Седмокласници 2023/2024 - тема 6

• 39 942
  • 803
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Нещо от онзи ден, което ме усмихна:

"Хубаво е да решаваш задачи по физика. Докато го правиш, забравяш за всички проблеми, които имаш. Защото на листа пред себе си имаш мноооооого по-голям проблем, който трябва да решиш."

Прибира се на Св. Валентин с цветя от обожател, който ще я кани на среща. "И аз сега как най-мило да му кажа, че нямам време и да пробва пак след НВО-то?!" Smile

Хубаво е като успееш да останеш нормален след този зор.

# 346
  • София
На мен не ми остава време, а и ми е жал за детето. Тя, че не обича да има свободно време, не обича, ама  е  доста натоварена, а и няма как винаги всичко да разпредели правилно с втората смяна.
Та пробутвам по някой тест от време на време, колкото да не е без хич.
Ако детето ми беше силно по алгебра и слабо по геометрия бих заложила на алгебрата така, че там да гони максимално възможен сбор точки.
На второ място, ако успее нещо по геометрия от по-лесните задачи ще е бонус.
Той не че е баш силен по алгебра, просто с геометрията съвсем не се оправя. До миналата година, със стереометрията нямаше проблем, но сегашният материал му е труден. Надявах се да може да изкара около 50-55 точки от първи модул и да добави поне 15 от втори, ама вече не съм убедена...

# 347
Две от по трите задачи на втори модул (поне тези тестове, които съм виждала) не са геометрични. Така, че съвсем реална цел ми се струва да вземе от тях точки.

# 348
Браво на момичето на Mama Ru. Аз още и преди писах - трябва им време на децата да превключат към геометрията. Трябва да порешават задачи в училище и по школите.Моят определено е вече преуморен. Онзи ден в 22 се сети, че не написал нещо. Почна да пише, но към 22:30 го подкарах да си ляга. Вика ми утре в междучасието ще ги реша задачите по математика. На другия ден го питам какво стана - той нашия бил решил нещата по-рано следобяд, но забравил ... Направо ми стана жал за детето. Иначе по математика изтървахме точно занятието за ъгли в триъгълника в школата Sad Ще реши живот и здраве от книгата на Архимед тестовете. Относно телефона - ние сме с Family link и има 2 часа дневно, които свършват в училище още. Дни за игра също имаме, но не са фенове големи и играят непопулярни игри. Сега например садят и жънат на един фарминг симулатор и знаят всички марки комбайни и трактори Joy Голяма е забава като минем покрай истински такива. Пак имаме и драма с едно момче в класа, но този път и моя отвърнал и се сбили. Дано му издържат нервите до юни... Момичета не го интересуват. Щял да си търси жена след 17 Joy Ходихме днес за лична карта. На опашката имаше доста тинейджъри. Ами всички бяха отегчени и се нервеха на родителите, така че се успокоих.

# 349
На мен не ми остава време, а и ми е жал за детето. Тя, че не обича да има свободно време, не обича, ама  е  доста натоварена, а и няма как винаги всичко да разпредели правилно с втората смяна.
Та пробутвам по някой тест от време на време, колкото да не е без хич.
Ако детето ми беше силно по алгебра и слабо по геометрия бих заложила на алгебрата така, че там да гони максимално възможен сбор точки.
На второ място, ако успее нещо по геометрия от по-лесните задачи ще е бонус.
Той не че е баш силен по алгебра, просто с геометрията съвсем не се оправя. До миналата година, със стереометрията нямаше проблем, но сегашният материал му е труден. Надявах се да може да изкара около 50-55 точки от първи модул и да добави поне 15 от втори, ама вече не съм убедена...
Ще дам още мъничко шанс на геометрия и ако не става, ще я насоча само другите задачи да упражнява, та поне по тях да изкара повече точки. Не е дорасла още да вижда ъгли, да схваща следствия и теореми. За огромно съжаление. Защото пък в моя град училища от по- долно ниво има само с мат.

# 350
Браво на дъщерята! Браво! Да продължава и нагоре, може!
А аз да се оплача. След само 5 по мат в алгебра, геометрията, еднакви триъгълници е пълен крах. Нищо не разбира. Доказателства, следствия, говориш ми не на китайски, а на юпитерски.

Пробвайте с уча.се. Аз заради геометрията и направих абонамент и о чудо почна да разбира задачите.

# 351
За някой може да е полезно. Уроци има и като напишете в Google БНТ математика 7 клас излизат уроците, които излъчваха по телевизията по време ковида. Гледат се безплатно, само желаещ да има Wink

# 352
  • София
...или да зареже геометрията на минимума и да решава алгебра.
Повечето деца ( моето включително) се затрудняват много с геометрията. Няма как да се зареже, защото в момента това, което учат са основни задачи, а живот и много математика ще има и след НВО Blush.  Колкото разбират толкова, да полагат усилия на макс все нещо ще схванат. Опитайте вие да обяснявате, може и учителят му да не предава добре материала.

# 353
Мама Ру, браво на детето. Виж как усилията се отплащат.

Съвет за математиката - първо, да научат цялата теория като такава. Ама, учат - учат, т.е. четат, учат наизуст, изпитвате ги. После да започнат с решените задачи в учебника. Да решават сами, после проверка с решението. След това - задачите след урока. Да чертаят хубави, големи чертежи с пълни означения.

# 354
И аз имам нужда от обмяна на опит с родителите на деца, на които математиката не им е силният предмет. Моят син би могъл евентуално да реши някоя от задачите във втори модул, които са текстови/алгебра. За геометричната - няма никакъв шанс. Целим резултат поне 70 точки. Не знам как да организираме ученето по математика на този етап. Едва смогва да схване и да започне да решава лесните задачи от настоящия урок по геометрия, обърква се и не вижда определени ъгли и зависимости. Така че реално в момента и геометричните задачи от първи модул са проблем. Не остава никакво време да упражнява "старите" алгебрични, съответно в момента ги решава по-бавно и трудно, отколкото преди месец. Вие успявате ли да вмъкнете и по колко цели тестове седмично? Откакто почна геометрията не е решил и един цял.

За геометрията е важно да прави големи чертежи. По лесно се виждат нещата така.
Под големи имам предвид половин страница някъде.
А на него му е трудно да си направи чертежа или там се справя и после решението му е трудно?

# 355
Точно така, голеееми чертежи, за да виждат това, което “не виждат” иначе..
и мой съвет е,  че това са основите на стереометрия последствие.. трябва по-малко, по-малко  да го учат.. давайте по много и леснизадачи, за да свикнат..
Както написаха по- горе,  не е само НВО, а ще им трябва след това..

# 356
И моята дъщеря като гледа геометрията от уча се, научи теорията реши задачите след всеки урок изкара 5 на контролното , госпожата се чудела нейната работа ли преглежда тъй като първи срок преобладават тройките и тук там по някоя 4. Но от вторник сме с гнойна ангина, много висока температура вдигна днес е малко по добре но все още няма сили само лежи!

# 357
  • София
Благодаря на всички за съветите. Основният проблем е липсата на време. Ако той имаше по два-три часа на ден да се занимава с математика, съм сигурна, че щеше да успее да се справи. Просто със скоростта, с която се върви, няма как да мине цялата теория, да пререши задачите от учебника, да затвърди с 6-7 лесни задачи и после да пробва няколко по-трудни. Самото чертаене също изисква време. Не може винаги да си направи верен чертеж. Ако примерно начертае прави които не е казано, че са успоредни, но после от сметките излиза, че са или някой ъгъл се оказва тъп,  а той е направил триъгълник с остри, не успява да се абстрахира от чертежа и тотално се обърква. Също, ако има много ъгли едни до други или припокриващи се триъгълници, просто не ги вижда. Математиката не е неговото. Обяснявам и аз, и частният учител, от години работим все по математика. Ще пробваме и с уроците от Уча се. В момента ми е най-важно да максимизира резултата на НВО. Като се разпилява в много посоки, не знам дали това няма да го провали съвсем. Ако не бяха тия изпити, щях да го оставя да покрива материала за 3-4 и да си насочи усилията, в това, което му е интересно и му се отдава. На мен математиката винаги ми е вървяла и съвсем ясно виждам разликите в моето и неговото възприятие на чертежи и задачи. От друга страна знам и какво ми беше на мен да пиша ОЛВ, съчинения, есета. Извинявам се за дългите излияния.

Последна редакция: сб, 17 фев 2024, 13:10 от annie13

# 358
annie13, като майка на дете с обучителни затруднения съм се отказала да покрива всичко веднага от материала. Понеже Вие не гоните резултат 90+ точки, но има задачи, които не са проблем за детето, бих заложила само на тях. Останалите задачи бих помагала за училище. Моето също не вижда доста неща, затова седя до нея и уча как да си прави чертежа, като я карам да ми покаже страната, ъгъла, триъгълника, който се споменава и я карам да ги маркира. А при покриващите се триъгълници очертавам с различни цветове. Тук може и цветна хартия да включиш, и цветни моливи, и една камара триъгълници... важна я визуализацията. При деца с дислексия например може да се прилага и методът на Дейвид, когато детето изработва букви и цифри от глина или пластилин. Специалните педагози и логопедите също така използват при малки деца очертаване с пръстче буквата/ цифрата. Играчка е, но спомага за осмислянето. Ако задачата е с няколко подточки за всяка правим отделен чертеж. Не е задължително геометричната задача да е на триъгълници. Затова за сега бих се насочила за максимален резултат върху не геометричните задачи, а върху геометричните бих поработила лятото, когато всичко ще е зад гърба на детето и то ще има времето, което му у нужно да ги осмисли. Нямам предвид да зарежете сега геометрията напълно, но и не бих губила време повече от това, нужно за домашното.

# 359
  • Sofia
Ако ъгълът се окаже тъп, а не остър - чертае нов чертеж, същото и с правите.

Общи условия

Активация на акаунт