Седмокласници 2023/2024 - тема 6

• 39 946
  • 803
  •   1
Отговори
# 315
Сигурна съм, че им трябва за училище, понеже понякога ми звъни от самия час да му пусна тел (ако съм го заключила) и после виждам, че са правили нещо в тиймс или гугъл, или кахут, или там, както се казват.....

За фемили линка - понякога самият той се бъгва и не отчита време. Трябва родителският телефон да се рефрешне и тогава. На мен не ми е болка за умиране. Въпросът е да приеме мисълта, че не може да е нон стоп на тел., а дали е седял 1ч. на вайбър или 1,30 мин., все тая.....

Искането за одобрение се задава през родителския профил. Аз съм оставила само да ми "цъква" какво е инсталирал, но, ако не ме е питал предварително, директно го блокирам. След 4-5 такива блокирания да видиш как пита вече...

# 316
Тъй де, и аз съм задала искане за одобрение, както за сваляне на приложения и игри, така и за плащания в игрите. Обаче при каката нещо работи избирателно, което ме навежда на някои мисли.
Лошото е, че заради училището и класрум се наложи да добавя и училищния й профил на телефона, а него не мога да контролирам.
Моето така пропусна първия срок тест по химия даден в часа в класрум. Не ме беше предупредила и в час, когато се опитала да инсталира не съм видяла искането й.

# 317
  • Sofia
Ах, мартеа, снощи се карахме заради телефона - извика ме да ѝ обясня задачи. Аз се набирам като муха на .... - чертая, разписвам, посочвам, а тя си чати на телефона. Бях набрала и на подобни ученици през деня, та като скочих Rage Баща ѝ се намеси, тя се фръцна "оставете ме"... ооооххх, страшно е. С нея съм тооооолкова внимателна - не разпитвам подробно, не критикувам, обслужвам я, хваля я, подкрепям (дори да съм против нещо - напр.мацонетето с гримове на тая чиста млада кожа)... Та тоя пуст телефон пак со кротце ѝ го взех докато пишеше някакви тези и преразказ за курса и сама се убеди, че ѝ е по-добре да не я разсейва. Но в останалото време е неприкосновен. Не искам да ограничавам, само говоря, че не знам какво може да хрумне на тая нестабилна тийнейджърска глава.

Аз ползвам в час с учениците телефони. Много ме затруднява, когато някой има ограничение за ползване или няма батерия Relaxed

# 318
  • София
Да, правят тестове в Школо през телефона в някои часове. Не често, но правят...

# 319
Вашата седмокласна тема стана хан Simple Smile, за което да ни извините. Явно вторият срок на шести клас не ни влияе добре на психиката и решаваме да надникнем в бъдещето Simple Smile

Относно Фемили линк - след навършване на 13г имат право да решат сами да управляват профила си и могат да го изключват.
Има и начин, ако ползват телефон марка Самсунг също да се отърват от ограниченията. 

Нямам против ползването на телефон с учебни цели, получавали сме предупреждения през Школо от учителката, която иска да го ползва в следващия час да увеличим ограниченията, за да няма тя спънки.

# 320
И на мен ми се струваше, че е намерила начин да заобиколи ограниченията на Фемили линка, а сега разбирам за това с 13-те години. Че и телефонът е Самсунг...

# 321
Решат ли ще намерят начин... Просто живота им е такъв, с телефон в ръцете.

# 322
Де да се взимаха от всичките години... така се оказа при нас. Тази година не стига мързелът и Школо шарено като родопска черга, ами сега и гадже влезе в картинката и то много драматично. Направо в чудо съм се видяла. Чудя се дали (противно на природата си) да не я оставя до юни с Нокиа с фенерче. Досега за нищо не съм си ограничавала децата, но не се и налагало.
Моят от края на първия срок е със заключени игри на телефона, отлючен е само шаха. Мисля, че много добре му се отразява. Даже пише протестни писма - упражнява изказа си Simple Smile
И да кажа не е, за да учи повече, имаше си друга причина, за да го накажем.

# 323
При Redmi Note има опция да работиш през различни профили. Реално Фемили Линк е свързан само с един от тях. Моят син го беше открил случайно, но дойде и си призна. От тогава няма Фемили Линк.Simple Smile Беше на 10 години, та по-скоро зависи от самия телефон.

# 324
  • при моите любими
Ако искат да ни излъжат винаги могат да го направят. Моят син същи има ограничение на телефона по собствено желание, защото сам казва, че понякога трудно го оставя, а иска да  има мярка за време, което да спазва. Имаме апарати, които никой не използва и той винаги може да си го вземе и да играе на тях. Правил го и си е признавал. Говорим за това, че вредата е само за него и трябва да се научи да редува, учене с почивка, пък била тя и на телефона, нямам против, стига да не пречи на него. Играе и на плейстейшън, на който пак сам ми носи кабела да му го скрия и така понякога по 4 дни не играе. Трудно им е на децата сами да се регулират понякога, но съм и твърдо против пълните забрани. Аз двойка мога да простя, но не обичам да се лъжем вкъщи и го знаят много добре и двете деца. За щастие са много отговорни не мога да се оплача. И те си имат периоди на не учене, на мързел, на незаинтересованост, но някоя лоша оценка веднага ги вкарва в релси. А аз за оценки никога не съм се карала.

# 325
Доколкото помня според нашето законодателство контролът е до 16-годишна възраст, но фемили линк дава възможност за добавяне на ученически профил и явно и това спомага за заобикаляне на контрола.
Тази вечер разгледах тетрадките от школата и говорих с детето. Има наистина много писано - уроци, упражнения, но липсва червеното, т.е почти никъде не видях проверка. Втория срок са много малко и са с друга учителка и щерката иска, ако са при нея да продължи да ходи, имало смисъл. По математика май ще се откаже, казва, че преписва някакви задачи, но не разбира какво пише. Пък и ще освободим съботата така.
В събота ще я пусна на пробен по БЕЛ да видим как ще се справи.
А пък третокласника ще ходи на състезание за финансова грамотност. Някой ако има стари примерни задачи за трети клас, би ли споделил? Наборката не съм я пускала по такива състезания, а ми се иска да покажа на малкия 1-2 задачи и да му дам насока, ако има нужда.

# 326
  • Бургас
Доколкото помня според нашето законодателство контролът е до 16-годишна възраст, но фемили линк дава възможност за добавяне на ученически профил и явно и това спомага за заобикаляне на контрола.
Тази вечер разгледах тетрадките от школата и говорих с детето. Има наистина много писано - уроци, упражнения, но липсва червеното, т.е почти никъде не видях проверка. Втория срок са много малко и са с друга учителка и щерката иска, ако са при нея да продължи да ходи, имало смисъл. По математика май ще се откаже, казва, че преписва някакви задачи, но не разбира какво пише. Пък и ще освободим съботата така.
В събота ще я пусна на пробен по БЕЛ да видим как ще се справи.
А пък третокласника ще ходи на състезание за финансова грамотност. Някой ако има стари примерни задачи за трети клас, би ли споделил? Наборката не съм я пускала по такива състезания, а ми се иска да покажа на малкия 1-2 задачи и да му дам насока, ако има нужда.

Аз не съм чувала за такова състезание, поне в училището, в което е. И моята малката е 3 клас, явно децата ни са на една възраст 😃
От школата на моя син винаги има домашна, на която носи новото домашно и му се връща старото с поправка и рецензия. Както съм казвала и преди - един път госпожата е във възторг, на следващия почти всичко е в червено. При желание от страна на родител, можеш да се обадиш на госпожата, да се видиш с нея на място, примерно и го правят с желание,  което си личи. Два пъти му е помагала за задача и то извън общоприетото нормално време за въпрос.
Времето пред плейстейшъна гледаме да го контролирам, той сам не би могъл. Телефон никога не съм взимала.
Гаджета искам да изчака малко, че като се влюби и е ужас, става още по-отнесен.
Ново 20 сега, искал да тренира волейбол. Ходеше 6 години на тенис, но в 5ти клас се отказа сам, защото ставаше все по-трудно да се съчетава с училище.

# 327
https://smb-ruse.com/
Свързано е с "Европейско кенгуру",  в последния момент са натоварили СМБ и с него. Доколкото четох 7 задачи за 90 минути, ако не греша. Измолих оня ден, показаха ми сборник с тестове на това кенгуру, но нямаха за продажба. Задачите са тип математически текстови, но става въпрос за пари, стоки, добив и подобни...

# 328
И аз не искам гаджета сега, ама не можеш да спреш гората да се разлиства.

Ами не е от смяна на профилите, моят фемили линк си прави каквото си иска - задавам лимит, след малко го няма. Ще пробвам с рестарт. Ако ни четат някои тийн хакерчета, сигурно се превиват от смях.

# 329
За финансовата грамотност.
Скрит текст:
За 1-4. клас състезанието не е част от календара на МОН. Организира се от Сдружение ЕК, а по места - училища,
учебни центрове, школи по извънкласна дейност и др., които са се навили да го организират ( вероятно срещу част от таксата). Задачите са обичайни за състезание просто всички съдържат думичките пари, лева, стотинки, монети,струва, продал, купил ...
Например: Задача 1. Седем молива струват колкото два молива и 30 стотинки, а един молив и една химикалка струват колкото единадесет молива. Колко струва една химикалка?
A) 30 ст. B) 40 ст. C) 50 ст. D) 60 ст. E) 70 ст.
Има и за седмокласници, което вече е част от официалния календар и има национален кръг.

Общи условия

Активация на акаунт