Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 106 395
  • 1 176
  •   1
Отговори
# 945
Доктор Въндева , може ли да погледнете тези резултати дали има нещо притеснително . Виждам белтъка е с + на урината , но личната не спомена нищо .

Другото е на мъжа ми виждам че ph на урината му е 8 от 8 трябва ли да пие нещо . И захарта му е 5.8 .

# 946
Здравейте,моят въпрос е относно тези изследвания и какви добавки да взема и може ли да се смъкне тат и мат ???

# 947
Здравейте искам да попитам колко витамин Д, трябва да приемам дневно, при тези резултати? И горе долу за какъв период от време за да ги пусна отново контролно ?

# 948
На 24ти имам среща с лекар, но докато чакам, ще бъда благодарна н мнение за тези резултати.

# 949
Здравейте д-р Въндева
Живея в чужбина и малко трудно се стига до ендокринолог тук.
Бихте ли погледнали моите изследвания и как бихте ги коментирали?
Имам ли инсулинова резистентност, диабет ли е това ? Въобще всичко което коментирате по показателите ще ми е от полза.
Къде да гледам за възпаление просто се чудя
Благодаря ви предварително 💐

# 950
Здравейте, искам да попитам в кой  ден се изследва DHEA-S, защото някъде чета на трети ден, а другаде за жени DHEA/S изследването е добре да се направи 1 седмица преди или 1 седмица след менструалния цикъл. Трябва ли да се изследва заедно с тестостерон и кортизол понеже съм с Хашимото хиперфункция, пия елтироксин 75 и успях да го сваля под 2. И ако DHES  е занижена каква следва да е дневната доза за подобряване качеството и количеството на яйцеклетките

# 951
Здравейте.
Ще Ви бъда благодарна да погледнете изследванията на дъщеря ми. Тя е на 9 години, вече с окосмяване на пубиса, има малко косъмчета и под мишниците. Притеснявам се от ранен цикъл. Благодаря.

# 952
Здравейте!
Имам въпрос, относно дъщеря ми.На 8г е, а вече има окосмяване на краката, интима и мишниците, изпотяване доста и покачване на кг. Спортува активно , не се тъпче, дори яде малко. Дали навлиза в ранен пубертет или здравословен проблем, какви изследвания бихме могли да направим?
Здравейте, Joleen! Направете конслтация с детски ендокринолог и детско-юношески гинеколог, не пускайте сами изследвания.

# 953
Здравейте, доктор Въндева!Ендокриноложката ми ме изпрати да си пусна изследване за пролактин, плюс други за щитовидната жлеза. Последните са добри, но пролактина ми е висок ( така казаха в лабораторията, така го виждам и аз ). Часа ми за разчитане на резултатите е чак след месец, по телефона ендокриноложката каза, че за висок пролактин се счита, ако стойностите са 3 пъти над нормата. Но аз съм си паника и се притесних. Така ли е наистина? Пролактина ми е 561, 80 mIU  при референтни за жени преди МП 71 - 566, след МП 58 - 416. Уточнявам, че нямам цикъл от 2 години.
Мисля, че всички условия съм спазила - рано сутринта на гладно ги пуснах, не съм пушила, последно вечерях в 19:00 часа, не съм правила секс няколко дни, не съм си пипала гърдите ( дори сутиен не сложих ), стоях седнала 20 мин някъде в колата докато отвори лабораторията и после още някъде към 15 мин седнала и в лабораторията. За спокойна, не знам колко съм била. Аз съм все разтревожена напоследък, мисля за хиляда проблема.
След колко време може пак да повторя изследването? Да попитам и още нещо, тъй като от няколко месеца имам някакъв проблем с костите и ставите и ме боли едната ръка, дали е възможно и от там да се е завишил пролактина или няма връзка? CRP също ми е завишен, както и средния обем на еритроцитите. Също и преди седмица бях много болна, някакъв грип ме тръшна 2 седмици на легло, пих и антибиотик, който свърши преди седмица. Дали и с това може да има връзка завишаването? Благодаря предварително.
Здравейте, Стефани. Такива стойности на пролактина не могат да обяснят липсата на цикъл и наистина са ниски за наличие на пролактином. Трябва да се изследват допълнително гонадотропин и андрогени.

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 11:34 от Рaдост

# 954
Здравейте д-р Въндева. Моят въпрос е относно кръводаряването. Може ли с Хашимото, прием на Еутирокс 25мкг, да се дарява кръв. Кръвното е около110/70. Благодаря ви.
Здравейте, Niki! От ендокринна гледна точка няма проблем да се кръводарява. Зависи и от изискванията на кръвните центрове.

# 955
Здравейте искам да попитам колко витамин Д, трябва да приемам дневно, при тези резултати? И горе долу за какъв период от време за да ги пусна отново контролно ?

Може да се започне 3000 единици дневно и след 3 месеца да се проследи нивото.

# 956
Скрит текст:
Здравейте д-р Въндева. На 27 години съм и правим опити за забременяване. При предишната ми бременност бях диагностицирана с гестационен диабет, след раждането преди 8 месеца щитовидните ни хормони и натоварването с глюкоза не показаха проблем. На 3 ден от цикъла пуснах и полови хормони и инсулин. Инсулина излезе доста висок и това ме притеснява, че може да попречи на забременяването. Цикъла ми е доста нередовен 25-29 дни. За сега пия само Мио-инозитол и фолиева киселина. На 21 ден от цикъла пуснах прогестерон и инсулин отново, резултата пак беше висок. Нямам диагностицирана инсулинова резистентност. Моля да погледнете изследванията ми.
Здравейте, Ts. V. Високи са нивата на инсулина, което на практика значи, че има инсулинова резистентност. С оглед че е имало гестационен диабет по време на бременността, може да се започне метформин в комбинация с мио-инозитола до установяване на нова бременност. Прогестеронът е в норма, тоест цикълът е бил овулаторен и не би трябвало да има проблем за забременяване въпреки инсулина.

Последна редакция: ср, 23 апр 2025, 11:35 от Рaдост

# 957
Здравейте д-р Въндева, това са моите резултати след 4 месеца лечение със Саксенда, прием на Вит Д и хром с ограничение в консумацията на бяла захар и бяло брашно и включване на фитнес.  Свалени 15 кг за този период ( имам още за сваляне). Половите хормони са пуснати на 3ти ден от МЦ, а метаболитните - 10ти ден.

# 958
Здравейте, доктор Въндева. Имам нужда от съвет, че вече не знам какво да правя. Декември започнахме лечение с Дуфастон, защото имах нисък прогестерон. Декември и януари имах цикъл след дуфастона, като го пиех 10 дни - от 14 до 24 ден. Януари обаче последният ми менструален цикъл беше между 02-07. Последно пих Дуфастон на 25.01. След това нямах цикъл. На ултразвуковите снимки се вижда убеделяване на лигавица, образувам фоликули. Уж, всичко е точно. Пия Еутирокс, за да държим ниски нивата на ТСХ, установи се, че имам начален стадий на Хашимото. Сега пак ми предписаха Дуфастон, пих го 5 дни от 7 до 11 април, но все още нямам цикъл. Имам болезнени гърди, на моменти - предменструални болки, но кървене все още не се появява. Вече съм силно притеснена и не знам какво да правя. В момента съм и с настинка (гърло и температура 37 градуса, отпадналост). Не знам дали забавянето не се дължи и на това… моля, дайте ми съвет какво да правя Sad

# 959
Здравейте! На 27 години съм. От декември месец насам нямам менструация. След преглед при гинеколог всичко се оказа наред. Ходих на ендокринолог, откъдето стана ясно, че имам следните отклонения: завишени мъжки хормони - тестостерон и DHEA-S, както и пo-ниско FT4 и TSH на долната граница. Според гинеколога начинът за излизане от тази ситуация е чрез прием на противозачатъчни 6 месеца. С ендокринолога решихме първо да пробваме с фолиева киселина и инозитол - по 2 грама на ден. Вече един месец ги приемам, но все още нямам менструация.

Общи условия

Активация на акаунт