Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 85 859
  • 1 001
  •   2
Отговори
# 990
Здравейте, д-р Въндева моля да погледнете следните резултати.

По време на бременност започнах приема на Еутирокс 25 микрограма (по веднъж на ден) и така още година прием след като родих. От два месеца насам спрях рязко Еутироксина и това са ми резултати. Има ли нещо тревожно в тях?

# 991
Здравейте,
Преди 16г заради възел ми е отстранена 40% от щитовидната жлеза. Не пия лекарства.
Как бихте коментирали изследванията? От 6г изследвам вит.Д , пръскала съм спрей, към момента пия Вигант@л 20капки х 2 пъти в седмицата. (при изследването не съм приела лекарства).

# 992
Здравейте, д-р Въндева! На 40 години съм, преди 6 месеца ми откриха 3 възела на щитовидната жлеза, но хормоните бяха в норма.след една седмица предстои нова ехография за проследяване на възлите. Лекарката каза, че са пълни с течност и са тип кистозни. Днес направих нови кръвни изследвания, ще се радвам да ги погледнете. Имам гинекологични проблеми с нередовен и продължителен цикъл, ниски нива на прогестерон и диагноза преждевременно навлизане в менопауза. Според лекарите няма връзка със щит.жлеза щом хормоните са в норма. Прилагам кръвните изследвания при възможност от Ваша страна за коментар. Благодаря предварително!

Забравих да спомена, че заради обилните цикли от дълго време нивата на желязо са ми под нормата.

# 993
Здравейте д-р Въндева, баща ми е на 69г. и лекува диабет от 20 години, не е пълен, движи се много, но вече има бъбречна недостатъчност 1 степен. Има ли подходящи лекарства за диабета, които не вредят на бъбреците освен инсулин?
Благодаря предварително за отговора и насоките ви.

# 994
Здравейте, може ли мнение за д-р Соня Галева ендокринолог? И препоръка за ендокринолог, от който сте доволни? В гр. София

# 995
Здравейте д-р Въндева, пуснах някои изследвания заради честа умора, сънливост и невъзможност да изгоря мазнините около корема въпреки постоянни тренировки и сравнително добро хранене.  Пия противозачатъчни от 7 години с почивки заради тежко акне, което така и не успяха да излекуват по хиляди начини и различни лекари.. Ще отида на лекар заради високия кортизол, който много ме притесни. TSH май също не е добре да е 3 въпреки че е в норма. Бихте ли дали мнение за следните изследвания? Скоро ще почваме и опити за бебе и ще трябва да спра противозачатъчните. Благодаря. На 28 съм.

# 996
Скрит текст:
Здравейте , др Въндева
Ще съм ви благодарен да ми отговорите на следните въпроси
Приемах 3 седмици витамин Д по 3000 IU при резултат 9.5 , и по преценка на личната др. го спрях, сега ставало топло и затова според нея.
1. Да продължавам ли да го пия витамин Д по 6 капки , или да го изследвам отново първо
2. Притеснително ли е резултатът на МАТ 0.10 , твърде ниско ли е ?
Дали е проблем?
3. Трябва ли да изследвам хормони като като кортизол, адреналин и алдостерон?
Благодаря Ви,
Здравейте, Рони! Не трябва да се спира вит.Д след 3 седмици. Пие се поне 3 месеца и след изследване се решава. Ниски нива на антитела не са притеснителни. Надбъбречните хормони се изследват по преценка на ендокринолог след по-задълбочен разговор.

Благодаря ви др Въндева, още нещо ако можеда Ви питам ,
1.При този мой резултат от 9.5 по 5 капки Вигантол дневно дали е добре ?
2. Вярно ли е следнто твърдение:
че витамин Д винаги се пие в комбинация със вит.К2 , така калцият се насочвал във костите  а не във артериите или меките тъкани

При положение че пия по 5 капки Вигантол дневно ,трябва ли да го включвам този вит.К2 + магнезий

# 997
Здравейте д-р Въндева, ако Асат е малко над нормата а Алат е в норма притеснително ли е?
Gama също е в норма и Алкална фосфатаза също.
За дете на 2 г

# 998
Здравейте, д-р Въндева. На 55 г съм и от 30 г съм с хашимото и хипотериодизъм. До миналият Април винаги приемах по 100 микрограма елтироксин.
От 1 година приемам 4 дни х100 и 3 дни х 75. Последните ми изследвания показват, че фт3 е на дъното, тсх също е под нормата. Януари месец фт3 беше 3,93 / 3,20 - 6,80/ а сега е още по-ниско. Висока съм 153 см , 55 кг. Искам да сваля 2 килограма от началото на годината и не успявам с калориен дефицит и интервално гладуване. Имам час за лекар за началото на другия месец, но дотогава ще се поболея от притеснение.
1. Как да подобря конверсията от фт4 във фт3?

2.Може ли този инсулин да  говори за ИР? При същите стойности миналата година, ендокринологът каза, че нямам ИР, и че ИР не е болест, а състояние на всяка жена в менопауза. Имам натрупани мазнини около корема и като цяло в горната част на тялото, понякога вълчи глад и безсъние от доста години. Други неразположения нямам за момента.

Благодаря Ви предварително!

Последна редакция: сб, 10 май 2025, 11:40 от GoddessDiana

# 999
Здравейте д-р Въндева
От не малък период имам стягаща болка в главата ,съпроводена със световъртеж и насочващиа се към слепоочието и гадене,като цяло все едно някой ми стяга главата на менгеме,и изведнъж цялото напрежение се отразява в слепоочието отпред . На моменти не мога и да преглътна ,за секунди ми се стяга гърлото .Имам инсулинова резистентност homa завишена до 3.5,  и завишена глюкоза, възли ,пия еутирокс 50мг през седмицата и 25мг уикенда.преди време доктор ми беше казал, че имам ,хашимото,но през годините на прегледи ми казват, че не виждат симптоми за него.Каква може да е причината всичко?

Последна редакция: нд, 11 май 2025, 23:33 от lioni871

# 1 000
Здравейте, д-р Въндева! Имам съвсем кратък въпрос относно високи нива на пролактин, по причина на аденом на хипофизата. Дали може с пролактин 4 пъти над нормата да се получи  бременност чрез инвитро процедура? Благодаря!

# 1 001
Скрит текст:
Здравейте д-р Силвия Въндева, вчера си правих изследвания, нямам оплаквания , нито проблем с цикъла , освен с килограмите. Профилактично вднъж в годината си ги правя. Спазила съм изискването на лабораторията за андрогенни хормони - седмица преди цикъла. Прикачвам резултатите си.Всичко е в норма освен тези три показателя  . Ще съм Ви много благодарна да коментирате резултатите ми. През 2023 година стойностите на TSH - 2,97; FT3 - 4,90; FT4 -13,50; Anti -TPO - 96,60 . През 2024 година стойносите на TSH - 3,66; FT3 - 3,94; FT4 -13,40; Anti -TPO - 70,00; витамин Д-19,40. Посетих ендокринолог през 2023 с направените тогава изследвания , прегледа се състоя само от въпроси , постави ми диагноза хашимото, не ми е назначено лечение. Единственото, което предприех аз е балансирано хранене и спорт. На снимката са изследванията ми от вчера. Бъдете много здрава и нека да Ви се връща стореното добро да ни консултирате тук във форума.
Здравейте, peikova! Високият анти-ТРО се свързва с тиреоидит на Хашимото. При Вас жлезата работи добре и не се налага медикаментозна терапия. Витамин Д може да се замести с витамин Д3 3000 единици след 3 месеца проследяване. Нивото на тестостерона се тълкува в рамките на налични оплаквания и репродуктивни планове. Често при покачване на кг и високи нива на инсулин може да се покачи и нивото на тестостерона.

Последна редакция: вт, 13 май 2025, 09:57 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт