ЗОНАТА и ние - тема 16

• 43 861
  • 748
  •   1
Отговори
# 225
И аз в началото така бях,бърках,къде беше зоново къде с повече мазнини,но някъде след втората седмица вече взех да схващам всичко,дори почнах да готвя нашите си неща,децата и те зоново хапват вече някой неща.Наскоро и две приятелки започнаха покрай мен,едната е от три месеца много стриктна във всичко,другата само едно хранене замени със зоново и се чувства добре,но още не може да се "престраши" да замени и другите.Според мен се съобразявайте с ежедневието си и ритъма на семейството,малки крачки,пък ако ви допадне като начин на хранене ще се получат нещата.
Вчера хапвахме зонов сладолед,много лесен,единствен минус е че много стяга и ако не се изяде до час след приготвяне после трябва поне половин час преди консумация да се вади.
Скрит текст:
Зонов пъпешов сладолед.12ББ
6БП скир 390 гр.
6БП протеин 42 гр.
12БВ пъпеш 1200гр.
24БМ течна готварска сметана 12% 200 мл.(разбих я охладена с миксера)
Всичко през булета минавам,излязоха ми пет големи купички по 2ББ.Снимката ми не е от най-хубавите,но само това оцеля за снимка 🤣.

# 226
От месец и половина и аз съм в зоната. Реших, попрочетох в сайта и тази тема, поговорих с една позната и започнах. Първите няколко хранения ме уплашиха с количеството на  порциите, но след това схванах, кое как да съчетая и си модифицирам сама рецепти. Единственото, което не мога да напасна е броят на блоковете за ден. Според калкулатора трябва да са 11Б, аз с мъка ги добутвам максимум до 9Б на ден/ 2-3-1-3/. Нямам кой знае колко килограма за сваляне. За сега съм 3 надолу и може би още 1 ще ми е достатъчен, за да се почувствам удовлетворена. Не това ми е целта да избера зонана. Причината е, че имаше разни здравословни проблеми, които исках да балансирам с режима. И да, резултатите са на лице още от първите дни.
Готови рецепти от посочените сайтове използвам за идеи, но често си преизчислявам грамажите и блоковете, защото има неточности откъм балансиране. По-спокойно ми е да са ми точни мерките и блоковете. Правя си предимно солени неща за хапване и един блок В  оставям за плод на обяд/вечеря. Много рецепти за десерти срещам във ФБ групите, но не съм ги пробвала, защото искам да избегна "сладкото" като цяло 😉

# 227
Ако си изцяло зелена е нормално да са ти много 11 блока на ден.Аз имам дни с 9,други в които тренирам или като обикаляме повече а децата или съм недоспала с 12.Общо взето се храня понякога и насила,като знам че следващите 5-6 часа няма да мога примерно.С две думи води се по себе си,ако са ти големи порциите салата замени ги с бобови или режимен хляб.Аз си ям и боб,нахут,леща,царевица,те са малък грамаж за блок,но пък са засищащи.Правя си лещени питки или режимни палачинки,това и е хубавото на зоната огромно разнообразие според вкуса и предпочитанията ни.

# 228
  • Пловдив
Може ли рецепта за режимни палачинки?

Аз да питам...1П+1В+1М е = на 3БПВМ, което е напр.закуска. Така ли е?
Сглобявам 42гр шунка ли беше 1БП, 1 филийка хляб и за мазнина маслини. Бъркам ли?

# 229
  • на Мелмак
Да, бъркаш.
1БП+1БВ+1БМ=1ББ,не 3 Simple Smile
Протеините и мазнините са лесни. Въглехидратите си нагласяш, ако си свикнала с хляб, да не прекалиш. Аз от години не ям и тук трябваше да добавям иначе не можех да си направя блоковете. Особено сутрин.

# 230
  • Пловдив
Хм...начи трябва по 3 да са или...?
Не, хляба не ми е важен.

# 231
Аз си правя "палачинка" само с брашно/бадемово или пълнозърнесто / и вода до желаната консистенция. Добавям малко сол и когато е готова я гарнирам с извара и филе. За мазнина може 2Б масло или маслини.
Друга лесна идея за закуска е 2БВ, което ми е 1 филийка хляб вита, 1БП извара+ 1БП филе пилешко или пуешко и 2БМ 6 бр маслини. Лесно и засищащо.

