Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 46

• 47 776
  • 798
  •   1
Отговори
# 135
Отворената камина със сигурност ще се "бие" с рекуператора. Аз не мога да си представя как може да се реши този въпрос, осевен със спирането на рекуператора, когато камината работи.

# 136
Благодаря на всички включили се!

@nellytan1:

Относно камината - ще се ползва само и единствено за уют, не и за отопление и поне за мен отворените камини изпълняват тази си роля по-добре. Затворената ми е малко “синтетична”, ако мога така да се изразя.

С проектантския екип тепърва започваме фината настройка и започваме да обсъждаме тези неща. Някои решения обаче предпочитам да си ги взема сам.
Ако искате нон-стоп да си цапате пода и въобще помещението, където ще ви е откритата камина, то слагайте такава. Оставете романтиката на страна и помислете рационално. Ако не ви трябва камина за резервно отопление по-добре изобщо не монтирайте такава. Това са излишни разходи, отнемане на пространство от помещението (около нея поне на 2 - 3 метра не трябва да има нищо), нон-стоп нужда от почистване на прах и пепел, понякога като върне комина може да излезе и пушек, който да ви окади стените и тавана около камината - т.е. ремонт в скоро време. Ако чак толкоз държите на камина, то поне сложете затворена или ако ви е за нещо там да ви блещука в зимните вечери, най-добре е нещо на ток за украса.
https://shop.jilishta.com/4929-elektricheska-kamina-1600-w-s-pos … avka-stklena.html

# 137
  • Пловдив
Когато работи камината -2-3 часа ,спиране рекуператора .После го включвате на макс и така ...В Англия повечето къщи имаха отворени камини -коя на газ,коя на дърва и нищо не се случва ако работи няколко часа без приток на въздух от другаде .
Разбирам ,че ще е с комин към нея .Което си е проблем за една въздухоплътна къща ,защото за да е енергийно ефективно трябва да има някаква клапа ,която да затваря комина ,когато камината не работи .Или да се затваря някъде при камината ,но целият му път  в къщата да е
добре  изолиран .Изобщо ,за уют , и открита  камина на биоетанол +рекуператор   , без комин  ще свърши работа .

# 138
Здравейте, имам такъв въпрос: на нашия парцел има една стара постройка, която искаме да махнем, но за да не викаме два пъти машини, искаме да я махнем като започнем строежа. Въпроса ми е когато се входира проектът в общината, необходимо ли е тази сграда да е премахната преди това? Има ли вероятност да върнат документите заради наличието й?

# 139
Здравейте, имам такъв въпрос: на нашия парцел има една стара постройка, която искаме да махнем, но за да не викаме два пъти машини, искаме да я махнем като започнем строежа. Въпроса ми е когато се входира проектът в общината, необходимо ли е тази сграда да е премахната преди това? Има ли вероятност да върнат документите заради наличието й?

Не е необходимо. Могат да ви искат да се подпишете, че ще я съборите, но дори това не е необходимо. Аз ги отказах от тази идея като им посочих, че новата постройка е върху вече съществуващата незаконна барака.

# 140
Не е задължително. Вероятност винаги има, ако проекта не отговаря на изискванията.

# 141

Не е необходимо. Могат да ви искат да се подпишете, че ще я съборите, но дори това не е необходимо. Аз ги отказах от тази идея като им посочих, че новата постройка е върху вече съществуващата незаконна барака.
Незаконна в какъв смисъл? Нашата е узаконена с документ за търпимост (мисля че така се казваше) и я има на скицата/визата за проектиране.

# 142
Въпросът ви като цяло не е ясен. Никъде не сте написали, че става въпрос за законна постройка. Защо мислите, че трябва да я махнете? Заради позволеното РЗП ли?

Иначе и нас така ни посъветваха - разрушаване при започване на строителни работи.

# 143
Въпросът ви като цяло не е ясен. Никъде не сте написали, че става въпрос за законна постройка. Защо мислите, че трябва да я махнете? Заради позволеното РЗП ли?

Иначе и нас така ни посъветваха - разрушаване при започване на строителни работи.
Тя ако е незаконна и никъде не фигурира в документите е ясно, че казус няма и може да се махне когато искаме. Постройката е с удостоверение за търпимост, има я на скицата, която ни дадоха от общината. Не е проблем РЗП, по-скоро се притеснявам дали ако новата постройка попадне върху старата, това някак документално да обърка нещата и да ни върнат проекта. Един геодезист каза,че няма проблем, друг - че е редно да я махнем преди да започнем проектиране.

# 144
  • София
Ние също имахме в парцела нанесена сграда, но реално имаше само едни частични "камофлажни" основи. Вероятно предишните собстваници така са запазили парцела си от отчуждаване.
При предварителната среща с гл. архитект той ни обясни, че ако желаем, можем да я ползваме, но ние не пожелахме. С една дума, действайте си документите и събаряйте когато искате, стига да не пречи на новите граници на постройката, т.е да е необходимо да се бие колче вътре.

# 145
Скрит текст:
Не се обръщайте към геодезисти по въпроси свързани със ЗУТ и вероятността да чуете някоя глупост рязко намалява.
Редактирам си мнението за да няма отново обидени.
Когато имате въпроси свързани със ЗУТ, моля обръщайте се към архитекти за да не останете разочаровани впоследствие!

Последна редакция: ср, 20 мар 2024, 01:17 от jele3

# 146
  • София/Варна
Не се обръщайте към геодезисти по въпроси свързани със ЗУТ и вероятността да чуете някоя глупост рязко намалява.
Колега пак започна със странни изявления.

# 147
Скрит текст:
Редактирам си мнението за да няма отново обидени.
Когато имате въпроси свързани със ЗУТ, моля обръщайте се към архитекти за да не останете разочаровани впоследствие!
Честно казано,това беше непоискан съвет от негова страна когато помолихме за заснемане на парцела. Според него, за да е коректно заснемането тази сграда трябвало да я няма. И аз от там тръгнах, че след като очевидно ще я има на документите, дали това би ни попречило да строим. Разбира се, че ще я махнем, но вкарването два пъти на машини в обекта ще оскъпи нещата и ако е ненужно, ние предпочитаме когато дойдат за строежа просто да махнат постройката.
Вчера се консултирах и с архитекта на общината, като цяло доколкото разбрах уж не е проблем, но сякаш не ме убеди категорично.

# 148
  • София
Пречи ли на вашия архитект за проекта?
Ако не и ако архитекта на общината казва, че и за него е ок да седи до започване на строежа не виждам какво толкова се чудите.

# 149
  • София
Каква замазка сте направили над тръбите за подово отопление?
Препоръки от производител - калциево-сулфатна - минимум 25 мм, оптимално 30-35 мм, осигуряваща 100% топлопроводимост.
Циментно-пясъчка - там минимум 50 мм, като този вид осигурява 70% топлопроводимост.

Общи условия

Активация на акаунт