ЗОНАТА и ние - тема 16

• 43 877
  • 748
  •   1
Отговори
# 255
  • Пловдив
В интерес на истината, храненето по три пъти на ден силно се препоръчва за хора с ИР, диабет или застрашени от ИР. Като там са абсолютно забранени междинните хранения. Пие се само вода. Аз в момента се опитвам да съчетавам тези правила със зоната и отделно да броя калории. Освен това прилагам и някои от хаковете на Глюкозната революция и най-вече този да се движа след хранене. Лошото е че постоянно нещо ме саботира 😁 почивка, вечеря с приятели, рожденни дни.

# 256
Скоро ми свършва АИП и искам да се върна в Зоната, но не искам да връщам млечните, зле ми влияят на автоимунното заболяване. Но не знам как ще стане със закуските и като цяло… когато бях на Зоната закуската ни беше труици, скир,протеин, плод. За обяд често броколи със спанак или сирене, миш маш. За след обяд котидж с тахан и плод… не знам как бих се справила без млечни.

# 257
Белтък, риба, пилешко/пуешко...  2 белтъка, ядки по вкус и плод за малки закуски.

Шапокляк, защото интервала не се определя от степента на ситост, а от блоковете, които си поел. Т.е. както е в моя случай, след 3 или 4 блока, интервалът трябва да е от 4 до 5 часа. Ако съм хапнала 1 блок, тогава до 2 часа може пак хапване, ако съм хапнала 2 блока - до 3 часа може.  Сега ми хрумва, че мога да направя някакво разместване с оглед на това, че ми се доспива ...

Аз съм чувала, че честите хапвания на по-малки интервали се препоръчват при повишена захар.
Лично аз предпочитам 1 - 4 (3)-4(3)- 4 (3) - 1 като разпределение и така се чувствам най-добре.

Ket_G, сподели още хакове от революцията Simple Smile

# 258
  • София
Sugar,  тук не съм съгласна с теб.
На теория интервалите между храненията се определя от броя на поетите блокове, но на практика не е точно така или поне не зависи само от броя на блоковете. Мисля всички ще се съгласят, че след хранене с 3 червени блока се огладнява много по-бързо, отколкото след хранене с 3 зелени. И какво ще се случи, ако пригладнееш по-рано, отколкото си изчислила? Ще стиснеш зъби и ще чакаш да минат определения брой часове?
Спазването на интервалите между храненията е важно, но не бива да се забравят две други важни правила в Зоната: първо, не бива да се допуска огладняване, и второ, броят на балансираните блокове за деня не бива да бъде по-малко от 11 за жена. Заради посоченото първо, бих приближила следващото хранене или бих хапнала нещо междинно ако прегладнея, и после бих си анализирала какво съм объркала в менюто, за да се стигне дотам. Заради второто бих съкратила интервала между вечерята и късната закуска, ако виждам, че има вероятност да заспя преди да приема минималния брой блокове за деня (особено ако не е единичен случай, а се очертава да бъде тенденция).

# 259
Аз вечерям сравнително късно и до час след това си лягам. Така че вечерята ми включва и това ядене преди лягане реално. Без млечни за мен също би била почти невъзможна ЗОНАТА. А ги и обичам.

# 260
  • на Мелмак
Аз имам непоносимост към яйца (белтък) и два белтъка във всички млечни. Опитах зоната, хареса ми, но силно обострих тази непоносимост. Аз изчисляване без тях, особено когато съм "на педал" ми е доста сложно. Сега съм на друг режим. Но хвърлям по едно оЧо Simple Smile

# 261
Поне едно млечно хранене денем не може ли?Риба,соеви продукти,протеин на прах,белтъци само,това ми хрумва на мен.Разбира се и леките меса,аз нямам ден без месо,пилешкото върви постоянно.Има и безлактозни продукти,или и те обострят АИ?

# 262
  • на Мелмак
Лещичка, ако е към мен-не, не може. Аз не съм лактозна непоносимост. Други белтъци излезнаха. Ама, един ден като се пенсионирам.... Grinning

# 263
Спазването на интервалите между храненията е важно, но не бива да се забравят две други важни правила в Зоната: първо, не бива да се допуска огладняване, и второ, броят на балансираните блокове за деня не бива да бъде по-малко от 11 за жена. Заради посоченото първо, бих приближила следващото хранене или бих хапнала нещо междинно ако прегладнея, и после бих си анализирала какво съм объркала в менюто, за да се стигне дотам. Заради второто бих съкратила интервала между вечерята и късната закуска, ако виждам, че има вероятност да заспя преди да приема минималния брой блокове за деня (особено ако не е единичен случай, а се очертава да бъде тенденция).
Защо не бива да изяждаме по-малко от 11 балансирани блока дневно?

# 264
  • София
Краткият отговор е, че това е минималният възможен брой блокове за жена според изчисленията на Бари Сиърс.
Моето обяснение: Зоната така или иначе в калорийно рестриктивен режим; ако се падне под задължителния минимум блокове, просто няма да поемате достатъчно калории за деня, тялото няма да получи необходимата енергия и ще мине в икономичен режим, метаболизмът ще се забави и ще започнете да “пълнеете от въздуха”, освен това със сигурност ще доведе до различни дефицити.
Единайсет блока са 77 г протеин дневно- не е толкова много това, особено ако е спортувате или работата ви е свързана с физическо натоварване.

Последна редакция: сб, 10 авг 2024, 13:45 от Шапокляк

# 265
Здравейте! Включвам се за първи път в темата. Със Зоната се “познаваме” от няколко години, бях на нея , но след неочакван силен стрес в семейство я прекратих и минах принудително почти на глад за доста време . През последните две години качих 10 кг, на фона на хранене без хляб и тестени, без сладко и без картофи(ориз пък изобщо не обичам). Имала съм дни буквално на един домат и краставица ,  а теглото даже растеше. На40 г съм, нямам проблеми със щитовидна жлеза , нито ИР, цикъл все още редовен. Имам желание  да сваля около 5 кг. Висока съм 165, тежа в момента 59 кг, като цял живот съм била 47-50. От около 1 месец съм в Зоната, лесна ми е за изпълнение, всичко тегля го грам, стриктна съм с интервалите, мога да кажа, че съм била дотук изцяло в зелената зона, като изключим двукратно чаша-две бяло вино, които са били броени. Не спортувам активно, но съм цял ден в движение. Чувствам се добре, не огладнявам, ям по 11 блока. Засесга обаче ефект върху теглото  - нулев . Знам, че ще трябва време , но някак стимулът ми леко намалява и си мисля, че няма да се случат нещата . Ще ви следя с интерес! Извинявам се за дългия пост.
Благодаря за всяка споделена информация!

# 266
Група, може ли съвет: 1 БВМП за закуска 14г трици, 200 гр. Кисело мляко и 3г сусам.
За обяд смятам 3БВМП пил. Филе на скара 66гр, домати и краставица; зехтин и 1бв диня.
Започвам броенето от днес, но не ми идва нищо като идея за междинките, има ли сайт или страница от където да крада идеи?

# 267
Киселото мляко е смесен продукт.В закуската липсва протеин.Междинката може да е блок шунка/яйце/ сирене/ скИр+ плод по избор или просто 200гр.кисело мляко.
П.п.Правилно ли разбирам, че 2 БВ в обяда идват от краставица и домат? Блок домат е 330 гр., а блок краставица 600 гр. Hands V

Последна редакция: сб, 10 авг 2024, 13:25 от umi zoomi

# 268
  • Пловдив
По въпроса защо трябва да се ядат по 11 блока.
Всяка жена трябва на ден да приема около 80 гр. протеин. 11 блока са почти толкова. И според протеина вече се добавят и по 11 блока от другите макронутриенти .

# 269
  • София
...От около 1 месец съм в Зоната, лесна ми е за изпълнение, всичко тегля го грам, стриктна съм с интервалите, мога да кажа, че съм била дотук изцяло в зелената зона, като изключим двукратно чаша-две бяло вино, които са били броени... Засесга обаче ефект върху теглото  - нулев . Знам, че ще трябва време , но някак стимулът ми леко намалява и си мисля, че няма да се случат нещата ...

Здравей, Divaso Simple Smile
Мерила ли си обиколки преди започване? При някои хора започват да намаляват първо обиколките, и чак след това се размърдва кантарът. Освен това, килограмите ти за сваляне никак не са много, така че е съвсем очаквано да отнеме малко повече време. Допълнителна причина за малко по-трудното начало вероятно е и преживеният стрес, за който споменаваш, също така и периодите на гладуване- и двете поразбъркват временно хормоните, за съжаление. Мисля, че един месец е твърде кратък период, за да се възстанови хормоналният баланс и тялото да започне да функционира по-добре. Дай си малко повече време (три месеца, да речем), през което продължавай да теглиш стриктно храната, осигурявай си поне 7-8 часа сън на нощ, пий достатъчно вода, вземай препоръчаната доза Омега  и ще видиш резултати, сигурна съм Hug

Общи условия

Активация на акаунт