Майски бебета 2024г. - Тема 4

• 36 701
  • 764
  •   1
Отговори
# 210
Аз също нямам представа как да различавам подготвителните контракции. Уж четох за тях, но понеже усещам толкова много неща за първи път, ми е почти невъзможно да кажа кое какво е.

Иначе в различни части от деня, коремът ми става по-твърд, а после отново омеква, но не се усеща като спазъм. Не знам дали това е нормално. Болките, подобни на менструални, ги усещах най-вече през първия триместър, сега все по-рядко.

При предишния преглед, АГ ми измери шийката 38мм с вагинален ехограф, а няколко дни по-късно на феталната морфология пишеше 42мм, но с коремен. Стори ми се странна тази разлика, но според тях и двете са си в норма.

# 211
Аз имам болки в корема всеки път щом започна да ходя по - дълго време .. не мога да разбера дали това са контракции.  Акушерката в болницата ми каза , че е нормално , матката расте 🙄

# 212
Аз ходя на две седмици на преглед, месец ми е твърде много, не бих си го причинила.

# 213
Mad_hater, колко по-рано си запази час и в коя седмица я направи? Би ли споделила и колко струва? Обмислям да си запиша и аз при него (за успокоение).
zoya., д-р Маринов. Предната бременност също бях при него. Следил е и моето дете, и племенницата, която се роди с тежък дефект на сърцето.

# 214
Предстои ми на 27 декември, ще съм 20+5. Обикновено винаги има свободни часове, аз запазих на 5 или 12 декември, не помня. Не знам колко струва обаче. Преди мисля беше около 60/70 лв.

# 215
Тази сутрин усетих за пръв път контракции, май се понатоварих повечко. Корема ми стана целия твърд и сякаш имах един пояс от пъпа надолу, който ми пристягаше и беше доста некомфортно. АГ ме предупреди ако се случи да пия две хапчета Магнерот и да лежа повече.

# 216
Аз като може би най-големия идиот. Но защо толкова се предпочита естественото раждане?  И в двата  случая може да имаш усложнения. Даже от естественото много знаеш накрая  колко шева ще имаш . Аз каквото съм чула и видяла секцио бебетата са си съвсем добре. Аз имам отлепяне на ретината и на двете очи и съм  почти  100% сигурна, че ще съм секцио.

# 217
Аз имам едно секцио, и сега пак ще съм. Доколкото знам от приятелки - няколко часа след естественото те са на крака, и много по-бързо се чувстват по-добре. Със секциото трябва раздвижване, пазене дълго време, има си сериозен период на възстановяване. Все пак едното е нещо естествено за организма, другото е коремна операция.
Има проучвания че при естественото раждане, бебетата получават полезни бактерии от майката, които липсват при оперативно раждане. Но все пак когато става въпрос за здравето на майката и бебето, това определено не е толкова важно. И разбира се че секцио бебетата са си добре.

# 218
Аз пак се събудих обезводнена ,защото не изпих 3 литра вчера ,а само 1 ,5 л и отново вадя камък от бъбреците 😑 Досега никога толкова често не ми се е случвало в рамките на месец да имам проблеми в тази насока ..Ще ми правят ОГТТ ,защото много лесно се дехидратирам ,и устата ми е нон стоп суха ,а вече слава богу не съм повръщала откакто ме изписаха от болницата и не знам какво става...Странното е ,че захарта беше  норма ,колкото пъти я изследвах,но като им казах и ,че баща ми и баба ми са с диабет и направо си ме изпращат на тест с глюкоза .Вече изтръпвам като ходя до тоалетна и ми мирише на ацетон просто тези кето тела са някакъв ужас.Вече живея с бутилките с вода ,навсякъде са с мен ..

# 219
  • София
Врабчова добре е отговорила.

Иначе излизането на бебето не ме е боляло повече от контракциите. Даже наистина се усеща като облекчение. И извинявайте за сравнението, ама е все едно ти се е ходило по голяма нужда и най-сетне сте изкарали нужното. Едно усещане на облекчение е като излезе. За мен болеше епизиотомията, защото бях с мноооого малко упойка и излизането на рамената не бяха никак приятни. И накрая неприятно беше излизането на плацентата, защото ме натиснаха да я изкарат по-бързо. Това в чужбина май не го правят, ама в Бг лекарите нямат много търпение.

Ама реално от всичко най най-неприятното беше махането на шевовете от епизиотомията. Въобще не очаквах, че раждането е по-леко от това, но факт. 4 шева бяха, махането на всеки един беше като боцване на това нежно място. Може и да в било психологически трик, като видях АГ със скалпела да се насочва натам ... Затова сега ми се иска да избегна втора епизиотомия, но нямам идея как да си го гарантирам. Така че ше се надявам само на най-доброто. Но ще питам е АГ сега дали има нещо, което да помогне, масажи на перинеума например.

# 220
И от епизиотомията ме е не по-малко страх, както и от тези натискания по корема, за които чета навсякъде...

Иначе ясно, че ако всичко е наред от нормалното по-хубаво няма. Имам приятелка, която два пъти връщаха от болницата, заради недостатъчно разкритие. Накрая като отиде роди за 15 мин, нямаше време за упойка, но нямаше и никакво разкъсване, нито шевове. Далеч не са всички като нея обаче.

# 221
  • Пловдив
Eleyn, не знам дали зависи от лекар/болница, но може би да попиташ дали няма как да са такива конци, които сами се разграждат (ако се стигне пак до епизиотомия)?
Аз бях с такива и нямах проблеми. Разбира се няколко дни си имах немалък дискомфорт при сядане особено, но бързо отмина - в общи линии на 2-3 ден откакто си бяхме вкъщи си се чувствах съвсем добре. Спомням си, че докато бях в болницата предпочитах да се храня права отколкото да седна на стол 😂

Иначе за плюсовете на естественото раждане, Врабчова добри доводи е дала. Също така ако се планират следващи бременности при естественото няма такъв дълъг изчаквателен период (ако не се лъжа около 2 години), който се препоръчва, избягват се евентуални сраствания и т.н.

Но разбира се, в никакъв случай не бива да е на всяка цена. Всяко едно раждане крие рискове от усложнения и е работа на АГ наистина да прецени добре ситуацията.

Последна редакция: сб, 23 дек 2023, 16:07 от Karina*

# 222
Освен тези две причини, които Врабчова изброи, отложения старт на кърменето при цезаровото сечение също е фактор за мен, тъй като имам желание да кърмя, а е доказано, че колкото по-рано се сложи бебето на гърда, толкова по-лесно се случват нещата. (при секциото първите 24 часа се прекарват в реанимационен блок и бебенцето ти го носят доста по-късно след раждането). Много по-сериозна травма е за организма една операция (особено на толкова големи и важни мускули каквито са на коремната стена), в сравнение с един естествен процес, за който буквално е създадено женското тяло.

Мен честно казано и от двата начина на раждане доста ме е шубе, но докато не се появи предпоставка за секцио, бих го пропуснала. Захванала съм се отсега да си "промивам мозъка", за да си променя възприятието за самия процес и да сведа страховете до минимум. Sweat Smile Доста критики чувам и за упойките при естественото раждане, но изобщо не ми дреме. Smiley Предпочитам в съзнанието ми да останат възможно най-положителни спомени от този момент, особено след като имам намерение още няколко пъти да си го причиня.

# 223
Да добавя и аз - при секциото има по-голям риск от инфекции, по-дълго и болезнено възстановяване. Но най-вече за бебето има ползи от естественото раждане - като мине от където трябва обира полезните бактерии на майката.

Доколкото знам при естествено веднага има контакт с майката и може да се сложи да суче - това на мен ми е много важно също, не си представям да родя и да го отнесат някъде си и друг да го "гледа".

Разбира се, когато има медицински причини, секциото е благословия.

# 224
Освен тези две причини, които Врабчова изброи, отложения старт на кърменето при цезаровото сечение също е фактор за мен, тъй като имам желание да кърмя, а е доказано, че колкото по-рано се сложи бебето на гърда, толкова по-лесно се случват нещата. (при секциото първите 24 часа се прекарват в реанимационен блок и бебенцето ти го носят доста по-късно след раждането). Много по-сериозна травма е за организма една операция (особено на толкова големи и важни мускули каквито са на коремната стена), в сравнение с един естествен процес, за който буквално е създадено женското тяло.

Мен честно казано и от двата начина на раждане доста ме е шубе, но докато не се появи предпоставка за секцио, бих го пропуснала. Захванала съм се отсега да си "промивам мозъка", за да си променя възприятието за самия процес и да сведа страховете до минимум. Sweat Smile Доста критики чувам и за упойките при естественото раждане, но изобщо не ми дреме. Smiley Предпочитам в съзнанието ми да останат възможно най-положителни спомени от този момент, особено след като имам намерение още няколко пъти да си го причиня.

Родих синът ми в 34 седмица и първите 4 дни беше в кувьоз, дадоха ми го на петия. Не си спомням кога, но да кажем 24 часа след раждането започнах едно цедене на ръка, в последствие и с ръчната помпа. В началото излизаше по 10-20мл, от толкова имат и нужда. Всичко го давах в банката на болницата и те го хранеха с кърмата. В един момент ходех и на електрическата помпа от болницата, а докторите ми казваха само колко мл им трябва всеки ден. Имах чувството, че съм нон стоп на тези помпи, но успявах да докарам количество. Като ми го дадоха, стана малко трудно засукването, защото беше малък и със силна жълтеница. Следващите 2-3 месеца си бяхме като скачени съдове, даже помпа не съм употребявала вкъщи. Силно се надявам и този път да успея да кърмя.

Общи условия

Активация на акаунт