Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 46

• 47 741
  • 798
  •   1
Отговори
# 90
  • София/Варна
Ако имаш познат строител с лиценз и се съгласи да ти го даде, може да си строите със собствени сили, но този лицензирания се води на хартия и за общината строителя. Ако нямаш такъв, ще имаш къща, която никога няма да можеш да въведеш в експлоатация

# 91
Привет на строящите! Въпросът ми е- какво е най - добре да се сложи на цокъла- камък, примерно оформен гнайс, травертин, както и какви настилки имате около къщата и подхода към гаража? Подходът към гаража върху циментова основа ли е, или как? Каква е последователността при лепене- първо на цокъла и после на пътеките, или обратно?

# 92
В повечето случаи се прави първо цокъла, а след това пътеките. Важно обаче е цокъла да стъпи върху пътеките, за да може водата да бяга от основите на къщата. Затова ако първо се прави цокъла, то от долната страна към пътеките се оставя няколко сантиметра разстояние(според дебелината на камъка или плочите, с които се покриват пътеките), в което да влезе покритието на пътеките. Какво ще изберете за облицоване на цокъла и на пътеките си е Ваше виждане и вкус.

# 93
  • София
Съвсем нормални са тези разлики в цените, дори да са в пъти. Все пак ако имате възможности, но нямате време, не разбирате и не ви се занимава с всички така "приятни" дейности около строеж, е нормално да плащате на строители за всичко. Не коментираме качество. А ако е някоя по-сериозна фирма с постоянни работници, добри заплати и съответно разходи за данъци, осигуровки и т.н, и офертата й ще бъде доста по-висока.

Ние, както няколко пъти съм споделяла, много трудно намерихме строител. Естествено се наложи да го изчакаме, през което време и наблюдавахме строежът на две къщи. Всичко изглеждаше добре. Това не попречи при нас да се случи добър старт, с доста хора, с технически р-л, който има и необходимото образование. И също да сме късметлиите, при които организацията им се разпадна и строежът се завърши с много мъки и разтеглен във времето.
За разликата в цените при ВиК работите - наистина могат да бъдат в пъти. Ние сами си правихме мръсната канализация и отвеждането на водостоците. Понеже са на две нива, има и кръстосване, ги направихме в различни дни. Материали за общо 80 м за двете- по оферта 1060 лв, взехме ги за 620, ползвахме ТО на фирмата, в която ММ работи. Пясък около 5м3- 130 лв, кариерата е наблизо. Багер - два дни общо 500 лв. Труд - наш. Тотал 1250 лв. Обикновено офертите се въртят около 3-3200 лв за подобно СМР.

# 94
  • Варна
Привет на строящите! Въпросът ми е- какво е най - добре да се сложи на цокъла- камък, примерно оформен гнайс, травертин, както и какви настилки имате около къщата и подхода към гаража? Подходът към гаража върху циментова основа ли е, или как? Каква е последователността при лепене- първо на цокъла и после на пътеките, или обратно?
Когато се прави цокъл може да се сложи хидроизолираща лента между цокъла и пътеките. А за подхода към гаражите за мен най добре е павета върху пясъчна основа. Имахме преди гнайс лепен върху бетон, разбихме всичко и сега сме с павета. Наложи ни се ремонт на една тръба, махнаха се част от паветата и се работи само там.

# 95
Здравейте, още ми е далече, но се сетих да попитам след приключването на строежа на къщата, и се изравни двора, изчаква ли се и колко време да улегне и за какво трябва да се помисли освен отводнителни канали, сифони , плочки, гледах по -напред сте писали за хидроизолация. Пак си е цяла наука. А оградата,  кога и каква, пак с изчакване ли, за нея знам ,че пак трябва да извикам геодезисти за точки.Благодаря ви предварително .

# 96
Имам въпрос към проектантите, които пишат в тази тема (на мен много сте ми полезни, благодаря!).
Гледам, че имаме поредния потребител, който пита за хидроизлация (предполагам за основите на къщата). Аз бях в същата ситуация.
Защо хидроизолацията на основите не е от задължителните елементи за един проект за строеж? Забелязвам, че този пропуск се прави и за обществени сгради. Знам, че имаше една ДГ, която беше без ходроизолация и стана голям проблем, защото тази липса се отрази пагубно на строежа, защото имаше проблем. Та въпросът ми е, защо масово се пропуска хидроизолацията на сградата още при проектирането?

Последна редакция: ср, 13 мар 2024, 09:20 от nellytan1

# 97
  • Sofiа
Нашите пътеки и подхода към гаража са с павета, а цокъла е от камък (Ивайловградски).
Ние ги правихме едновременно с 2 различни бригади, но просто така се случи иначе целта беше първо пътеки, после цокъл.

# 98
  • София
Имам въпрос към проектантите, които пишат в тази тема (на мен много сте ми полезни, благодаря!).
Гледам, че имаме поредния потребител, който пита за хидроизлация (предполагам за основите на къщата). Аз бях в същата ситуация.
Защо хидроизолацията на основите не е от задължителните елементи за един проект за строеж? Забелязвам, че този пропуск се прави и за обществени сгради. Знам, че имаше една ДГ, която беше без ходроизолация и стана голям проблем, защото тази липса се отрази пагубно на строежа, защото имаше проблем. Та въпросът ми е, защо се масово се пропуска хидроизолацията на сградата още при проектирането?

Въпреки, че Наредбата за ХИ е задължителна за новопроектирани обекти (с малки изключения), рядко се изготвя проект по част Хидроизолации - от една страна може да не е оферирана, от друга - повечето общини не се интересуват липсата на тази "проектна част".
За повечето наши обекти описваме в записката и забележките към чертежите какво се хидроизолира и с какви материали. За останалите специфични случаи разработваме споменатата проектна част, заедно с характерни детайли и указания за изпълнение.

# 99
  • Пловдив
Според мен ,въпросът на nellytan бе ориентиран към това ,не дали спада към задължителната част на проектирането изисквано от общината ,а защо не получаваме проект ,който е пълен и строителят само го следва ? Доста е объркващо ,когато строителят чака решение и инвеститорът започва да търси кое как да се направи  , с какви материали и по какъв метод , при положение че не е включено в проекта .И моето наблюдение показва ,че рядко се описва хидроизолацията .
  При нас ,на проекта си имаше включена "семпла" хидроизолация от дебел полиетилен под плочата +мазана /битумна хидроизолация на цокъла +фибран и дренажна мембрана .Адекватно решение за песъкливата ни почва ,при която нито един съсед няма проблем с влага и без каквато и да е хидроизолация .При по-тежки почви  и наклони се налагат по-сложни решения,включително дренажи .Според мен ,след геоложка оценка на почвата ,трябва да се заложи в проекта .

# 100
Не се включва, защото не се заплаща. За проектиране на квадратрн метър по всички специалности ококо 8 дипломирани специалиста, получават за интелектуален труд по-малко отколкото бай мангау да лепи плочки.

# 101
Според мен ,след геоложка оценка на почвата ,трябва да се заложи в проекта .
За мен проблемът идва от това, че никой не прави истински геоложки доклади, на базата на които да се изготви и проектна част на хидроизолациите. Всеки смята, че това е излишен разход и време и обичайно се ползват исторически данни от стари, геоложки доклади. Доколко те са верни е друг въпрос.

# 102
Не се включва, защото не се заплаща. За проектиране на квадратрн метър по всички специалности ококо 8 дипломирани специалиста, получават за интелектуален труд по-малко отколкото бай мангау да лепи плочки.

Какво означава, че не се заплаща? Вие обяснявате ли на Вашите клиенти, какво означава да им направите проект без хидрозолзция на основите? Те взимат ли информирано решение, да одобрят проект без такава част?
Изграждането на една къща не е никак евтино и за мен лично спестяването на тази част от проекта, нито е добре за проектантите, нито е добре за възложителите!

Относно заплащането, от Вас зависи Вашия труд да е добре платен. След като майсторите казват, моята цена за лепене на плочки е 90лв на м2, защо и Вие да не казвате? Но не е лошо проектантите да предлагат проекти адекватни на съвременната действителност! За мен лично включването на проект хидроизолация е нещо, което трябва да се предлага от всеки уважаващ себе си проектански екип. Защото ако обекта се компрометира, заради липсваща хидроизолация, то тогава целия труд на проекантите "олеква". Също така за мен лично е задължителен разговора за проектирането да започва с енергийната ефективност на обекта.
С цялото това нещо исках да кажа, че има крещяща нужда от добри проекти, които да обхващат всички съвременни детайли като хидроизолация, енергийна ефективност и т.н.

Само да допълня, че аз като попитам един майстор, ама ти защо ми взимаш толкова много, а бай ти Пешо ми взима на половината, той започва да ми обяснява - аз, правя това и това. Всички тези неща ти гарантират, че можеш да си използваш банята с десетилетия. Бай ти Пешо, прави това и това - после ще имаш проблеми на 2-та година и ще правиш ремонт.