Лещичка 💙💚, тъй като нямам кг за сваляне се разпростирам във всички цветове от таблицата. Червената зона са ми картофи, диня, пъпеш, яйце, кашкавал, сирене, пастърма и брашната като не са ми преобладаващи, разбира се 🙂

# 232
Мисти шунката е по етикет,не всяка е 42 грама.Гледай като купуваш от магазина,да е с мазнини до 3,лично аз взимам лидълските на пилос свинска и пуешка има и детски от тяхната серия.Правя си и домашна пилешка шунка,качвала съм рецептата.
Палачинки 3ББ(рецептата е от групата във фейса).
Скрит текст:
2БП яйце 2 бр.
1БПВМ прясно мляко 200 мл.(моето е 3,6%)
2БВ овесени ядки фини 28 гр.
2БМ зехтин за намазване на тигана
Разбивам яйцата с прясното мляко от вечерта в булета,на сутринта само разбърквам преди да сипя в тигана.Излизат 3 бр.,аз обикновено правя двойна-тройна доза според който ще яде вкъщи.Хапвам две(с пълнежа ми идват три ББ-2ББ от самите палачинки и 1ББ от пълнежа) като си допълвам едната солена със сирене(20гр.0.5БПМ и кашкавал (15гр. 0.5БПМ) и една хапвам сладка с банан(30гр. и малко тахан).Ама как ги описах,дано ме разбрахте.Самите палачинки са балансирани,после трябва обаче и пълнежа да си допълните само с каквото предпочитате.
Допълвам се,описаното от теб е един блок.Ако искаш хапваш два или три,но е хубаво да няма много червени храни на едно ядене.

Последна редакция: нд, 21 юли 2024, 10:15 от Лещичка 💙💚

# 233
  • Пловдив
Ето тая рецепта, напр...за 1 хранене пише 1/2 пица. Много ми се струва.

# 234
Ако рецептата е балансирана  хапваш, колкото ти е вкусно и останалото го дояждаш на друго хранене или когато огладнееш. Така процедирам аз поне Hands V
Например снощи нямах време да си готвя и си направих пълнозърнеста тортила с пуешко филе, извара и майонеза. Хапнах 2БПВМ и 1 БПВМ оставих за днес за закуска. Допълних 1БПВМ със скир с ягоди, овесени трици и тахан.

Последна редакция: нд, 21 юли 2024, 14:38 от Marsia_K

# 235
Аз също не мога чак до 11 блока да ги докарам на ден.
Иначе за близо 50 дни съм -4 кг вече.
Това за овесените ядки, не го знаех. Досега съм яла пресовани, а съм си мислила, че са пълнозърнести. Laughing
Явно винаги има какво да се научи по темата.

# 236
  • Пловдив
Трудно ми е да допълвам...
Днес за пълнена чушка взех шунка за протеин и си нарязах 1 краставичка.
Вчера 86г пил.филе.
Днес си направих и скир 130г с праскова 200г и 4 ореха. За 2 междинки, че на веднъж ми е много.
Обаче вечеря не съм намислила...имам варено пилешко, патладжан. Дайте идея?

За утре и аз лаваш ще мажа и пак ще се чудя с какво да допълня....

# 237
mystic woman, моят съвет е за начало да правиш балансирани порции без да допълваш за по-лесно. Поне моят опит е такъв. Какво ще мажеш на лаваша? Ако го броим за 3БВ, гарнирай  с 3 БП / например 2 БП филе + 1БП моцарела или извара и 3БМ маслини. Това ще ти е едно хранене от 3БПВМ.

Да ви кажа на края на първата седмица си мислех, че нямам фантазия да продължавам с толкова много  сметки, грамажи, брой порции, обаче сега се развихрям и си хапвам много по-разнообразно от преди.

# 238
Аз повече се чудя зимата как ще я карам в зелената зона, когато няма хубави свежи зеленчуци. Сега така или иначе вечер е винаги почти едно и също- краставици и домати ( плод) с някакъв протеин и толкоз. И мъжете не са ревнали да им готвя в тая жега. Но като застудее, ще започнат да си търсят манджите и супите.

# 239
  • Пловдив
За лаваша не знам...може би твоя вариант, да.
Мога краставица да добавя, нали не се брои, че си мисля, че няма да ме наяде Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт