Въндева.

# 890
Здравейте, др Въндева. Аз съм на 24 години, с диабет тип 2 и хипотиреодизъм.  Приемам аку тирокс 200. Без лечение бях стигнала до ТСХ 60. В момента правя ин витро, защото целя забременяване. ТСХ съм го нормализирала до 1.4 с тази доза, която Приемам от хормона. За диабета лечението ми е трулисити 1.5 веднъж седмично,  форксига по 1 т на ден и глюкофаж ХР 750 по 2 т на ден. Въпроса ми е мога ли да предприема трансфер поставяйки си тези инжекции за диабета, понеже ендокринолога, при който се следя ме уверява, че са безопасни, но в листовката пише друго. Репродуктивния ми казва да слушам ендокринолог относно диабета и ЩЖ. Много съм объркана и не знам как да постъпя. Какво е вашето мнение относно тези инжекции? Без тях кръвната ми захар скача до небесата, надхвърля 20. С това лечение се чувствам добре и съм в нормите, притеснявам се обаче , ако забременея да не навреди на ембриончетата.

# 891
Здравейте, д-р Въндева! С хипофункция съм и приемам еутирокс 75 мг. Последните стойности на ТСХ са следните 0.41 mIU/L   при стойности 0.27 - 4.20     ECL и Free Т4 (fT4)    16.50 pmol/L при референти стойности 11.90 - 21.60. Въпросът ми е дали стойността на ТСХ е паднал много и има ли нужда от корекция на дозата еутирокс? Три месеца след раждане съм. Благодаря Ви предварително!

# 892
  • Б
Здравейте, доктор Въндева , какво означават тези резултати? Пуснахме ги по предписание на лекар , заради проблеми с храносмилането . Щерката е на 20 г.

# 893
Здравейте, д-р Въндева, моля за коментар на изследванията ми. Имам бета таласемия, Хашимото и хипофункция. Пия 25мг еутирокс от 8г (максимално 50 съм пила за кратко) . Изследванията винаги ми изглеждат така високо фт4, фт3 седи ниско. Оплакванията ми са задух и сърцебиене (висок пулс) при движение, замайване, липса на енергия, често боледуване, стомашни оплаквания. Посетила съм всички възможни специалисти и казват, че причината е щитовидната жлеза и неоптимални хормони.

# 894
Здравейте д-р Въндева. Мога ли да Ви попитам за сина ми на 11 години. Прекара наскоро вирус със средно висока температура. Диагноза коксаки вирус, но при нас нямаше специфичен обрив. Въпреки това болките в гърлото минаха от Дактарин и Анафтин. След този период след няколко дни се появи необичайно ниска температура като най-ниската измерена по време на сън беше 34.3. През деня варира 35.6- 36.5.  Детето е видимо здраво - играе, има апетит.
Въпроса ми е следния: Има ли повод да търся проблем с щитовидната жлеза на базата на тази ниска температура?
Благодаря предварително.

# 895
Здравейте , преди седмица пуснах къвни изследвания + вит Д , вит Б12
Рзултаите са следните:

Симптоми от седмица- треперене(тикчета) и боцкания по краката , прасците, пръсти на ръце , обождания по гушата, мравучкане ,изтръпване, понякога леки болки по ръце,крайници.
Не са постоянни, вече зачестяват

От 3 дена приемам витамин Д ( вигантол) по 6 капки лично така реших...понеже беше събота
Днес личинят ми каза че нямало смисъл да пия нищо, било зима и всеки има недостиг...на витамин Д и било ненужно.
Дали да продължавам със Вигантола по 6 капки или да го спирам, мисля да включа и Милгамма Н да запона да пия, преди време пак имах тикчета по краката и спряха след милгамата
Моля за мнение

# 896
Здравейте, д-р Въдева,

бих искала да ви попитам при тези стойности на TSH - 0,19, дали мога да приемам Л-тирокс и в какво количество ?

Ще съм много благодарна,

Поздрави
Даниела

# 897
Здравейте д-р Въндева,
преди 1 г. се обринах/уртикария цялата. Биха ми урбазон и приемах противоалергично 3м някъде, по същото време и бях на диета от хляб и вода. Обиколих алерголог, гинеколог(откри ми миома преди 4м.) и хематолог. Но казаха, че проблемът не е алергичен, от хормони и т.н. Освен, че ми откриха много ниски нива на желязо, феритин и хемоглобин, витамини (от диетата) друго не можаха да кажат. Започнах да приемам желязо, но от тотхемата ми изтръпваше езикът и я спрях. От Сорбифера усещах сухота в устата и главоболие. Забелязах, че като пия желязо обривите изчезват, но ПМС се появява (като цяло нямам такъв). Това са ми изследванията пуснати миналата година август от алерголожката

Моля, Вие да кажете дали е възможно тази вече хронична уртикария е в резултат на щитовидната жлеза или не. Защото вече не знам към какъв лекар да се обърна. И какви изследвания бих могла още да си пусна.
Благодаря предварително

Последна редакция: пт, 28 мар 2025, 13:03 от aya_2012

# 898
Здравейте! С отстранен един яйчник съм и част от втория, причините са че правя много големи кисти от порядъка на 8см които нарастват много бързо за дни растат със см и изконсумират яйчниците. И при спиране на хормоналните таблетки след няколко месеца отново правя. В момента съм на хормонална терапия вече една година, посетих и ендокринолог който стигна решението че трябва да приемам по 500мг сиофор за три месеца съвместно с хормоналните таблетки. Това са изследванията които ми пусна и каза че независимо от резултатите според него трябва да ги пия. За да може евентуално да обсъдят с гинеколог спиране на хормоналните таблетки.

Аз имам притеснения дали трябва да пия хапчета за диабет при положение че изследванията са ми добри.

# 899
Здравейте, доктор Въндева. Възможно ли е забременяване при високи нива на ЛХ и ФЛХ, в случай че на ултразвук се установява наличие на фоликул и пик на ЛХ с тестове за овулация? Имам много нисък АМХ, на 31 години съм. От януари с хормонален дисбаланс, приемам еутирокс за поддържане нивото на ТСХ.
Здравейте, Нели! Има случаи на спонтанно забременяване и при ниски нива на Анти-Мюлером хормон. Обсъдете с гинеколога колко да се чака спонтанна бременност. Ако не са много високи нивата на ЛХ, ФСХ, може да се изчака 6 месеца. Не е добре да се чака много, защото над определени нива  стимулация на овулацията не е ефективна.

Общи условия

Активация на акаунт