Трябва комуникация с клиента, а не да се изключват разни части, без да се обясни, защо се прави. Липсата на заплащане не е довод, да не го комуникираш това с клиента. Клиента може пък да иска го има и да си плати съответния проект!  На мен ми излезе много скъпо да преправям проекта след като вече беше одобрен от общината. Защото аз осъзнах какво е проектирано, чак когато стоителят започна да работи и ме пита разни неща!  Не ми е лесно и евтино да намеря майстор, който да преправи стълбите, защото проектанта е решил, че бай Пешо, ще съобрази нивата при наличие на проект за подово отопление! Не ми е лесно и да се чудя къде да дяна канализационните тръби, защото ако следвам проекта, те отиват в трегера (или там както му се вика), а ако ги преместя нянякъде, заемат мястото от самта баня. И накрая се чудя въщност какво точно съм получила като проект, като трябва почти всяко нещо на място да се мисли.

# 103

Какво означава, че не се заплаща? Вие обяснявате ли на Вашите клиенти, какво означава да им направите проект без хидрозолзция на основите? Те взимат ли информирано решение, да одобрят проект без такава част?
Изграждането на една къща не е никак евтино и за мен лично спестяването на тази част от проекта, нито е добре за проектантите, нито е добре за възложителите!

Относно заплащането, от Вас зависи Вашия труд да е добре платен. След като майсторите казват, моята цена за лепене на плочки е 90лв на м2, защо и Вие да не казвате? Но не е лошо проектантите да предлагат проекти адекватни на съвременната действителност! За мен лично включването на проект хидроизолация е нещо, което трябва да се предлага от всеки уважаващ себе си проектански екип. Защото ако обекта се компрометира, заради липсваща хидроизолация, то тогава целия труд на проекантите "олеква". Също така за мен лично е задължителен разговора за проектирането да започва с енергийната ефективност на обекта.
С цялото това нещо исках да кажа, че има крещяща нужда от добри проекти, които да обхващат всички съвременни детайли като хидроизолация, енергийна ефективност и т.н.

Само да допълня, че аз като попитам един майстор, ама ти защо ми взимаш толкова много, а бай ти Пешо ми взима на половината, той започва да ми обяснява - аз, правя това и това. Всички тези неща ти гарантират, че можеш да си използваш банята с десетилетия. Бай ти Пешо, прави това и това - после ще имаш проблеми на 2-та година и ще правиш ремонт.

Трябва комуникация с клиента, а не да се изключват разни части, без да се обясни, защо се прави. Липсата на заплащане не е довод, да не го комуникираш това с клиента. Клиента може пък да иска го има и да си плати съответния проект!  На мен ми излезе много скъпо да преправям проекта след като вече беше одобрен от общината. Защото аз осъзнах какво е проектирано, чак когато стоителят започна да работи и ме пита разни неща!  Не ми е лесно и евтино да намеря майстор, който да преправи стълбите, защото проектанта е решил, че бай Пешо, ще съобрази нивата при наличие на проект за подово отопление! Не ми е лесно и да се чудя къде да дяна канализационните тръби, защото ако следвам проекта, те отиват в трегера (или там както му се вика), а ако ги преместя нянякъде, заемат мястото от самта баня. И накрая се чудя въщност какво точно съм получила като проект, като трябва почти всяко нещо на място да се мисли.

Koлко хубаво ако всичко дето се очаква се прави. Аз вярвам че някой ден като дадът един проект, не е просто за да мине в общината. Реално някой ще е помислил точно как би минавала една тръба, защо кабела да е ей тук и там, защо прозореца трябва да е с еди каква си големина и място, щом ще слагаш бюро да работиш там и т.н. Сега всеки ден взимаме поне по 2-3 решения, защото излиза нов и нов казус. За цената на труда не е толкова лесно, просто защото няма една обща гилдия и да каже - цена труд на час - Х лв.

# 104
Поне за хидроизолацията очаквах да се први. Защто това наистина може изцяло да компрометира обекта, който се изгражда. Топлоизолацията в днешно време също е задължителна, но и тя се пренебрегва.

Плочкаджиите не знам да си имат гилдия, но си вдигнаха ставката. Общите работници също. То май всички по веригата са вече с доста по-високи ставки спрямо преди 3-4 години.
Не знам защо проектантите останаха на същите ставки... Обаче и частите, които проектират са адекватни за преди 20-30г. Някак си няма диалог за нещата, които трябва да се проектират към днешно време.

Общи условия

Активация на акаунт