Въпроси за банки и банкови такси - 2

• 40 709
  • 669
  •   1
Отговори
# 630
  • here and now
На мен пък ми беше полезно. Не влизам в сайтовете на банките всеки ден, но всеки ден съм във форума и си гледам известията за темите, които ме интересуват.

# 631
Именно.
Всички банки ще превалутират по фиксинга и безплатно.
Важното е да се види коя банка какви такси има за обслужване на сметките.
ТБИ няма такси.

# 632
Да, и на мен ми беше полезно. Ще кажа на родителите в България. Те се вълнуват и ме карат да чета, специално за превалутирането на сметки, пенсии, обмяна на банкноти

# 633
Да, и на мен ми беше полезно. Ще кажа на родителите в България. Те се вълнуват и ме карат да чета, специално за превалутирането на сметки, пенсии, обмяна на банкноти
Информацията я има от много отдавна https://evroto.bg/bg/euro/citizens/faq

# 634
Те ни проглушиха ушите с превалутирането в банките.

# 635
Погледнете и ДБАНК. Нe са лоша банка. Поне нашия клон. Виждам, че и те са сложили внасяне без такса. То по принцип си е безплатно внасянето на депозит. Сега дори имат по - високи лихви по тригодишните депозити и от TBI. А и не си струва да откриваш сметка при тях защото ще има месечна такса, направо депозит. Вие си изберете какъв срок.

# 636
Погледнете и ДБАНК. Нe са лоша банка. Поне нашия клон. Виждам, че и те са сложили внасяне без такса. То по принцип си е безплатно внасянето на депозит. Сега дори имат по - високи лихви по тригодишните депозити и от TBI. А и не си струва да откриваш сметка при тях защото ще има месечна такса, направо депозит. Вие си изберете какъв срок.
А какво се случва с парите на падеж, ако не искаш да продължиш да ги държиш на депозит там?
Ако ги прехвърлят към сметка в същата банка, значи трябва да откриеш такава и ей ти месечна такса за поне 6 месеца.
Procredit гледах преди време заради депозитите им, те пък задължително откриват И сметка. А ако не ти е нужна, трябва празна да я държиш.

# 637
Може само да си теглиш на падежа и/или да подновяваш. Аз съм била така в повечето банки. Без разплащателна сметка.

# 638
И пак зависи от сумата. Ако е голяма, не мога да ги изтегля и да ги внеса в друга банка с по-изгоден депозит. Ще трябва да минат през разплащателна сметка и превод.

# 639
Еми изтегляш си ги на падежа и закриваш депозита. Или отиваш на падежа и предоговаряш срок или друг вид депозит. Ако не - той автоматично се подновява на едногодишен, стандартен депозит, което не е много изгодно. Затова трябва да се следи. Аз съм с депозитна стратегия от 2009 год., с над 30 активни в момента депозита, и прилежно ги попълвам в папки, таблици, гугъл календар. Цяла професия си е Simple Smile. Правиш малки депозити, и така почти всеки месец си ги теглиш, че все някой е на падеж - 3 , 5 годишни имам и внасяш, където има по - изгодна лихва, ако е там най- изгодно, просто си предоговаряш депозита.

# 640
...с над 30 активни в момента депозита
...
Правиш малки депозити, и така почти всеки месец си ги теглиш, че все някой е на падеж - 3 , 5 годишни имам и внасяш, където има по - изгодна лихва, ако е там най- изгодно, просто си предоговаряш депозита.
Хубава тактика е много депозити с малка сума или поне няколко от тях да са с малка. Така, ако се наложи да се ползва част от парите, няма да се загуби лихвата.

# 641
Да, така е добре, че можеш ако ти потрябват спешно пари, да прекратиш най-скоро открития с минимална загуба на лихва, или да изчакаш някой ден и да дойде падеж. Лошото е, че обикновено в офисите ме гледат като досадник, в DBANK си станахме дружки Simple Smile. В TBI приложението е удобно, че се откриват онлайн и няма такси. То и в други банки става, но изискват да имаш активна сметка, съответно - такса. А аз много мразя банковите такси. свел съм ги до три превода годишно от ЦКБ (там е спест. сметка, преди 2015 г. и е без такса) към ePay - 3х1,08 = 3,24 лв./год. и те ми бодат очите ама нямам засега избор, че там превеждат една пенсия. Вече от ePay си плащам битови сметки, тегля, пазарувам безплатно с Мастеркард (без такса). Нямам други такси по сметки, преводи.

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 10:56 от Seiko7075

# 642
Аз превъртах заплатата през едномесечен депозит и после я теглех на падеж без такса.
После започнах навсякъде да плащам с карта и не съм теглила кеш от две-три години сигурно.
Иначе и аз разбивам на малки депозити, да мога да изтегля без големи загуби в случай на нужда.

# 643
И пак зависи от сумата. Ако е голяма, не мога да ги изтегля и да ги внеса в друга банка с по-изгоден депозит. Ще трябва да минат през разплащателна сметка и превод.

На падеж може да правиш превод, ако имаш активно банкиране.

# 644

КТП - Кредит за текущо потребление

РС - разплащателна сметка в пакет с услуги към нея

Общи условия

Активация на акаунт