Ние сме 4-членно семейство, имам по-голяма сестра, аз и сестра ми сме си най-близките хора, и с майка и татко си имаме много топли отношения, благодарна съм на Господ, че съм се родила точно в това семейство.
Сестра ми си има мъж от 10 години. Тя е на 35, той на 36, изглеждат щастливи един с друг, успяха да се стабилизират кариерно и финасово последните години, мъжът й с нашите се разбира повече от добре, и вече от доста време насам се случва да получават въпроси от близки, приятели и роднини кога ще имат бебе. Опорни точки на историята:
1. Аз лично от нея знам, че за последните 2 години тя се е преглеждала няколко пъти при различни АГ и са й казвали, че няма пречки да забременее нормално.
2. Спомням си ясно, че преди време присъствах на разговор между сестра ми, мъжът й, неговия брат, и приятелката на брат му, в който си говореха как двамата братя са си направили спермограми, и те не са били добри.
Тази информация я знам само аз, сестра ми е преценила, че ще говори с нашите когато има яснота какво ще се прави, за да не ги тревожи излишно и предварително.
3. Наскоро мъжът на сестра ми на своя глава отива при майка ни и й казва, че били ходили за прегледи и изследвания, имало проблем в сестра ми, в него не. Ще си дадяли още някакви месеци срок и ще се насочели към инсеминация/инвитро, ако не се получело. Казал й го, защото виждал, че започват да се тревожат. Нямали са възможност да говорят надълго и нашироко, та накратко е отишъл специално за да й каже, и си е тръгнал. Почти веднага ми сподели, успокоих я колкото можах, че от това, което знам, сестра ми си е добре и не изглежда никак притеснена. Казах й, че сигурно мъжът й нещо не е разбрал напълно и я посъветвах да си я изчака сама да й сподели преди да си прави изводи.
Не се съмнявам изобщо в това, което ми е казала сестра ми, че е ходила на няколко прегледа и резултатите от тях са били, че тя може без проблем да забременее естествено. Това, което казва мъжът й на майка ни обаче, е съвсем обратното, и противоречи и на разговора за спермограмите, на който присъствах, а аз съм сигурна в ушите си на 100%. Казал е, че и при брат му и неговата приятелка проблемът бил в момичето, което също противоречи. Възможно ли е изобщо за 2 години да се коригира лоша спермограма и да отпадне като фактор?
Казусът ми е, че аз знам една информация, която нашите не знаят, и сериозно злепоставя мъжът на сестра ми, който е сметнал за нужно да цъфне, да разтревожи майка с неясна и/или невярна информация и да си тръгне. За мен по незнайни причини е излъгал, и съм много озадачена. Не искам да казвам нито на нашите какво съм чувала аз, нито на сестра ми, че той е изнесъл информация без нейно знание, човекът е изключително добре приет в семейството и сестра ми го обича много. Но според това, което знам и помня, направо си е излъгал. Освен ако, наистина не е възможно за 2 години да си коригира своето изследване, а сестра ми за 2-3 месеца да е получила сериозен проблем(последния й преглед за който ми каза, беше тогава, и нямаше пречки, тя е напълно спокойна). Няма как да "разузная" нещо от нея, тъй като смятам, че всичко дотук ми е казала, и ще усети че питам с някаква цел, познаваме се добре.
Нищо няма да кажа на никого, не съм аз човека, който да внесе яснота по техните реподуктивни въпроси, но родителите ми се притесняват, и започвам да се чудя и аз как да се държа, хем да ги успокоя, хем да не натискам и сестра ми да говори с тях, като още не е решила, че е време. Вие как бихте постъпили в моята ситуация?
Не съм чела все още другите коментари по твоя " проблем".
Много глупава и "мачовска" постъпка от страна на зетът ти. Явно се чувства засрамен и по-малко мъж заради лошата спермограма.
Обаче като минала по пътя на асистираната репродукция категорично мога да ти кажа, че знаете дали сестра ти може да забренее по естествен път, само след като забременее по естествен път.
Няма да уточнявам тук какво имам предвид. Спермограма може да се промени за 2 години, може да се влоши. Може и да се подобри, това са моментни резултати. Сега какъв е случаят при тях няма как да знаем.
На твое място изобщо няма да коментирам случката с родителите повече. Не е нужно да наливаш масло в огъня. Единствено бих говорила със сестра си, но без да настоявам излишно.