Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 106 384
  • 1 176
  •   1
Отговори
# 960
Здравейте, на 38 години съм, досега не съм изследвала хормони, но имам някои определени оплаквания, които ме навеждат на мисълта, че именно там трябва да търся проблем - нощно изпотяване от около 6 месеца, проблем с ниско желязо и феритин (хематолог ми изписва периодично да пия желязо) , косопад (не сезонен), умора и липса на мотивация за каквото и да е, вагинална сухота и липса на желание за интимност и др.
Бях на гинеколог,  който единствено ми препоръча да пусна пролактин (оказа се под долна граница), пусна микробиология и цитонамазка (всяко е наред там). В крайна сметка не ми изписа нищо за прием.
Притеснявам се, че това са признаци на перименопауза.
Какво бихте ме посъветвал да пусна като изследване? Благодаря предварително.
Здравейте, tarantula! Трябва да се изследват тиреоидните хормони, както и ЛХ, ФСХ, естрадиол между 3-5-ти ден на цикъла като начало. Ако излязат в норма, трябва да се направи консултация, за да се обсъди в повече детайли състоянието.

# 961
Здравейте ,д -р Въндева .Дъщеря ми е на 12години с наднормено тегло и доста често я гони глад .Днес пуснахме изследвания,притесняват ме стойностите за ИР ,при личната сме чак в четвъртък .Трябва ли да се тревожа ?
Скрит текст:
Здравейте! Висок е инсулинът. При 12-годишно дете като първа стъпка се започва хранителен режим и спорт. Направете консултация с детски ендокринолог, от който можете да получите и насоки за храненето. Сега е времето да се изграждат здравословни навици, които ще бъдат от полза занапред.

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 11:36 от Рaдост

# 962
Здравейте, д-р Въндева изследвах си на 7-ми ден Прогестерон от засечена овулация и правена инсеминация. Да попитам показват ли стойностите, че овулация е имало и че жълтото тяло работи добре. На 34г. цикъла ми е между 24-26 дена. Вече 2 месеца ми идва на 26 дена.
Скрит текст:
Здравейте! Да, тези стойности на прогестерона показват, че е имало овулация и че жълтото тяло работи добре. Успех!

# 963
Цитат на: Royalty3 link=topic=1608829.msg49501793#msg49501793 date=1742893967
Рзултаите са следните:
[img width=405 height=600
//cdn.bg-mamma.com/XPKx/WnHd5.jpg[/img]

От 3 дена приемам витамин Д ( вигантол) по 6 капки лично така реших...понеже беше събота
Днес личинят ми каза че нямало смисъл да пия нищо, било зима и всеки има недостиг...на витамин Д и било ненужно.
Дали да продължавам със Вигантола по 6 капки или да го спирам, мисля да включа и Милгамма Н да запона да пия, преди време пак имах тикчета по краката и спряха след милгамата
Моля за мнение
Здравейте, Royalty! Имате тежък дефицит на витамин Д. Рядко се компенсира напълно през лятото без допълнително заместване. Може и на 8 капки да се покачи Вигантол и след три месеца да се проследи витамин Д. За изтръпванията трябва да Ви види невролог.
Докторе много благодаря,
И в допълнение още едно питане .Приема на витамин Д ,трябва ли да се комбинира с К2 .
В по-високи дози на витамин Д, може да се дава и витамин К. При млади хора с разнообразно хранене и с нисък сърдечносъдов риск не е задължително да се комбинират.

# 964
Здравейте , др Въндева
Ще съм ви благодарен да ми отговорите на следните въпроси
Приемах 3 седмици витамин Д по 3000 IU при резултат 9.5 , и по преценка на личната др. го спрях, сега ставало топло и затова според нея.
1. Да продължавам ли да го пия витамин Д по 6 капки , или да го изследвам отново първо
2. Притеснително ли е резултатът на МАТ 0.10 , твърде ниско ли е ?
Дали е проблем?
3. Трябва ли да изследвам хормони като като кортизол, адреналин и алдостерон?
Благодаря Ви,

# 965
Здравейте!
От 2 месеца съм на лечение с Оземпик 0.5, метизол 1х1 табл., Метфогамма 1000 1х1 табл. Пускам по-долу изследвания от преди няколко дни.
Като килограми, преди Оземпик тежат 97 кг., а сега около 94 кг. Нещата с отслабването обаче се случват мнооого бавно.
Смятате ли, че лечението ми е правилно и адекватно? Какво бихте предписали вие при тези показатели?

# 966
Цитат на: Royalty3 link=topic=1608829.msg49501793#msg49501793 date=1742893967
Рзултаите са следните:
[img width=405 height=600
//cdn.bg-mamma.com/XPKx/WnHd5.jpg[/img]

От 3 дена приемам витамин Д ( вигантол) по 6 капки лично така реших...понеже беше събота
Днес личинят ми каза че нямало смисъл да пия нищо, било зима и всеки има недостиг...на витамин Д и било ненужно.
Дали да продължавам със Вигантола по 6 капки или да го спирам, мисля да включа и Милгамма Н да запона да пия, преди време пак имах тикчета по краката и спряха след милгамата
Моля за мнение
Здравейте, Royalty! Имате тежък дефицит на витамин Д. Рядко се компенсира напълно през лятото без допълнително заместване. Може и на 8 капки да се покачи Вигантол и след три месеца да се проследи витамин Д. За изтръпванията трябва да Ви види невролог.
Докторе много благодаря,
И в допълнение още едно питане .Приема на витамин Д ,трябва ли да се комбинира с К2 .
Здравейте! При млади хора и разнообразно хранене не е задължително да се приема с вит. К.

# 967
Здравейте, д-р Въндева, при скенер за камъни в бъбреците  се виждат и аденоми на надбъбречните жлези, и двете са  около  3 мм. Доктора нищо  не  ми отговори, дали трябва да предприема нещо  или само да ги следя? Благодаря предварително!
Здравейте, Uni! 3 мм е много малък размер за аденом на надбъбрека и много рядко се описват. Да не би да са по 3 см? При наличие на аденоми на надбъбреците трябва да се изключи хормонална свръхсекреция на кортизол, алдостерон, нефрити, надбъбречна андрогени. Изследванията включват неколкократно взимане кръв, събиране на урина. Правят се в УСБАЛЕ.

# 968
Здравейте, д-р Въндева! Въпросът ми е възможно ли е няколкомесечен прием на противозачатъчни хапчета да се отрази на стойността на хормона TSH (макар и в референтните граници). Не приемам хапчетата от около 15 дни. Установи се също, че имам много сериозен дефицит на витамин Д и по-умерени дефицити на витамин б12 и фолиева киселина.  Благодаря предварително!
Здравейте, Алина! Контрацептивите не повлияват съществено ТСХ, както и нивата на витамините.

# 969
Скрит текст:
Доктор Въндева , може ли да погледнете тези резултати дали има нещо притеснително . Виждам белтъка е с + на урината , но личната не спомена нищо .

Другото е на мъжа ми виждам че ph на урината му е 8 от 8 трябва ли да пие нещо . И захарта му е 5.8 .

При наличие на следи от белтък в урината, изследването трябва да се повтори, при наличие на симптоми, може и стерилна урина да се изследва. При захар 5,8 в някои случаи се започва лечение, в други - не. Зависи от придружаващи заболявания, тегло.

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 11:17 от Рaдост

# 970
Здравейте,моят въпрос е относно тези изследвания и какви добавки да взема и може ли да се смъкне тат и мат ???

Здравейте, Нели! Според международните препоръки, антителата не подлежат на лечение сами по себе си. Проследява се функцията на жлезата. Не практикувам изписване на добавки за антитела.

# 971
Здравейте искам да попитам колко витамин Д, трябва да приемам дневно, при тези резултати? И горе долу за какъв период от време за да ги пусна отново контролно ?

Дозата на витамин Д зависи и от други фактори, освен изходното ниво. Започнете с 3000 единици дневно и проследете нивото след 3 месеца.

# 972
На 24ти имам среща с лекар, но докато чакам, ще бъда благодарна н мнение за тези резултати.

Здравейте, red soul. Високото антитяло говори за наличие на автоимунен тиреоидит, но на този етап не се налага хормонална терапия, тъй като функцията на жлезата е нормална.

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 11:17 от Рaдост

# 973
Здравейте! Преди 2, 6г - 3г бях бременна и по време на бременността ми тсх ми беше около 4,5, пиех първо най ниската доза Лтирокс , но не подейства и ми качиха дозата на 50мкг,  след като родих хормоните влезнаха в норма и ми спряха лекарствата.
 Преди два месеца случайно разбрах , че тсх ми е висок (7,23) , предписаха ми
Лтирокс най ниската доза, препоръчаха ми чак септември да направя изследвания и ако има проблем да увеличат дозата. Но аз пълнея много необичайно и бързо , възможно ли е да е от хормона и трябва ли да направя по рано изследвания , за да проверя дали е ниска дозата.  За последния месец съм качила 5кг , без да променям нищо в храненето , дори имам повече движение , за по малко от 2г , качих 15кг . Винаги ми е било трудно да напълнявам и сега ми се струва странно това напълняване. Трябва ли да повторя изследванията скоро, за да видя дали действа дозата л тирокс?

# 974
Скрит текст:
Здравейте д-р Въндева
Живея в чужбина и малко трудно се стига до ендокринолог тук.
Бихте ли погледнали моите изследвания и как бихте ги коментирали?
Имам ли инсулинова резистентност, диабет ли е това ? Въобще всичко което коментирате по показателите ще ми е от полза.
Къде да гледам за възпаление просто се чудя
Благодаря ви предварително 💐
Здравейте, Дара! От изследванията гликираният хемоглобин е малко по-висок, до 5,7 е нормата, но над 6,5 може да се постави диагноза диабет. Инсулинът е повишен и има лека инсулинова резистентност. Тези изследвания не показват диабет, но най-точно е обременяването с глюкоза, то се прави за установяване на т.нар. “скрит” диабет. Вече според възрастта, теглото, фамилната анамнеза, рисковите фактори се преценява дали да се включи метформин. СRP е маркер за възпаление и е висок.

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 11:18 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт