Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 106 389
  • 1 176
  •   1
Отговори
# 975
Здравейте, др. Въндева,

Имам малко дете на годинка и 4 месеца, съответно от половин година насам, цикълът ми стана много хаотичен  - или ще дойде на 21 ден, или на 30..акомпаниран с зацапване по 2-3 дена преди това. Преди това, беше като по часовник (дори и след раждането). Пуснах хормонални изследвания на 3ти ден от МЦ. В момента съм на 31г:
LH - 7.12
FSH - 13.7
Естрадиол - 141

Предвид възрастта ми, сякаш ми се струват не много добре (преди две години FSH беше 7, а LH - 3). Бях насочена от АГ да пусна допълнително и АМХ, заедно с Инхибин през следващия МЦ. Според вас може ли да се касае за намаляване на резерва и дали може да е причина за смущенията в цикъла?

Правих и обременяване с глюкоза, но при нормална КЗ, инсулинът пада под минималния праг, това нормално ли е?
Инсулин начална ст. 3.56 µUI/mL 2.6 - 24.9
Инсулин 60 min 30.6 µUI/mL 18 - 276
Инсулин 120 min 2.73 µUI/mL 16 - 166

Благодаря ви предварително!

# 976
Здравейте, искам да попитам в кой  ден се изследва DHEA-S, защото някъде чета на трети ден, а другаде за жени DHEA/S изследването е добре да се направи 1 седмица преди или 1 седмица след менструалния цикъл. Трябва ли да се изследва заедно с тестостерон и кортизол понеже съм с Хашимото хиперфункция, пия елтироксин 75 и успях да го сваля под 2. И ако DHES  е занижена каква следва да е дневната доза за подобряване качеството и количеството на яйцеклетките
Здравейте, Кира! Разликите в нивата на ДХЕАС не са толкова големи, че да налагат изследване в определена фаза на цикъла. В някои случаи при предстоящи инвитро процедури може да се дава, но само след консултация на живо, тъй като може да има и странични ефекти, които водят до обратния ефект.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 10:38 от Рaдост

# 977
Скрит текст:
Здравейте.
Ще Ви бъда благодарна да погледнете изследванията на дъщеря ми. Тя е на 9 години, вече с окосмяване на пубиса, има малко косъмчета и под мишниците. Притеснявам се от ранен цикъл. Благодаря.
Здравейте, Frozenn! 9 години е към долна граница за изява на пубертет, но не се води ранен пубертет. Изследванията са в норма. Горнограничният ДХЕАС отразява активирането на надбъбречната ос, което физиологично предхожда покачването на естрадиола. Направете консултация и с детско-юношески гинеколог и детски ендокринолог.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 10:39 от Рaдост

# 978
Скрит текст:
Здравейте д-р Въндева, това са моите резултати след 4 месеца лечение със Саксенда, прием на Вит Д и хром с ограничение в консумацията на бяла захар и бяло брашно и включване на фитнес.  Свалени 15 кг за този период ( имам още за сваляне). Половите хормони са пуснати на 3ти ден от МЦ, а метаболитните - 10ти ден.
Здравейте, Adaline! Добре са Ви изследванията. Добре е да Ви проследява колегата, който е изписал Saxenda.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 10:40 от Рaдост

# 979
Здравейте, доктор Въндева. Имам нужда от съвет, че вече не знам какво да правя. Декември започнахме лечение с Дуфастон, защото имах нисък прогестерон. Декември и януари имах цикъл след дуфастона, като го пиех 10 дни - от 14 до 24 ден. Януари обаче последният ми менструален цикъл беше между 02-07. Последно пих Дуфастон на 25.01. След това нямах цикъл. На ултразвуковите снимки се вижда убеделяване на лигавица, образувам фоликули. Уж, всичко е точно. Пия Еутирокс, за да държим ниски нивата на ТСХ, установи се, че имам начален стадий на Хашимото. Сега пак ми предписаха Дуфастон, пих го 5 дни от 7 до 11 април, но все още нямам цикъл. Имам болезнени гърди, на моменти - предменструални болки, но кървене все още не се появява. Вече съм силно притеснена и не знам какво да правя. В момента съм и с настинка (гърло и температура 37 градуса, отпадналост). Не знам дали забавянето не се дължи и на това… моля, дайте ми съвет какво да правя Sad
Здравейте, Нели! Щом има фоликули, проблемът е решим, но трябва да се направят едни пълни изследвания - пролактин, гонадотропни хормони, андрогени.

