Каква бяла козметика да изберете? На въпросите ви отговаря Аргир Коватлиев

• 56 424
  • 265
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте Аргир,
Може ли да препоръчате нещо за т.нар. ягодова кожа по краката?

Здравейте!

Имам няколко въпроса преди отговори.
След обезкосмяване ли се получава и как и с какво обезкосмявате краката?
Продукти и пособия, ако е възможно да споделите.

Благодаря!

Последна редакция: пн, 20 окт 2025, 11:55 от Рaдост

# 256
Здравейте Аргир,

Под коленете обезкосмяването е с епилатор. Над коленете - с ножче.
Няма разлика във външния вид на кожата.
Дори и да оставя по-дълги косъмчета, т.е. някакъв период без обезкосмяване, пак няма разлика.

Продукти - душ гел + каквото ножче имам, нищо специално.
Епилатор на Браун.
Други продукти  (лосион, пилинг и т.н.) използвам рядко.

# 257
  • Варна
Здравейте!
Днес в търсенето на нов дневен крем открих Вашата тема. Ако е удобно, мога ли да се възползвам от Вашия съвет за ежедневна грижа за лице и най-вече околоочния контур? Аз съм на 61 години и нямам някакви сериозни дълбоки бръчки, както и петна и белези по лицето. Моля за Вашето мнение като специалист и запознат с нова козметика, която е на пазара. предварително Ви благодаря!

# 258
  • Поморие
Здравейте!
Много се радвам, че в тази тема специалист обръща внимание на проблеми, с които всички се сблъскваме в стремежа си да се грижим за себе си!
Надявам се да получа препоръка за действащ и не твърде скъп (макар че съм отворена към предложения) околоочен/подочен серум или крем. Пробвала съм дрогерийни и по-скъпи марки, корейска козметика. На 40 години съм и освен фините бръчици, вече забелязвам тъмни кръгове под очите, понякога подуване. Кожата около очите ми е тънка, суха, дори без крем усещането е за драскане и опъване.
Благодаря предварително! Yellow Heart

# 259
Здравейте! Каква козметика бихте препоръчали за кожа- изключително чувствителна (склонна към дерматит и с прояви на псориазис)?
Благодаря Ви предварително!

# 260
Скрит текст:
Здравейте Аргир,

Дори и да оставя по-дълги косъмчета, т.е. някакъв период без обезкосмяване, пак няма разлика.

Епилатор на Браун.
Други продукти  (лосион, пилинг и т.н.) използвам рядко.

Здравейте!

При враснали и „обратни“ косъмчета проблемът най-често не е в метода, а в комбинацията от триене, липса на подготовка и недостатъчно възстановяване на кожата.

Как да подобрите бръсненето:

Преди бръснене използвайте топла вода и мек измивен продукт – това омекотява косъма и улеснява чистото срязване.

Използвайте продукт за плъзгане и бариера (крем/гел/масло за бръснене), а не само душ гел – така се намалява дразненето и рискът от врастване.

Бръснете с лек натиск и къси движения; при склонност към враснали косъмчета е по-добре по посока на растежа.

След бръснене:

Изплакнете с по-хладка вода и нанесете лек, успокояващ продукт с хидратиращи и бариер поддържащи съставки.

1–2 пъти седмично включете много нежен пилинг (химичен, не абразивен), за да не се натрупват мъртви клетки около фоликулите.

Важно:
Оставянето на косъмчетата да пораснат не решава проблема, ако кожата остава суха или раздразнена – ключът е по-малко травма и повече подкрепа за кожната бариера.
И да напомня, че има кожи, които са много предразположени към подобни ситуации и състояния.

Хубав и лек ден!

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 09:43 от Рaдост

# 261
Здравейте! Каква козметика бихте препоръчали за кожа- изключително чувствителна (склонна към дерматит и с прояви на псориазис)?
Благодаря Ви предварително!

Здравейте!
Описаното от Вас състояние е сериозна чувствителност на кожата, която не е просто козметичен въпрос, а често изисква пристъп на грижа, който минимизира всички потенциални дразнители.

За кожа, склонна към дерматит и с прояви на псориазис, подходът трябва да бъде максимално нежен, подкрепящ бариерната функция и без излишни съставки:

Какво да търсите:

Ултранежно почистване — без аромати, етерични масла, оцветители и сулфати.

Козметика с минимален брой съставки — колкото по-чиста е формулата, толкова по-малък е шансът за дразнене.

Бариерно поддържащи продукти — с хидратанти като глицерин, сквалан, серамиди, пантенол, които поддържат кожната бариера, а не я „стимулират“.

Без аромат и без активни съставки, които могат да провокират реакция.

Какво да избягвате:

Парфюми, етерични масла, оцветители, алкохоли и силни ексфолианти.

Многобройни продукти в рутина — при такава кожа по-малко е повече.

Препоръчителна стратегия:

Един-два продукта в рутината: много мек измивен продукт + успокояващ, бариерно поддържащ овлажнител и слънцезащита за деня.

Ако е необходимо, можете да търсите нежни, богати текстури от аптечната верига, които са формулирани за чувствителна/алергична кожа.

Ако симптомите продължават или се влошават, консултация с дерматолог на живо е разумен следващ ход, за да се прецени индивидуалният Ви случай и евентуално да се адаптира грижата според конкретните нужди на кожата.

Желая красив ден!

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 09:46 от Рaдост

# 262
Здравейте!
Днес в търсенето на нов дневен крем открих Вашата тема. Ако е удобно, мога ли да се възползвам от Вашия съвет за ежедневна грижа за лице и най-вече околоочния контур? Аз съм на 61 години и нямам някакви сериозни дълбоки бръчки, както и петна и белези по лицето. Моля за Вашето мнение като специалист и запознат с нова козметика, която е на пазара. предварително Ви благодаря!

Здравейте!

За една успешна дневна рутина на тази възраст са напълно достатъчни няколко добре подбрани стъпки:
нежен почистващ продукт, хидратиращ и овлажняващ дневен крем (може да съдържа активна съставка, но това не е задължително) и слънцезащита с фактор поне SPF 30, която е ключова за поддържане на кожата във времето.

За зоната около очите много добре се отразяват кремове с хиалуронова киселина, подхранващи масла като жожоба, сквалан, бадем или макадамия, витамин Е, серамиди и други антиоксиданти. Ако кожата Ви го понася, бакучиол също може да бъде чудесно допълнение.

Същите съставки са отличен избор и за крема за лице — важното е продуктите да са комфортни за кожата и да се използват с постоянство.

Красив ден!

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 09:46 от Рaдост

# 263
Скрит текст:
Здравейте!
Много се радвам, че в тази тема специалист обръща внимание на проблеми, с които всички се сблъскваме в стремежа си да се грижим за себе си!
Надявам се да получа препоръка за действащ и не твърде скъп (макар че съм отворена към предложения) околоочен/подочен серум или крем. Пробвала съм дрогерийни и по-скъпи марки, корейска козметика. На 40 години съм и освен фините бръчици, вече забелязвам тъмни кръгове под очите, понякога подуване. Кожата около очите ми е тънка, суха, дори без крем усещането е за драскане и опъване.
Благодаря предварително! Yellow Heart

Здравейте! 🌿
Много Ви благодаря за доверието и подробното описание — то всъщност насочва доста ясно към най-важното.

При усещане за опъване, „драскане“ и сухота около очите ключовият фактор е хидратацията и подхранването, а не търсенето на „чудодеен“ продукт. Околоочните кремове и серуми не са магически и, за съжаление, много трудно повлияват реално тъмни кръгове и торбички, тъй като те често са свързани със съдова структура, генетика или задръжка на течности.

Това, което обаче работи видимо добре, е формула, която да направи кожата:

по-гладка

по-сочна

по-еластична

по-свежа на вид

Търсете околоочен продукт с:

хиалуронова киселина (за моментална хидратация)

пантенол и други хидратанти

качествени масла (сквалан, жожоба, бадем)

серамиди и ектоин за комфорт и бариерна грижа

витамин Е и антиоксиданти

ниацинамид (в умерени количества)

бакучиол – много добър, нежен избор

За вечерна грижа, ако кожата Ви е адаптирана и го понася, може да се използва и ретинол в ултраниска концентрация, специално формулиран за околоочната зона — но това не е задължително.

Важно е да имате реалистични очаквания: с добър хидратиращ крем, използван редовно, често се вижда изненадващо положителна промяна в текстурата и свежестта на зоната. А за тъмните кръгове — понякога най-коректното решение остава добрият коректор 😊

ВАЖНО и ЛИЧНО:
Като формулатор ще бъда директен: намирам за неразумно и напълно излишно в околоочни кремове да се влагат ароматизанти и етерични масла.
Зоната около очите е тънка, чувствителна и реактивна – ароматът не носи никаква функционална полза, а само повишава риска от дразнене, сенсибилизация и дискомфорт, особено при дългосрочна употреба.

Последна редакция: пн, 05 яну 2026, 09:48 от Рaдост

# 264
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте Аргир,

Епилатор на Браун.
Други продукти  (лосион, пилинг и т.н.) използвам рядко.

Здравейте!

При враснали и „обратни“ косъмчета проблемът най-често не е в метода, а в комбинацията от триене, липса на подготовка и недостатъчно възстановяване на кожата.

Как да подобрите бръсненето:

Преди бръснене използвайте топла вода и мек измивен продукт – това омекотява косъма и улеснява чистото срязване.

Използвайте продукт за плъзгане и бариера (крем/гел/масло за бръснене), а не само душ гел – така се намалява дразненето и рискът от врастване.

Бръснете с лек натиск и къси движения; при склонност към враснали косъмчета е по-добре по посока на растежа.

След бръснене:

Изплакнете с по-хладка вода и нанесете лек, успокояващ продукт с хидратиращи и бариер поддържащи съставки.

1–2 пъти седмично включете много нежен пилинг (химичен, не абразивен), за да не се натрупват мъртви клетки около фоликулите.

Важно:
Оставянето на косъмчетата да пораснат не решава проблема, ако кожата остава суха или раздразнена – ключът е по-малко травма и повече подкрепа за кожната бариера.
И да напомня, че има кожи, които са много предразположени към подобни ситуации и състояния.

Хубав и лек ден!

Здравейте и честита нова година!
Благодаря за отговора, но аз нямам враснали косъмчета.
Има нещо, което намирам под името "ягодова кожа". Моля за препоръки за справяне с нея.

# 265
Здравейте! Преди няколко години по кожата на лицето ми се появиха малки и бледи петна от слънцето. Те се виждат само отблизо. Не е зле положението. Но искам да ги махна.

Каква козметика най-добре премахва петна по кожата, които са се появили от слънцето?

Същото така, за мен е много важно тази комзетика да не вреди на вътрешните слоеве и да не изтънява кожата. Знам, че лечението с лазер на някои проблеми, води до изтъняване на кожата. Не знам дали същото се случва и с химическата козметика. Аз използвам само био козметика за кожата.

Общи условия

Активация на акаунт