(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 56)

• 37 189
  • 730
  •   1
Отговори
# 195
Голям процент от хората вече отглеждат всичко в повдигнати лехи. Всеки казва, че е много по-лесно и хубаво така. Не си играят да пленят, защото мулчират, а и не копаят, не фрезоват и там всичката необходима работа по една градина.
Така се спестявало време и затова го правят. Садят и после берат уж малко труд се влагало.

# 196
Аз не харесвам мулч и повдигнати лехи . Повдигната мислих да правя само за подправките .  Обичам да ме боли кръста и пръстите да са зелени .

# 197
За повдигнатите лехи - имай предвид че с тази височина  конструкцията ще е много тежка, с времето ще започне да сляга на места и може да се разкриви. Т.е ти трябва много добре подготвена, здрава и стабилна основа.
Не бих ползвала дърво или нещо друго различно от бетон, защото след няколко години ако започне да се разпада, ще имаш проблем как да го укрепваш.
Чисто практически, ако не си в дъждовен регион повдигнатите лехи искат много поливане. За да не губиш време може да се инсталира капково, ти ще си прецениш дали разходите за вода си струват.
Пръстта в тези лехи с времето се изчерпва и трябва да се подмени.

Не разбрах защо трябва да са повдигнати лехи, не става ли  да вдигнеш плътна ограда на желаната височина, може и да е зидана за по-сигурно. И пред оградата да си садиш каквото искаш в земята. Или кучето ще влиза в лехите? Ако са храсталаци и отзад е плътна ограда, бързо ще изгуби интерес към тях.
Задигнатите лехи са ми единствената опция. Или с тях или никаква градина.
Причините:
Кучето, бултериер, перпето мобиле, няма вариант за умора. Умиране има, спиране, не.
Достатъчни са му 3 секунди спринт в режим хеликоптер и край . Препикаването също.
Тийна , все подритва топка, фикс, мания, а тренира всеки ден. С него мога фа се разбера а и расте всеки ден, все ще кротне.
Кръста, понеже съм по-ербап от мъжете, бачкам заедно с тях, професията ми също е мъжка , макар не толкова физически изискваща. Слабо място ми е. Не искам да съм на коленца, постоянно. Ще издържа 1 сезон макс.
Естетика на двора, едно е да си сред разоран двор, съвсем друго е подреденото пространство, което предлага подобна конструкция .

За основите сте абсолютно права . Какъвто и вариант да избера, ще трябва да вкопая.
Сега обсъждам и с мм, той ми предлага директно или зидане с газобетон или основа 25см,кофтаж, и изливане, като подпора. Държа да ми е в протежение на границите на имота. По средата е къщата и зелена площ.
Pinterest , постоянно ме обстрелва с уникални визии. Стремя се към нещо такова.

# 198
По-лесно е, съгласна съм, и аз повечето неща не ги садя в земята. Но си има допълнителни проблеми и друг вид работа, които при отглеждане в земята ги нямаш. Добре е човек да се запознае и с недостатъците.

По строителните борси се продават едно огромни г-образни бетонови елементи, точно за изграждане на подпорни стени. Погледнете дали с тях няма да ви е по-лесно. Със сигурност са мнооого здрави и има всякакви височини.
Сега се сетих още нещо, в повдигнатите лехи може да се завъдят мишки, добре е да се облицоват със ситна метална мрежа под пръстта. Снадките на мрежата се връзват плътно с неръждаема тел, тези гадове мишките намират и най-малката пролука и се вмъкват отдолу.

# 199
По-лесно е, съгласна съм, и аз повечето неща не ги садя в земята. Но си има допълнителни проблеми и друг вид работа, които при отглеждане в земята ги нямаш. Добре е човек да се запознае и с недостатъците.

По строителните борси се продават едно огромни г-образни бетонови елементи, точно за изграждане на подпорни стени. Погледнете дали с тях няма да ви е по-лесно. Със сигурност са мнооого здрави и има всякакви височини.
Сега се сетих още нещо, в повдигнатите лехи може да се завъдят мишки, добре е да се облицоват със ситна метална мрежа под пръстта. Снадките на мрежата се връзват плътно с неръждаема тел, тези гадове мишките намират и най-малката пролука и се вмъкват отдолу.
За габиони ли става дума?
Мрежа ще имам, предвидила съм я на дъното. За мишки никога не съм чувала, ще търся инфо.
Относно поливането, със сондаж сме, няма да ми трудоемко, нито скъпо.

# 200
Скрит текст:
Благодаря ви!
Няма пръст още. В буркан с вода е сложен. Обаче имам много орхидеи.
Дали да не напръскам и тях?

Дъждец, колко е голяма тази въшка? Нещо не мога да се ориентирам от снимката.
Колкото половин или 1/3 от лещено зърно. Големичка е.

За повдигнатите лехи. Моята почва е глинеста, под наклон, градината е в ниското. При порои, от улицата могат да дойдат потоци вода и буквално измиват горния слой в реката, която минава в долния край.
Имам повдигнати лехи в 2/3 от градината. Не са естетически. Направени са от обикновени дъски. Не се сменят трудно, просто се маха едната и се заковава другата. В началото не ги бях импрегнирала, подменените ги мазах с нещо и после с боя.
Обаче това как такива лехи не се копаят, плевят, фрезоват и всичко си расте, е само на клипчетата в интернет. Ако някой живее на мястото и всеки ден наобикаля градината и маха някакви малки стръкчета тревички, тогава може и да става. Но при един ден на седмица или даже на 2-3 седмици, няма как да не расте трева.
Всичките дейности ги правя и си тревясват яко в един момент. Мулчирам  с окосен райграс, картони и върху него слагам и други оскубани треволяци.
В един момент райграсът не успява да смогне да порасне толкова, колкото бързо се абсорбира мулчът от лехите.
Също фрезата е малка и лесно се вдига от леха в леха, лехите са дълги. Ако човек има голяма фреза и къси лехи, няма да може да се работи в тях.
Вариант за некопане е всяка есен да се застилат с картони и отгоре да се насипва нова пръст плюс дебел мулч слама например.

Последна редакция: пт, 22 мар 2024, 16:29 от Дъждец

# 201
Флокс е права за мишките . Работила съм като берач на домати , въпреки , че бяха в земята мишките си ядоха доматки . Ядът си ги де .

# 202

Ето това са, късата част остава под лехата

Така изглежда готовата леха

# 203
..... не копаят, не фрезоват .... и после берат ...
Това много ме развесели, Морковелка! Hands V
Сега ще копая в събота и неделя с умсивка! Smile
Защото ако не копаем, как ще поддържаме форма? Копането си е фитнес.Innocent

# 204

Ето това са, късата част остава под лехата

Така изглежда готовата леха

[/quote
О, това изглежда стабилно и добре.
Много благодаря!

# 205
И на мен ми харесаха тези г-образни бетонни блокчета. Ще погледна наоколо за цени и размери.
На нас ни предстои подмяна на стените на повдигнатите лехи, когато имаме повече време. Ще са бетонни, но да видим какви точно.

# 206
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
усещам, че съм като черна станция....
тези повдигнати лехи с височина един метър как се обработват?
аз съм 1,58 и на такава височина май ще ми трябва столче. Simple Smile

# 207
Права си, Добри. Трябва да са толкова тесни, че с ръка спокойно да достигаш задната стена. И в лехата не сеееш домати и увивен грах, а да кажем - моркови. Или за най-лесно - цветя, храна за душата Grinning

# 208
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile Simple Smile Simple Smile само да се върнем. така ще си нахраня душата, че цялата градина ще е в цветя. Simple Smile

селската ни градинка Simple Smile вчера

# 209
..... не копаят, не фрезоват .... и после берат ...
Това много ме развесели, Морковелка! Hands V
Сега ще копая в събота и неделя с умсивка! Smile
Защото ако не копаем, как ще поддържаме форма? Копането си е фитнес.Innocent
Ама така правят, бе 🤭. Всеки иска мързеливата и говорят, че нямат и време и затова предпочитат този начин.
Всичките, които ги гледам в Ютюб тая песен пеят за тези повдигнати лехи.
А и да някои казват, че ги правят заради почвата или неподходящ терен за отглеждане на нещо.
Та и те станаха мода.

Много ме е яд, че тази година пиперките решиха да не станат ☹️🥹.
Миналата година бяха лютите чушлета и подобните им, а тази важните 😞 .
Само това ми е поникнало
Скрит текст:
И за патладжаните имам големи съмнения ще порасне ли  нещо.
Почвата ли тая година нещо не ми е хубава, но не ми харесват как тръгват и се развиват семенцата.

Общи условия

Активация на акаунт