# 980
Здравейте! На 27 години съм. От декември месец насам нямам менструация. След преглед при гинеколог всичко се оказа наред. Ходих на ендокринолог, откъдето стана ясно, че имам следните отклонения: завишени мъжки хормони - тестостерон и DHEA-S, както и пo-ниско FT4 и TSH на долната граница. Според гинеколога начинът за излизане от тази ситуация е чрез прием на противозачатъчни 6 месеца. С ендокринолога решихме първо да пробваме с фолиева киселина и инозитол - по 2 грама на ден. Вече един месец ги приемам, но все още нямам менструация.
Здравейте, Агънце! Може да се опита да се предизвика цикъл с Дуфастон и да се изчака да се изяви ефекта на инозитола. Би могло на следващ етап и метформин да се добави. Нека ви проследи ендокринологът, който е назначил лечението.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 10:40 от Рaдост

# 981
Скрит текст:
Здравейте , др Въндева
Ще съм ви благодарен да ми отговорите на следните въпроси
Приемах 3 седмици витамин Д по 3000 IU при резултат 9.5 , и по преценка на личната др. го спрях, сега ставало топло и затова според нея.
1. Да продължавам ли да го пия витамин Д по 6 капки , или да го изследвам отново първо
2. Притеснително ли е резултатът на МАТ 0.10 , твърде ниско ли е ?
Дали е проблем?
3. Трябва ли да изследвам хормони като като кортизол, адреналин и алдостерон?
Благодаря Ви,
Здравейте, Рони! Не трябва да се спира вит.Д след 3 седмици. Пие се поне 3 месеца и след изследване се решава. Ниски нива на антитела не са притеснителни. Надбъбречните хормони се изследват по преценка на ендокринолог след по-задълбочен разговор.

Последна редакция: вт, 29 апр 2025, 10:41 от Рaдост

# 982
Здравейте, д-р Въндева, при скенер за камъни в бъбреците  се виждат и аденоми на надбъбречните жлези, и двете са  около  3 мм. Доктора нищо  не  ми отговори, дали трябва да предприема нещо  или само да ги следя? Благодаря предварително!
Здравейте, Uni! 3 мм е много малък размер за аденом на надбъбрека и много рядко се описват. Да не би да са по 3 см? При наличие на аденоми на надбъбреците трябва да се изключи хормонална свръхсекреция на кортизол, алдостерон, нефрити, надбъбречна андрогени. Изследванията включват неколкократно взимане кръв, събиране на урина. Правят се в УСБАЛЕ.
Здравейте, да по 3 см.,само  по оперативен път ли се премахват? Благодаря предварително!

# 983
Здравейте!
От 2 месеца съм на лечение с Оземпик 0.5, метизол 1х1 табл., Метфогамма 1000 1х1 табл. Пускам по-долу изследвания от преди няколко дни.
Като килограми, преди Оземпик тежат 97 кг., а сега около 94 кг. Нещата с отслабването обаче се случват мнооого бавно.
Смятате ли, че лечението ми е правилно и адекватно? Какво бихте предписали вие при тези показатели?

# 984
Скрит текст:
Здравейте!
От 2 месеца съм на лечение с Оземпик 0.5, метизол 1х1 табл., Метфогамма 1000 1х1 табл. Пускам по-долу изследвания от преди няколко дни.
Като килограми, преди Оземпик тежат 97 кг., а сега около 94 кг. Нещата с отслабването обаче се случват мнооого бавно.
Смятате ли, че лечението ми е правилно и адекватно? Какво бихте предписали вие при тези показатели?

Здравейте, Кристал! Добро е лечението, започва се с по-ниски дози на медикаментите в началото. Нека Ви проследи колегата, който е назначил лечението.

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 09:54 от Рaдост

# 985
Здравейте! Преди 2, 6г - 3г бях бременна и по време на бременността ми тсх ми беше около 4,5, пиех първо най ниската доза Лтирокс , но не подейства и ми качиха дозата на 50мкг,  след като родих хормоните влезнаха в норма и ми спряха лекарствата.
 Преди два месеца случайно разбрах , че тсх ми е висок (7,23) , предписаха ми
Лтирокс най ниската доза, препоръчаха ми чак септември да направя изследвания и ако има проблем да увеличат дозата. Но аз пълнея много необичайно и бързо , възможно ли е да е от хормона и трябва ли да направя по рано изследвания , за да проверя дали е ниска дозата.  За последния месец съм качила 5кг , без да променям нищо в храненето , дори имам повече движение , за по малко от 2г , качих 15кг . Винаги ми е било трудно да напълнявам и сега ми се струва странно това напълняване. Трябва ли да повторя изследванията скоро, за да видя дали действа дозата л тирокс?
Здравейте, Lizi! Обичайно ТСХ се проследява 6 седмици след промяна в дозата на левотироксина и ако е нужно, се правят корекции. Като се постигне желаното ниво на ТСХ, проследяването може да е на 6 месеца.

# 986
Здравейте, др. Въндева,

Имам малко дете на годинка и 4 месеца, съответно от половин година насам, цикълът ми стана много хаотичен  - или ще дойде на 21 ден, или на 30..акомпаниран с зацапване по 2-3 дена преди това. Преди това, беше като по часовник (дори и след раждането). Пуснах хормонални изследвания на 3ти ден от МЦ. В момента съм на 31г:
LH - 7.12
FSH - 13.7
Естрадиол - 141

Предвид възрастта ми, сякаш ми се струват не много добре (преди две години FSH беше 7, а LH - 3). Бях насочена от АГ да пусна допълнително и АМХ, заедно с Инхибин през следващия МЦ. Според вас може ли да се касае за намаляване на резерва и дали може да е причина за смущенията в цикъла?

Правих и обременяване с глюкоза, но при нормална КЗ, инсулинът пада под минималния праг, това нормално ли е?
Инсулин начална ст. 3.56 µUI/mL 2.6 - 24.9
Инсулин 60 min 30.6 µUI/mL 18 - 276
Инсулин 120 min 2.73 µUI/mL 16 - 166

Благодаря ви предварително!
Здравейте, Валерита! Действително е горно граничен ФСХ. Задължително трябва да се повторят ЛХ, ФСХ, естрадиол след 2-3 месеца, да се изчакат и резултатите от АМХ. Ако се повторят подобни резултати, да се обсъди с АГ бъдещи репродктивни планове. По отношение на инсулина, ниските нива не са проблем.

# 987
Здравейте, д-р Въндева, при скенер за камъни в бъбреците  се виждат и аденоми на надбъбречните жлези, и двете са  около  3 мм. Доктора нищо  не  ми отговори, дали трябва да предприема нещо  или само да ги следя? Благодаря предварително!
Здравейте, Uni! 3 мм е много малък размер за аденом на надбъбрека и много рядко се описват. Да не би да са по 3 см? При наличие на аденоми на надбъбреците трябва да се изключи хормонална свръхсекреция на кортизол, алдостерон, нефрити, надбъбречна андрогени. Изследванията включват неколкократно взимане кръв, събиране на урина. Правят се в УСБАЛЕ.
Здравейте, да по 3 см.,само  по оперативен път ли се премахват? Благодаря предварително!
Трябва да се направят изследвания, за да се разбере дали има повишена продукция на хормони от надбъбреците и зависи също от описанието на ясеновите, плътност, хомогенност. В повечето случаи не се налага операция, но адекватно становище може да се вземе само след изследвания.

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 10:56 от Рaдост

# 988
  • на вълнолома
Здравейте д-р Силвия Въндева, вчера си правих изследвания, нямам оплаквания , нито проблем с цикъла , освен с килограмите. Профилактично вднъж в годината си ги правя. Спазила съм изискването на лабораторията за андрогенни хормони - седмица преди цикъла. Прикачвам резултатите си.Всичко е в норма освен тези три показателя  . Ще съм Ви много благодарна да коментирате резултатите ми. През 2023 година стойностите на TSH - 2,97; FT3 - 4,90; FT4 -13,50; Anti -TPO - 96,60 . През 2024 година стойносите на TSH - 3,66; FT3 - 3,94; FT4 -13,40; Anti -TPO - 70,00; витамин Д-19,40. Посетих ендокринолог през 2023 с направените тогава изследвания , прегледа се състоя само от въпроси , постави ми диагноза хашимото, не ми е назначено лечение. Единственото, което предприех аз е балансирано хранене и спорт. На снимката са изследванията ми от вчера. Бъдете много здрава и нека да Ви се връща стореното добро да ни консултирате тук във форума.

Последна редакция: чт, 01 май 2025, 14:05 от peikovaaa

# 989
Здравейте, д-р Силвия Въндева, направих изследвания, поради силна умора последно време.
Бихте ли коментирали резултатите и ако може препоръка за прием на вит. Д, както и дозировка. Също и след колко време да пусна пак кръвни.
Благодаря предварително!

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт