Аблация на сърцето -12

• 34 406
  • 742
  •   1
Отговори
# 615

Имате ли консултация с електрофизиолог?

Ако въпросът е към мен, преди втората аблация бях на преглед и консултация при професор Шалганов. Той ми препоръча изследвания в НКБ и 3d скенер на сърцето, преди да прецени дали съм подходящ за аблация. Аз приех, постъпих в болницата за изследвания за два дни и на тяхна база професор Шалганов ми препоръча аблация.
При изследванията скенерът показва и наличието или отсъствието на тромбове в сърцето и съдовете  и тъй като аблацията беше само няколко дни след изследването, не се наложи ехография на сърцето през хранопровода.

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 18:03 от Stilgar

# 616
DeVa®, каква е връзката инсулин - аритмия?! За първи път чувам за това. Благодаря!

Akekina, не бих могла да намеря линк, много отдавна съм го чела, но беше по-скоро, че ускорява пулса, а нали моята аритмия е с пристъпи на много висок пулс, за такива с не ритмичен пулс не знам дали влияние. Обаче високият инсулин влияе цялостно на хормоналната система и на метаболизма, та както и да го гледаме, не е добре да е висок. А той скача предимно след хранене с въглехидрати.

# 617
Разликата между НКБ и Токуда е в използваната система за електроанатомичен мапинг, на Токуда е CARTO, а НКБ е Ensite Navx, на две конкурентни фирми. CARTO се води уж по-добра и с по-детайлно изображение, което има значение когато изгарят точки от сърцето ти. Но в ръцете на добър оператор какъвто несъмнено е проф. Шалганов и другата вероятно върши същата работа.

Много благодаря за отговора!

# 618
Привет на всички!
На 19 май съм на първа консултация при проф. Шалганов. Освен всички епикризи и изследвания, трябва ли да нося изследване от холтер, който да е направен преди прегледа? И ако може да ме упътите къде се намира кабинета, в който преглежда.

# 619
Разликата межди двата метода на мен ми ги обясниха така.: с carto метода все едно се гримираш на огледало, а с другия на телефона ти, когато е загасен. При carto метода има много по-голяма възможност за прецизност.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 14:18 от akekina

# 620
Привет на всички!
На 19 май съм на първа консултация при проф. Шалганов. Освен всички епикризи и изследвания, трябва ли да нося изследване от холтер, който да е направен преди прегледа? И ако може да ме упътите къде се намира кабинета, в който преглежда.

Не е нужно специално да правиш. Ако имаш някакви стари, носи тях.

# 621
Разликата межди двата метода на мен ми ги обясниха така.: с carto метода все едно се гримираш на огледало, а с другия на телефона ти, когато е загасен. При carto метода има много по-голяма възможност за прецизност.
Съществена разлика!

# 622
За прегледа при проф. Шалганов трябва преди това да се запишеш на регистратурата на Медицинския център към болницата (може и по телефона). Там ще те упътят къде се намира кабинетът - на същия етаж, в същия коридор, където е регистратурата.
За предварителен  холтер 24 часа ЕКГ - според скромното ми мнение никога не е излишен.

А относно двата метода за "картографиране" на сърцето - аз нищо не разбирам, но когато проф. Шалганов ми направи аблацията преди 14 месеца в НКБ, нещо никак, ама никак не изглеждаше, че "се гримира на екрана на загасен телефон". Почти пет часа продължи аблацията и той през цялото време действаше извънредно бързо и точно, с уверена ръка местейки електроди от точка на точка в дърцето. И постоянно обясняваше на асистента си - млад доктор, какво прави и как го прави.

Последна редакция: пт, 09 май 2025, 15:40 от Stilgar

# 623
Сравнението между двата метода е метафора, която лекар ми даде за пример. И да, при карто метода операциите са с много по-малка продължителност поради много по- голямата видимост.

# 624
Здравейте, на майка ми (71 г) й правиха две коронарографии в НКБ през октомври 2023 и година по-късно през октомври 2024, като и при двете процедури има направена балонна дилатация на Лцх коронарна артерия на едно и също място, поради 85% стеснение и последваща рестеноза. Беше ни обяснено, че стент не може да се постави, поради малък калибър на съда < 2.5 мм. Правихме последователно няколко холтера след дилатациите и в двата случая се видя чувствително подобрение на аритмията на 3-тия месец след балонните дилатации - под 2000 екстрасистоли общо (камерни и надкамерни), но на 5-тия и 6-тия месец аритмията отново се влошава. През март 2024-та на холтер установихме над 6000 екстрасистоли, а този април, 6 месеца след втората коронарография и дилатация положението значително се влоши. Последният холтер показа сигнификантен брой камерни екстрасистоли (15 852) с продължителни епизоди на камерна бигеминия, 133 камерни куплета, 37 камерни триплета. Надкамерните екстрасистоли са 164, 14 надкамерни куплета и 13 надкамерни триплета.

Тъй като нямам холтер в нас, за "мониторинг" използвам апарат за кръвно, с който меря кръвното на майка ми като следя колко ритмично тупка иконката със сърце на екрана на апарата. През последните дни забелязвам, че се появяват паузи от по 2 секунди между 3 последователни удара (мигвания на иконката със сърцето), после ритъма се забързва и отново следват по-бавни удари, но досега не бях хващал 3 последователни удара с пауза от по 2 секунди между тях. Вчера майка ми повърна без видима причина и в момента съм на нокти дали отново да посетим кардиолог. Повдигна й се, но бързо й мина. Няма други оплаквания, даже след като повърна направихме разходка, задъхва се при ходене, но това е от 2 години. Трябва ли да се притесняваме заради забавянето на ритъма по 2 секунди между 3 последователни удара?

Обмислям аблация да правим и тепърва ще събирам мнения, но тя има и повишено налягане в белодробната артерия (30-35 mmHg), заедно със стеснение 85%, което не можаха да стентират и не знаем дали при тези "находки" аблацията няма да е противопоказна.

# 625
С медикаменти не се ли повлияват тези екстрасистоли?
Не знам дали е така, не съм лекар, но мисля, че аблация се прави на здраво сърце.
Все пак се консултирайте с електрофизиолог.
Носете всички епикризи и холтери.

# 626
За аритмията приема Сотагама (соталол) 80 мг 2 пъти на ден. След откриването на 16-те хиляди екстрасистоли дозата бе променена от кардиолога на 1-1/2-1, като на обяд трябва да взима по допълнителна 1/2 таблетка. Но майка ми не може да си наложи рутина да взима и на обяд хапче и след няколко пропуска реших да не пие на обяд 1/2 хапче. Постоянните вариации в дозата при пропуснат прием могат да усилят аритмията, затова засега предпочетохме да не приема допълнителна доза на обяд.

# 627
Полза от Сотагама нямах, даже повече ми станаха. Само с Амаритон се разбрахме.

# 628
  • Sofia
Здравейте на всички!
Някой правил ли е аблация при д-р Гарвански в Аджибадем Сърдечно-съдов център? Бих искала някой да сподели мнение

# 629
Изберете си една от двете болници, НКБ или Токуда. Ако искате да сте спокойни.

Общи условия

Активация на акаунт