Свекървата и бебето ми

• 8 896
  • 95
  •   1
Отговори
# 45
Искаш ли на лично да ти изпратя сумати и клипчета на бебета, които са на апаратно дишане в болници заради респираторни проблеми, прихванати от целувките на възрастни?
Как може на 26, дърта магарица, както се казва - да не можеш да повишиш тон и да си защитиш детето, не разбирам?! Страх ли те е? Срам ли те е? После ти ще береш ядове по лекари, ако недай си Боже се случи нещо!!!

Сега по Коледа, възрастните решиха, че ще дават по-твърдо месо ох пържола на малкият. Той яде, яде и по едно време леко се задави. Сърцето ми слезе не в краката, ами на метри под тях. Изтръпнах и с цялата си жестокост и злоба казах, че ако някой още веднъж му даде това да яде - ще полудея. Никой не пипна месото след това!!!

То и в другата крайност не е хубаво да отплесва човек.

# 46
Искаш ли на лично да ти изпратя сумати и клипчета на бебета, които са на апаратно дишане в болници заради респираторни проблеми, прихванати от целувките на възрастни?
Как може на 26, дърта магарица, както се казва - да не можеш да повишиш тон и да си защитиш детето, не разбирам?! Страх ли те е? Срам ли те е? После ти ще береш ядове по лекари, ако недай си Боже се случи нещо!!!

Сега по Коледа, възрастните решиха, че ще дават по-твърдо месо ох пържола на малкият. Той яде, яде и по едно време леко се задави. Сърцето ми слезе не в краката, ами на метри под тях. Изтръпнах и с цялата си жестокост и злоба казах, че ако някой още веднъж му даде това да яде - ще полудея. Никой не пипна месото след това!!!

Коя е другата крайност? Да си отстояваш позициите ли? Или да знаеш, че има действия, които за възрастен са незначителни, но за малки деца обратното?

# 47
Без говорене няма да стане. Ако не разбира от дума свекървата ти - действия.

Как беше при нас: Ние имахме причини да треперим повече от нормалното, когато детето беше новородено. Съответно заявихме - гости приемаме само най-близките роднини, задължително с маски и детето се държи само с измити ръце. Целувки - абсолютно забранени по лице и ръце. Това беше преди 2+ години, още ковид беше доста разпространен и моите родители даже всеки път си правиха тест преди да ни дойдат на гости (не са идвали и всяка седмица де). Те нямаха проблем с тези правила.
Свекървата също ги спази, но с много мрънкане, дори във фейсбук се оплаква, че не може да си целуне внучето. Тя също е пушач, всичките ѝ дрехи миришат силно на цигари, затова също така държахме да не слага детето директно върху дрехите си. Не ѝ беше приятно, но се съгласи и с това. Все пак е имало проблеми, но мъжа ми никога не си мълчи и дори не трябва да му казвам, за да ѝ направи забележка. Обаче тя понякога не се вслушва. Моето дете имаше тежък рефлукс и колики, съответно плачеше много. На първата си Коледа заспа след 2 часа разнасяне, свекървата дойде, трима човека неколкократно ѝ правихме забежка да е тиха, защото сега е заспал. Накрая отиде и го събуди като му сложи коледна шапка на главата и даже си призна, че нарочно го е събудила - за да го снима и защото рядко го виждала и искала да е буден. Щом е така - от там нататък се виждахме за по половин час у тях, като му се приспи си тръгваме. Друг проблем беше, че качваше всички снимки на малкия във фейсбук, а ние не искахме да качваме никакви снимки. След като няколко пъти не се съобрази, директно ѝ забранихме да снима детето. Снимки пращаме само като линк от Гугъл фотос, защото знаем че не може да си ги свали. Научи си урока. Сега като го снима директно казва "знам, няма да го качвам, за мен са си снимките".

Та така - като не става с добро с бабите, става по по-грубия начин. Ама това е. Детето е наше и е редно да се съобразяват с нас за базови неща.

# 48
  • София

Коя е другата крайност? Да си отстояваш позициите ли? Или да знаеш, че има действия, които за възрастен са незначителни, но за малки деца обратното?

E кои са тези възрастни, които са го решили? Вие нали бяхте там, защо не забранихте предварително, та да не се стига до "злоба и жестокост"?

# 49
  • Варна
Моля ви, хора, малко по-обрано с чаршафите, които цитирате.

# 50
Marleen,

Вижте сега, аз нямам очи и на гърба, за да следя ежесекундно кой какво прави. Казвано е достатъчно пъти, че има храни, които са рискови за задавяне - по-жилавите или твърди по мое ( и не само) мнение са част от тях. Нямам навика преди да се съберем, да вадя списъка и да изброявам кое може и не може. Явно съм наивна да смятам, че в миналото са ме чули, разбрали и приложили. Не казвам, че му дават дъвки, маршмелоу, ядки и т.н. Не. Не се захващайте за превенцията, която понякога от физическа гледна точка родителят не може да приложи. Идеята на моят отговор е, че майката/бащата са в пълното си право да повишат тон, да се скарат, да се развикат (ако щеш), ако действията на другите пряко застрашават детето им. Хайде да не търсим под вола теле - ама аз къде съм била, какво съм правила и защо не съм казала предварително. Неведнъж съм казвала, че слава Богу съм случила на добри свекъри, но и те определено си носят бремето на по-възрастни и с манталитета и самочувствието на хора, които знаят как се гледат деца.

# 51
Малко се пресолява манджата, после защо расте поколение деца, без уважение към по-възрастни и пълни глезани. Ами като мама си позволява да крещи на баба и дядо сякаш са някакви дебили, защо не и детето така? Като знае, че мама ще се озвери на всеки "застрашил" безценното. Има си граници на добро възпитание. Може да се комуникира и по цивилизован начин и без присъствието на детето например. Сори, ама да се развикаш на родители не е ок.
Моите деца са се задвяли от перфектно пюрирана храна, като ги храня аз, малката се давеше 4 месеца при кърмене, значи мъжа ми трябваше да ми крясва при всяко кърмене, да не говорим, че даже са падали навън като са с мен. Защото и това съм чувала как бабата го оставила да се спъне и падне. Ако някой ден дъщеря ми се озъби така, че съм й задавила детето.... слагайте се вече и от другата страна, че скоро вие ще сте аборигените, опитващи се да си отрепят внучето 😬

# 52
В тази тема, авторката говори за непрестанно повтарящи се действия от страна на свекървата. Не мисля, че това да търпи и да е възпитана, и да не повишава тон е в нейна полза. Има хора и хора. С едни се получава с блага дума и съвет, при другите е обратното. Далеч съм от мисълта да се прекланям пред възрастните, само защото са такива. Уважението трябва да е взаимно.

П.П За добро или лошо, възрастните за това, че са такива - не ги поставя на пиедестал в очите ми. С един тон мога да говоря на 60 и 20 годишна жена. Не си представяйте аборигенско крещене, моля ви.

Последна редакция: сб, 30 дек 2023, 11:09 от Luellis

# 53
Колко да се повтарят при бебе на 2м? И сериозно ли смяташ, че ако е по-простовата женицата, баш със зъбене ще я превъзпита? Има си някакви основни правила и да не е ок да крещиш на родителите си, твоето дете е малко, какво знаеш още, изчакай едни 5г и тогава пиши колко е на място да се държиш с родителите си по този начин, когато отношението е към теб. Монетата има 2 страни. То е ясно, че тук всеки съвет е смачкай всички и всичко в името на детето, но не и семейството.

# 54

Другата крайност е да крещиш с цялата си злоба и жестокост, или каквото там беше, само защото са му дали парченце месо и се задавило леко. И това с хилядите клипчета на апаратно дишане, само защото някой ги бил целунал. На мен ще ми е интересно да ги видя тези хиляди клипчета, където децата са на апаратно дишане, доказано предизвикано от целувка. Знам, че няма да ги получа обаче (я ще има обидени, я ще има "нищо не съм длъжна да доказвам") или макс. ще получа едно-две, на които просто ще има деца на апаратно дишане.

# 55
С цялата си жестокост и злоба КАЗАХ. Това преиначаване из темите е причината да огранича писането във форума!

Добавям: Бебета не се целуват. Смятам, че има базови правила, които трябва да се спазват при контакт с новородени и бебета. Има достатъчно достъпна медицинска информация навсякъде. Ако авторката държи да се стресне и да промени начинът си на комуникация с хората, които не уважават изискванията ѝ към собственото ѝ дете - ще изпратя необходимата информация. До там. В излишни полемики повече няма да влизам. Чешем си езиците само.

Последна редакция: сб, 30 дек 2023, 10:37 от Luellis

# 56
  • София
Когато възрастните не уважават младите, не е необходимо и младите да уважават възрастните.

П.П. Имам предвид следното:
Когато родител е казал н-пъти "не правете това с детето ми", но възрастният не уважава това желание на родителя, нормално е, логично е, справедливо е и родителят да не уважава възрастния.

# 57
  • Варна
Разбира се, че трябва да се съобразяваш с изискванията на родителите - те са по цял ден с детето, най-добре познават ежедневието и нуждите му, ама все пак...

# 58
Аз не разбирам, защо продължават да се търсят оправдания за малоумни постъпки на възрастни хора. И за липсата на уважение от тяхна страна, към собствените им деца. Съжалявам, но правенето напук не води до нищо добро и смятам, че не следва да се мълчи, само защото са по-възрастни. Нека се държат адекватно, отсреща ще получат добро отношение също.
Уважението трябва да е взаимно!

Последна редакция: сб, 30 дек 2023, 12:43 от alex_jp

# 59
По-горе имаше изказване, че роднините не се допускат без маска до бебето. Ако моята дъщеря ми предяви един ден такова изискване, ще ида точно един път да си видя внучето от кумова срама как изглежда и после ще е чак, когато тръгне на детска градина и се срещне с вирусите. Пък, ако се държи така със свекърва си, ще се срамувам пред жената, че така съм си възпитала детето. Това, което прави свекървата на авторката е наистина прекалено, чак такова поведение и аз не бих търпяла, но и тези вманиачавания, че бебето е едва ли не от стъкло и ще се счупи са ми чужди. Ами като тръгне на 1 година на ясла какво става?

Общи условия

Активация на акаунт