Пубертетът при момичетата - как да подготвим децата? - тема 20

• 40 592
  • 767
  •   1
Отговори
# 540
Хората сме различни. Аз също обичам семейни реликви, но не всички могат да се ползват. Баба ми беше ми подарила сватбената си халка. Вътре беше написано името на дядо и датата на сватбата им. Претопих я и си имам пръстен, който мога да си нося. Имам един много стар пръстен с камък от майка ми, а на нея и го е дала баба и. Красив е, но ми е толкова мил, че само в моменти на голяма слабост и трудности си го слагам.
Не знам дали дъщеря ми ще ги ползва някога, но когато разглеждаме бижутата ми и казвам кое от кого ми е. Да знае какво ще наследи

# 541
Да не забравяме, че не всяко семейство е имало семейни бижути, без значение от причините за това и без значение дали става въпрос за много скъпи и стойностни бижута. Стойността може и да е само в историите около тях и  в това да ти дава усещането за приемственост, принадлежност към род и корени.

# 542
Моята майка един ден ме извика да ми обясни кое от бижутата и за кой ще отиде.
Майка ми така ме шокира преди няколко години след като получи удар, но се оправи. Заяви ми в прав текст, че след смъртта й, ние със сестра ми да си вземем по един златен пръстен, който на времето сме си харесали от нейните, а останалите златни пръстени (2 броя) били за дъщеря ми, която й била единствена внучка. Майка ми има още 3 внука, 1 от мен и 2 от сестра ми, но те били момчета и бижута не им се полагали. Питам я, не мислили, че сестра ми би се обидила от такова отношение, не, така било правилно. Close
Иначе и аз казах на дъщеря ми, че за 18-тия рожден ден догодина ще получи мой златен пръстен, който вече не ми става и ми е подарък за 18-тия рожден ден, тя се зарадва. Но дъщеря носи бижута.

# 543
Не е нужно всички хора да са сантиментални и да виждат ценност, полза и смисъл в стари вещи, които лично няма да носят/ползват . Това по принцип.

Имам ценни семейни бижута, предавани от майка на дъщеря и от баба на внучка поколения наред в рода ми. Ценни като емоционалност , не като парична стойност. Годежната гривна на прабаба ми е в мен, реставрирах я и я нося. Златна пара на синджирче от поне 5-6 поколения жени в семейството ми също е у мен. Няма да я нося, но ще я дам на дъщеря ми някой ден, заедно с гривната. Вече съм и дала някои мои бижута, които са хубави но не нося вече. Тя ги слага и това ме радва. Със сигурност някой ден ще раздам бижутата си на снахите и дъщеря ми, евентуално и на внуци, ако имам. Няма да се стремя да е по равно, но ще мисля всеки да има по нещо за спомен от мен.

# 544
Аз си говоря много с детето си. Даже знае от бившо гадже кои неща са ми подарък. Баща и не знае, но на нея съм казала. Все пак имало е живот и преди нея Grinning

# 545
Моят баща, светла му памет, купи на детето обеци.Тя ги носи с трепет, защото имаше много силна връзка с дядо си. Един ден едната се повредила и паднала, и го в  басейна. Гмуркала се и я намерила. Голям рев падна. Не искала други, искала си тези. И дали дядо й от горе, от небесата, като я гледа, няма да се разочарова, че е небрежна. И всичко това не за златните обеци, а защото са от любимя деди. От майка ми има купено специално за нея колие -слънце. Пази го за сватбата си, заедно с моята рокля. И ми е мило. Защото можем да й купим всяка рокля, и разни бижута. Но тук иде реч за приемственост, за семейство,за обич. Пък който както иска да го приема.

# 546
Моята баба ми подари нейните на бала, като първо ги беше носила в църква да ги осветят, за да нямам нейната съдба, е как да ги възприемам положително. Не са носими в съвремието, не мога да сложа пръстен с топаз колкото лешник и синджир с главата на Нефертити. Другата ми баба нямаше, семейството й е избито от Народния съд и е имала житейски проблеми свързани с оцеляване, не с бижута. Все пак ми даде някакви златни дреболии, които е купувала с цел инвестиция, не за да ги носи, каза да ги топя и да си направя нещо хубаво. Пазя ги, защото стана така, че при обир в дома ни преди много години  само те останаха като по чудо и реших, че им е писано да са у мен, но не ги вадя да въздишам по тях, пък и не знам какво да ги правя освен да ги държа в шкафа. Татко ми беше бижутер и пазя всичко, което ми е подарил, получавах по едно златно бижу за всеки рожден ден, красиви са, избирал ги е с вкус. Тогава се цупех, че няма въображение и за по-лесно ми взима нещо от витрината, то така си и беше, но явно и аз като млада съм била неблагодарна 🤷‍♀️ До ден днешен не ме е питал какво съм направила с тях, ако кажа, че съм ги продала няма да се трогне. Нося само бижута, подарени ми от съпруга ми и ако нямаме някакъв житейски катаклизъм, ще останат за дъщерите ми. Няма обаче да ги наричам за наследствени и да ги предават към техните поколения, да ги правят каквото решат. Като цяло, бижутата не ми носят сантимент, хората от семейството си нося в кръвта и спомените си. Та, искам да кажа, че ние и да имаме добри намерения и сантименти, децата не винаги имат същите възприятия. Аз се умилих много повече когато майка ми даде купичката, с която ме е хранила като бебе, да си храня и аз децата в нея. Но това когато бях на 30+, на 18 нямаше да ме впечатли. На 18 исках кеш, пътувания и кола, фамилните бижута така или иначе няма къде да ходят, ще се пазят в шкафа от следващите поколения. Иначе е хубава идеята да има приемственост, но си мисля, че предаването на пръстена на баба би било по-емоционално за някой на нашата възраст, не за дете на 18, то зависи и от детето де, всеки си познава своето.

# 547
Момичета, позабравих тази тема покрай една друга, много актуална за мен в пследно време, но обещавам, че ще наваксам. Стигнах до 30 стр. тук и ми се искаше да се изкажа по повод бебета и обеци - едната дъщеря сега много ми се сърди и постоянно повтаря защо не съм й дупчила ушите като бебе, много иска, но все още я е страх. Та и това го има, и мен ме е яд, че не го направих... Но тогава бях в едни много трудни семейни времена с бащата на децата ми, че хич не съм мислела за обеци.
Връщам се да чета и по другите въпроси, които засягате. Simple Smile

# 548
Момичета, позабравих тази тема покрай една друга, много актуална за мен в пследно време, но обещавам, че ще наваксам. Стигнах до 30 стр. тук и ми се искаше да се изкажа по повод бебета и обеци - едната дъщеря сега много ми се сърди и постоянно повтаря защо не съм й дупчила ушите като бебе, много иска, но все още я е страх. Та и това го има, и мен ме е яд, че не го направих... Но тогава бях в едни много трудни семейни времена с бащата на децата ми, че хич не съм мислела за обеци.
Връщам се да чета и по другите въпроси, които засягате. Simple Smile
Да те успокоя, аз пък пробих и съжалявам 😢🙃
На мен ми пробиха ушите като бях в трети клас. Пистолети може и да е имало, но на мен ми ги проби една жена като заостри с пила връхчето на златните ми “треперушки” и ги закопча на ухото ми. Седмици наред имах ужасна болка и все още помня колко беше неприятно. За това заведох бебето на около 9 месеца при педиатър, който пробива. Не знам тя ли не е гледала, аз ли, или пък меката част се е изменила много, но дупките са нависоко. Малка халка не може да сложи. Да ги пробие на ново я е страх. Така, че за твое успокоение го има и обратното.
Снимка от интернет на обеци “треперушки”

# 549
  • София
Di Soleil, същите такива треперушки ми разказаха играта, когато ми пробиха ушите на 7 години. Месеци наред се възпаляваха. На дъщеря ми ги пробих на 4г. и няколко години носеше само медицински. Парен каша духа.

# 550
Di Soleil, същите такива треперушки ми разказаха играта, когато ми пробиха ушите на 7 години. Месеци наред се възпаляваха. На дъщеря ми ги пробих на 4г. и няколко години носеше само медицински. Парен каша духа.
На времето бяха единствените златни обеци за деца. Моите не се възпаляваха, но това нещо се клатеше и мърдаше и така болеше. Има много причини медицинските да са просто малко топче с винтче, ама …

Редактирам се и допълвам понеже е много важно и по същество за темата: не е вярно, че имаше само треперушки. Имало е и златари, които изработват и е имало други модели, за които аз не съм знаела и не трябваше така категорично да се изказвам, поради което се извинявам дълбоко и си посипвам главата с пепел.

Последна редакция: пт, 19 юли 2024, 09:49 от Di Soleil

# 551
Не е вярно. Никога не съм имала треперушки. За мен и до днес това са най-грозните обици, евър!

# 552
Не е вярно. Никога не съм имала треперушки. За мен и до днес това са най-грозните обици, евър!
Добре, не е вярно. Пълно беше с детски златни обеци. Това коя година?

# 553
Имаше златари, които изработваха бижута по избран модел със злато на клиента или тяхно злато. Може да е бил съвсем ограничен избора, но чак пък само треперушки да е имало като детски модел обеци... не. Моите първи обеци бяха от баба ми, с нейно злато и вероятно тя е избирала и модела - висящи детелинки. Красиви бяха. Това - в провинциален град през '77 или '78.

# 554
Аз съм носила само златни обеци от 3 годишна с винтче (ако не, се възпаляват за 5 мин. и сега.). Слагани с пистолет в София 87г.
На децата ми са слагани в родилното мед. обеци с клик затваряне.  Добре е да се носят около месец преди да се сменят със златни или сребърни.

Общи условия

Активация на акаунт