Аблация на сърцето -12

• 34 411
  • 742
  •   1
Отговори
# 600
Специално питах за степента на облъчването при самата процедура на електроаблация - моята продължи повече от 4 часа.
Обясниха ми, че облъчването е много слабо.
От първата аблация минаха пет години, а от втората - година и два месеца. И аз съм жив.

# 601
Привет на всички!
През 2019 преживят остър инфаркт и съм с 1 стенд. От около 1 години съм с мъждене на сърцето. На 12 март се почувствах зле и лекуващия ми кардиолог ми постави холтер, оказа се че имам над 300 000 екстрасистоли. Отидох веднага в НКБ но в спешното се оказа, че няма свободно женско легло и ме върнаха. Прибрах се и на другия ден постъпих в друга болница, където ме наситиха с кордерон. Направиха ми отново коронография, за да видят дали има ново запушване, но се оказа, че стенда е проходим. Записах си час за проф. Шалганов за средата на май месец, но тъй като се бях доста притеснила ходих и в Сити клиник. Там отново ми поставиха холтер и д-р Предовски каза, че за момента не съм за аблация. Това хубаво, но има дни, в които се чувствам много зле /както днес/. Усещам това прескачане на сърцето много ясно и при мен пулса пада до 45-50 /четох, че при вас се вдига/. Тъй като съм по-пълничка ми обясниха, че било почти невъзможно да се направи тази аблация. Пия Кордарон сутрин, Ксарелто и още една шепа други хапчета. Много се радвам за тези, които са преминали през аблация и са доволни. Аз също бих се подложила на тази интервенция - искам да съм по-пълноценна майка.

# 602
Не се притеснявайте от скенера, такава е процедурата- вкарват ви контрастно вещество през абоката, вкарват ви и ви казват дишайте, не дишайте, усещате леко затопляне - трае кратко и не е неприятно. Така се вижда абсолютно всичко- дали има нещо по артериите, дали има увреждане по сърцето….тоест прави се карта на сърцето 🙂 Първият прием е за пълни изследвания и скенер и вторият за самата аблация.
А тези кратки епизоди на излизане от ритъм как ги регистрирате, какво усещате?
Много благодаря! Те са от няколко секунди до 1-3 минути. Но са през ден, през два. Особено ако легна след хранене.  Регистрирани са с холтер.  Усещането е все едно, че сърцето прави кълбенца и се ускорява пулса. Simple Smile  Овладяват се с коремно дишане или с валидол на спрей.  Но от опита знам, че могат да станат по-продължителни. Ще видя какво ще каже доц.Трайков. И после ще трябва да реша НКБ или Токуда. Thinking

# 603
Разликата между НКБ и Токуда е в използваната система за електроанатомичен мапинг, на Токуда е CARTO, а НКБ е Ensite Navx, на две конкурентни фирми. CARTO се води уж по-добра и с по-детайлно изображение, което има значение когато изгарят точки от сърцето ти. Но в ръцете на добър оператор какъвто несъмнено е проф. Шалганов и другата вероятно върши същата работа.

# 604
  • Пловдив
Чета отдавна темата, но все още съм объркана и не знам какво да направя. Имам екстрасистоли от много време (знам за тях от 9 години). Последните три години зачестиха, както и симптомите - умора, задух, стягане. Смених няколко кардиолога и тази година бях при д-р Симитчиева, която ме прати на ЯМР, диагнозата ми е Mitral annulus disjunction (MAD).  На холтера се видяха 6900 екстрасистола, основно вентрикуларни, от които 135 бигеминии и 5 тригеминии.
Кардиоложката ме насочи към аблация, но след като отказах ми изписа Фелкарид (АМАРИТОН) и Ранекса, а отпреди пиех Беталок Зок.
Пия ги малко повече от месец, засега ми повляват добре, но тя все още мисли, че аблацията е по-добър вариант. А аз все още изпитвам силни съмнения.
Четох, че аблацията не е препоръчителна при затлъстяване - имате ли информация дали наистина е така, аз съм 90 кг при ръст 164 см.
Ако някой е пил по-дълго тези лекарства - колко време продължава ефекта, има ли някакви трайни странични ефекти за организма? Основно се притеснявам за щитовидната жлеза, защото цялата ми жлеза е във възли...
Много ще съм благодарна за всяко споделено мнение, страхувам се да не взема грешното решение и да станат по-зле нещата, вместо по-добре.

# 605
Здравейте
Пих някакъв детоксикиращ чай мача и започнах да усещам доста екстрасистоли и ускоряване на пулса на моменти. Спрях го след 2 -седмичен прием. Вече четвърти ден не го пия, но си усещам пулса на моменти ускорен / до 100 / и направо се паникьосвам.
Някой провокирал ли е такова състояние у себе си с храна или напитка или няма начин да е от това, а да е просто съвпадение?

Аз забелязвам при себе си екстрасистоли ако ям нещо сладко, шоколад, тортички, бял хляб....Консултирах се с аюрведичен доктор и той каза, че храната влияе.
Навремето си бях купила чай Мача на прах, но когато прочетох противопоказанията, отказах се да го пия. В упътването пишеше, че се започва с малки дози. Сега пак потърсих противопоказанията и ето, да "предизвиква ускоряване на сърцебиене , негативно влияе на работа на сърдечно-съдова система. Може да предизвика рязка реакция на нервната система и в кръвта се повишава нивото на адреналин."

# 606
Много ти благодаря - потвърди мнението ми, че е от този Мача на прах .....

# 607
Момичета, имайте предвид, че високият инсулин влияе много на ритъма, негативно.
Аз се самодиагностицирах с ИР, след едно замерване на КЗ в спешното, 6.1 и последващи изследвания.
Избягвайте сладки неща и въобще въглехидрати, които вдигат КЗ, след което се отделя голямо количество инсулин.

# 608
До колкото съм запозната скенер правят сега на всички преди аблация ,за да се види дали са чисти съдовете ,ако има съмнение тогава ти правят изследването с тръбата през устата за тромби  .Поне така ни разясниха на нас лекарите преди аблацията .

# 609
При първата ми аблация преди пет години направо ми натикаха сондата на ехографа (или там каквото беше) в хранопровода, за да проверят дали има тромбове в съдовете за сърцето (може би и вътре в сърцето). Тогава нямаше никакви скенери. Хранопроводът бил много близо до сърцето.
Преди година и нещо преди втората аблация се разминах само с 3D скенер на сърцето.

# 610
Чета отдавна темата, но все още съм объркана и не знам какво да направя. Имам екстрасистоли от много време (знам за тях от 9 години). Последните три години зачестиха, както и симптомите - умора, задух, стягане. Смених няколко кардиолога и тази година бях при д-р Симитчиева, която ме прати на ЯМР, диагнозата ми е Mitral annulus disjunction (MAD).  На холтера се видяха 6900 екстрасистола, основно вентрикуларни, от които 135 бигеминии и 5 тригеминии.
Кардиоложката ме насочи към аблация, но след като отказах ми изписа Фелкарид (АМАРИТОН) и Ранекса, а отпреди пиех Беталок Зок.
Пия ги малко повече от месец, засега ми повляват добре, но тя все още мисли, че аблацията е по-добър вариант. А аз все още изпитвам силни съмнения.
Четох, че аблацията не е препоръчителна при затлъстяване - имате ли информация дали наистина е така, аз съм 90 кг при ръст 164 см.
Ако някой е пил по-дълго тези лекарства - колко време продължава ефекта, има ли някакви трайни странични ефекти за организма? Основно се притеснявам за щитовидната жлеза, защото цялата ми жлеза е във възли...
Много ще съм благодарна за всяко споделено мнение, страхувам се да не взема грешното решение и да станат по-зле нещата, вместо по-добре.
При първата ми аблация преди пет години направо ми натикаха сондата на ехографа (или там каквото беше) в хранопровода, за да проверят дали има тромбове в съдовете за сърцето (може би и вътре в сърцето). Тогава нямаше никакви скенери. Хранопроводът бил много близо до сърцето.
Преди година и нещо преди втората аблация се разминах само с 3D скенер на сърцето.
Имате ли консултация с електрофизиолог?

# 611
  • Пловдив
Eliva62, предполага въпроса е към мен. Все още нямам, но ще е скоро - имам час за 23.05 при д-р Джинсов.
По принцип се доверявам на лекарите, но винаги ми се иска да чуя опита и на хора, които са го преживели лично...

# 612
Дорис, аз единствено от Амаритон имам полза за екстрасистолите. Но дали се привиква, не знам. Не го пия постоянно. Най- много по месец, през пролетта. Сега даже само 3 седмици. През другото време разчитам на магнезий.
Иди при д-р Джинсов, той поне е компетентен  в Пловдив. За разлика от други кардиолози.

# 613
  • Пловдив
Благодаря, DeVa®. Пия непрекъснато магнезий от 4 години, нямаше ефект. Но ще запомня поста ти за връзката инсулин-аритмия и ще следя при мен как е.
Д-р Джинсов явно все още си е в София, но каза че все пак и тук (в Пловдив) прави прегледи. Първо мислех да чакам час за доц. Трайков, но д-р Симитчиева много ме поощри да се консултирам с д-р Джинсов. А и преди 9 години той ми откри екстрасистолите, макар че беше още специализант. Моята тогавашна кардиоложка беше ги пропуснала ...

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 14:03 от *Дорис*

# 614
DeVa®, каква е връзката инсулин - аритмия?! За първи път чувам за това. Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт