Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 77

• 46 080
  • 760
  •   1
Отговори
# 165
Gogo, предполагам, че се шегуваш Simple Smile

А поправям се говориш за първоначална вноска. Не е лошо, но ми идва твърде екзотично. Аз за един не мога да реша чак 4-5 :р

# 166
Не се шегувам. Ако купуваш на едро, ще получиш и отстъпка. Ако сте с добри доходи, няма да ви е трудно да допълвате вноските. Плюс това, ако случайно не можете да покривате кредитите, ще продадете един от многото с капиталова печалба и ще имате капитал и резерви да изплащате другите.

# 167
Струва ми се, че много ще се разводним, въпреки че в дългосрочен план виждам логиката.
 Ако купуваме ново строителство ще трябва да предвидим и средства за обзавеждане, основен ремонт и т.н.

# 168
  • Бургас
В мнението на Gogo има резон, но това е смело решение за хора с опит и известен кеш. Защото никоя банка няма да даде кредити на хора дори и с добри доходи за подобна сделка. Аз бих постъпила така, ако имах свободни пари. Пет не знам, но 3-4 бих взела.
Иначе за вашия вариант, най-разумно и икономически изгодно би било да оставите сегашното жилище като инвестиционно. Щом живеете в него, значи веднага може да се пусне под наем, без ремонти и обзавеждане. Каквото и да вземете ново, за да е изгодно, трябва да е на зелено или за тотален ремонт. На зелено е чакане, пропуснати ползи от наеми, ремонт и обзавеждане. Ремонтите са жив късмет, ако намериш читави майстори. И цените на тези услуги постоянно растат. Това е и време, и нерви - а времето е пари. И каквото и да е ново, пак ще трябват пари за довършване.
Инвестиционен имот за 100К ще намериш маломерен, в най-добрия случай двустаен. А тук имаш 100 кв. м с добро разпределение. Би го давала под наем много изгодно.
В перспектива - можеш да го продадеш винаги.
Относно разходите за придобиването - имаш грубо около 10% върху цената - нотариални такси и местен данък, без да броиш комисионата на брокера.
Т.е. пестиш много време, нерви и пари от продажба, огледи, покупка, ремонти.
Защото и на новото ви жилище ще трябва ремонт вероятно, ще се разпънете на хиляда места, а и да работите трябва.

# 169
Tintina,благодаря ти за хубавия разбор Simple Smile изказаното от теб се доближава най-много до моята нагласа в момента (казвам в момента, защото мислите ми постоянно се изменянат, ето как за няколко часа с ваша помощ си направих сметката, че аз вече имам инвестиционен имот, просто трябва да го задържа ако съм окей да имаме по-голяма ипотека за новото място, в което ще започнем от шпакловка и замазка:))
 Иначе ще трябва здраво да се хванев в ръце, по-малкото детенце е съвсем мъничко и в момента аз съм изцяло отдадена на него. Това с което се занимавам ми позволява да имам допълнителен доход без да си прекратяват втората година на майчинство и да съм официално "на работа" Simple Smile
 Наистина предложението на gogo звучи супер, но си трябва опит и малко повече стабилност от която имайки и малки деца сме много далеч. Имаме около нас близки с инвестиционни имоти, включително и родителите ми, но някак още не е дошло времето ни за такива големи решения Simple Smile
 П.С искрено благодаря на всички за изказаните мнения ♡ когото човек няма опит, но има известна доза смелост и идеи, може да падне от високо, та ми се иска ако има движение да надолу да не е от най-болезнените Simple Smile

# 170
Аз бях ироничен. Моето предложение е пълна лудост, особено в момент, където не се знае накъде ще се запъти пазара. За хора с опит е удачен вариант, но за хора без опит и с малки деца е самоубийство.

# 171
  • Бургас
Точно за хора с опит, смелост, нюх и кеш Simple Smile С много време, правилните контакти и без малки деца Simple Smile
Още нещо пропуснах да добавя - наемът на маломерен, дори и нов, ще е поне с 30% по-нисък от този, който можете да вземете за сегашния.
Та пресметнете колко ще изгубите в дългосрочен план.

# 172
Gogo, значи напълно правилно усетих иронията ти изначално Simple Smile
Не разбрах само защо намираш за нужно да си ироничен в случая...

# 173
Защо не помислите да отдавате инвестиционният имот краткосрочно чрез платформите. Чувам ,че има фиеми които се занимават с това и се печели двойно и тройно от обикновен наем.

# 174
Здравейте,попаднах на страхотен апартамент в Бояна, луксозно обзаведен до ключ за 260хил евро. Обаче жилището все още няма акт 16, а хората живеят в сградата. Вие бихте ли рискували, и банката дали въобще ще ми отпусне ипотека ?

# 175
Аз чак се чудя как винаги има купувачи за апартаменти без акт 16.
Няма кой да каже дали някога ще вземе или не акт 16.
Има хиляди апартаменти и сгради без този акт, някои строени преди 10-15 години.
За мен цената трябва да е поне с 30% надолу за да имам някави смисъл, особено ако сградата е строене преди 4-5 години което да подсказва какво е положението

# 176
  • Бургас
Много внимателно проверете защо няма акт 16. И дали някога ще има.
Иначе банките дават и без акт 16.
Моя приятелка има такъв апартамент на 20 г. без акт 16, уж щели да вадят, уж не знам си какво, някакъв съсед се занимавал, че и с обща партида за тока на целия вход. И като стана сметката 600-700 лв. се премести при майка си, барабар с двете си деца. Едва ли някога ще види акт 16 този апартамент.
Липсата му при отдавна готови сгради е голяма червена лампа.

# 177
Другото скандално е как продават груби строежи за 1000-1300е/кв с идеята хората да го довършват.

# 178
Сградата е нова. Инвеститора им плаща сметките засега, защото е негова вината реално. Бутикова е и четири апартамента има, в същото време същия строител строй до нея нова.

# 179
Другото скандално е как продават груби строежи за 1000-1300е/кв с идеята хората да го довършват.

За груб строеж на къща или многофамилна сграда става въпрос? Ако е многофамилна сграда е просто небивалица.

Общи условия

Активация на акаунт