Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Кога ще се проведат националните външни оценявания (НВО) през 2024 г.?
Какви промени са направени в НВО за 2024 г.?
Какви са критериите за оценяване на преразказа на художествен текст в НВО?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Кога ще се проведат националните външни оценявания (НВО) през 2024 г.?
-
Какви промени са направени в НВО за 2024 г.?
Промените в НВО за 2024 г. включват увеличаване на продължителността на първата част от изпитите по български език и литература и математика с 15 минути, от 60 на 75 минути. В изпита по математика всички задачи в първи модул вече имат избираем отговор, а вторият модул остава с три задачи със свободен отговор.
-
Какви са критериите за оценяване на преразказа на художествен текст в НВО?
-
Кои са задължителните литературни произведения за 7. клас?
-
Как се организират пробните изпити и каква е важността им?

Има съмнение в два въпроса от тестовата част, в тезата не е успяла да посочи изразни средства, освен повелителната форма (то и аз не виждам, но не съм критерий). В преразказа е пропуснала 2-3 подробности + забравила е името на Валентин и навсякъде е писала "момчето" и има неточност - младежът е казал "няма да мога да скачам с парашут", а тя е написала, че вече ще може. Нашият пробен е доста изписан и абсолютно нямам време да забелвам
Айде, разбиране, разбиране, ама някои са си чисто подвеждащи. Да не говорим, че има някои отговори, които подлежат на интерпретация. Не говоря конкретно само за този текст, ами изобщо за НВО-та по български. Че и по математика - с тези НЕ във задачите - защо изобщо е нужно? Тества се и концентрацията, окей, ама не може ли просто да им проверяват знанията, а не допълнително да ги подлагат на стрес да търсят уловки във всяко нещо. Все повече си мисля, че до голяма степен трагичните средни резултати се дължат не толкова на незнание на децата, колкото на самия формат, който, ако не е упражняван достатъчно, не е реален измерител на наученото в училище.